Zobacz pełną wersję : W akwarium
Czy ktoś z Was robił zdjęcia w Akwarium w Gdyni? Albo w podobnym obiekcie?
Chciałbym fotografować pojedyncze okazy, duże i małe, oczywiście przez szybę ;).
Jakie jest tam światło? Jakie czasy można uzyskać dla ISO 800 - 1600 i przysłon 2,8 - 4? Z filtrem polaryzacyjnym na mordce.
Inne wskazówki również będą cenne.
Ja robiłem zdjęcia kilka lat temu, posiadając jeszcze A700 z CZ 16-80 no i nie jest łatwo. Ryby i inne gady mają tę wadę, że nie pozują nieruchomo, więc i czasy muszą być stosunkowo krótkie. Z polarem będzie jeszcze gorzej, bo wydłuża czas o ok. 2EV. Powiem wprost - iso 800 i 1600 jest wg. mnie nierealne jeśli chcesz mieć pewność nieporuszonych zdjęć.
Dotknąłeś sedna moich wątpliwości.
Da się bez polara? Nie byłem tam nigdy (mimo, że mieszkam w okolicy) i nie wiem jak z odbiciami w szybie. Czasem światło się tak układa, że polar nie jest potrzebny.
No ja robiłem bez, bo wtedy nie miałem, ale odbicia faktycznie są. Trzeba było sporo kombinować. Ale z drugiej strony - 2EV piechotą nie chodzi. Z iso 1600 robi się 6400, a dobrze wiemy co to oznacza. Ja robiłem na iso 3200 bez polara przy f4 no i szału z czasami nie było.
Bo ryby i żółwie złośliwe są z natury.
Polar to nie tylko likwidacja odbić.Ma wplyw na barwy,czystość,klarowność obrazu.Nie ma problemu na ogół aby go zdjąć i spróbować z polarem oraz bez.
Szmatka zwilżona Ludwikiem przyda się lub nie,zabrać nie zaszkodzi.Dzieciaki stemplują czasem łapkami czy noskami..Można spróbować porozmawiać z obsługą.Być może da się coś ze światłem zrobić,lub dopytać o porę dnia najlepszą.
Z Ludwikiem dobry pomysł, ale pora dnia to już niekoniecznie ma znaczenie, ponieważ (o ile dobrze pamiętam) akwaria są w zaciemnionych pomieszczeniach właśnie po to, aby światło z zewnątrz nie zakłócało odbioru.
Dobre z tymi łapkami, dzięki.
I z porą dnia, bo o tym nie pomyślałem. Czy jest tam duży udział światła dziennego, czy tylko lub przeważnie sztuczne?
Już MC_ odpowiedział.
Pora dnia ma wpływ na ilość głów przed szybą :smile: .Najlepiej być sam.
Pod tym kątem już kombinowałem - wtorek do południa :D
Lubię się pałętać po rożnej maści akwariach i oceanariach. Polar zabierz, ale najpierw sprawdź czy światło rzeczywiście odbija się w szybie. Jeśli istnieje taka możliwość, staram się przeczekać pierwszą falę zwiedzających, lub ich mocno wyprzedzam. Zdarzało się też, że ludzie widząc kogoś robiącego zdjęcia czymś większym niż komórka, starają się nie wchodzić w kadr (może nie nagminne, ale zdarzało się parę razy). Wysokie iso to norma (co innego w akwariach roślinnych, gdzie sporo lumenów na litr jest potrzebne). Czasami ostrzyłem ręcznie. Pomysł janmara ze szmatką brzmi bardzo ciekawie - genialne w swojej prostocie ;)
Aleximov
25-02-2013, 12:18
Możesz też przygotować sobie kartonowe "pudełko" (np. po soku 2l) lub rurę zaczernioną w środku i przystawić do szyby, a z drugiej strony obiektyw (zlikwiduje Ci to w znacznym stopniu odbicia światła od szyby spowodowane zewnętrznym oświetleniem - ale MUSISZ zapytać obsługę o pozwolenie, czy się zgodzą...). Można też zapytać, czy pozwolą użyć oświetlacza LED lub halogenowego (jak do kamer video) umieszczonego gdzieś z boku - ale uważaj, by nie straszyć rybek...
Pozdrawiam, Alex
Robiłem ostatnio kilka zdjęć akwarium znajomego,co prawda oświetlenie o niebo lepsze niż te w zoo,ale jak za dużo pływa rybek to ciężko się na coś konkretnego zdecydować :mrgreen:
rysib Bardzo ładne aqua masz :wink:
Dzień dobry,
pozwolę sobie w tym wątku podpytać o wasze doświadczenia w robieniu zdjęć życia w akwarium przez zagiętą szybę:
AQUAEL REEFMAX (http://www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=166&Itemid=312&lang=pl)
Kombinowałem trochę, ale zdjęcia nawet nieporuszonych elementów są dalekie od ostrych (zarówno przy AF jak i MF). Czy znacie techniki pozwalające zniwelować wpływ zakrzywionej szklanej płaszczyzny?
Pozdrawiam
obiektyw jak najbliżej szkła, wyciemnić pomieszczenie, ładnie oświetlić rybki w akwarium i używać statywu
więcej chyba się nie wymysli
OK. Ale chodzi o zdjęcia w takim akwarium (http://www.akwarium.gdynia.pl/).
Dziękuję Wszystkim, mam jakiś pogląd.
OK. Ale chodzi o zdjęcia w takim akwarium (http://www.akwarium.gdynia.pl/).
Dziękuję Wszystkim, mam jakiś pogląd.
Musisz osiągnąć maksymalnie krótkie czasy. Cała filozofia przy rybach w akwarium. A i tak poruszonych "modeli" będziesz miał całą masę.
Sergiusz
28-02-2013, 03:01
obiektyw jak najbliżej szkła,
I unikać szerokiego kątą.
Musisz osiągnąć maksymalnie krótkie czasy. Cała filozofia przy rybach w akwarium. A i tak poruszonych "modeli" będziesz miał całą masę.
To wiem, dlatego w pierwszym poście pytałem o światło i czasy, żeby w ogóle oszacować sens podchodzenia do tematu.
Może ktoś pamięta jakieś konkretne wartości trójcy ISO-czas-przysłona?
mariusz2704
06-03-2013, 15:17
Może zaplanuj sobie dzień wolny i jedź ćwicz. W praniu wyjdzie co i jak. Raz, drugi pójdziesz i będziesz wiedział o co kaman. Ja lubię robić zdjęcia zwierzakom w zoo i po 3 razy się wybieram w to samo miejsce żeby coś fajnego zrobić. Moja jedyna najważniejsza podpowiedź to gdy jest pogoda to w weekendy sobie odpuść bo dużo ludzi.