Zobacz pełną wersję : Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym tle.
Witajcie.
Kolejny mój temat i kolejne moje pytania. Jesteście dla mnie skarbnicą wiedzy, skarbnicą którą nie znajdę w książkach.
Bardzo są pomocne wartościowe polecenia sprzętu i w to co warto zainwestować,a w co nie.
Jak wiecie albo i nie, kupno namiotu bezcieniowego postanowiłam sobie odpuścić, podobnie jak kupno filtra UV. Statyw mam już upatrzony czyli Velbon 6000. Potrzebuję chyba najbardziej istotnej sprawy czyli światła.
Blendy będę robić sama, domowymi sposobami, podobnie zresztą namiot bezcieniowy czy biały stół lub sam materiał biały i jakieś odbicie z plexy.
Tak się zastanawiałam nad tym światłem i chyba zwykłym halogenem dużo nie zdziałam choć i ten pomysł jest wciąż aktualny i biorę go pod uwagę.
Ogólnie, patrzyłam jak cenowo to 500w kosztuje 35zł, natomiast 150w kosztuje 27zł.
Pomyślałam nad tym aby jednak nie iść w światło stałe, a np kupić lampy błyskowe z foto celą.
Jak dobrze rozumiem są to lampy bez połączenia z aparatem a błysk wyzwala się po błysku z aparatu.
Wiem, że są też lampy które można synchronizować za pomocą kabla ale jednak słyszałam, że można tak aparat zepsuć, spalić itp.
Więc wolałabym nie ryzykować i wyzwalać błysk bezprzewodowo.
W ogóle czy ma racje bytu takie oświetlenie do zdjęć w pomieszczeniu, zdjęć przedmiotów raczej nie dużych, żywności itp na białym tle?
Czy będzie to lepsze rozwiązanie niż światło stałe?
Zdaje sobie sprawę, o ile takie światło z lamp błyskowych będzie przydatne w moim przypadku to zdaję sobie sprawę, że urządzenia takie muszą kosztować.
Jak wiecie albo nie jestem raczej ograniczona budżetem i jeśli będę coś kupować to raczej jakieś używki.
Patrzę tak na Allegro i trochę tego jest.
Czy jedna lampa to jest min czy trzeba mieć przynajmniej dwie?
Tutaj zaznaczyłam na Allegro trochę lamp w cenniku do 200zł. Czy któraś z nich byłaby dobrym rozwiązaniem dla mnie -> http://allegro.pl/lampy-blyskowe-urzadzenia-110698?a_text_i[15752][0]=&a_text_i[15752][1]=&distance=1&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enabled=0&state=0&offer_type=0&city=&postcode=&price_from=&price_to=200&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E
Może ktoś ma inne pomysły?
Może nie mam racji, że lepsze będą lampy błyskowe zamiast światła stałego?
Polećcie mi coś godnego uwagi.
Budżet myślę, że do 300zł max.
Oświećcie mnie proszę...
Aparat jakim dysponuje to Canon 450d + obiektyw kit EF-S 18-55 IS
Pozdrawiam
Co masz zamiar fotografować?
W ogóle czy ma racje bytu takie oświetlenie do zdjęć w pomieszczeniu, zdjęć przedmiotów raczej nie dużych, żywności itp na białym tle?
Roomak Koleżanka napisała ;)
O faktycznie. Nie wiele mogę powiedzieć na temat konkretnych produktów.
Wszystko zależy od budżetu.
Generalnie polecałbym kupić najlepszą lampę na jaką cie stać i modyfikować światło reflektorami, dyfuzorami itd.
Różnica pomiędzy flaszem a halogenem jest taka, że flash ma ograniczoną moc i jeżeli jest słaby to musisz podbijać ISO. Teraz kwestia twojego aparatu do jak wysokiego ISO możesz podejść. Z halogenem możesz przeciągnąć czas naświetlania co pozwoli Ci na użycie niskiego ISO i małej przesłony dla zwiększenia głębi...
Od drugiej strony, w przeciwieństwie do halogenu, flash pozwoli Ci zamrozić obiekty w ruchu, krople wody itd...
Jeżeli nie masz finansów na lampę studyjną to polecałbym halogen ze względu na to że daje większe możliwości z modelowanie światła. Przy użyciu systemówki musisz bawić się metodą prób i błędów.
O! Zamiast halogenów możesz się rozejrzeć za lampami fluorescencyjnymi. Nie grzeją i zużywają mniej prądu, ale nie wiem jak z cenami.
Coś w tym stylu:
Interfit Super Cool-lite 4 One-Head Fluorescent Kit INT291 B&H (http://www.bhphotovideo.com/c/product/742096-REG/Interfit_INT291_Super_Cool_lite_4_One_Head.html)
Aleximov
24-02-2013, 22:15
Witam,
1. Jeśli to ma być (w miarę tanio) i TYLKO niewielkie obiekty na stole (w namiocie bezcieniowym), to na początek ja bym polecił światło stałe, np. dwie świetlówki fotograficzne POWERLUX 5400K (35W lub 65 W) - mają zwykły gwint E27, więc można je wkręcić w dowolną lampkę (np. biurkową lub reflektorek) - przy większych funduszach można kupić cały zestaw: statyw, uchwyty, oprawki, świetlówki, ...
2. Halogenów bym raczej nie polecał - próbowałem, ale bardzo się grzeją...
3. Lampy błyskowe są bardziej uniwersalne i dają mocniejsze światło (możne je np. potem zastosować do portretów itp.), ale do fotografii przedmiotów i tak pewnie będzie trzeba użyć światła pilotującego (lub kilka razy próbować różnych ustawień lamp błyskowych.
Podsumowując: na początek proponuję kupić dwie świetlówki POWERLUX, wkręcić je do lampek i popróbować.
Pozdrawiam, Alex
EDIT: Poszukaj np.: "Wyposażenie studia -> Lampy światła ciągłego -> żarówki Powerlux"
Dzięki za odpowiedzi.
Nie wiem dalej co wybrać. Czytałam sporo i myślałam jeszcze więcej ale dalej jestem w kropce.
