Zobacz pełną wersję : Ściereczki do czyszczenia obiektywów
Fotograf1995
25-02-2013, 21:20
Kupiłem dzisiaj w Lidl'u pudełko 50 ściereczek do czyszczenia okularów, które, jak twierdzi producent, nadają się też do czyszczenia "urządzeń optycznych (aparatów, lornetek)". Ściereczki nazywają się W5 GLASSES WIPES. Czy ktoś z Was tego używał ? Nie uszkodzę soczewki ? :)
Kupiłem dzisiaj w Lidl'u pudełko 50 ściereczek do czyszczenia okularów, które, jak twierdzi producent, nadają się też do czyszczenia "urządzeń optycznych (aparatów, lornetek)". Ściereczki nazywają się W5 GLASSES WIPES. Czy ktoś z Was tego używał ? Nie uszkodzę soczewki ? :)Czy to są ściereczki z mikrowłókniny, czy bibułki papierowe?
Nie używaj żadnych papierków do optyki!
Fotograf1995
25-02-2013, 21:28
Nie wiem z czego :o Wypróbowałem na starym, zakurzonym kicie. Wszystko pięknie wyczyszczone, chusteczka jest wilgotna, ale wilgoć zostająca na obiektywie natychmiast paruje. Soczewka wygląda ok, powłoka UV też.
Czy te "ściereczki" są czymś nasycane? Nie używałbym.
Jak nie masz co innego to użyj mikrofibry do optyki lub spranej bawełny z koszulki np.i pary wodnej,wody zdemin..Delikatnie.
a jak rozpoznać mikrowłókninę ?
ja używam podobnych z rossmana. wydaja się ok, ale wątpię aby to był jakiś bardzo skąplikowany i zaawansowany produkt.
Mikrowłóknina=mikrofibra=ściereczka z mikrowłókien
Są lepsze i gorsze - te z chińskich zestawów do czyszczenia, dołączane do monitorów itp, to te gorsze ;). Najlepsze, jakie mnie udało się posiąść, to ściereczki pakowane pojedynczo ..ze sklepu Rimex.pl. Są z ich nadrukiem firmowym, ale pewnie chińszczyzna, tyle że są naprawdę niezłe. Mam kilka, każdej sprawiłem woreczek strunowy, regularnie piorę (warunek skuteczności) i się cieszę. Od tamtej pory nie szukam innych. Fachowiec pewnie wiedziałby, co to za rodzaj tej mikrofibry. Oczywiście sprany podkoszulek bawełniany bez ości ;) jak najbardziej może być.
Ściereczki z lidla są świetne do okularów sam używam i bardzo polecam ale jedyny obiektyw który mógłbym nimi wyczyścić to kit, zamiast 4.99 za ściereczki lepiej jakiś zestaw do czyszczenia gruszka + pędzel + mikrofibra i wyjdzie 20zł jak szukamy czegoś "po taniości"
BTW.Nie zaszkodzi przypomnieć:
Mikrofibrę pierzemy tylko wodą.Detergenty rozpuszczają włókna.