PDA

Zobacz pełną wersję : Album czy fotoksiążka ? Internet czy na miejscu ?

pawlack
13-02-2013, 02:24
Witam,
Nie dawno miałem przyjemność fotografować chrzest. Jest to pierwsze "zlecenie" gdzie mam prócz płytki z reportażem zapewnić album ( lub opcjonalnie fotoksiążkę ). I w tym momencie właśnie pojawia się problem. Prosiłbym o opinie co będzie lepsze. Szukając albumu w sieci nie znalazłem nic konkretnego. Nie interesuje mnie album mieszczący 100 lub więcej zdjęć, nie rozumiem jak z takiej uroczystości można uzyskać pow. 35 fotografii albumowych ( czyt. unikalnych i nadających się do publikacji w ten sposób ). Jak Wy zaopatrujecie się w albumy ? I jaką kwotę "na oko" mam przygotować na taki "wydatek" :P. I jeśli ktoś ma doświadczenia z fotoksiążkami to prosiłbym o zwięzłą wypowiedź na ich temat.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Paweł

P.S.
Jeśli fajny album można znaleźć w sklepie stacjonarnym - Rzeszów to także prosiłbym o jakieś informacje. Odwiedziłem już Colorland, Kodak, i kilku fotografów. Znalazłem jedynie stu-zdjęciowe uniwersalne albumy.

espire
13-02-2013, 07:58
Jeśli masz niewiele fotek to lepsza by była fotoksiążka. Format raczej A4. Ty decydujesz o wielkości zdjęcia - możesz np na jednej stronie wrzucić najlepsze zdjęce w serii z danego momentu a na sąsiedniej jako uzupełnienie 3 lub 4 podobne. W fotoksiażce możesz pooddzielać poszczególne etapy uroczystości zarówno kartami (tak układasz i dobierasz wielkosć zdjeć aby nowy etap uroczystości zaczynał się od nowej rozkładówki) oraz np kolorami tła. Grubość papieru: im grubsze tym lepiej trzyma się w rękach i lepiej ogląda i drożdej kosztuje. Minimum aby nie zostawały ślady po zagięciach to jakieś 170 g/m2. Papier błyszczący, matowy czy jedwabisty - kwestia gustu. Okładka - w najniższej cenie dostaniesz okładkę kartonową lakierowaną ze zdjęciem przynajmniej na zewnątrz. Wygląda ładnie
Firm, które to robią jest multum. Najważniejsze to otrzymanie takiej kolorystyki na papierze jak to widzisz na monitorze aby potem nioe było płaczu że np żółte. Ceny - standardowo od ok 120-140 zł za jakieś 26 kart. Jeśli przyjrzysz się bliżej to każda firma ma jakieś promocję 40-60% jak się dobrze poszuka). Osobiscie korzystam z Photoboxa. Zrobiłem tam kilka książek. Korzysta z nich jeszcze 3 moich znajomych. Nikt nigdy nie był niezadowolony z ich usług. (Ksiażki drukują we Francji - stamtąd przychodzą przesyłki, wsparcie po polsku jest gdzieś z UK. Firma międzynarodowa - dosyć duża. Jeśli bedziesz bliżej zainteresowany. Napisz na prv.

mk
13-02-2013, 14:19
Fotoksiążki i fotoalbumy dla profesjonalistów, fotoksiążka - najlepszefoto.pl (http://www.najlepszefoto.pl/) <- polecam. Zamawiałem u nich i okładki na płyty, płyty z nadrukiem, fotoksiążki i są mega mega mega dobrej jakości.

pawlack
17-02-2013, 02:00
Ok dziękuje za propozycje i opinie. Możecie jeszcze doradzić w jaki sposób zapewnić odpowiednie barwy na wydruku ? Mam monitor na matrycy TN i mogę mieć z tym problem. Jest możliwość zmniejszenia prawdopodobieństwa odmienności barw :P ?

