Zobacz pełną wersję : Duży problem z uszkodzonym plikiem video
Witam wszystkich !
Mam ogromny problem z danymi zapisanymi podczas filmowania 60D. Niestety w czasie filmowania wyjąłem baterią nie wyłączając przycisku nagrywania. Skutek jest taki że jeden plik na karcie zamiast rozszerzenia .mov ma rozszerzenie .dat i chyba w dodatku jest uszkodzony bo żaden z przeze mnie używanych programów nie chce go otworzyć (łącznie z VLC playerem). Przekopałem chyba cały internet ale nie znalazłem żadnej sensownego rozwiązana problemu. Jednynie na stronie: Video Repair Tool (http://mp4repair.org/pwt6/preview.html) mogłem przekonać się że jednak z plikiem coś da się zrobić. Czy ktoś miał juz podobny problem i czy wiecie może co począć w takiej sytuacji ? Uszkodzony plik to pierwszy taniec młodych więc raczej ważna sprawa :) Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc !
pzdr
robertskc7
22-02-2013, 13:25
Napewno na forum inofrmatyków prędzej rozwiążą problem aby odzyskać częściowo dane z niepełnego pliku mov. Wiem, ze .avi da się odtawrzać jako nie pełne pliki ale czy .mov.
Sorry, ale nie mogę się powstrzymać. Jak można zmieniać baterię podczas pierwszego tańca? Poszedłes na zlecenie z rozładowaną baterią czy jak?
Kolekcjoner
22-02-2013, 13:48
A czy rozmiar tego pliku wskazuje, że jakieś dane video się tam zapisały?
Przy okazji zmieniłem tytuł, bo z tego co było nijak nie wynikało z czym masz problem :roll:.
tak dane w nim są. plik zajmuje 1,46 gb.
Kolekcjoner
22-02-2013, 14:18
Próbowałeś rożnych rozszerzeń?
chyba wszystkich mozliwych :)
mozzarella
22-02-2013, 15:22
może zrób kopię danych i potraktuj kartę programem do odzyskiwania danych.
też próbowałem - bez skutku...
Kiedyś uszkodzony w podobny sposób plik *.mov (choć z zupełnie innego typu urządzenia) udało mi się naprawić za pomocą programu HD Video Repair Utility. Spróbuj może ściągnąć wersję demo z Internetu by zobaczyć, czy poradzi ona sobie z Twoim przypadkiem. Jeśli by się nie dało załadować tam pliku z rozszerzeniem *.dat, to spróbuj ręcznie zmienić na *.mov i wtedy spróbować raz jeszcze. Powodzenia.
Aleximov
22-02-2013, 19:24
Witam,
Poszukałem trochę w googlach i znalazłem coś takiego (w pierwszym jest podobny problem do Twojego):
CANON t3i video is a .dat file.. - Canon Digital Photography Forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1128818)
Corrupt DAT File Video at Repair Software Informer (http://repair.software.informer.com/download-repair-corrupt-dat-file-video/)
The DV Show: Rescue Corrupt Video with these Tools (http://www.thedvshow.com/rescue-corrupt-video-with-these-tools/)
Spróbuj podanych programów, ale uważaj - to programy często z niepewnego źródła i mogą być zawirusowane lub zawierać trojany lub keyloggery... - instalujesz na własną odpowiedzialność i KONIECZNIE sprawdź ich dobrym antywirusem ... (ja ich NIE próbowałem i nie instalowałem na własnym dysku czy komputerze - spróbuj może na wirtualnym komputerze lub 'sandbox-ie' [w 'chronionym' środowisku]).
Pozdrawiam, Alex
rozwiązanie:
zmieniamy rozszerzenie z .dat na .mov i uzywamy programiku:
Remo Repair MOV Software - Repair damaged / corrupt QuickTime MOV, MP4 Files on Windows & Mac OS X (http://www.remosoftware.com/remo-repair-mov)
pzdr :)
Kolekcjoner
13-03-2013, 17:22
Dzięki za informację. Dobrze że się udało :).
Witam.
Zgrałem sobie wczoraj zdjęcia z 6D i usunąłem wszystko z karty pamięci. Zorientowałem się, że nie zgrało się kilka filmików. Uruchomiłem więc program do odzyskiwania danych (Bad copy oraz Recuva) obydwa programy odnalazły pliki MOV i je odzyskały. Pliki są duże, więc są chyba OK (w programie Recuva jest w opisie - stan znakomity; nie wykryto nadpisanych klastrów), jednak nie da się ich odtwarzać, nie mają też miniaturek z podglądem. Próbowałem programem Remo Repair MOV jednak każdy "naprawiony plik ma 2,32MB, czas 0,00 i dość dużą liczbę klatek - taki jest opis pliku w programie.
Ma ktoś pomysł jak odzyskać te filmiki?
słowiczek
31-12-2014, 10:38
Jeżeli masz nieuszkodzone pliki MOV, to możesz konwertować je do AVI programem Pazera.
Jeżeli masz nieuszkodzone pliki MOV, ...
Właśnie w tym cały problem, że są uszkodzone i potrzebuję je naprawić.
słowiczek
02-01-2015, 22:23
Spróbuj konwertować to, co znalazł bad copy. Jeżeli wyświetla, że stan pliku jest ok, może się udać. Taką operację przeprowadziłem raz, udało się, chociaż ścieżka zapisu nie była czysta; film stracił na jakości i ciął się w jednym miejscu, ale całość dało się obejrzeć. Oczywiście zrób kopię pliku.
Spróbuj konwertować to, co znalazł bad copy...
Nic z tego. Podczas próby konwersji pokazuje błąd.
słowiczek
02-01-2015, 23:16
Nic z tego. Podczas próby konwersji pokazuje błąd.
W takim razie pozostaje ci tylko spec - programista. Pliki po takich operacjach są do odratowania, jeżeli pliki nie były usuwane narzędziem do formatowania nośników danych, pod warunkiem, że nie zostały nadpisane. W skrócie, jeżeli zrobiłeś format z poziomu puszki, potrzebny ci dobry magik.
Udało się :mrgreen: programem hd video repair
Nie wszystko (na kilku jest tylko głos) i czasami się przycina oraz na niektórych filmach jest problem z synchronizacją głosu, myślę, że może to być częściowo spowodowane tym, że na próbę nagrywałem filmy z różnymi ustawieniami, a plikiem wzorcowym do naprawy był jeden film. Parametry wzorca różniły się więc od niektórych filmów.
Udało się naprawić filmy odzyskane programem Recuva, żaden z plików odzyskanych przez Bad copy nie działa.
...jeżeli pliki nie były usuwane narzędziem do formatowania nośników danych, pod warunkiem, że nie zostały nadpisane. W skrócie, jeżeli zrobiłeś format z poziomu puszki, ...
Karta nie była formatowana. W win 7 zaznaczyłem pliki na karcie i Delate.
--- Kolejny post ---
Jak duze masz te pliki ?
100 - 300 MB
A mozesz je gdzies uploadowac, moge sie pobawic chwilkę nimi.
Zobacze co się da zrobić, wrzuć gdzieś jakiś mniejszy plik sciągnę i się pobawię
A mozesz je gdzies uploadowac, ...
Niestety, ale z powodu oszczędności miejsca na dysku, już usunąłem.