Z tego co wychodzi jednak chyba oświetlenie wyzwalane z lamp chyba jednak nie będzie dobre przy fotografowaniu na białym tle, zwłaszcza z tak małym budżetem jak mój.
Z tymi świetlówkami POWERLUX to może być dobry pomysł.
Rozważam teraz opcję taką aby kupić np. dwie świetlówki fotograficzne POWERLUX 5400K (35W lub 65 W) lub 3000K 85W - mają zwykły gwint E27 + do tego jakieś oprawki i parasolki z statywem. Są też takie zestawy typu:
-Statyw oświetleniowy 230 cm
-Oprawka pojedyncza do lamp błyskowych i parasolek fotograficznych.
-Żarówka światła stałego 400W 5400K E27
-Parasolka odbijająca srebrna 83cm
Cena takiego zestawu to ok. 130zł.
Co myślicie o takim zestawie?
Można też kupić wszystko osobna np. świetlówkę o innej mocy np. tą wspomnianą 3000K 85W (odpowiednik 600W).
Można też kupić taki zestaw z podwójnymi oprawkami i dwoma żarówka światła stałego 65/400W 5500K E27 razem wtedy jest 800W światła ciągłego stałego. Koszt takiego zestawu podwójnego czyli dwie oprawki i żarówki po 400W + statyw + srebrna parasolka to ok 180zł.
Co myślicie o takim zestawie do fotografowania na białym tle ? (namiot bezcieniowy, stół bezcieniowy, biały brystol itp., fotografowanie takich przedmiotów jak żywność, przedmioty gabarytowo nie duże itp)
Domowe studio bez nakładów finansowych, część 1: wyposażenie - Poradnik fotograficzny - Szeroki Kadr (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/domowe_studio_bez_nakladow_finansowych_czesc1_wypo sazenie)
Może to będzie pomocne
Dzięki bardzo przydatny link, na pewno się przyda.
Ogólnie biorę też pod uwagę teraz taką możliwość aby kupić lampy studyjne błyskowe.
W cenie do 250zł na Allegro znalazłam np.
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=lampa+studyjna&offer_type=0&price_from=&price_to=250&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&listing_sel=2&listing_interval=7&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E
Co myślicie o takich lampach? Czy to by mi wystarczyło? Którą z tych lamp warto wybrać?
Trochę jeszcze poczytałam i popytałam i zastanawiam się dość mocno nad kupnem studyjnej lampy błyskowej MQ 200 Ws, dokładnie takiej -> Studyjna lampa błyskowa MQ 200 Ws od Fripers (3063121847) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/studyjna-lampa-blyskowa-mq-200-ws-od-fripers-i3063121847.html)
Podobno jest to już sprzęt nie byle jaki i można coś już z taką lampą zdziałać, jak widzicie to Wy?
Druga sprawa o którą chciałabym Was zapytać jest następująca, uprzedzam tylko, że może być to trochę naiwne i głupie pytanie ale koleżanka mi ostatnio tak podpowiedziała (nie wiem tylko czy żartowała czy mówiła na poważnie- zapierała się, że mówi na poważnie). Jak jej mówiłam o swoich problemach z zakupem odpowiedniego światła do zdjęć na białym tle.
Powiedziała, że zamiast kupować wydawać mnóstwo pieniędzy na oświetlenie wystarczy, że wyszłabym na dwór, do ogródka i tam się rozłożyła z brystolem i zdjęcia powinny wyjść dobre jakościowo na białym tle.
Wiadomo, że gdy pogoda nie ładna to w ten czas o zdjęciach nie ma mowy ale gdy pogoda ok można pstrykać.
Może ktoś do tego się ustosunkować?
To jest wszystko gdybanie. Do jednego zdjęcia małego przedmiotu wystarczy Ci jedna goła lampa, do innego minimum 3.. Z tego co widzę, to albo jeszcze sama nie wiesz dokładnie co, jak i po co chcesz fotografować, albo nie chcesz wszystkiego powiedzieć. Żeby coś konkretnego doradzić, to trzeba wiedzieć jaki konkretnie efekt ma być osiągnięty, bo "przedmioty raczej nieduże" to dość pojemne określenie. A jeszcze dorzuciłaś "żywność" - drugie równie pojemne, ale wymagające kompletnie innego świecenia, niż w pierwszym przypadku. "Na białym tle" też można rozumieć na kilka sposobów.
Tę lampę z ostatniego linku możesz sobie jak najbardziej kupić, ale to będzie początek, bo nią samą niewiele zdziałasz. Jest co prawda sposób i na to, żeby jedną lampą osiągnąć czysto białe tło i nie przepalić obiektu, ale to zabawa dla osób doświadczonych w pracy studyjnej, i tylko zabawa, albo sytuacja awaryjna.
Jeśli masz na myśli "zwykłe" zdjęcia przedmiotów leżących na białym kartonie (a to coś innego niż zdjęcia na białym tle), to jedna lampa z dyfuzorem i blendy wystarczą.
Co do światła słonecznego, to najpierw kup lampę, porób zdjęcia, a potem sprawdź wariant ze słońcem. Jeśli stwierdzisz, że jest lepiej ze słońcem, to ..ja tę lampę od Ciebie odkupię.
Czyli sugerujesz, że na dworze przy świetle naturalnym nie szłoby zrobić w miarę poprawnych zdjęć na białym tle. Czyli miałam dobre przypuszczenia, że koleżanka w puszcza mnie w maliny...
Co bym chciała fotografować... Hmm.. Rzeczywiście pojęcie obszerne. Może podam kilka przykładów:
Żywność:
Owoce np. banany, pomarańcze, jabłka, owoce przy połączeniu z innymi przedmiotami.
Posiłki, gotowe zestawy obiadowe, śniadaniowe, kolacyjne.
Przedmioty:
-przedmioty biurowe typu długopisy, ołówki, inne przybory, notesy, zeszyty, książki...
-lekarstwa, tabletki...
-narzędzia typu młotek, taśma izolacyjna, kabelki, nakrętki, śruby itp.
-zioła, suszone produkty, przyprawy,
-przybory kuchenne itp.
Napiszę znów trochę ogólnie. Zdjęcia wszystkiego co jest pod ręką w domu.
