Zobacz pełną wersję : Tokina 11-16 do pełnej klatki?
Czy ktoś ma z tym tematem doświadczenie?
Na 14mm czarne rogi. Pokrycie pełnej klatki od 15mm, tylko pytanie czy warto. Ekstremalnie na bokach słaba rozdzielczość. Obiektyw bardzo dobry pod APS-C, pod FF lepiej kupić inny. Dwa razy użyłem pod 5d I i raczej nie spodobały mi się wyniki
Z zooma robi się stałka 16mm, ale jak najbardziej da się i to z dobrymi efektami. Pozostałe ogniskowe nie pokrywają całości kadru
Sent from my LT26i using Tapatalk
Myślałem o 16-35 Canona ale czytałem bardzo rózne opinie o jego jakości, może zostawic tokinę jako stałkę
może zostawic tokinę jako stałkę
Testowałem. Środek igła - owszem. Ale rogi słabiutkie. ;)
Wymień chociażby na 17-40L. I Tokina, i Canon po 2kzł używki na Alledrogo, więc wymienisz bez straty złotówki. :)
Testowałem. Środek igła - owszem. Ale rogi słabiutkie. ;)
wskaż mi UWE z nie-słabiutkimi rogami :wink:
podobno rozmawiamy o zoomach ...:wink:
greenhorn
18-02-2013, 01:27
Zupełnie przypadkowy strzał na 15mm.
https://dl.dropbox.com/u/105190634/Tokina%2011-16%20on%20FF%20at%2015mm%202.8.jpg
Jeśli ktoś ma zacięcie, to już na 15mm można odratować narożniki. Na 16mm jest git.
Na 11mm obiektyw do efektów specjalnych:)
Jakość obrazu w centrum kadru od pełnej dziury zawsze mnie zadziwia.
wskaż mi UWE z nie-słabiutkimi rogami :wink:
Na FF? 16-35L II, Nikkor 14-24. 24L II ze stałek. Trochę się tego znajdzie. Na cropa - 10-22, Tokina 11-16 (wiem, że na FF też się da, ale... po co?)...
Pyanie- przy takim rozrzucie jakościowym canona 16-35 nawet tego nowego -co szerokiego kupić. Tokina 16-28 FX nie wchodzi w grę ze względu na wypukłą soczewkę. Czy w tym roku wyjdzie coś nowego szerokiego.Zostaję w canonie .
Trochę się tego znajdzie. Na cropa - 10-22, Tokina 11-16 (wiem, że na FF też się da, ale... po co?)...
hehe... wolne żarty.....8-)
hehe... wolne żarty.....8-)
A coś merytorycznego w temacie, czy sobie hehamy? ;)
greenhorn
18-02-2013, 14:13
Tokina nawet na cropie na pewno nie jest żyletą w narożnikach.
Zresztą zanim zaczniecie się przepychać ustalcie co dla kogo znaczą ostre brzegi kadru...
Pyanie- przy takim rozrzucie jakościowym canona 16-35 nawet tego nowego -co szerokiego kupić. Tokina 16-28 FX nie wchodzi w grę ze względu na wypukłą soczewkę. Czy w tym roku wyjdzie coś nowego szerokiego.Zostaję w canonie .
A musi być koniecznie światło 2.8?
Kolejna sprawa to kwestia na ile te rogi Ci są faktycznie potrzebne. Sam używam 17-40 i o ile w powiększeniu 100% na monitorze mydło w rogach wkurza, to już na odbitkach okazuje się że tego po prostu nie widać.
Zamiast 11-16 pod FF zdecydowanie wolałbym 17-40
Którego -tego z wypukłą soczewką? Problem z filtrami.
Czyli wybór jest prosty. Nie chcesz światła f2,8 to 17-40/4, chcesz 16-35/2,8 II. Żaden ci się nie podoba, zmień system.
Pytanie-czy 16-36 kupione wJaponii będzie lepsze, to znaczy czy tam mają lepszą kontrolę jakości i bardziej dbają o klienta? Może ma ktoś z tym jakieś doświadczenie?
--- Kolejny post ---
Nietukwiem gdzie mają u nas w sklepie więcej sztuk do przetestowania przed kupnem
szczemat
18-02-2013, 23:50
Mam tę Tokinę i wciąż jej używam. Chcesz jakieś próbne zdjęcie? Używam jej jakos tałki 16/2.8 i moim zdaniem daje radę :-)
Jak zobaczyć te zdjęcia? Jestem nowy niewiem jak to robicie.
--- Kolejny post ---
Dajesz na forum?
Pytanie-czy 16-36 kupione wJaponii będzie lepsze, to znaczy czy tam mają lepszą kontrolę jakości i bardziej dbają o klienta? Może ma ktoś z tym jakieś doświadczenie?
A czym się różni 16-35 kupione w Japonii, od tego kupionego w Polsce, skoro wszystkie są produkowane w Japonii?
Czyli wybór jest prosty. Nie chcesz światła f2,8 to 17-40/4, chcesz 16-35/2,8 II. Żaden ci się nie podoba, zmień system.
Tyle w temacie. Uzupełniłbym o: "16-35 mk I nie warto" i "chcesz światło, turbo jakość i niekoniecznie ekstremalnie szeroko to 24L II". ;)
A czym się różni 16-35 kupione w Japonii, od tego kupionego w Polsce, skoro wszystkie są produkowane w Japonii?
Przecież napisał, że mogą się różnić jakościowo ze względu na kontrolę jakości dla poszczególnych krajów? Przykładowo niektóre towary na Niemcy i Polskę się różnią...
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Przecież napisał, że mogą się różnić jakościowo ze względu na kontrolę jakości dla poszczególnych krajów? Przykładowo niektóre towary na Niemcy i Polskę się różnią...
Bardzo mało prawdopodobne w tej branży.
Kupuję canona 20=35 f2,8 L. Sztuka jak nowa z Tajwanu .