airhead
17-02-2013, 17:14
generalnie co wybiorą klienci (zwykle wybierają album)
dobra fotoksiążka jest zwykle droższa - mniejsza konkurencja
niedokładność Twojego monitora to najmniejszy problem w porównaniu z tym, co będzie się potem działo z tym na drukarce, ploterze lub labie (konwersja do CMYK)
sprawdź na jakim sprzęcie drukują, jakimi tuszami i na jakim papierze (strony muszą być grube, aby wciągnąć dużo tuszu)
ok. 200 zł
lepiej na miejscu, w tak dużym mieście nie powinieneś mieć raczej problemu z drukarnią/labem

pawlack
18-02-2013, 19:34
Dziękuje za wszelkie wskazówki i podpowiedzi co do fotoksiążek. Zapoznając się z nimi doszedłem do wniosku, że w tym przypadku to jednak album będzie lepszy. Generalnie chodzi o cenę ale też nie tylko.
Czy w tej kwestii również mógłbym liczyć na kilka przydatnych wypowiedzi ? Generalnie to raczkuję w tym temacie, a jedynymi albumami jakie przyszło mi składać są rodzinne albumy A4 w których zdjęcia (9x13) umieszcza się wkładając je za folię.
Przeglądając w supermarkecie ofertę albumów natknąłem się na takie gdzie zdjęcia umieszczane są w inny sposób, zdjęcia są w innym formacie no i szereg innych albumów z rozbieżnością w innych parametrach.
Chciałbym zapoznać się kwestią:
- Domyślam się, że zdjęcia z ceremonii umieszczone mają zostać wszystkie, natomiast jak wygląda sprawa ze zdjęciami z rodziną w domu ? Jest ich około 35 + 10 z kościoła - rodzinka, nadmienię, że z ceremonii posiadam 10 zdjęć.
- Odnosząc się do punktu pierwszego - ile stron i w jakim formacie Wy to najczęściej robicie ? Chodzi o format zdjęć i całego albumu.
- Gdzie taki album najlepiej jest zakupić ? Jak wygląda kwestia okładki, napisy oraz zdjęcie na okładce robione są "na zamówienie" ? Czy raczej używa się uniwersalnych albumów ?

Dziękuje za przeczytanie i odpowiedzi :)
Pozdrawiam

Sergiusz
18-02-2013, 20:00
Lotmar - albumy i ramki do zdj (http://www.lotmar.pl/module.php?op=katalog&cat=7&id=45)

Dekpol - ramki na fotografie - strony do albumów studyjnych (http://www.dlafotografii.pl/index.php/strony-do-albumow-studyjnych.html)

Dwa lata mam temat z głowy ale korzystałem z powyższych firm w zależności od folkloru znajdującego się wewnątrz. Mam koleżankę, która albumy robiła sama łącznie z stronami wewnątrz. Pół godziny robienia zdjęć i dwa tygodnie lepienia.

airhead
18-02-2013, 22:21
- Domyślam się, że zdjęcia z ceremonii umieszczone mają zostać wszystkie, natomiast jak wygląda sprawa ze zdjęciami z rodziną w domu ? Jest ich około 35 + 10 z kościoła - rodzinka, nadmienię, że z ceremonii posiadam 10 zdjęć.chyba lepiej wszystko w jednym albumie

- Odnosząc się do punktu pierwszego - ile stron i w jakim formacie Wy to najczęściej robicie ? Chodzi o format zdjęć i całego albumu.ślubne oddaję 100 w formacie 15x23 lub 20x30, tu - jak sam wspominałeś - 30 zdjęć to max. ja ze chrztu oddałem ostatnio 15.

- Gdzie taki album najlepiej jest zakupić ? Jak wygląda kwestia okładki, napisy oraz zdjęcie na okładce robione są "na zamówienie" ? Czy raczej używa się uniwersalnych albumów ? w żadnym wypadku te z folią. zwykłe kartki, na które przyklejasz zdjęcia taśmą dwustronną. są albumy z okienkiem i wtedy w to okienko wkładasz przyciętą odbitkę, ale ostatnio jest chyba moda okładki bez zdjęć - tak jak w "książkach fotograficznych" ;). polecam producenta Empol. grawerowanie jest na zamówienie. ja robię uniwersalne, ale ja tani jestem.

pawlack
21-02-2013, 03:42
Album kupiony, zdjęcia wydrukowane. Pozostaje mi podziękować za wszystkie cenne wskazówki. Z pozoru mogłoby się wydawać że to kwestia która problemów nie przysparza aczkolwiek miałem trudności z "ugryzieniem" tego tematu.
Jeszcze jedna rzecz mnie martwi. Album ma dość twarde kartki, zdjęcia są duże - 15x21. Boje się, że przy zginaniu strony przy przeglądaniu zdjęcie mogłoby się odkleić (może tylko ja mam takie wrażenie). Macie inne metody na przyklejanie zdjęć ?
airhead, wspomniałeś o taśmie dwustronnej, praktykujesz tą metodę ?

