Zobacz pełną wersję : Canon 40D - błąd 99
sloneczny40
02-03-2013, 00:51
Witam, na wstępie dodam, że czytałem o tym błędzie dużo ale nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi. Problem jest taki, że podczas normalnego robienia zdjęć, nagle wyskoczył Err 99. Wyłączenie i włączenie aparatu oraz wyjęcie w ponowne włożenie akumulatora niczym nie poskutkowało. Dodam, że gdy przełączę na tryb LV aparat normalnie cyka foty. Czy mogę zatem odrzucić problem migawki?
Proszę o rady
Pozdrawiam
Kuba
Czy mogę zatem odrzucić problem migawki?
Nie możesz. Aparat może przecież prawidłowo robić zdjęcia z czasami >1/1000, ale przy 1/8000 już będzie fiksował. Do sprawdzenia najkrótsze czasy migawki oraz przebieg aparatu.
Raczej odwrotnie, powienieneś zakładać problem migawki, skoro przy otwartej (LV) zdjecia robi, a po zamknięciu nie, czyli ma problemy z otworzeniem.
Czy mogę zatem odrzucić problem migawki?
Raczej nie. Jeżeli jej przebieg jest niższy od 100 000 cykli i faktycznie uległa uszkodzeniu to wymienią ją za darmo.
Dziś zapytałem na Żytniej odnośnie darmowej wymiany migawki która zrobiła mniej niż 100k zdjęć. Jakby ktoś miał wątpliwości poniżej potwierdzenie, że faktycznie będzie gratis. Pozdrawiam
-------------------------------------------------------------------------------
Witam,
Jeśli usterka migawki potwierdzi się w serwise przed przebiegiem 100tys wyzwoleń to zostanie ona naprawiona bezpłatnie w ramach gwarancji na przebieg.
Pozdrawiam / Best regards,
Zbigniew Żychski
imgoo2
C.S.I. Foto i Video
01-014 Warszawa
ul. Żytnia 15
tel. 22 379 20 90
fax. 22 379 20 91
Serwis Foto i Video - Naprawa aparatów fotograficznych i kamer wideo - CSI (http://www.e-csi.pl)
--- Kolejny post ---
Sam będę niedługo wysłał swoją 40 stkę na Żytnią i liczę na to że to migawka bo mam 67 tyś. pstryknięć. U mnie po wyzwoleniu lustro się podnosi i aparat się kompletnie wyłącza, czasem wyskoczy kochany err 99. Wcześniej wyjęcie baterii pomagało teraz już praktycznie za każdym pstyrknięciem się wyłącza. Na LV wszystko ok. Pozdrawiam