Zobacz pełną wersję : Zdjęcia na lodowisku - jaki sprzęt w rozsądnej cenie.
Witam!
Jestem początkującym użytkownikiem. Pasjonujący się hokejem pisanie o nim od pewnego czasu robiącym też zdjęcia. xxxxxxxxxx
Sprzęt to okazjonalnie kupiony aparat canon power shot sx10is. Jak wiecie szału nie ma. Proszę doradźcie coś w rozsądnej cenie tak żeby sprawiło się podczas spotkań hokejowych zwłaszcza, że tam dużo ruchu, akcji a ze światłem różnie. Ogółem coś używanego nawet ale tak żeby współgrało. Pomóżcie skompletować jakiś sprzęt. Z góry dziękuję!
Pascalekk
20-02-2013, 15:21
Na początek dobrze by było jakbyś określił budżet jaki planujesz przeznaczyć na zakupy :) Będzie łatwiej :)
A więc tak z tego, co się już troszku orientowałem za aparat (pewnie używka) do 1500zł dam, a obiektyw coś tam czytałem i tak pewnie zostanie wzięcie na raty. Ktoś mi doradził 500D i do tego ewentualnie canon 70-200 2,8 bądź 70-200 4L bądź sigma 70-200. Co o tym sądzicie? Osobiście nie stać mnie na jakieś duże wydatki. to hobby, ale obecne zdjęcia mnie nie cieszą tym bardziej gdy oglądam inne. A hokej ma to coś w sobie. Na aparat sobie kasę uzbieram ale obiektyw już będzie ciężko, bo ceny są na dość wysokim pułapie. Ktoś pomyśli z czym do ludzi, ale może kiedyś będzie mnie stać na coś nowego i idealnego. Póki, co doradźcie jakiś zestaw dla pasjonata sportu, ale nie koniecznie mega profesjonalny...
oldarcher
20-02-2013, 15:55
Moja sugestia, po dość długim użytkowaniu: 1DmkII (z N lub bez) z rozsądnym przebiegiem (poniżej 100tyś) i sigma 70-200 2.8 II (tylko wczesniej przetestowana). Ten korpus bije na głowe wszystko inne w foto sportowej w tym zakresie cenowym.
Zrobione 1DmkII i 50.1.8
Cross Country | digart | digart.pl (http://www.digart.pl/praca/6527719/Cross_Country.html#.USTVwx2EySo)
Bardzo dziękuję, za każde sugestie :) Każda rada jest cenna zwłaszcza dla mnie średnio zorientowanego w temacie. Ten 1D Mark II jest chyba średnio dostępny. Np na allegro są 3 sztuki, a i cena chyba jednak nie osiągalna Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing.php/search?category=110618&sg=0&string=1D+mark+II) a, co do obiektywu Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing.php/search?change_view=1&distance=1&listing_interval=7&listing_sel=2&offer_type=0&order=bd&postcode_enabled=0&price_to=2000&sg=0&state=0&string=70-200+2.8+II) widzicie jakiś wart uwagi. Wiem, że to allegro i może być różnie w realu ale może upatrzycie jakąś sztukę wartą uwagi.
oldarcher
20-02-2013, 20:43
Kwestia polowania. Ja swojego z przebiegiem 80tys zdjęć sprzedałem za 1900zł. EOS-1D Mark II N bd stan (3039941178) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/eos-1d-mark-ii-n-bd-stan-i3039941178.html) ten nie przekroczy raczej 2tyś. Myśle ze to kwestia cierpliwości. Cierpliowści która jak najbardziej sie oplaca. Cześci do niego ciągle są i jest to najbardziej Pro korpus canona. Jak dla mnie nie zastąpiona maszynka do robienia zdjęć. Obecnie zaczynam sie rozglądać za mark III jako korpusem plenerowym (sport, rodzina, itp) i zapasem do 5DmkII
Teraz wiem za czym patrzeć, dziękuję :) A jak sprawa obiektywów czy któryś z tych, co zamieściłem z allegro wart jest zainteresowania ?
olek.tbg
20-02-2013, 21:40
Używany 50D + Canon 70-200mm/2.8 na raty ;)
W tym 1d mark II N jest mikrokalibracja ?
W obiektywy widzę, że wszyscy celują podobne. A jaka jest różnica w aparatach, tych które podali koledzy?