airhead
21-02-2013, 14:28
tak, ale w bardziej zaawansowanej formie ;)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.photoalbum-discount.com/images/product_images/popup_images/5571_0.jpg)

pablo_pe
21-02-2013, 20:57
Pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich. Co do wklejania zdjęć polecam pistolet Pistolet Scotch ATG 700 (cena ok 100 zł) plus taśma uzupełniająca 3M 904 (33 metry ok 20 zł), nie posiadam co prawda ale widziałem jak znajomy wkleja nim zdjęcia do albumu i był porostu zachwycony szybkością i wygodą wklejania zdjęć, wcześniej stosował pistolet innej firmy i nie do końca był z tego zadowolony. Podklejek Henzo używałem kiedyś przy wklejaniu zdjęć do prywatnego albumu i jest to strasznie żmudna zabawa, może nie miałem jeszcze wprawy, ale jeśli miałbym wklejać większą ilość zdjęć i częściej to raczej szukał bym czegoś innego.

Izabella Bodzioch
21-02-2013, 21:59
przy kilku zdjęciach szkoda kupować pistolet, przy większej ilości jak najbardziej. My kleimy już własnej produkcji mieszanka klejową. Jest nieco trudniej, bo klej na zdjęciach musi podeschnąć, no i nie można ubrudzić ze strony zadrukowanej. Są dwie zalety: nie rozciąga się ciężko jak na końcu rolki pistoletu Scotcha, gdzie po kilku albumach na drugi dzień ciężko nadgarstkiem ruszyć oraz koszt kleju jest ok 5x niższy, co przy wielu albumach w sezonie robi kwotę.

pawlack
25-02-2013, 01:05
airhead, no tak, mam to samo tylko innej marki. Myślałem że może jakieś taśmy używasz :)
pablo_pe, Witam :) Takie pistolety, fajna opcja, ułatwia prace ale to inwestycja a dziś ja nie jestem w stanie powiedzieć czy jeszcze kiedykolwiek będę przygotowywał jakiś album :)

No album na 40 zdjęć 15x23cm i 6 godzin zleciało. Przyklejałem za pomocą własnie tych przyklejek na taśmie, żmudna robota, przynajmniej nie trudna :P

Izabella Bodzioch
25-02-2013, 09:18
No album na 40 zdjęć 15x23cm i 6 godzin zleciało. Przyklejałem za pomocą własnie tych przyklejek na taśmie, żmudna robota, przynajmniej nie trudna :Ppotwornie długo, ale to kwestia wprawy:) Jak będziesz miał kilkaset albumów za sobą, to taka operacja potrwa do 20 minut:). Przyklejki bez pistoletu to też nie najlepszy pomysł, ale po cóż kupować narzędzie jak się sporadycznie klei

blackninja
25-02-2013, 17:33
No album na 40 zdjęć 15x23cm i 6 godzin zleciało. Przyklejałem za pomocą własnie tych przyklejek na taśmie, żmudna robota, przynajmniej nie trudna :P

Niemożliwe, abyś przyklejał każde zdjęcie 9 minut!!!

pawlack
26-02-2013, 20:56
Możliwe, możliwe, starałem się jak mogłem :P Prócz podstawowych czynności, w tych 6 godzinach liczę zabawę z przyklejkami, wymyślenie dobrego sposobu na sprawne odmierzanie odległości od brzegu w przypadku pionowych i poziomych oraz segregacje zdjęć w odpowiedniej kolejności. Wstyd sie przyznać ale trzeba było też ostrożnie poprawić 2 krzywo przyklejone, no i po wklejeniu 20% zdjęć zorientowałem się że album ma wyjmowane strony, duże ułatwienie :).

airhead
26-02-2013, 23:15
mi 100 zdjęć zajmuję godzinę-dwie
jednak jest to pracochłonna technika

majk
29-07-2013, 21:57
Moim zdaniem w pojedynku tradycyjny album kontra fotoksiążka zdecydowanie wygrywa ta druga ;) Wygląda znacznie lepiej - przy odrobinie kreatywności można wyczarować naprawdę rewelacyjną pamiątkę na całe życie ;)
Oczywiście, nie każdy ma na to czas i cierpliwość. Sam osobiście korzystam z programu: LabHD.pl - Fotolabolatorium .::. Producent Albumów (http://www.labhd.pl/) - na stronie wielokrotnie zamawiałem fotoksiążki, można tam zaprojektować je szybko i sprawnie i oczywiście w dowolnych parametrach jakie tylko sobie wymyślimy./

