Zobacz pełną wersję : nowa lustrzanka
Witam, chciałbym kupić swoja pierwszą lustrzankę.
Na aparat z obiektywem chce wydać łącznie 3000zł.
Zakupu chce dokonać we Wrocławiu.
Aparat będzie używany do sesji zdjęciowych i zdjęć portretowych.
Polecajcie ;)
Mateusz.
04-03-2013, 18:43
60d lub używka 50d
Jak chcesz nowe body i nowy obiektyw to w 650d + kit + 50mm 1.8
podstawowy zestaw który powinien spełnić Twoje oczekiwania i chyba niedawno w gazetce jakiejś widziałem 650d z kitem za 2500zł więc dokładasz na 50 1.8 i jest komplet za 3patyki :p
Witam, chciałbym kupić swoja pierwszą lustrzankę.
Na aparat z obiektywem chce wydać łącznie 3000zł.
Zakupu chce dokonać we Wrocławiu.
Aparat będzie używany do sesji zdjęciowych i zdjęć portretowych.
Polecajcie ;)
Za te pieniądze nie poszalejesz - weź nowe, najlepsze dostępne w tej cenie entry z kitowym szkłem (lustrzanka dla początkujących w zestawie z obiektywem), albo przez kilka tygodni/miesięcy czytaj w sieci/rozważaj/szukaj używanej okazji typu 5D Classic może z jakimś szkłem, albo 30-50D plus stałka typu 50mm f1:4.
W zasadzie do, jak to ująłeś
sesji zdjęciowych i zdjęć portretowych potrzebujesz szkła i rejestratora obrazu, który to szkło rzuci - reszta zależy od Ciebie. W sumie też napisałeś "pierwszą lustrzankę" bez "cyfrową"..
poszukiwacz2006
04-03-2013, 19:04
Używany canon 40d, używany tamron 17-50, używany canon 85 1.8. Troszkę ponad 3k, a zestawem obskoczysz sesje i portrety. Pozdrawiam
Używany canon 40d, używany tamron 17-50, używany canon 85 1.8. Troszkę ponad 3k, a zestawem obskoczysz sesje i portrety. Pozdrawiam
Jako posiadacz wyżej wymienionej puszki i szkła popieram kolegę.
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
A ja polecam to co kolega salas czyli 650D + KIT + 50/1.8. Weźcie pod uwagę, że to pierwsza lustrzanka, więc propozycje na poziomie 5D lub podobne mijają się z sensem.
Gdyby to była moja pierwsza lustrzanka chciałbym sprzęt nowy, wiec powyższy zestaw wydaje się najodpowiedniejszy. Gdyby jednak kolega był bardziej ambitny i dopuszczał używany sprzęt, to można pokusić się o 50D + tamron 17-50.
Do portretu pod cropa bardziej proponowałbym stałkę 50mm, 85mm jest już dość długa, przez co mniej uniwersalna, ale to także dobre propozycja.
ok, to przemysle ten 650D, a jaki obiektyw jako drugi polecicie do niego? prosze o linki:)
http://www.redcoon.pl/B126359-Canon-EF-50mm-1-18-II_Sta%C5%82oogniskowe?refId=ceneo najtaniej nowy tutaj :p
jak chcesz się pakować w używany sprzęt to celuj w canona 40d albo 50d i tak jak pisali tamron 17-50 bez lub ze stabilizacją :p
ewentualnie jeszcze mysle nad 60d tylko troche powyzej tych 3000zl:(
Jeśli możesz to moim zdaniem warto dołożyć do 60D ze względu na górny wyświetlacz. Ułatwia on życie :)
Jeśli nie możesz dołożyć, to tak jak koledzy pisali 650D + 18-55 + 50 1.8
(...)Polecajcie ;)
Nie potraktuj tego jako złośliwość, ale ja bym na początek polecił uważną lekturę tego forum. Wątków typu "jaka lustrzanka na początek" czy "jaki aparat do 1 / 3 / 5 tysięcy" jest tu na oko milion. Analiz poszczególnych modeli - także. Zastanów się co chcesz robić, co już umiesz, co już wiesz a czego nie, poczytaj - a potem dopytuj o szczegóły czy konkretne rady typu "model X ma to, model Y ma tamto, co waszym zdaniem jest ważniejsze"...
Myślę że jak się chce na coś wydać 3 tysiące, to warto najpierw samemu dokładniej w temacie podłubać...
Jeśli możesz to moim zdaniem warto dołożyć do 60D ze względu na górny wyświetlacz. Ułatwia on życie :)
Jeśli nie możesz dołożyć, to tak jak koledzy pisali 650D + 18-55 + 50 1.8
650D + 18-55 + 50 1.8 - to IMHO najlepsza rada przy budżecie 3000 PLN.
Tym bardziej, że z 60D nie zmieści się w budżecie.
Jednak 650D się sprawdzi, jeśli nabywca nie ma wielkich dłoni, w przeciwnym przypadku może być trochę zbyt mały.
Warto to sprawdzić w sklepie przed zakupem.
Uchylny ekran dotykowy - to wielka zaleta 650D.
ok, to przemysle ten 650D, a jaki obiektyw jako drugi polecicie do niego? prosze o linki:)
Masz ograniczony budżet, na początek KIT (18-55) + 50/1.8 spokojnie wystarczą. Jak po jakimś czasie zdecydujesz, że Ci się to podoba i chcesz się dalej w to bawić, pomyślisz o jakimś tele typu 70-300 lub 70-200. Ale to kolejny wydatek rzędu 1500-2500pln, więc lepiej być tego pewnym niż od razu kupować byle co, byle kupić.