50d kupisz spokojnie do 2000zł z przebiegiem 10/20tyś klapnięć (canon daje gwarancje 100tyś)
1d mkII N canon daje gwarancję na 200tyś klapnięć kupisz chyba też do 2000zł jak trafisz :o ale tu przebiegi troszkę większe zazwyczaj
Rozumiem, a proszę powiedzieć czy oprócz ilości klepnięć jest jakaś różnica w tych modelach. Co może faworyzować jeden bądź drugi? Jak pisałem 90% będzie wykorzystany na hali lodowej, ale wiadomo w życiu też się może przydać...
ja raczej nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć w pełni konkretnie, ale według mnie 1d jest lepszy do sportu, to jest profesjonalna puszka z bardzo szybkim AF
tu masz dwa tematy które mogą pomóc:
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/50d-vs-1d-mk-ii-57811/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/1d-markii-vs-50d-61733/
troszkę na pewno rozjaśnią, ale ale są one na temat 1d mkII ale nie mkII N :p
OKI dziękuję :) Będę miał lekturę na wieczór, ale jak dobrze rozumiem obiektyw sigma 70-200 2.8 do jednego bądź drugiego modelu będzie najbardziej odpowiedni. Cena Canona o tych samych parametrach jest już wyższa od sigmy.
jajo_antipo
20-02-2013, 23:03
również polecam 1D MK II (N) do sportu jak najbardziej, przesiadłem się z 20D na jedynke i jestem mega zadowolony pod każdym względem! Puszka nie do zdarcia...
oldarcher
20-02-2013, 23:12
N to korpus po lifcie. Z tego co pamiętam ruzni sie jedynie wielkością ekranu, Nka ma wiekszy. Jak dla mnie zbędny ficzer. Dobrze jak jest ale jak nie ma nie czuć ruznicy na minus. Na rajdach czy tez na lodowisku nie ma czasu na przygladanie sie temu co wyskakuje na ekraniku.
Póki, co będę śledził na allegro :D Tyle, że jak za używkę to ceny chyba na dziś dla mnie nie osiągalne. Ale sezon hokejowy się kończy może do września się coś trafi. A jaki obiektyw byś doradził ?
oldarcher
20-02-2013, 23:27
Sigma 70-200 2.8 II i Tamron 70-200 2.8 Ten drugi mimo iż nie ma HSM a wiartarke zaskakująco szybko śmiga z 1dynką. 50 1.8 mimo wiartarki nadążał w Ai servo do nadjeżdżających i odjeżdżających motorów. Za okolo 4 - 5 tyś można kupic zestaw który rewelacyjnie sprawdzi sie w sporcie. Ostatnio był nawer tamron za 1600zł na all.
Dziękuję jeszcze raz wszystkim Wam za nakreślenie za czym się rozglądać. Teraz już wiem za czym patrzeć na allegro. W obu przypadkach będą to używane sprzęty, ale teraz będę polował na okazję i mam nadzieję, że uda się do nowego sezonu skompletować sprzęt, którego efekty będą cieszyć. :)
Znalezione w internecie, bo ktoś pytał:
Zmiany jakie wprowadzono w porównaniu z modelem EOS-1D Mark II
większy bufor zdjęciowy, do 48 zdjęć JPEG i 22 RAW w serii
zapis na oddzielne karty plików RAW+JPEG
nowe menu Picture Style
monitor LCD o rozdzielczości 2,5 cala
automatyczne tworzenie folderów powyżej 9999 zdjęcia
powiększenie zdjęcia w trybie szybkiego podglądu
łatwiejsze przełączanie zapisu między kartami
opcja Low level Format dla kart pamięci
możliwość oznaczania plików czteroliterowym skrótem
nowa opcjonalna matówka Ec-S
nowa wersja oprogramowania DPP v2.0
A moje pytanie gdybym nie utrafił tego 1D Mark II, to co powiecie na 500D ???
witam w fotografii sportowej liczy sie przede wszystkim szybki AF oraz serie zdiec i tak 1Dmk III 10 kl/s ,1Dmk II8,5 kl/s,50D 6,3kl/s,500D 3,4 kl/s do tego 70-200f 4 lub 70-200f2,8 i jest OK sigma i canon jesli chodzi o szkło to loteria lepiej systemowe sam robie amatorsko sport(downhil,sporty zimowe,kajaki wyczynowe )C50d+70-200f4ogarniam bez problemu pozdrawiam
Hmmm myślę w takim razie, że 50D na początek spokojnie... A, co rozumiemy pod pojęciem "szkło systemowe"?
