PDA

Zobacz pełną wersję : Mam pytanie-Zapraszam

DominikCK1
21-02-2013, 19:42
Cześć,mam takie pytanie czy w apracie Canon 350D da się ustawić Temparaturę barwową i predkość migawki?

janmar
21-02-2013, 19:44
Da się.:smile:

jacek_73
21-02-2013, 19:49
Da się.:smile:

Obawiam się, że nie do końca.

Więcej informacji znajdziesz w instrukcji obsługi dołączonej do aparatu (zdanie skierowane do autora wątku - nie do janmara :)).

DominikCK1
21-02-2013, 19:52
A czy możesz mi powiedzieć jak to ustawić? I gdzie to się ustawia w ustawieniach?

janmar
21-02-2013, 19:55
DominikCK1 ,może spytaj nie tak zdawkowo jak ja odpowiedziałem.:smile:

Naprawdę trudno odgadnąć pełną treść i powód Twoich problemów.Opisz je.
Np. Czy masz ten aparat a nie masz instrukcji ?
Co rozumiesz dokładnie przez ustawienie temp.barwowej? Chcesz ustawiać w stopniach Kelwina?
Czy chcesz pracować na " M" ?
Pisz śmiało tak jak umiesz.Po to jest forum.Każdy kiedyś zaczynał.

DominikCK1
21-02-2013, 20:28
Zdjęcia robię w trybie "manual" i chciałbym się dowiedzieć jakie funkcje ustawiać. ISO,migawkę,AV.

rOOmak
21-02-2013, 20:33
Instrukcja: Pobierz przewodnik lub podręcznik użytkownika dla CANON EOS 350D. (http://instrukcja-obslugi-pdf.com/dref/532837)
Balans bieli strona instrukcji 56 (54 strona w PDFie)
Preselekcja czasu naświetlania str 80 (82 w pdf)
Ręczne nastawienie ekspozycji str 86 (84 w pdf)

Jak ja pierwszy raz zadałem pytanie to odpowiedź brzmiała RFM ;)

janmar
21-02-2013, 20:39
Nie odpowiedziałeś czy masz instrukcję.Jakie masz obiektywy?

W "M" ustawiasz czas,przysłonę obiektywu,balans bieli,ISO [czułość].Jeśli wyłączysz AF[autofokus] lub szkło nie ma AF to jeszcze odległość.
Jeśli chcesz wiedzieć na jakie wartości to musisz wiedzieć co fotografujesz statyczne czy w ruchu i w jakim świetle z jakiej odległości chcesz fotografować.
To podstawowe kilka nastaw bo aparat ma ich dużo więcej.
AV,TV itp to odpowiedniki "M" .Nastawiasz jedno z nich.Nie da się łączyć.

Jeśli nic nie wiesz o obsłudze lustrzanki to napisz to.Jesli miałes juz jakąś to napisz.Bez tego trudno Ci pomóc.

O już kolega Cię fajnie wsparł..skorzystaj.

DominikCK1
21-02-2013, 20:46
Ale chodzi mi co mam jeszcze ustawiać,a nie instrukcje.

--- Kolejny post ---

Ustawiam ISO,migawkę czyli AWB,przysłonę czyli AV,tak? i zdjęcie zajmuje tak 10,11MB .Mam instrukcję,tylko chodzi mi co mam jeszcze ustawiać. A obiektyw mam podstawowy.

--- Kolejny post ---

Ustawiam ISO,migawkę czyli AWB,przysłonę czyli AV,tak? i zdjęcie zajmuje tak 10,11MB .Mam instrukcję,tylko chodzi mi co mam jeszcze ustawiać. A obiektyw mam podstawowy.

janmar
21-02-2013, 20:55
Jeśli nie przeczytasz instrukcji nie będziesz fotografował.
AWB to automatyczny balans bieli.
Przysłonę oznaczamy "f"
Wielkość zdjęcia zależy od formatu i ustawienia np.RAW ,JPEG,...oraz od tematu itp.
Obiektyw ma swoja nazwę i w związku z tym określona budowę i sposób oraz mozliwości obsługi..Jeśli nie wiem co masz ,nie wiem co i gdzie możesz nastawiać.

Jeśli nie chcesz mi udzielać informacji i nie słuchasz moich rad nie potrafię Ci pomóc .Tak z marszu bez instrukcji to nie z lustrzanką niestety.

DominikCK1
21-02-2013, 21:08
Obiektyw mam 18-55mm. A ustawiać ONE SHOT,AI FOCUS,AI SERVO ?

chodziu
21-02-2013, 21:14
Sądze, że minimum zaangazowania z Twojej strony bardzo by pomogło. Trudno nauczyć kogoś fotografować zdalnie tym bardziej jeśli ta osoba chce mieć wszystko podane na tacy.

rOOmak
21-02-2013, 21:20
Chyba wiem o co ci chodzi. Myślisz że trzeba ustawić konkretne ustawienia i aparat będzie robił zdjęcia. Regularnie się z tym spotykam.
Po co manualne ustawienia jak by było jedno magiczne które będzie działało w każdej sytuacji.
Ustaw na zielony kwadracik i rób zdjęcia.
A jak dotrwasz do czasu kiedy będziesz chciał wiedzieć coś więcej to przeczytasz instrukcję obsługi.
I wtedy jak będziesz miał wątpliwości to zadasz pytanie które ma sens i dostaniesz sensowną odpowiedź.
Miłej zabawy ;)

DominikCK1
21-02-2013, 21:21
Ale pytam czy też ustawiać i czy to będzie miało jakąś roznice. Odpiszę jutro koło 14.Pozdrawiam:)

janmar
21-02-2013, 21:22
Obiektyw mam 18-55mm. A ustawiać ONE SHOT,AI FOCUS,AI SERVO ?

