Zobacz pełną wersję : Sesja odzieży na modelce z białym tłem.
Mam do zrobienia sesje produktu na modelce, zleceniodawca zyczy sobie wszytsko na idealnie bialym tle. Czy lepiej jest uzyc biale tlo czy moze lepiej jakis inny kolor dla kontrastu i pozniej to wyciac programem?
Mam do dyspozycji trzy lampy alien bees 800, softobox i parasolki.
Hej, sprawa nie jest trudna. Wystarczą parasolki. Użyj białego tła, oświetl je równomiernie dwiema lampami i prześwietl o jakieś 2ev w stosunku do modelki, trzecią lampą z dużą parasolką oświetl modelkę - ja ustawiłem lampę z lewej strony, wyżej, pod kątem jakieś 45 stopni. Z prawej ustaw białą blendę, żeby odbić trochę światła od tej lampy w cienie. Ja użyłem płyty styropianowej. Efekty możesz zobaczyć w tej galerii: Product Photography Shoot for Punkyfish Clothing Label on Behance (http://bit.ly/JWBo5C)
Użyłem 5DII, Sigma 50/1.4, tło oświetlały dwa Bowensy 250Ws, a modelkę Bowens 750Ws. O ile dobrze pamiętam czas 1/125 sek. f8.0, pamiętaj żeby prześwietlić tło.
Tło klienta w moim przypadku było strasznie brudne, więc musiałem ją wyciąć i wkleić w nowe. Nie jest to trudne: użyj narzędzia Magic Wand (Magiczna Różdżka) do szybkiego zaznaczenia modelki (musisz dobrać poziom 'czułości' narzędzia tak, żeby zaznaczyło modelkę) - dodatkowe obszary zaznaczasz klikając z wciśniętym shiftem.
Potem kliknij na zaznaczonym obszarze i z menu wybierz 'select inverse' (zaznacz odwrotnie), wybierz wtopienie np. 2 piksele ( to samo menu) a potem CTRL-C - kopiujesz zaznaczenie. Wybierz z menu Plik 'Nowy' i utwórz dokument o zadanych wymiarach, a potem CTRL-V i modelka wkleja się jako warstwa w ten nowy dokument. No i masz. Do tego najlepiej ułożyć sobie akcję - jak masz kilkadziesiąt, kilkaset zdjęć - to zaoszczędzi ci mnóstwo czasu. To chyba tyle. Powodzenia!
--- Kolejny post ---
Aha, balans bieli w aparacie ustaw sobie na Kelviny i zafiksuj np na 5250 albo coś koło tego. Nie rób na WB Auto, bo to mało powtarzalne. W takich zdjęciach ważne jest jak najlepsze odwzorowanie kolorów odzieży. Rób w RAWach - potem łatwiej skorygować kontrast i kolory. Co jeszcze - to też pomocne - buty modelki podklej papierową taśmą od spodu - wtedy nie zabrudzi Ci tła tak szybko. Jak już raz wszystko ustawisz, to potem tylko jedziesz z koksem. Dobrze jest też mieć stylistę od ciuchów, który będzie czuwał nad detalami.
--- Kolejny post ---
...i jeszcze mały filmik instruktażowy;)
http://www.youtube.com/watch?v=qRiRZYQJ0xk
tak naprawdę mnóstwo tutoriali o tym znajdziesz na YT.
pe.en.de
16-02-2013, 02:24
Mam do zrobienia sesje produktu na modelce, zleceniodawca zyczy sobie wszytsko na idealnie bialym tle. Czy lepiej jest uzyc biale tlo czy moze lepiej jakis inny kolor dla kontrastu i pozniej to wyciac programem?
Mam do dyspozycji trzy lampy alien bees 800, softobox i parasolki.
Właśnie robię teraz to samo.
Ustaw za białym tłem źródło światła - ja ustawiłem oktę 150 w odległości ok 70 cm od tła. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.
Nigdy nie uzyskasz tego przy podświetleniu z przodu. Masz gotowe wybrane zdjęcie z tła. Tło nie istnieje.
Właśnie robię teraz to samo.
Ustaw za białym tłem źródło światła - ja ustawiłem oktę 150 w odległości ok 70 cm od tła. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.
Nigdy nie uzyskasz tego przy podświetleniu z przodu. Masz gotowe wybrane zdjęcie z tła. Tło nie istnieje.
Super pomysl! Jak moc miales za tlem? Czym blyskales od przodu ? Co bylo tlem, papier?
--- Kolejny post ---
Wielkie dzieki za obszerna odpowiedz!! To bardzo cenne wskazowki! Mam dzis do dyspozycji jedynie 17-40 f4 lub 70-200 2.8, mam nadzieje ze bedzie wystarczajaco daleko na 70-200...
wiktor2323
16-02-2013, 16:23
Jeśli ma być idealnie białe tło to polecam:
1 Położyć szklaną płyte która sprawi że modelka nie będzie wisieć w powietrzu
2 Zajrzeć do Łukasza Piecha na blog gdzie opisywał tego typu sesje;)
Jeśli oświetlacie tło to dawajcie około 1Ev wieęcej na lampach niż na obiekcie- powyżej tej wartości zaczyna flarować.
pe.en.de
16-02-2013, 23:26
Czym blyskales od przodu ? Co bylo tlem, papier?
Chodziło mi o to, aby modelka miała oświetlenie imitujące słoneczne, dałem więc tylko bd (70 cm srebrny z plastrem miodu bez dyfuzora) z lekko prawej strony i czasem strumienicę we włosy.
Za tło miałem niestety to chińskie świństwo dziurkowane, co jednak w tym jedynym przypadku nie miało znaczenia. W życiu już tego więcej nie kupię a mam niestety komplet i tylko przez wrodzoną pazerność nie ciepłem tego w śmieci.
--- Kolejny post ---
Położyć szklaną płyte która sprawi że modelka nie będzie wisieć w powietrzu
Czasem powinna powisieć trochę.
Nada to jej wtedy dużo ciekawsze kształty, niemożliwe do uzyskania gdy stoi lub siedzi.
JA do tego celu wbiłem w sufit kilka kołków z hakami na pasy.
A szyba, owszem owszem, często się przydaje, ciekawe efekty.