Powiem tak, potrzebuję czegoś uniwersalnego do białego tła. Efekt chce aby po prostu dane zdjęcia przedmiotów, rzeczy miały białe tło. Dopuszczam edycje zdjęć w programie graficznym więc idealnych zdjęć nie żądam.
Mam też już zakupioną przezroczysta pleksi aby np. uzyskać fajny efekt cienia.
Czyli też jak rozumem ta jedna lampa to może być rzeczywiście za mało?
To co, może lepiej dwie takie lampy tyle , że o mocy np 100ws?
Co lepsze?
Jedna lampa o mocy 200ws
czy dwie o mocy 100ws ?
O dyfuzorze coś wspominałeś, tak się zastanawiałam aby zrobić dyfuzor metodą zrób to sam bo ceny na Allegro są kosmiczne --> Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing.php/search?string=dyfuzor+bowens&category=8845&sg=0)
Min. 100zł trzeba wydać... :-/
Strasznie kosztowna ta fotografia.... :-/
Trochę to wszystko podcina skrzydła, no naprawdę już nie wiem na co się zdecydować....
Do czego Ci te zdjęcia mają posłużyć? Czy uważasz, że sprzętem za 300zł da się osiągnąć takie same efekty jak sprzętem za 30000 zł? Nie da się.
Nie trzeba sprzętu za 30000 zł, ale 1500+zł trzeba brać pod uwagę. Dyfuzory, softboxy czy jakiekolwiek inne modyfikatory światła mają swoją cenę, nawet chińskie, kosztujące ułamek ceny markowych coś tam kosztują - jak myślisz, dlaczego?
Czy Tobie przypadkiem nie chodzi o zdjęcia stockowe? No to próbuj - zakup sprzęt w zakładanym budżecie i do pracy, a zobaczysz z czym to się wszystko je.
Jeśli chcesz mało wydać na setup do foto produktowej, to nie idź w światło błyskowe. Potrzebujesz mocne świetlówki kompaktowe-foto, blendy i softboxy parasolkowe (w cenie kilkudziesięciu zł/szt). Sensowny zestaw oparty na świetlówkach stworzysz za kilkaset złotych, a sensownego błyskowego nie dasz rady. Przeczytaj jakąś książkę o foto produktowej, to rozjaśni ci wiele wątpliwości. To nie jest tak, że kupisz lustrzankę na all.., do tego jakąś żarówkę albo dwie za 15zł i zostaniesz królową stocków. ;) Spróbuj, a się przekonasz.
Jak się nie da jak się da?
Ktoś radził żeby spróbować ze słońcem to chyba nic nie kosztuje spróbować.
Ogólnie jestem przeciwnikiem dawania początkującym "gotowych przepisów" jak zrobić jakieś zdjęcie. Nie sztuka jest kupić tonę sprzętu który później będzie się tylko kurzył. Parasolki, softboxy itd są przydatne jak wiesz dlaczego je potrzebujesz. Warto zacząć od pojedynczego światła punktowego (halogen, lampka biurkowa, słońce). Potem wziąć kawałek białej karty, drugą z przyklejoną pogniecioną folią aluminiową, i próbować wypełniać cienie. Potem można zrobić dyfuzor z jakiejś jednolitej firanki lub cienkiej koszulki.
Z jedną lampą można zrobić bardzo dużo.
Tutaj jest dobry przykład:
How To Perfectly Light Food Using a $10 Light and a T-Shirt | Fstoppers (http://fstoppers.com/how-to-perfectly-light-food-using-a-10-light-and-a-t-shirt)
No i trzeba się interesować fotografią a nie produkować i powielać zdjęcia.
Jak się nie da jak się da?
Ktoś radził żeby spróbować ze słońcem to chyba nic nie kosztuje spróbować.
Ogólnie jestem przeciwnikiem dawania początkującym "gotowych przepisów" jak zrobić jakieś zdjęcie. Nie sztuka jest kupić tonę sprzętu który później będzie się tylko kurzył. Parasolki, softboxy itd są przydatne jak wiesz dlaczego je potrzebujesz. Warto zacząć od pojedynczego światła punktowego (halogen, lampka biurkowa, słońce). Potem wziąć kawałek białej karty, drugą z przyklejoną pogniecioną folią aluminiową, i próbować wypełniać cienie. Potem można zrobić dyfuzor z jakiejś jednolitej firanki lub cienkiej koszulki.
Z jedną lampą można zrobić bardzo dużo.
Tutaj jest dobry przykład:
How To Perfectly Light Food Using a $10 Light and a T-Shirt | Fstoppers (http://fstoppers.com/how-to-perfectly-light-food-using-a-10-light-and-a-t-shirt)
No i trzeba się interesować fotografią a nie produkować i powielać zdjęcia.Roomak, sam dałeś gotowy przykład.. W dodatku powielający jeden z najbardziej typowych i opatrzonych do bólu sposobów na oświetlenie miski z żarciem i donuta. Fakt, że skuteczny, ale nie jedyny i nie jedynie słuszny. A ze stock'ów takie zdjęcia wysypują się tonami.
A te kartki i folię, to kto będzie trzymał pod odpowiednimi kątami żeby "wypełniać cienie"?
Wiesz, pewnie że można zmajsterkować samemu nieskończenie wiele akcesoriów, ale do tego potrzebny jest ..czas. Na wymyślenie/odszukanie sposobów i porad. Na zdobycie komponentów. Na wykonanie. Na naukę efektywnego wykorzystania..
Dziewczyna pyta, co kupić - myślisz, że powinna zacząć od poszukania odpowiedniego podkoszulka i pianki? ;)
Wydaje mi sie ze jak nie masz kasy to masz czas. Jezeli ktos zapyta ze ma sklep internetowy i chce zainwestowac zeby moc wystawiac produkty na sprzedaz poradze co innego.
Ale jezeli ktos chce tanim kosztem robic zdjecia ( i nawet zarabiac) to im taniej zaczniesz tym lepiej. Z czasem samemu sie zorientujesz co by ci sie przydało.
A przykład nie miał sugerowac ze takie ustawienie jest jedyne możliwe tylko że można bez marnowania kasy której się nie ma.