Shee
31-07-2013, 11:17
Majk, czas oczywiście jest potrzebny ale wydaje mi się, że jakieś większe umiejętności to niekoniecznie. Przecież firmy fotograficzne zajmujące się tym profesjonalnie bardzo często na swoich stronach mają specjalne i darmowe programy do wykonywania fotoksiążek z gotowymi szablonami itd. Wystarczy tylko powrzucać zdjęcia we właściwe miejsca.

Odbitki Fotojoker (http://www.odbitki.fotojoker.pl)

marekb
25-08-2013, 08:27
co do wklejania zdjęć i naszego kleju, proponuję obejrzeć nasz filmik: AKTUALNOŚCI ť Albumy Bodzioch ekskluzywne albumy fotograficzne (http://albumy.bodzioch.pl/aktualnosci/)

miszak
26-08-2013, 15:48
Fotoksiążka na grubym papierze foto przebija wszystko.Ja robię 30x30. Po otwarciu strony są na płasko i można wstawić fotę 30x60. Wszystkie oglądające osoby są zachwycone.

--- Kolejny post ---

Fotoksiążka na grubym papierze foto przebija wszystko.Ja robię 30x30. Po otwarciu strony są na płasko i można wstawić fotę 30x60. Wszystkie oglądające osoby są zachwycone.

marekb
26-08-2013, 23:01

--- Kolejny post ---

Fotoksiążka na grubym papierze foto przebija wszystko.Ja robię 30x30. Po otwarciu strony są na płasko i można wstawić fotę 30x60. Wszystkie oglądające osoby są zachwycone. nie widziałeś więc fotoalbumu na pigmencie nie mówiąc już o albumie passe-partout z wydrukiem pigmentowym ;)

remian
08-01-2014, 13:11
Czy wiecie gdzie można wykonać fotoksiążkę 30x30cm (po rozłożeniu 30x60cm), żeby miała 56 rozkładówek?

salas
03-02-2014, 16:39
Remian widziałam, że jest oferta oferta myślę, że w całkiem przystępnej cenie. Ja właśnie zamówiłam u nich zdjęcia, bo poleciła mi koleżanka, że mają bardzo ładny wydruk :)

a 15minut wcześniej zakładasz temat z pytaniem o jakość w fotojokerze..

Betoniarka
05-03-2014, 14:11
Czy wiecie gdzie można wykonać fotoksiążkę 30x30cm (po rozłożeniu 30x60cm), żeby miała 56 rozkładówek?

56 rozkładówek na twardych stronach? Przecież taka książka ważyłaby jakieś 7 kilo! Nikt takiej nie zrobi, bo chyba żadne materiały nie są na tyle wytrzymałe, żeby taka książka była choć trochę trwała. Chyba że chcesz nią kogoś zabić ;)

A na miękkich kartach to większość firm Ci zrobi. Ktoś wcześniej polecał najlepszefoto. Kiedyś faktycznie byli z przodu, ale od dłuższego czasu jakościowo poszli mocno w dół i już nic u nich nie robię. Pewnie dlatego, że skupili się na tworzeniu firm wydmuszek, żeby się lansować na zakupach grupowych. Jak trafię na fajną firmę, dam znać. Natomiast od firm ze Świlczy (najlepszefoto, pixbook, colorland, nakolorowo i pewnie jeszcze kilka) trzymałabym się z daleka.

Chlopek
28-05-2014, 10:03
Cześć,
Ostatnio jak byłem na komuni, to oprócz tradycyjnie wywoływania zdjęć, znajomi zrezygnowali z jakiś albumów na rzecz fotoksiążek.
Robili je w www.cewe.pl/cewe-fotoksiazka.html (http://www.cewe.pl/cewe-fotoksiazka.html)
Z tego co mi pokazywali to super sprawa takie coś. Mocna okładka, fajna książeczka w środku zdjęcia z pierwszej komunii.

mnocon
28-05-2014, 10:31
Ja polecan najlepsze foto, robilem u nich fotoalbum, fotoksiazke pro i fotoksiazki basic.