Zobacz pełną wersję : blokada światła w canon 50D
Witam,
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak w czasie robienia zdjęcia zablokować pomiar światła (gdzie następnie zmieniam kadr z tymi właśnie zablokowanymi ustawieniami) i gdzie w menu przypisać przycisk do takiej blokady w canonie 50D?
Przycisk z gwiazdką *, znajdziesz go pod prawym kciukiem.
PS rozumiem że pytasz bo nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji obsługi ;)
w instrukcji jest na pewno ( w mojej z 600d jest ) :p zapewne założyciel wątku nawet do niej nie zajrzał, ale to tylko domysły ;)
Warto przeczytać instrukcję tak czy siak ! Polecam :D
czytałem instrukcję, co prawda z canona 40D, gdyż tylko taką posiadam, tyle że gdy wciskam gwiazdkę to nic się nie dzieje, dlatego te moje rozterki.
Jak to nic się nie dzieje???
Bo to chyba działa tylko przez 4s, znaczy się blokada tyle czasu działa - instrukcja str. 103
dzidofon
11-02-2013, 16:58
Szczerze mówiąc nie pamiętam już takiego szczegółu, ale czy przypadkiem blokada nie działa tylko w trybach innych niż AUTO? Nie wiem bo ich nie używam, niech ktoś sprostuje jakby co ;-). A jeśli i Kolega ich nie używa (oczywiście przepraszam za ewentualne posądzenie ;-) ) to, w/g instrukcji, jak chce zatrzymać blokadę AE w trakcie wykonywania kolejnych zdjęć, niech przytrzyma przycisk <*> i naciśnie spust migawki - może tak jeśli te 4 sekundy działania to za mało.
Przeszukałem instrukcję i wychodzi, że blokada AE działa tylko w trybach P, Tv, Av i A-DEP. Może Kolega działa w M?
No w M to nie ma co działać, bo blokadę już sam założył :)