A te kartki i folię, to kto będzie trzymał pod odpowiednimi kątami żeby "wypełniać cienie"?
Pewnie musisz kupić statyw Manfrotto i magic arm, bo inaczej się nie da.
--- Kolejny post ---
Domowe studio bez nakładów finansowych, część 1: wyposażenie - Poradnik fotograficzny - Szeroki Kadr (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/domowe_studio_bez_nakladow_finansowych_czesc1_wypo sazenie)
Może to będzie pomocne
Poza tym ten link jest powinien być bardzo pomocny.
Przemek_PC
06-03-2013, 21:25
Z tłumu można wyróżnić się pomysłem albo jakością sprzętu przy czym to pierwsze bez drugiego się obejdzie ale drugie bez pierwszego raczej nie. Z przeczytanych postów wynika, że założycielka wątku niestety nie ma ani pierwszego ani drugiego.
O przepraszam ale co do zdjęć to pomysłów mam bardzo dużo. Jeśli chodzi o kadrowanie, kompozycję to myślę, że też dam radę. Może nie od razu ale małymi krokami do przodu.
Gorzej się u mnie sprawy mają z oświetleniem i "ogarnięciem" tego tematu.
Przyznam, że gubię się w tej materii. Nie moge się zdecydować czy iść w światło stałe czy w światło błyskowe.
Nie wiem co kupić, co wybrać. Trochę winny myślę, że leży tu w tym, że mam bardzo ograniczony budżet i mam tu małe pole manewru.
No ale cóż...
Dziś chwilę się pobawiłam aparatem i zrobiłam trochę zdjęć przy świetle naturalnym z okna oraz kilka przy oknie + wbudowana lampa + blenda srebrna.
Przy samym świetle z okna zdjęcia zamiast wyjść białe ( kartka papieru) wyszyły błękitne..
Natomiast przy świetle z okna + lampa błyskowa + blenda srebrna wyszło trochę szaro ale trochę się pobawiłam w programie graficznym i doszłam do jakiejś tam bieli.
Mi samej ciężko ocenić więc proszę o to Was.
Proszę nie oceniajcie tylko tematu i kompozycji bo nie o to chodzi.
Przedmioty które pstryknęłam to pierwsze lepsze co miałam pod ręką. Chciałabym abyście wypowiedzieli się o ostrości, świetle i przede wszystkim o białym tle itp.
1. http://img35.imageshack.us/img35/9911/dd76.jpg
2. http://imageshack.us/a/img707/7500/noz3333.jpg
3. http://imageshack.us/a/img585/792/noz22.jpg
4. http://imageshack.us/a/img841/9404/dlugopissss.jpg
Widzę, że rzucasz się na głęboką wodę bez znajomości podstaw.
Niebieska kartka to normalny problem z balansem bieli.
Widzę po szumie na niebieskiej skuwce, że zdjęcie było niedoświetlone i wyciągnięte w programie... Poczytaj o używaniu światłomierza w aparacie. Używając poprawnie światłomierza punktowego możesz ustawić poprawną ekspozycję i biały będzie biały a czarny czarny bez względu co będzie na zdjęciu.
Jak widzisz z tym prostym ustawieniem można już dużo zrobić i nikt nie rozpozna jaki sprzęt był użyty do oświetlenia.
Teraz kombinuj dalej i skup się bardziej na temacie i kompozycji.
Dzięki.
No nie jest to tajemnicą, że przedmiot był niedoświetlony. Ciemny pokój, trochę światła z okna i lampa wbudowana to i taki mizerny efekt.
Dlatego muszę wybrać i zakupić jakieś oświetlenie aby mieć jakiś punkt zaczepienia.
Dziś się jeszcze nie poddawałam i próbowałam, niestety raczej bez powodzenia.
Użyłam tym razem podwójnej lampy takiej bardziej do wystroju wnętrz.
Użyłam lampki podwójnej 2x 40W, dwóch kartek papieru i niestety efekty mi nie wyszły za dobre.. W balansie bieli zmieniłam ustawienie na światło żarówkowe.
Ogólnie tak mi to wyszło:
http://imageshack.us/a/img715/1267/img00341a.jpg
http://imageshack.us/a/img826/8059/img00291z.jpg
I po edycji...
http://imageshack.us/a/img40/5659/klucz1.jpg
http://imageshack.us/a/img715/3035/bezpiecznik1.jpg
No nie jest to tajemnicą, że przedmiot był niedoświetlony. Ciemny pokój, trochę światła z okna i lampa wbudowana to i taki mizerny efekt.
To nie jest wytłumaczenie! ;)
Przy ciągłym świetle, ze statywem, nie ma problemu z poprawnym naświetleniem.
W tych przykładach jedyne co trzeba było poprawić to balans bieli. Ustawiłaś w edycji zbyt mocny kontrast.
Dzięki,
Zgodnie z tym co mi polecano, próbowałam ustawić własny balans bieli. Zrobiłam tak jak w instrukcji aparatu. Czyli, zaznaczyłam sobie WB i nastawa własna, zrobiłam zdjęcie białej kartki w warunkach oświetlenia takich co miałam fotografować. Czas, przysłona ok. naświetlenie wskaźnik na 0. Zapisałam i użyłam tych ustawień.
Ogólnie zdjęcia wyszły bardziej białe, a może bardziej mniej szare niż ostatnio.
Naprawdę nie wiem co robię źle, czy to może wina aparatu?
Cały dzień wczoraj z tym walczyłam i rezultat do jakiego udało mi się dojść to taki, że przy robieniu zdjęcia białej kartki do zapisu balansu bieli dałam wskaźnik poziomu ekspozycji na -2. Zapisałam i użyłam tego zapisu, następnie przy robieniu zdjęcia aby zdjęcie było w miarę na białym tle wskaźnik poziomu ekspozycji daję na +1 lub +1,5 i w tedy zdjęcie nie mal, że prawie prześwietlone to jednak w miarę wychodzi na białym tle.
Dodam, że zdjęcia wczoraj robiłam przy pomocy lampki biurowej z podłączoną żarówką 150WATT.