"szkło systemowe" - Obiektyw Canona do BODY Canona ;)
OK dziękuję :) A proszę jeszcze podajcie jakieś znaczące różnice pomiędzy 50D a 1D Mark II. Obiektyw w takim razie canon 70-200 2.8 będzie najbardziej odpowiedni. Na lodowisku różnie za światłem jest. Będę zatem szukał tego konkretnego aparatu. Proszę jeszcze o poradę odnośnie body. Pozdrawiam
Znalezione w internecie, bo ktoś pytał:
Zmiany jakie wprowadzono w porównaniu z modelem EOS-1D Mark II
większy bufor zdjęciowy, do 48 zdjęć JPEG i 22 RAW w serii
zapis na oddzielne karty plików RAW+JPEG
nowe menu Picture Style
monitor LCD o rozdzielczości 2,5 cala
automatyczne tworzenie folderów powyżej 9999 zdjęcia
powiększenie zdjęcia w trybie szybkiego podglądu
łatwiejsze przełączanie zapisu między kartami
opcja Low level Format dla kart pamięci
możliwość oznaczania plików czteroliterowym skrótem
nowa opcjonalna matówka Ec-S
nowa wersja oprogramowania DPP v2.0
A moje pytanie gdybym nie utrafił tego 1D Mark II, to co powiecie na 500D ???
Ja myślę, że 50d byłoby lepszym wyborem niż 500d i 50d spokojnie dostaniesz, jest ich sporo dostępnych ;)
krystian_n
22-02-2013, 14:34
Poluj na 1D Mark II lub II N, a jak nic sensownego nie trafisz to bierz 50D albo i nawet 40D, ale na pewno nic z serii xxxD.
Ja na Twoim miejscu wziąłbym 40D, puszka do sportu i nie tylko dobra, ceny ~1000zł -> zostanie więcej $$ na lepsze szkło:)
jajo_antipo
22-02-2013, 14:48
ja swojego czasu dużo robiłem sportu 20D i też dawał rade (którego mam nawet na sprzedaż), nie ma sensu się pakować w serie xxxD jeżeli chodzi o sport...
Zbyszko666
22-02-2013, 15:46
tutaj zrobione 1DMII foto ,akurat nie lodowisko ,ale pokazanie AF jak sobie radzi :
http://img835.imageshack.us/img835/9200/horizonlatcrash.jpg
enjoy!
Dziękuję za wszystkie rady/ porady :) Z Wami będzie o wiele łatwiej podjąć decyzję. Gdyby ktoś na all wypatrzył coś sensownego proszę podeślijcie tutaj. Oczywiście sam będę śledził. Pozdrawiam i bardzo dziękuję :)
oldarcher
22-02-2013, 20:21
Ja do sportu nie wchodzil bym w nic poniżej 1D, to ze da sie nie znaczy ze warto robić czymś innym. Swego czasu robilem wyscigi Fuji S5pro i wyniki byly. Sytuacja jest jednak taka ze kto do sportu spróbuje 1D nigdy nie zejdzie niżej. 8kl/s, 8mpx, 2 gniazda kart pamieci, rewelacyjny AF, uszczelnienia, zaden korpus niższej serii nie jest nawet blisko temu co oferuje 1DmkII
jajo_antipo
22-02-2013, 20:37
też mogę potwierdzić, że jak się już zasmakuje 1D w sporcie to nic innego nie będzie interesowało... dlatego polecam od razu szukać 1DII.
Co ja bym bez Was zrobił... Nic :) Widać, że tu same fachowe porady - dziękuję jeszcze raz :) To poluję na 1D Mark II kwestię aparatu mamy z głowy a teraz jakie szkło najlepiej... sigma-canon-tamron 70-200 to wiem i 2,8 tylko jeszcze doradźcie producenta...
--- Kolejny post ---
Obawiam się, że cena canona będzie dla mnie nie do przejścia... to zaznaczam od razu ;)
W takim razie mogę z ręką na sercu polecić Sigmę 70-200 f/2.8 APO EX DG OS , sam mam jedną (dla Canona), używam już z drugim body (wcześniej 450d a teraz 7d), pożyczałem koledze nawet na jeszcze inne (60d) i wszędzie trafiało w punkt a sztuka pierwsza z brzegu wzięta bez sprawdzania ; ) Niestety Sigmy nie mają prędkości AF-a rodem USM Canona, ale myślę że z takim body da sobie doskonale radę ; )
Zerknijcie proszę na te: 70-200mm F2,8 SIGMA APO EX DG MACRO (3040892602) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/70-200mm-f2-8-sigma-apo-ex-dg-macro-i3040892602.html) , SIGMA 70-200 F2.8II APO EX DG MACRO (3039310265) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/sigma-70-200-f2-8ii-apo-ex-dg-macro-i3039310265.html) , Sigma 70-200 f2.8 APO EX DG HSM (3041906356) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/sigma-70-200-f2-8-apo-ex-dg-hsm-i3041906356.html) któryś wart uwagi ??
oldarcher
22-02-2013, 23:04
Jak dla mnie aukcja nr 2 ale najlepiej najpierw kupić korpus a potem poszukać i sparować obiektyw. Ja do swojego 1DmkII używalem 70-200 f4L, nie wiem jak ze światłem na lodowisku bo f4 to troche ciemnawo ale na rajdach i zawodach jeździeckich nigdy mnie nie zawiódł. Do fashion i portretów tez niczego sobie.
