PDA

Zobacz pełną wersję : blokada światła w canon 50D

paytay
11-02-2013, 13:44
Witam,

czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak w czasie robienia zdjęcia zablokować pomiar światła (gdzie następnie zmieniam kadr z tymi właśnie zablokowanymi ustawieniami) i gdzie w menu przypisać przycisk do takiej blokady w canonie 50D?

Adlatus
11-02-2013, 13:52
Przycisk z gwiazdką *, znajdziesz go pod prawym kciukiem.

PS rozumiem że pytasz bo nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji obsługi ;)

salas
11-02-2013, 14:11
w instrukcji jest na pewno ( w mojej z 600d jest ) :p zapewne założyciel wątku nawet do niej nie zajrzał, ale to tylko domysły ;)
Warto przeczytać instrukcję tak czy siak ! Polecam :D

paytay
11-02-2013, 15:38
czytałem instrukcję, co prawda z canona 40D, gdyż tylko taką posiadam, tyle że gdy wciskam gwiazdkę to nic się nie dzieje, dlatego te moje rozterki.

Bangi
11-02-2013, 16:38
Jak to nic się nie dzieje???
Bo to chyba działa tylko przez 4s, znaczy się blokada tyle czasu działa - instrukcja str. 103

dzidofon
11-02-2013, 16:58
Szczerze mówiąc nie pamiętam już takiego szczegółu, ale czy przypadkiem blokada nie działa tylko w trybach innych niż AUTO? Nie wiem bo ich nie używam, niech ktoś sprostuje jakby co ;-). A jeśli i Kolega ich nie używa (oczywiście przepraszam za ewentualne posądzenie ;-) ) to, w/g instrukcji, jak chce zatrzymać blokadę AE w trakcie wykonywania kolejnych zdjęć, niech przytrzyma przycisk <*> i naciśnie spust migawki - może tak jeśli te 4 sekundy działania to za mało.

Przeszukałem instrukcję i wychodzi, że blokada AE działa tylko w trybach P, Tv, Av i A-DEP. Może Kolega działa w M?

Bangi
11-02-2013, 23:25
No w M to nie ma co działać, bo blokadę już sam założył :)