Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 70-200 2,8L IS USM -problem techniczny

robsku
21-02-2013, 20:41
witam serdecznie
mam pytanko do osób napewno bardziej doświadczonych ode mnie
Wczoraj zakupiłem obiektyw 70-200 f2,8L IS USM,obiektyw zakupiony w komisie
Moje pytanie jest następujące czy w ww.obiektywie powinien troszkę głośniej chodzić silniczek ??
sytuacja wygląda następująco:
wciskam spust migawki obiekt fotografowany łapie ostrość ale nadal cicho chodzi silniczek
Zdjęcie oczywiście zostaje wykonane ale nurtuje mnie ten dzwięk
dziękuje z góry za odpowiedz i życzę spokojnej nocy

janmar
21-02-2013, 20:44
Skąd wiesz że silniczek? Jeśli masz włączony IS to prawdopodobnie słyszysz jego pracę.Startuje po naciśnięciu spustu.Zatrzymuje się dopiero po wybiegu.To trwa.Dopóki słyszysz IS nie odpinaj obiektywu.Dopiero gdy ucichnie.
Wyostrz ręcznie na AF "Off" i porównaj.
na IS Off i jw.

robsku
21-02-2013, 20:47
no masz może i rację
zadałem takowe pytanie ponieważ dotąd miałem styczność z sigmą no a nie ukrywajmy koszt ww.obiektywu nie należy do tanich(bynajmniej dla mnie)więc wolałem sie upewnić czy to coś poważnego czy nie

dj_tomek
21-02-2013, 23:21
Jest to faktycznie dźwięk stabilizacji raczej.
Bynajmniej to nie przynajmniej ;)

wiktor2323
24-02-2013, 17:16
Skąd wiesz że silniczek? Jeśli masz włączony IS to prawdopodobnie słyszysz jego pracę.Startuje po naciśnięciu spustu.Zatrzymuje się dopiero po wybiegu.To trwa.Dopóki słyszysz IS nie odpinaj obiektywu.Dopiero gdy ucichnie.
Wyostrz ręcznie na AF "Off" i porównaj.
na IS Off i jw.
Janmar możesz powiedzieć coś więcej na temat nieodpinania obiektywu gdy stabilizacja pracuje? Czysta ciekawość bo nie mam już szkła ze stabilizacją, a jak miałem to nie zwracałem na to uwagi w 100L.