Naprawdę się starałam, próbowałam i nie wiem co jest nie tak? No bo przecież chyba tak być nie powinno?
Czy może to już jednak jest max, co aparat potrafi wycisnąć białego tła przy takim oświetleniu?
Starałam się bardzo, rozbiłam podczas eksperymentów lampkę ta podwójną do wystroju wnętrz, spadłą mi na ziemie, rozbiła się i wywaliło korki w domu :-/
Poniżej wstawiam zdjęcia które zrobiłam, wstawiam te zrobione prosto z aparatu i te które już trochę obrobiłam na komputerze.
Nie wiem, proszę o ocenę i wskazówki...
http://imageshack.us/a/img833/6144/38191088.jpg
http://imageshack.us/a/img690/4788/20059183.jpg
http://imageshack.us/a/img822/9682/30073161.jpg
http://imageshack.us/a/img20/4134/75716450.jpg
http://imageshack.us/a/img13/7535/60684064.jpg
http://imageshack.us/a/img827/8054/66992302.jpg
http://imageshack.us/a/img845/4647/56796001.jpg
http://imageshack.us/a/img195/7030/41411643.jpg
http://imageshack.us/a/img703/9703/73142130.jpg
http://imageshack.us/a/img5/6576/010yno.jpg
http://imageshack.us/a/img841/9014/011nm.jpg
http://imageshack.us/a/img541/5792/012dku.jpg
Ja widzę wszędzie brzydkie cienie.
Przykro mi z powodu lampki ;)
Co ci mogę powiedzieć. Pewnie musisz kupić 1Dx. :D
To jest ten moment kiedy się okazuje że fotografia jest bardziej techniczna niż się wydaje.
Zacznijmy od światłomierza wbudowanego w aparacie. Może już to wiesz ale dla pewności...
Światłomierz mierzy światło odbite od przedmiotu na który jest nacelowany. Są różne tryby, ale w fotografii produktów jedyny przydatny to tryb mierzenia punktowego. Aparat dostaje tylko informacje ile światła do niego dociera. Na podstawie tych informacji ustawia wartości ekspozycji tak żeby naświetlanie zaowocowało zdjęciem o neutralnej szarości.
Dlatego jak zrobisz pomiar białej kartki to uzyskasz zdjęcie niedoświetlone-szare. A jak pobierzesz pomiar z czarnej kartki to dostaniesz zdjęcie prześwietlone - również szare.
W prawie każdej dziedzinie fotografii można na oko ocenić co jest białe a co czarne i wprowadzić odpowiednią korektę. Fotografia produktów jest jednak bardziej precyzyjna. Dla określenia poprawnej ekspozycji używa się światłomierza zewnętrznego, który mierzy wartość światła padającego na obiekt, lub skalibrowanej szarej karty.
Ale poczekaj, zanim wyskoczysz na zakupy, bo nawet to nie rozwiąże w 100% twojego problemu ;)
Musisz się zastanowić na jaki problem się napotkałaś. Kładziesz przedmiot na białym kartonie, ale na zdjęciu jest dla ciebie nie wystarczająco biały.
Po pierwsze musisz sobie uświadomić czym jest biały kolor.
Czy biała kartka jest biała? Czy biały na jednym przedmiocie jest tak samo biały jak na drugim? Oglądając zdjęcie przedmiotu na białej kartce, mózg sobie wytłumaczy że jest to biały kolor. Technicznie jednak jest to jakaś wartość szarości.
Po drugie. Czy jesteś w stanie prawidłowo ocenić biały, neutralnie szary i czarny na swoim monitorze?
Jeżeli chcesz podejmować decyzje w parciu o to co twój monitor wyświetla, musi on być prawidłowo skalibrowany.
Jeżeli nie możesz dobrze skalibrować monitora to musisz się nauczyć odczytywać i oceniać wartości z histogramu(w edycji).
Ten temat zostawię - poczytaj o zarządzaniu kolorem.
Zazwyczaj zależy nam na prawidłowym odwzorowaniu kolorów, ale twoim celem jest "wycięcie" produktu z białego tła.
Tutaj masz kilka technik do wyboru.
Możesz użyć podkładki która jest "bardziej biała".
Zamiast papieru możesz użyć czegoś co będzie mocniej odbijało światło.
Możesz ustawić lampy tak żeby jedna świeciła od tyłu produktu i tworzyła odblask na białej kartce.
Możesz zastosować podświetlanie od dołu.
Możesz użyć programu do edycji i wymaskować produkt z tła.
i pewnie wiele innych których nawet nie znam ;)
To jest ten moment w fotografii który powinien być najbardziej ekscytujący. Musisz obserwować światło i wykorzystywać jego właściwości na swoją korzyść. Mnie osobiście produkty nie fascynują tak bardzo ale lubię bawić się światłem:)
Poszukaj jakiejś dobrej lektury na ten temat, lub baw się i rozwiązuj problemy samodzielnie...
Zobacz ile mi zajęło wyjaśnienie raptem kilku podstawowych spraw.
I daj sobie czas. Jeżeli myślałaś że od razu zaczniesz zarabiać na stokach to nie tędy droga. Ale jeżeli poświęcisz czas na ogarnięcie tematu to kto wie... może zaczniesz produkować coś oryginalnego ;)
Gdy się użyje przynajmniej dwóch zewnętrznych lamp błyskowych, softboxów, blend, dyfuzorów wszystko staje się łatwe. Nawet tło może być z białego kartonu albo z jakiegoś białego prześcieradła. Nie trzeba zewnętrznych światłomierzy i kombinowania jak koń pod górę.
Nigdy nie miałem namiotu bezcieniowego, ale podejrzewam że taki namiot i trzy lampki też dały by radę sfotografować coś na allegro np.
Gdy się użyje przynajmniej dwóch zewnętrznych lamp błyskowych, softboxów, blend, dyfuzorów wszystko staje się łatwe. Nawet tło może być z białego kartonu albo z jakiegoś białego prześcieradła. Nie trzeba zewnętrznych światłomierzy i kombinowania jak koń pod górę.
Nigdy nie miałem namiotu bezcieniowego, ale podejrzewam że taki namiot i trzy lampki też dały by radę sfotografować coś na allegro np.
