PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 40D - błąd 99

sloneczny40
02-03-2013, 00:51
Witam, na wstępie dodam, że czytałem o tym błędzie dużo ale nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi. Problem jest taki, że podczas normalnego robienia zdjęć, nagle wyskoczył Err 99. Wyłączenie i włączenie aparatu oraz wyjęcie w ponowne włożenie akumulatora niczym nie poskutkowało. Dodam, że gdy przełączę na tryb LV aparat normalnie cyka foty. Czy mogę zatem odrzucić problem migawki?

Proszę o rady
Pozdrawiam
Kuba

Merde
02-03-2013, 06:37
Czy mogę zatem odrzucić problem migawki?

Nie możesz. Aparat może przecież prawidłowo robić zdjęcia z czasami >1/1000, ale przy 1/8000 już będzie fiksował. Do sprawdzenia najkrótsze czasy migawki oraz przebieg aparatu.

Usjwo
02-03-2013, 06:46
Raczej odwrotnie, powienieneś zakładać problem migawki, skoro przy otwartej (LV) zdjecia robi, a po zamknięciu nie, czyli ma problemy z otworzeniem.

axk
02-03-2013, 16:45
Czy mogę zatem odrzucić problem migawki?

Raczej nie. Jeżeli jej przebieg jest niższy od 100 000 cykli i faktycznie uległa uszkodzeniu to wymienią ją za darmo.

michpok
25-07-2013, 15:58
Dziś zapytałem na Żytniej odnośnie darmowej wymiany migawki która zrobiła mniej niż 100k zdjęć. Jakby ktoś miał wątpliwości poniżej potwierdzenie, że faktycznie będzie gratis. Pozdrawiam
-------------------------------------------------------------------------------

Witam,

Jeśli usterka migawki potwierdzi się w serwise przed przebiegiem 100tys wyzwoleń to zostanie ona naprawiona bezpłatnie w ramach gwarancji na przebieg.

Pozdrawiam / Best regards,

Zbigniew Żychski

imgoo2

C.S.I. Foto i Video

01-014 Warszawa

ul. Żytnia 15

tel. 22 379 20 90
fax. 22 379 20 91

Serwis Foto i Video - Naprawa aparatów fotograficznych i kamer wideo - CSI (http://www.e-csi.pl)

--- Kolejny post ---

Sam będę niedługo wysłał swoją 40 stkę na Żytnią i liczę na to że to migawka bo mam 67 tyś. pstryknięć. U mnie po wyzwoleniu lustro się podnosi i aparat się kompletnie wyłącza, czasem wyskoczy kochany err 99. Wcześniej wyjęcie baterii pomagało teraz już praktycznie za każdym pstyrknięciem się wyłącza. Na LV wszystko ok. Pozdrawiam