Kup komplet:
NOWY CANON EOS 650D + 18-55 IS II WARSZAWA F-VAT (3043503101) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/nowy-canon-eos-650d-18-55-is-ii-warszawa-f-vat-i3043503101.html)
+
NOWY CANON EF 50mm f/1.8 II 50 mm do 60D 500D 550D (3043584672) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/nowy-canon-ef-50mm-f-1-8-ii-50-mm-do-60d-500d-550d-i3043584672.html)
Na początek spokojnie wystarczy a z 50-ką zobaczysz co to jasne szkiełko i ile frajdy może dać.
Jednak 650D się sprawdzi, jeśli nabywca nie ma wielkich dłoni, w przeciwnym przypadku może być trochę zbyt mały.
Warto to sprawdzić w sklepie przed zakupem.
Pomiędzy 650D i 60D przepaści w wielkości nie ma, trzymanie podobne. Spora wyczuwalna różnica była pomiędzy xxxD i xxD do czasów 50D. Od 60D klawiszologia według mnie też straciła funkcjonalność.
Uchylny ekran dotykowy - to wielka zaleta 650D.
Dla jednych zaleta, dla innych wada. Jak dla mnie bezużyteczny, miejsce kumulowania dodatkowego syfu i narażone na ewentualne oderwanie podczas szybkich akcji a wykorzystuje się go raz w roku.
jak wyżej. 650d +kit +50 1.8, skoro chcesz robić portrety. no i przejdź się do empiku po jakieś książki / czytaj forum / ucz się / itp...
jellyeater
05-03-2013, 07:34
Jakiś używany wcześniejszy? 450D? :) Będzie pewnie za 1000 PLN z KIT'em. A jak się zabawa spodoba to sobie wymienisz na FF z czasem. A jak nie to sprzedasz z niewielką stratą.
A ja polecam to co kolega salas czyli 650D + KIT + 50/1.8. Weźcie pod uwagę, że to pierwsza lustrzanka, więc propozycje na poziomie 5D lub podobne mijają się z sensem.
Gdyby to była moja pierwsza lustrzanka chciałbym sprzęt nowy, wiec powyższy zestaw wydaje się najodpowiedniejszy. Gdyby jednak kolega był bardziej ambitny i dopuszczał używany sprzęt, to można pokusić się o 50D + tamron 17-50.
Do portretu pod cropa bardziej proponowałbym stałkę 50mm, 85mm jest już dość długa, przez co mniej uniwersalna, ale to także dobre propozycja.
Uważam dokładnie tak samo! Zaczynałem od nowej 450 z KITem, i stałki 50mm II F1.8! Sama stałka za taką cenę da Ci dużo radości w porównaniu z KITem a nim obskoczysz reportaże/sesje, imprezy rodzinne itd. (85mm będzie wg mnie za szeroka). A gdy połkniesz bakcyla, zauważysz czego Ci brakuje, czy wspomniany Tamron 17-55 F2.8 VC, czy może jakieś Tele 70-200 F4 lub F2.8, czy może lampa, czy w końcu BODY z wyższej półki. Powodzenia!
troglodyta
05-03-2013, 08:46
Jeżeli masz zakupić tylko jeden aparat z obiektywem to poleciłbym coś innego. Wiem, że się teraz mogę narazić userom tego forum ale jeśli chodzi o nowy aparat z obiektywem do 3 k to na chwilę obecną wybrałbym Nikona D90 + AF-S 18-105 mm dostępny już za 2,7 k pln. Pozostałe 300 pln można odłożyć na obiektyw 50 mm. Jeśli nie masz zamiaru inwestować więcej i dokupować kolejnych obiektywów to do amatorskich zastosowań wystarczy. Jeśli chcesz to rozbudować to musisz sobie jednak odpowiedzieć nie jaka lustrzanka ale jaki system: Canon, Nikon czy coś innego.
jellyeater
05-03-2013, 09:17
http://www.canon-board.info/sprzedam-17/canon-450d-ef-s-18-55-3-5-5-6-is-ef-24-105-4-l-is-usm-89321/
APS-C to APS-C. :P Tak wiem, że kolejne modele coraz mniej szumią, ale bez przesady. W zdjęciu nie to się liczy. Zamiast kupować nowy szmelc, lepiej kupić stary, trochę się pobawić i puścić dalej w obieg, lub darować sobie fotografię. :P
Lepiej kupić 50 mm i 85 mm do tego. Zależy jakie portrety, ale 50 na aps-c do czegoś więcej niż popiersie to już za krótko.
chce kupic aparat nowy, chyba ze bym znalazł dobrą oferte używanego we Wroclawiu to moze bym sie skusił, bo musial bym dokladnie obejrzeć i pomacać:)
jellyeater
05-03-2013, 10:54
OK. Po prostu lubię być głosem wołającym na pustyni. Podlinkowana oferta jest raczej pewna. I raczej dobra. Wiem, że sporo gotówki zostaje w kieszeni i parzy. Ale uwierz, że jeżeli Ci się zabawa spodoba to długo na tym nie wytrzymasz. Będziesz kombinował pewnie FF.
Kolekcjoner
05-03-2013, 15:20
Dla jednych zaleta, dla innych wada. Jak dla mnie bezużyteczny, miejsce kumulowania dodatkowego syfu i narażone na ewentualne oderwanie podczas szybkich akcji a wykorzystuje się go raz w roku.
Podczas szybkich akcji można złożyć ;).
Podczas szybkich akcji można złożyć ;).
Przekonałeś mnie ;).