Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zniszczona przekładnia Grip Canon BG-E2N

pawlack
13-02-2013, 02:02
Witam,
W moim gripie samoczynnie ( przy dociśnięciu gripa do aparatu) padły kółka w przekładni. Chciałbym zapytać o możliwość dokupienia takiej przekładni lub pojedynczych jej elementów oraz o cenę takiej naprawy u Was.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Paweł

Voyager70
13-02-2013, 02:16
Chciałbym zapytać o możliwość dokupienia takiej przekładni lub pojedynczych jej elementów oraz o cenę takiej naprawy u Was
Miałem podobny problem. Kolega "złota rączka" wynalazł mi to, sprowadził i wymienił:
CANON BG-E2N TRIPOD BASE ASSEMBLY NEW REPAIR PART OEM | eBay (http://www.ebay.pl/itm/CANON-BG-E2N-TRIPOD-BASE-ASSEMBLY-NEW-REPAIR-PART-OEM-/390246872757?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5adc86b6b5)
Za zakup i przesyłkę zapłaciłem, za wymianę, o ile pamiętam, postawiłem piwo, ale to było po koleżeńsku :)
Sprowadź sobie tę część (samych kółek nie ma) i zwróć się do jakiegoś "magika" - np forumowy Kolega Naprawiacz...? :)

pawlack
13-02-2013, 02:30
Dzięki za szybką odpowiedź. Sytuacja wygląda mniej więcej tak, że wymiana to "pikuś" otwierałem gripa sam i nie spodziewam się żebym miał większe problemy z wymianą całej przekładni. Problem byłby gdybym miał dopasować wszystkie kółka o innych średnicach ( i oczywiście lepszej jakości), skutkowałoby to innym przełożeniem aczkolwiek miałbym pewność że nowe kółka nie "zajadą się" mniej/więcej po takim czasie jaki wytrzymała dotychczasowa przekładnia.

Wracając do Twojej propozycji.
Dostałem info, że w Polsce od kolegi z forum mogę dostać za 120zł taką przekładnię - wyjdzie troszke taniej no i nie bawie się z przesyłkami z zagranicy. Czyli ta koncepcja raczej odpada.

Interesuje mnie tylko czy CSI zrobi to taniej, jakoś nie mam ochoty więcej dokładać oryginalnego gripa zrobionego gorzej niż jakiś zamiennik za 1/3 ceny.

P.S.
Dziwne - Canon, szanująca się, japońska marka robi takie dziadostwo w tych gripach. Dziwne, że zamienniki (np. alpha) potrafią mieć w sobie lepiej wykonane przekładnie. Dziwię się też w jakim celu zastosowana została przekładnia, jak gdyby śruba nie mogłaby być zamocowana do pokrętła ...

zaitsev
13-02-2013, 11:55
Interesuje mnie tylko czy CSI zrobi to taniej
Podejrzewam, że tylko jeśli masz gwarancje (to zrobi to gratis). Zapytaj, chociażby tu, na forum.

Voyager70
13-02-2013, 16:46
Dostałem info, że w Polsce od kolegi z forum mogę dostać za 120zł taką przekładnię - wyjdzie troszke taniej no i nie bawie się z przesyłkami z zagranicy. Czyli ta koncepcja raczej odpada.

Interesuje mnie tylko czy CSI zrobi to taniej, jakoś nie mam ochoty więcej dokładać oryginalnego gripa zrobionego gorzej niż jakiś zamiennik za 1/3 ceny.

Sam zakup wyjdzie Cię drożej (120>102,46), ale sumarycznie, jeśli dostawę w PL masz gratis, będzie o szalone 7 PLN taniej :) Tylko podałem Ci rozwiązanie, z którego sam korzystałem - zrobisz jak uznasz.

pawlack
17-02-2013, 01:55
Właśnie problem w tym że gwarancji nie ma już i interesuje mnie cena naprawy tego gripa w autoryzowanym serwisie. CSI - możecie się tutaj wypowiedzieć na ten temat ?
Voyager70 - tak i zawsze to mniej zabawy i szybciej niż w przypadku zakupów z innego kraju. Ale dzięki za propozycje, to jeszcze jest do przemyślenia :)

Bolek02
17-02-2013, 22:13
Jeżeli liczysz, że będzie taniej w Serwisie to się mocno zdziwisz, bo to lekko licząc dwa razy tyle. Poczekajmy jednak na oficjalną odpowiedź Serwisanta.
Co się zaś tyczy samej przekładni, to kiedyś mi powiedziano, że jest po to, aby nie rozwalić gwintu w puszce.

7four
17-02-2013, 23:46
... Co się zaś tyczy samej przekładni, to kiedyś mi powiedziano, że jest po to, aby nie rozwalić gwintu w puszce.

A to jest ciekawa odpowiedź (czyt. ściema) . To wychodzi na to, że używając statywu rozwalamy gwint w puszce ?

Merde
17-02-2013, 23:58
Właśnie problem w tym że gwarancji nie ma już i interesuje mnie cena naprawy tego gripa w autoryzowanym serwisie. CSI - możecie się tutaj wypowiedzieć na ten temat ?

Serwis CSI jeszcze nigdy nie wycenił tutaj kosztów naprawy bez diagnozy własnej (czyt. "Proszę przysłać do nas celem dokonania darmowej diagnozy i wyceny").

pawlack
24-02-2013, 04:20
No szkoda, szkoda. A wydawało mi się że jaśniej opisać tej usterki się nie da. Zakładając temat miałem nadzieje na orientacyjną wycenę naprawy.

No nic, dziękuje wszystkim za pomoc i udzielanie się :)

RadOs41
24-02-2013, 22:41
Poszperaj na allegro, jakiś czas temu (ponad rok) miałem podobną awarię w BG-EN2 (do C40d) i znalazłem mechanizm, z przesyłką wyszło 90zł.
A tak na marginesie to Canon mógłby tą zębatkę wykonywać z jakiegoś stopu metalu (chyba najsłabszy punkt; druga zębatka - współpracująca - jest z jakiegoś stopu) i "wciskać" w duże kółko służące do przykręcania gripa, no ale po co??? Nie było by awarii i odpłatnych napraw. Pozdrawiam.

adawro
24-02-2013, 23:12
Ja właśnie w swoim gripie wcisnąłem na gorąco w duże kółko odpowiednio przyciętą metalową zębatkę modelarską.
Użyłem zębatki od przeniesienia napędu w modelach helikopterów.

pawlack
25-02-2013, 00:38
adawro, no i to jest rozwiązanie! :)
Niestety ja nie mam takich umiejętności i narzędzi, no i wydaje mi się, że ciężko będzie znaleźć taką zębatkę. ( dopasowanie ilości zębów, średnicy, wysokości zęba itd. )
RadOs41, no i to tez jest opcja, dzięki :) zapoznam się z ofertą na allegro.