Tak? :)
Chyba, że mówimy o fotografii...
Do zdjęć na allegro wystarczy jedna lampa i aparat kompaktowy.
Bez światłomierza zewnętrznego, tło z białego kartonu, oświetlenie dwiema lampami zewnętrznymi + modyfikatory:
http://imageshack.us/a/img9/4871/mg5336o.jpg
http://imageshack.us/a/img593/7137/mg2262.jpg
I udowodniłeś, że...? Zademonstrowałeś co? Co chciałeś powiedzieć?
Trochę przykładów jak można wykorzystać minimalny budżet do zdjęć produktowych. Przykłady są bardzo podstawowe. Zrobiłem całość w pół godziny, tylko na zademonstrowanie opcji.
Wszystko ISO 400 dla zwiększenia głębi i krótkiego czasu.
Obiektyw 50mm 1.4 na FF. Zdjęcia są przekadrowane w edycji bo 50tka łapie trochę za szeroko, ale chciałem użyć najtańszy obiektyw ;)
Najpierw dwa sposoby na wykorzystanie tego samego ustawienia
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img32/3347/001gohk.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img28/7329/002gpn.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img824/7908/003kk.jpg)
Tutaj z odbiciem. Mam tylko taką małą pleksi więc widać kanty, ale tylko dla demonstracji:
źródło (http://imageshack.us/a/img22/6646/004ey.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img803/8065/005ds.jpg)
I trochę zmniejszenie kontrastu i zmiękczenie światła za pomocą koszuli białej męskiej ;)
źródło (http://imageshack.us/a/img836/6580/006nge.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img13/5986/007ywb.jpg)
Tu jeszcze znalazłem zdjęcia które robiłem tylko na ebay i nie chciało mi się specjalnie rozstawiać sprzętu:
źródło (http://imageshack.us/a/img20/3366/mg7572.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img259/2450/mg7580.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img29/9228/mg7105m.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img716/2205/mg7111.jpg)
Dzięki za kolejne odpowiedzi.
No co mogę powiedzieć? Te zdjęcia zaprezentowane przez kolegę rOOmak do mnie nie przemawiają, nie są jednolicie białe, sporo szarości.
Dla mnie kolorem białym jest odczyt z programu graficznego i wartość dla koloru białego R=255 G=255 B=255 SIEĆ: #FFFFFF. dla mnie to jest kolor biały i taki właśnie chciałabym uzyskać robiąć zdjęcia. No nawet jak wartości będą trochę poniżej 255 to też ok, bo zawsze można to podciągnąć w programie graficznym.
No,a dla przykładu weźmy te moje zdjęcie nożyczek http://imageshack.us/a/img833/6144/38191088.jpg wartości RGB wahają się ok. 200. - tragedia!
Cały czas się zastanawiam co kupić.
Koleżanka mi podpowiedziała (nie wiem czy słusznie) abym sobie kupiła taki o to zestaw ->
ZESTAW BEZCIENIOWY 2x400W NAMIOT 60 4 tła WARSZAWA (3022933075) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/zestaw-bezcieniowy-2x400w-namiot-60-4-tla-warszawa-i3022933075.html)
plus dokupić jeszcze jedną żarówkę 85W = 400W oraz oprawkę do tej żarówki.
Cena za całość by była ok. 300zł i miałabym razem:
-namiot bezcieniowy 60cm
-2 statywy 72 - 230 cm
-3 żarówki 85W = 400W 5500K
-3 oprawki z włącznikiem
Powiedziała, że taki zestaw mnie w pełni zadowoli i zdjęcia będą mi wychodzić bez cieni i na białym tle.
Aha powiedziała, że ta trzecia żarówka i oprawka dodatkowo dokupiona do zestawu to będzie nią można świecić od tyłu namiotu lub od spodu (stawiając namiot na czymś)
Powiedziała, że to lepsze w moim wypadku rozwiązanie, bo miałam ogólnie kupić lampę błyskową 100ws lub 200ws ale jej koszt ok ok. 340zł za samą lampę, a gdzie jeszcze statywy, parasolki, softboxy... Przyznam, że o ile koleżanka ma rację i mówi, że taki zestaw by mi wystarczył to wychodzi dużo taniej, no i mam namiot.
Ogólnie mówiła, że przeglądała na Allegro i jak liczyła to ten zestaw akurat się opłaca kupić za tą cenę.
Chciałabym Was poprosić o Waszą opinię na ten temat?
Może ktoś ma podobny zestaw i mógłby się pochwalić swoimi zdjęciami?
Na początku chciałam sama zrobić namiot ale nie wiem jaki materiał by zastosować? Druga sprawa to jak mi mówiła to, że nawet jak kupię wszystko osobno bez tego namiotu to wyjdzie tyle samo z namiotem.
Mówi, że powinnam być z niego zadowolona
Od razu też napiszę, że koleżanka nie jest jakąś profesjonalistką dlatego chcę skonfrontować jej opinie z Waszymi, bo wiem, ze się znacie na fotografii.
Dla mnie kolorem białym jest odczyt z programu graficznego i wartość dla koloru białego R=255 G=255 B=255 SIEĆ: #FFFFFF. dla mnie to jest kolor biały i taki właśnie chciałabym uzyskać robiąć zdjęcia.
Widzę, że chcesz podejść do sprawy technicznie, ale nie rozumiesz o czym mówisz. Nie uzyskasz takiej "bieli", oświetlając białą kartkę i przedmiot tym samym światłem. Ale widzę, że i tak wiesz lepiej :D
Po drugie, kiedyś zrozumiesz że cień w fotografii jest tak samo ważny jak pauza w muzyce.
A żaden sprzęt nie zastąpi wiedzy i kreatywności.
Powodzenia ;)
Tu jest biel 255, 255, 255 http://imageshack.us/a/img9/4871/mg5336o.jpg
Przedmiot i białe tło oświetlone jest tym samym światłem. Potem lekko poprawione w programie graficznym.
O tak? To super. Możesz nam zademonstrować surowe zdjęcie przed poprawą?
