Zobacz pełną wersję : Canon 70-200 f/4 "L" - przyciemnia? :)
Mam Canona 350D i na stale mam zmniejszona ekspozycje o 1/3. Po zalozeniu nowej "L" -ki, obraz zyleta, kolory super, ale jakby wszystko bylo ciemniejsze niz zwykle. Nawet jak skrecilem ekspozycje na "0"... Tez tak macie? :-) A jak macie, to wiecie... dlaczego? :-)
Pozdrawiam!
Tomasz1972
20-02-2006, 21:13
Przede wszyskim w jakim trybie fotografujesz ?
Czy ta ciemność jest według histogramu czy według lcd na aparacie ?
a po co zmniejszyles ekspozycje o 1/3 ? przeciez scena, scenie nierowna raz trzeba zmniejszac raz zwiekszac, dobrze jest wykorzystwac do tego celu wspaniale narzedzie jakim jest histogram..
Bo wydaje mi się że Canon troszkę prześwietla... Bez względu na fotografowaną scenę. Poza tym... lubię tak :) Fotografuję przeważnie w trybie "P", plus moje własne modyfikacje. Pewnie zaraz oberwę zgniłymi jajami od "laboratoryjnych fotopurystów" za to, że nie używam manuala. A co mi tam! No to powiem jeszcze, że oprócz tego, nie bawię się w RAW-y bo dla mnie "jeden piksel bardziej" nie robi róznicy ;) Hehe...
Rob sobie co chcesz z ustawieniami ale nie zwalaj tego na obiektyw.
W ogromnej wiekszosci przypadkow jesli cos z naswietleniem zdjecia jest nie tak to znaczy ze zawiodl element stojacy po przeciwnej stronie aparatu niz obiektyw :roll: .
Rob sobie co chcesz z ustawieniami ale nie zwalaj tego na obiektyw.
W ogromnej wiekszosci przypadkow jesli cos z naswietleniem zdjecia jest nie tak to znaczy ze zawiodl element stojacy po przeciwnej stronie aparatu niz obiektyw :roll: .
Znaczy.... model???? ;)))
Znaczy.... model???? ;)))
No i się wyjaśniło skąd problem. Gdy ja robię zdjęcia to model stoi przed obiektywem.