OK :) A, co do światła na lodowisku szału nie ma. Chyba, że jakaś większa impreza, to nie raz full. Ale zazwyczaj na meczach ligowych pojedyncze + światło dzienne z okien w dachu :)
Jak dla mnie aukcja nr 2 ale najlepiej najpierw kupić korpus a potem poszukać i sparować obiektyw. Ja do swojego 1DmkII używalem 70-200 f4L, nie wiem jak ze światłem na lodowisku bo f4 to troche ciemnawo ale na rajdach i zawodach jeździeckich nigdy mnie nie zawiódł. Do fashion i portretów tez niczego sobie.
linki, które podał K@milos to tylko i wyłącznie aukcja numer 1 - reszta to Sigmy ale z mocowaniem do NIKONA.
Musisz szukać w obiektywach canona - w takim dziale na allegro ;)
oldarcher
23-02-2013, 00:02
Fakt, nie zwrócilem uwagi. Moje typy 70-200 to w kolejnosci: Sigma 2.8, Tamron 2.8, Canon f4 bez IS (przyda sie monopod), Canon 2.8
Jak pisałem sam kożystałem z Canona f4, ostatnio doposażyłem sie w monopod i szczerze polecam. Pare sesji i juz nie wiem jak bez niego sie obyć.
Panowie jeszcze takie pytanko. Przeglądałem też stonkę Nikona... I tam wiele dobrego czytałem o Nikon D300. Powiedźcie jak można go porównać z 1D Mark II. Bo niby pisze, że też dobry do sportu... Jak uważacie. Wiem, że to konkurencyjny sprzęt, ale proszę o podpowiedź :) Pozdrawiam
oldarcher
25-02-2013, 23:56
Do 1DmkII najblizej w nikonie jest D2H (lub Hs - odpowiednik 1dmkIIn). D300 to zaawansowana puszka amatorska/półprofesionalna.
Dziękuję bardzo :) A jak się ma jeszcze D90 do tego wszystkiego.... Podobno też nikon lepiej działa dziś canon z sigmą,,, Wiem, że to forum canona, ale Wasze wszystkie postrzeżenia są trafne. Boję się, że 1D Mark II może być nie zdobyczny w przedziale cenowym, jaki założyłem...
Dziękuję bardzo :) A jak się ma jeszcze D90 do tego wszystkiego.... Podobno też nikon lepiej działa dziś canon z sigmą,,, Wiem, że to forum canona, ale Wasze wszystkie postrzeżenia są trafne. Boję się, że 1D Mark II może być nie zdobyczny w przedziale cenowym, jaki założyłem...
D90 ma się do 1d2 podobnie jak 550d :) Na ebayu/allegro można kupić Canona 1d mk2 N za jakieś 2000-2500zł. Do hokeja nic lepszego w tych pieniądzach poprostu nie ma.
Co do obiektywów, to jeśli nie potrzebujesz zmiennoogniskowego to lepiej kup Canona EF 200/2.8L II USM - ten obiektyw kasuje SIGMĘ szybkością, ostrością i kontrastem, a kosztuje tyle samo.
Ale żeście mu doradzili 1D MKII N po kompakcie... wiecie że taka przesiadka jest trudna? Możesz zastanowić się nad szybkim kompaktem np. Sony RX 100, albo amatorskim lustrem. Canon 40D dla przykładu, albo jak kolega wyżej 550D, 600D
oldarcher
28-02-2013, 18:16
Z mojego punktu widzenia przesiadka jest tak samo trudna jak na jakiekolwiek inne lustro. Śmiem nawet twierdzić ze w codziennej pracy 1Dynki sa fajniejsze niz inne korpusy.
Wiecej guzików na korpusie i mniej grzebania w menu aparatu. Po przeczytaniu instrukcji (ze zrozumieniem) jest to najbardziej intuicyjny korpus jaki miałem.
5DmkII mam od prawie roku i ciagle brakuje mi niektórych funkcji lub guzików z 1Dynki.