Na tym zdjęciu jak próbowałem rozjaśnić cień, to czerń robiła się szara z tym, że na mój gust cień tworzy trójwymiarowość w zdjęciu. Dodam że nie ma tu żadnej obróbki poza ustwieniem kontrastu. Żadnej maski, etc:
źródło (http://www.flexiblevisionmedia.com/img/s4/v11/p595826566-5.jpg)
Tutaj, na przykład, wartości przed obiektem są w granicach 90% według LR co się przelicza na ok 230. Obiektyw jest prawidłowo oświetlony. Ponieważ jest oświetlony od przodu(dwie lampy), tło wpada w szarość. Też nie było tu żadnej edycji.
http://images.craigslist.org/3Ec3K23F85Ib5Jd5M4d336cf780d1d9f71dea.jpg
Niestety nie mam oryginału. Nie zachowuję ich. Sztuki na uzyskanie białego tła, nauczyłem się chyba na tym forum. Polega na odpowiednim prześwietleniu zdjęcia :)
Moja poprawa w Photoshopie polegała na wcisnięciu przycisku "Autokontrast".
Twojego zdjęcia niestety nie widzę.
ThomasVoland
16-03-2013, 00:51
uzyskasz takiej "bieli", oświetlając białą kartkę i przedmiot tym samym światłem.
Próbowałem jej to wytłumaczyć kilka dni temu na innym forum pisząc jasno, że to wymaga podświetlenia tła, no ale niestety autorka nie przyjmuje tego do zrozumienia.
J.J. - ale chodzi o to, żeby przed obróbką już tak było. Przynajmniej ja tak rozumiem autorkę, bo co to za problem żeby w swoich zdjęciach rozjaśniła ten biały w max kilka sekund.
Kochani nie denerwujcie się tak na mnie, wiem, że jestem ciężka i w ogóle ale mam taki mętlik w głowie, że coś strasznego.
Po prostu gdzie i kogo nie zapytam padają różne odpowiedzi, a wszystko myślę że też rozchodzi się o mój bardzo skromny budżet. Bo 400zł które mogę wydać to niestety bardzo mało.
Cały czas mnie męczy pytanie co za tą sumę mogę kupić aby robić w miarę poprawne zdjęcia na białym tle.
To, że można je wy edytować to wiem. Piszecie, że Wam zajmuje to 10sekund mi znacznie więcej.
Pewnie używacie płatnego PS-a? Ja miałam ogólnie problem z tymi zdjęciami raw. Używam programu Gimp z wtyczką UFRaw. Żadnym innym programem nie mogłam otworzyć tych plików CR2
Podajcie przepis na szybką korektę białego tła. :-)
Co do tego światła ciągłego to zastawiam się czy aby nie dopłacić trochę i kupić mocniejsze te żarówki np. 125w =600w
Musiałbym wszystko kupić osobno i wyglądało by to tak:
2x statyw JH-803 75-230cm 39zł szt
3x oprawka pojedyncza 23zł sztuka
3x żarówka 125w=600w 51zł sztuka
1x namiot bezcieniowy 60cm 72zł
Razem : 372zł
Przy zestawie 85w =400w 310zł
Przy zestawie 125w=600w 372zł
Hmmm...
Chyba opłaca się dopłacić?
Ogólnie są gotowe zestawy z żarówkami po 600w ale wtedy namiot jest 80cm. To może być za duży aby dobrze go naświetlić.
Ogólnie pewnie jak zauważyłaś w zestawie są dwie żarówki, dwie parasolki i dwa statywy i dwie oprawki ale mi koleżanka podpowiedziała, że dobrze by było dokupić trzecią żarówkę i oprawkę aby doświetlić np od spodu namiot czy też z tyłu. Dobrze w ogóle radziła w tej sprawie? Może ta 3 żarówka i oprawka zbędna?
ThomasVoland
16-03-2013, 01:42
Nie wiem ile zdjęć z modelkami zrobiłem używając lampy za 150 zł i parasola za 15zł, ale mało ich nie było, a Ty piszesz, że na sfotografowanie dekielka 400 zł to mało i że to w sprzęcie jest problem... A wcześniej posądzałaś o szare tło wadliwy aparat.
Ciśniesz się tak bardzo w światło ciągłe bo...? Zdajesz sobie sprawe że poza ogólnym bezsensem tego co chcesz kupić, powinnaś wtedy też kupić modyfikatory do światła ciągłego, a nie błyskowego? Czyli odporne na temperaturę i drogie. Tylko nie bardzo rozumiem oznaczenia typu 125W=600W
oznaczenia typu 125W=600W
chodzi jej o fluorescencyjne. Pobiera 125W a daje teoretycznie tyle swiatla co 600Ws (nie wiem ile w tym prawdy ale rozumiem, ze taki jest sens)
Ze wzgledu wlasnie na maly budzet uwazam ze powinno sie zaczac od minimum lub niczego zeby zrozumiec samemu co tak naprawde potrzeba do zrobienia zdjecia...
Ale, juz wiem ze autorka nie chce sie uczyc, tylko kupic sprzet ktory bedzie za nia robil zdjecia ;)
Nie? którego? czy obu?
Nie widzę pierwszego "Content Protected by Owner". To z linku widzę.
Zrobiłbym coś dla przykładu, ale teraz nie mam studia, dopiero w Kwietniu będę go ponownie uruchamiał.
rOOmak, mnie już przed obróbką białe tło wychodziło dużo bielsze niż to podane przez ciebie w linku. Ale jak już pisałem wczesniej, wspomagały mnie dwie lampy 200Ws, softboxy, blendy, dyfuzor i kartonowe tło. Tło kupione jako tło fotograficzne, nie wiem czy jest lepsze od białej kartki papieru czy to jest to samo.
Cały czas chodzi mi o to, że mając odpowiedni sprzęt i chociaż trochę wiedzy, którą można zyskać przeglądając chociażby lekcje oświetlenia na stronie Photoflex, dużo łatwiej osiągnąć zamierzone oświetlenie, niż kombinować przy słońcu i kilku latarkach.
