Zobacz pełną wersję : Obiektyw ze skalą DOF
Poszukuje szerokiego szkła które ma podziałkę DOF z myślą o cropie i FF, nie kosztujące majątku. Czy wszystkie współczesne stałki maja skalę DOF?
Jesli ma być do cropa i FF to w grę wchodzi szkło do FF.Jaka kwota jest dla Ciebie granicą akceptacji?
Jaka ogniskowa satysfakcjonująca?Do jakich body chcesz używać?
Wszystkie współczesne stałki?
Wybierz dwie czy trzy mieszczące się w Twoich kryteriach.Pewnie będą miały ta skalę.
W dzisiejszych szerokich szkłach skala jest raczej wskażnikiem.GO warto mieć w głowie i tak.
Nie koniecznie współczesna, mogą być i m42. Im szerzej tym lepiej. Obecnie mam 17-40 f4L i chyba mniej niż 17 na cropie nie chciałbym. Ale skoro mówisz że ta skala i tak nie jest taka miarodajna :/ Chciałem sobie życie uprościć :)
Nie wszystkie współczesne stałki mają skalę DOF.
Weź również pod uwagę, że generalnie im szerzej tym DOF większa, więc ta skala aż tak bardzo nie jest ważna.
Co będziesz fotografować?
chodzi o krajobrazy; w zasadzie przy 17-40 robię na czucie hiperfokalną i wychodzi; nie noszę tabelek i nie mam kalkulatora dof przy sobie
Zakładając, że focisz cropem, przy f8 na 17 mm hiperfokalną masz na 1,92 m, przy 40 mm na 10,6 m. Po co Ci skala :)
Polecam Online Depth of Field Calculator (http://www.dofmaster.com/dofjs.html)
Zakładając, że focisz cropem, przy f8 na 17 mm hiperfokalną masz na 1,92 m, przy 40 mm na 10,6 m. Po co Ci skala :)
Polecam Online Depth of Field Calculator (http://www.dofmaster.com/dofjs.html)
żeby się nie bawić i machinalnie ustawiać ostrość, hehe :)
Możesz poszukać i zainstalować taki kalkulator na telefonie/smartfonie, w tym wątku jest kilka linków http://www.canon-board.info/software-14/winmodof-kalkulator-glebi-ostrosci-na-wm-64246/
Możesz poszukać i zainstalować taki kalkulator na telefonie/smartfonie, w tym wątku jest kilka linków http://www.canon-board.info/software-14/winmodof-kalkulator-glebi-ostrosci-na-wm-64246/
znam takie cuda ale nie mam androida czy windows mobile
a powiedzcie zoomowcy jak w praktyce bez kalkulatorów czy smartfonów ustawiacie hiperfokalną? czy dajecie sobie siana przy szerokim kącie?
znam takie cuda ale nie mam androida czy windows mobile
ale jest doskonały Bokeh Calculator na zwykłą komórkę, a link do niego był na podanej powyżej stronie - Index of /piast/misc/ (http://piast.pop.e-wro.pl/misc/)
Amerykanie wydali grube tysiące dolców, żeby skonstruować długopis piszący w nieważkości, a Rosjanie piszą ołówkiem.
Nie prościej zrobić sobie niedużą tabelkę z kilkoma ogniskowymi, przysłonami i hiperfokalnymi i włożyć do wybranej małej kieszonki w torbie na sprzęt?
(...)a powiedzcie zoomowcy jak w praktyce bez kalkulatorów czy smartfonów ustawiacie hiperfokalną? czy dajecie sobie siana przy szerokim kącie?
A czy w praktyce jest to, aż tak istotne???
Przecież przy krajobrazach to i tak się jedzie z przesłoną f8 lub większą i GO jest maga duża.
Podaj może problemtyczny przykład jaki masz na mysli to łatwiej będzie się odnieść.
A czy w praktyce jest to, aż tak istotne???
Przecież przy krajobrazach to i tak się jedzie z przesłoną f8 lub większą i GO jest maga duża.
Podaj może problemtyczny przykład jaki masz na mysli to łatwiej będzie się odnieść.
no nie mam za bardzo problemów ale jak wszędzie piszą o tej hiperfokalnej więc sam już nie wiedziałem; macie rację że przy 17-20mm od f11 jest już mega głębia
zobaczę ten kalkulator pod javę - dzięki
Otóż to, przy takich szerokościach i przesłonach, a do tego fotografowaniu krajobrazów, nie jest to kwestia, aż tak istotna ;)
Otóż to, przy takich szerokościach i przesłonach, a do tego fotografowaniu krajobrazów, nie jest to kwestia, aż tak istotna ;)
różne mądre poradniki piszą że bez hiperfokalnej krajobraz nie będzie już taki pro ;) stąd moje zainteresowanie szkłami ze skalą dof
jan pawlak
15-02-2013, 23:33
różne mądre poradniki piszą że bez hiperfokalnej krajobraz nie będzie już taki pro ;) stąd moje zainteresowanie szkłami ze skalą dof
Ważne jest także ile będziesz powiększał. Pozwól trochę "szkółki"
1. Tak na prawdę to fizycznie nie ma czegoś takiego jak głębia ostrości, jest tylko jedno miejsce ("płaszczyzna") gdzie obraz jest ostry. Gdy zmieniamy odległość przedmiot-obiektyw (do przodu i do tyłu) od tego punktu to obraz się rozmywa, jest nieostry
2. Jak fizycznie (na prawdę) obraz przestaje być ostry gdy zmieniamy odległość przedmiot-obiektyw jest TYLKO własnością obiektywu, niczego innego. Tym samym obiektywem zarejestrowany obraz na matrycy FF, APS-C czy też innej ma tą samą (prawdziwą) wielkość rozmycia w zależności od odległości od punktu prawdziwej ostrości, zależną TYLKO od ogniskowej, przesłony i odległości przedmiotu od obiektywu (tej przy której jest obraz ostry).