Weż poczytaj tą instrukcję bo przepisujemy ją tu na nowo.I tak ją przeczytasz i tak.Ale ja po co? :lol:

One Shot - ostrość ustawiana jest przy każdym naciśnięciu do połowy spustu migawki,
Al Servo - przy wciśniętym do połowy spuście migawki ostrość jest automatycznie ustawiana za zmieniającym położenie obiektem,
Al Focus - jest trybem łączącym One Shot i Al Servo, w którym aparat automatycznie przestawia się z trybu pojedynczego w ciągły jeśli obiekt zacznie się poruszać.

xxkomarxx
21-02-2013, 21:25
OK mam wrażenie że masz 12 lat i poważnie nie czytałeś instrukcji. Zacznij od postaw. Nie ma złotego środka. Każdy zaczynała ale bez przesady. Ustawiaj sobie aparat i patrz jak świat się zmienia.
Instrukcja w dłoń czytasz, aparat w dłoń sprawdzasz jak to wpływa na zdjęcie itd.... w końcu zobaczysz co z czym i jak jedno wpływa na drugie. Też miałem 350d i w instrukcji jest wszystko co potrzeba by zacząć. Poważnie. Papier nie gryzie, czasami kaleczy. :) Powodzenia

janmar
21-02-2013, 21:34
Taka przepytka powoduje ciekawe przemyślenia.Naciskam sobie te guziki praktycznie odruchowo.Nie wywołuje już mi się nazewnictwo.Muszę poczytac tę instrukcję jednak:shock: :lol:

poszukiwacz2006
21-02-2013, 21:37
Bez urazy, ale autorze wątku przeczytaj jakiś poradnik, książkę, artykuł o fotografii dla początkujących, bo z zadanych pytań odnoszę wrażenie, że pominąłeś te lektury. Potem instrukcję, i dopiero wtedy zacznij ćwiczyć. Wcześniej szkoda migawki. Pozdrawiam

xxkomarxx
21-02-2013, 21:45
Janmar o tym się po prostu nie myśli po latach :) to tak jak wiązanie buta. Też się nie zastanawiasz.

DominikCK1
22-02-2013, 12:22
A mam takie jeszcze pytanie,dlaczego ustawia mi się sama przyszłona czyli "Av"? Czy tak musi być?

Merde
22-02-2013, 12:25
Może wreszcie weźmiesz do ręki instrukcję obsługi albo dowolny poradnik z podstawami fotografii?
Ja wiem, że to dział dla początkujących, ale bez przesady...

DominikCK1
22-02-2013, 12:34
Powiedz mi czy da się ustawić tak,że ja tam reguluje?

Merde
22-02-2013, 12:39
Powiedz mi czy da się ustawić tak,że ja tam reguluje?

W trybie Av (priorytet przysłony w końcu!) i czułość, a czas ustawiany jest automatycznie do wskazań światłomierza.
Proponuję przestawić użytkownika z trybu zadawania pytań w tryb czytania i myślenia.

DominikCK1
22-02-2013, 12:45
Nie za bardzo rozumiem

Merde
22-02-2013, 12:48
Nie za bardzo rozumiem

To niestety widać.
Brakuje ci podstaw podstaw, bez których nie możemy normalnie rozmawiać.

DominikCK1
22-02-2013, 12:53
Mozesz wytłumaczyć może zrozumiem

salas
22-02-2013, 13:10
jak chcesz to się możemy gdzieś spotkać w Kielcach i Ci pokaże co i jak z takich mega podstaw =)

DominikCK1
22-02-2013, 13:11
masz może gg? to sie zgadamy.

korbas
22-02-2013, 15:58
A może po prostu obejrzyj kilka filmików na YouTube, jak na przykład to https://www.youtube.com/watch?v=DdgN3vmz_AU
Naprawdę będzie Ci łatwiej zadać właściwe pytanie jak zrozumiesz czym jest przysłona, czas naświetlania, ISO, f-stop. No i oczywiście idealnie by było, gdybyś jednak przeczytał tą instrukcję...

dzidofon
22-02-2013, 16:30

Przepraszam że tak po chamsku trochę, ale... żeby rozumieć trzeba mieć rozum. Nie chce mi się wierzyć że ktoś kupił/dostał aparat i nie przeczytał nawet pobieżnie instrukcji, a na forum próbuje dowiedzieć się absolutnych podstaw. To tak jakby ktoś na forum "auto" pytał którędy wsiada się do samochodu :-).
A poważnie to zgadzam się z Kolegami. Twórca wątku albo jest prowokatorem, albo małolatem który lubi drażnić innych. Zresztą spójrzcie na Jego deklarowany wiek ;-).

igor58
22-02-2013, 16:53
miałem zareagować, ale dzidofon zrobił to za mnie