Odpowiedzi na pytania autorki nie potrafię udzielić, ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z takimi lampkami czy też namiotami. Gdy tylko zaświtał mi w głowie pomysł na oświetlenie studyjne do makrofotografii, postawiłem od razu na lampy błyskowe min. 200 Ws (Quantuum), softboxy itd. Wolałem wrzucać kasę do skarbonki i czekać aż uzbiera się odpowiednia sumka, niż kombinować z niczym. A nawet to 2x 200Ws czasem jest za mało do oświetlenia bardzo małych przedmiotów, gdy potrzeba jest użyć przysłony np. f16
Przemek_PC
16-03-2013, 15:13
chodzi jej o fluorescencyjne. Pobiera 125W a daje teoretycznie tyle swiatla co 600Ws
To nie tak, daje tyle światła co wolframowa żarówka 600W.
Słuchajcie, a co Wy byście zrobili/kupili na moim miejscu jakbyście mieli ok. 400zł budżetu i cel to robienie zdjęć produktów, przedmiotów na białym tle. Przedmioty do wielkości powiedzmy 20-30cm
??
Zrobiłam własny namiot bezcieniowy.
Konstrukcja wyszła mi fajnie, bo miałam takie druty ukształtowane w kształcie prostokąta, do tego powlekane białym materiałem.
Konstrukcja stabilna i lekka. Gorzej sprawa mi wyszła z materiałem i obszyciem całego namiotu.
Na razie nie miałam nic konkretnego i narzuciłam stare trochę wysłużone prześcieradło ale nie z bawełny tylko z jakiegoś sztucznego materiału śliskiego. Ogólnie na razie tego nie obszywałam i nie naciągałam zbytnio, po prostu zarzuciłam na całą konstrukcję.
Nie mam też żadnego białego podłoża w namiocie, posłużyłam się białą kartką.
Co do oświetlenia, to wygrzebałam na strychu stare zepsute lampy, oprawki, żyrandole. Był u mnie znajomy co mi je ponaprawiał i tak uzyskałam trzy lampy. Jedna biurowa z żarówką 150WAT 1X kuchenna oprawka z żyrandolem płaskim 100Wat i trzecia żarówka na samej oprawce -75 Wat.
Napiszę, że te żarówki to takie zwykłe szklane.
Najlepiej chyba zdjęcia wychodziły jak dałam po lewej stronie 75 Wat plus blenda, po prawej 100wat i od góry 150wat.
Myślę, że jak bym miała jakieś lepsze obicie namiotu i w środku lepsze tło oraz np. te świetlówki 125=600wat było by jeszcze lepiej.
Poniżej zdjęcia.
http://imageshack.us/a/img812/365/img0611xz.jpg
http://imageshack.us/a/img14/9247/img0561qy.jpg
http://imageshack.us/a/img850/3139/img0553zr.jpg
http://imageshack.us/a/img836/83/img0457zwn.jpg
W sumie to Wam powiem zdjęcia wyszyły chyba tylko lepiej pod tym względem, że nie ma takich cieni jak bez namiotu.
Ogólnie i tak do dużej poprawki w programie graficznym.
Bawiłam się trochę w Gimpie ale jakoś tego programu nie mogę pojąć.
Pobrałam sobie wersje trial 30 dniową PhotoShopa CS 6.
Jednak nie wiem jak tu poprawić tak dobrze te tło na całkiem białe.
Nie znam chyba odpowiedniej metody, w internecie sporo różnych opisów itd ale żaden z nich nie usatysfakcjonował mnie bo albo zdjęcie się robiło nie naturalne, albo źle wycięło itp.
Dlatego chciałabym Was się poradzić jakie Wy macie sposoby aby na tych moich szarawych zdjęciach zrobić w photoshopie białe tło RGB 255 no i tak aby zdjęcie nie straciło na wyglądzie?
Zastanawiałam się czy może nie łatwiej było by zrobić zdjęcie danego przedmiotu np. na czarnym tle i później zamiana tego tła na białe w programie, może byłoby prościej?
Próbowałam tez tym razem chwycić dobrą ostrość ale nie jestem zadowolona.
Niby ostrzyłam sama, wszystkie funkcje manual a jednak gdzieś ta ostrość ucieka i nie bardzo wychodzi.
Czy to może wina obiektywu kitowego?
Ogólnie z tego co ktoś pisał największą głębie ostrości można uzyskać przy przysłonie ok f10 -f12. Też próbowałam tego i może lepiej by wychodziło, tyle tylko, że nie mam jeszcze statywu i z ręki zdjęcia były rozmazane, bo był dłuższy czas naświetlania.
Ogólnie chyba dam sobie na razie spokój z kupnem statywów oświetleniowych, oprawek, parasolek i namiotu. Może kupię same z trzy żarówki 125w=600wat i ewentualnie agrowłóknine na poszycie namiotu + brystol na tło.??
Przemek_PC
18-03-2013, 18:35
O taką biel ci chodzi?
http://img255.imageshack.us/img255/365/img0611xz.jpg
Tak dokładnie, możesz zdradzić tajemnicę jak wymedytowałeś to zdjęcie i w jakim programie?
Przemek_PC
19-03-2013, 16:59
Poczytaj o histogramie i poziomach ang. Levels. Wlasnie poziomami uzyskalem czysta biel.
Weź pod uwagę, że zmiany te są na całym zdjęciu. O ile w przypadku nożyczek wygląda to ok, to w przypadku innego produktu może nie być już tak łatwo. Tzn niewiele trudniej bo wystarczy zrobić dobrą maskę. Najłatwiejszym rozwiązaniem jednak jest podświetlenie kartki od dołu.
--- Kolejny post ---
Ogólnie z tego co ktoś pisał największą głębie ostrości można uzyskać przy przysłonie ok f10 -f12
Tzn, że nawet nie masz podstaw fotografii...:roll:
Największą głębię ostrości można uzyskać przy najmniejszym rozmiarze przysłony. Jednak przy mniejszej przysłonie pojawia się zjawisko dyfrakcji i obiektywy zaczynają tracić na ostrości. Przy fotografii produktów lub macro, szczegóły są na tyle duże, że dyfrakcja nie jest wielkim problemem. Jeszcze biorąc pod uwagę rozmiar prezentowanego zdjęcia, można się tym nie przejmować i domykać obiektyw do końca dla zwiększania GO.