3. Cechą ludzką jest, że uznajemy jeszcze za ostre gdy jest już "trochę" rozmyte, na ile rozmyte zgadzamy się że jest jeszcze ostre definiuje ów krążek rozmycia. Głębia ostrości to odległość, (przedmiot-obiektyw : do przodu i do tyłu) od owego punktu fizycznej ostrości do punktu gdzie na obrazie rozmycie osiąga wartość krążka rozmycia.
4. Ostrość, głębię ostrości ocenia się na standardowym (20x30cm, oglądany z odległości 1m) powiększeniu obrazu z matrycy. Ale z mniejszej matrycy (na ogół) więcej się powiększa a proces powiększania dodatkowo "psuje" ostrość a więc zmniejsza ową głębię ostrości.
Dlatego że już przy mniejszych zmianach odległości przedmiot-obiektyw (od prawdziwej ostrości) na obrazie widać już granicę zdefiniowaną jako krążek rozmycia (jako sumę rozmycia fizycznego i rozmycia z powiększania)
5. Do obliczeń głębi ostrości przyjmuje się więc różną wielkość fizycznego krążka rozmycia na matrycy tak aby skompensować (różny) stopień powiększania. Średnica krążka dla matrycy FF wynosi 0,026mm a dla matrycy APS-C wynosi 0,019mm
6. Jeśli np. będziesz kadrował i powiększał z połowy klatki to obserwowana na obrazie "głębia ostrości" będzie znacznie mniejsza niż z całej klatki
jp
to załóżmy przy 17mm i f>11 na jakiej wysokości zdjęcia ustawiacie ostrość? 1/3 obrazu czy 2/3 odległości od obiektywu?
jan pawlak
25-02-2013, 15:26
to załóżmy przy 17mm i f>11 na jakiej wysokości zdjęcia ustawiacie ostrość? 1/3 obrazu czy 2/3 odległości od obiektywu?
Udało Ci się mnie zaskoczyć
1. Co tutaj ma do 'roboty" wysokość zdjęcia ?, do 1 kwietnia jeszcze daleko
2. ogniskowa 17mm i przesłona 11 to "ocean" ostrości.
Kalkulator ostrości podaje dla rozmiaru matrycy i danych parametrów obiektywu (przesłona, ogniskowa) oraz odległości przedmiotu od obiektywu gdzie zaczyna i gdzie kończy się "głębia ostrości".
Na obiektywach ze skalą DOF, po wyostrzeniu, widać ów zakres na tej skali
W aparatach jest przycisk głębi ostrości który domyka przesłonę do ustawionej i można ocenić
jp
mam jeszcze pytanie teoretyczne o praktykę ;)
odczytuje z obiektywu, że GO jest między 2m i nieskończonością; ostrość na obiektywie muszę przestawić na 4m tak?
homesicalien
09-04-2013, 20:13
mam jeszcze pytanie teoretyczne o praktykę ;)
odczytuje z obiektywu, że GO jest między 2m i nieskończonością; ostrość na obiektywie muszę przestawić na 4m tak?
Skąd wziąłeś to 4m i po co chcesz coś przestawiać? Odczyt 2m-nieskończoność wynika jak mniemam z ustawienia ostrości na jakiś obiekt. Po co coś przestawiać? Skala GO na obiektywie tak samo jak jej kalkulator służą do tego, żeby się dowiedzieć co będzie ostre oprócz obiektów znajdujących się w odległości, na którą ustawiliśmy ostrość. Ewentualne zastosowanie to np. sprawdzenie najbliższej odległości dla danej przysłony, przy której GO będzie się rozciągała do samej nieskończoności.
Skąd wziąłeś to 4m i po co chcesz coś przestawiać? Odczyt 2m-nieskończoność wynika jak mniemam z ustawienia ostrości na jakiś obiekt. Po co coś przestawiać? Skala GO na obiektywie tak samo jak jej kalkulator służą do tego, żeby się dowiedzieć co będzie ostre oprócz obiektów znajdujących się w odległości, na którą ustawiliśmy ostrość. Ewentualne zastosowanie to np. sprawdzenie najbliższej odległości dla danej przysłony, przy której GO będzie się rozciągała do samej nieskończoności.
to na czym ustawić ostrośc? na nieskończoność czy zostawić tak jak przy odczycie
Bogdan56_Ch
12-04-2013, 14:58
to na czym ustawić ostrośc? na nieskończoność czy zostawić tak jak przy odczycie
Ustaw jak przy odczycie. Na nieskończoność czy jakąś inna odległość to świadome działanie w celu uzyskania pewnego efektu. Przy krajobrazach, przy szerokim kącie i ustawieniu przysłony np na 8, możesz ustawiać na nieskończoność, ale normalnie celuj w punkt.