PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 70-200 f/4 "L" - przyciemnia? :)

Roqfort
20-02-2006, 21:07
Mam Canona 350D i na stale mam zmniejszona ekspozycje o 1/3. Po zalozeniu nowej "L" -ki, obraz zyleta, kolory super, ale jakby wszystko bylo ciemniejsze niz zwykle. Nawet jak skrecilem ekspozycje na "0"... Tez tak macie? :-) A jak macie, to wiecie... dlaczego? :-)
Pozdrawiam!

Tomasz1972
20-02-2006, 21:13
Przede wszyskim w jakim trybie fotografujesz ?
Czy ta ciemność jest według histogramu czy według lcd na aparacie ?

Jac
20-02-2006, 21:17
a po co zmniejszyles ekspozycje o 1/3 ? przeciez scena, scenie nierowna raz trzeba zmniejszac raz zwiekszac, dobrze jest wykorzystwac do tego celu wspaniale narzedzie jakim jest histogram..

Roqfort
21-02-2006, 02:49
Bo wydaje mi się że Canon troszkę prześwietla... Bez względu na fotografowaną scenę. Poza tym... lubię tak :) Fotografuję przeważnie w trybie "P", plus moje własne modyfikacje. Pewnie zaraz oberwę zgniłymi jajami od "laboratoryjnych fotopurystów" za to, że nie używam manuala. A co mi tam! No to powiem jeszcze, że oprócz tego, nie bawię się w RAW-y bo dla mnie "jeden piksel bardziej" nie robi róznicy ;) Hehe...

Vitez
21-02-2006, 04:23
Rob sobie co chcesz z ustawieniami ale nie zwalaj tego na obiektyw.

W ogromnej wiekszosci przypadkow jesli cos z naswietleniem zdjecia jest nie tak to znaczy ze zawiodl element stojacy po przeciwnej stronie aparatu niz obiektyw :roll: .

Roqfort
21-02-2006, 21:21
Rob sobie co chcesz z ustawieniami ale nie zwalaj tego na obiektyw.

W ogromnej wiekszosci przypadkow jesli cos z naswietleniem zdjecia jest nie tak to znaczy ze zawiodl element stojacy po przeciwnej stronie aparatu niz obiektyw :roll: .

Znaczy.... model???? ;)))

piast9
21-02-2006, 22:51
Znaczy.... model???? ;)))
No i się wyjaśniło skąd problem. Gdy ja robię zdjęcia to model stoi przed obiektywem.