Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D mark II - płyta główna?

homesicalien
02-03-2013, 23:42
Mam dosyć nietypowe problemy z piątką. Tydzień po zakupie stwierdziłem problem z przyciskami. AF działał jak WB, WB ok w trybach P,Tv,Av. W automatycznych WB działał jak AF, AF ok. Niestety zwlekałem z serwisem i stało się najgorsze - problem znikł, wszystko zaczęło działać dobrze. Potem jeszcze dwa razy na chwilę stało się to samo. Od 5 miesięcy do dziś jest ok.

Potem pożyczyłem od kolegi 550EX. Trzy razy w ciągu sesji lampa się zawieszała wchodząc w coś w stylu trybu multi z dużą częstotliwością. Pomagało wyłączenie aparatu. Uznałem to za problem lampy. Niestety moja 600EX zrobiła dziś to samo.

Czy te problemy mogą mieć wspólną przyczynę?

Czy lampa wchodząc w niekontrolowany tryb multi może się uszkodzić?

Mam dwie usterki, których serwis praktycznie nie jest w stanie wykryć. Zostały mi dwa miesiące gwarancji i potem rok na "niezgodność towaru z umową".

Proszę o pomoc.

Merde
03-03-2013, 12:16
Co to znaczy "tryb multi"? Włączała się tzw. spawarka? Tak się dzieje podczas wciskania przycisku podglądu głębi ostrości.

homesicalien
03-03-2013, 12:27
Słowo Multi biorę wprost z menu lampy. Tryb stroboskopowy inaczej. Myślę, że spawarka jest adekwatna. Dałeś mi do myślenia z tym podglądem DOF, ale mała szansa, że to jest powodem.

Harry
06-03-2013, 10:35
Problemy z lampą mogą być wynikiem zatłuszczonych styków na sankach aparatu. Mój znajomy kiedyś tak miał, a był gotów wysyłać aparat do serwisu. Wystarczył spirytus i wacik. Jeżeli chodzi o pierwszy problem to kiedyś miałem podobnie po podpięciu gripa. Grip został wymieniony na nowy i problemy zniknęły.