Zobacz pełną wersję : Zmiana systemu Canon > Nikon ? 30d > d7000
Witam!
Chciałem poznać Wasze opinie na temat zmiany systemu. Otóż fotografią interesuję się od około 2 lat, jestem amatorem. Uczę się fotografii krajobrazowej, lubię też fotografować ludzi, nie tylko portrety. Czasem zdarza mi się iść jako pomocnik na wesele. Posiadam Canona 30d i do tego trzy obiektywy: kit, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5. Stoję przed decyzją zakupu dobrego obiektywu na szerszy kąt. Myślałem o Tamronie 17-50 lub jeśli będą fundusze to Canon 17-55. Do tego chciałem zmienić lampę na 430ex (obecnie posiadam di622). Obiektyw + lampa to już niezły wydatek więc zastanawiam się czy inwestować dalej w canona i z czasem zmienić body na nowsze bo 30d to już trochę leciwa puszka, chociaż naprawdę fajny aparacik. Kolejne aparaty canona są jednak gorsze w porównaniu do tego co robi nikon. Takie przynajmniej jest moje odczucie po przeczytaniu masy opinii w internecie. Bawiłem się ostatnio Nikonem d700 kolegi, wiadomo, że nie ma co porównywać ff do aps-c ale sam aparacik technologicznie jest dużo bardziej zaawansowany niż moja "30". Przed kupnem obiektywu zacząłem się zastanawiać nad zmianą całego systemu i przy okazji zmianą puszki na nowszą. Myślę nad sprzedażą zestawu, który posiadam, potem kupnie jeszcze nie ff (może kiedyś) ale nikona d7000 z obiektywem 17-55. Do tego z czasem też lampa, portretówka i jakieś tele. Proszę o opinie co byście zrobili na moim miejscu, w którą stronę poszli aby budować coś na przyszłość ?
maciek12ss
10-02-2013, 16:59
Na forum canona chyba nikt nie powie Ci kup Nikona :) Za to jak zapytasz na forum Nikona to tam Cie pewnie przekonają :)
Na forum canona chyba nikt nie powie Ci kup Nikona :) Za to jak zapytasz na forum Nikona to tam Cie pewnie przekonają :)
I obie opinie będą równie "obiektywne" :-) no cóż, może ktoś się odważy ;)
xxkomarxx
10-02-2013, 17:16
Co ty porównujesz 30d do d700. Popatrz kiedy były produkowane. Masz kilka szkieł i sam nie wiesz co ze sobą zrobić. Myślisz że jak zmienisz system to będzie tak pięknie i różowo. Może potem sony. Jak chcesz kiedyś kupić FF to po co 17-55?
Canon 5dmk3 też jest super. Tylko określ swój budżet bo jak się zamierzasz kręcić w granicach 2 tys zł a wyskakujesz tu z porównaniami do sprzętu z górnej półki to nic z tego nie będzie.
Myślę nad sprzedażą zestawu, który posiadam, potem kupnie jeszcze nie ff (może kiedyś) ale nikona d7000 z obiektywem 17-55. Do tego z czasem też lampa, portretówka i jakieś tele. Proszę o opinie co byście zrobili na moim miejscu, w którą stronę poszli aby budować coś na przyszłość ?
Czy to znaczy, że budżet wynosi min.8000zł :?:
Kolejne zapytanie w rodzaju co jest lepsze stara wanna czy jacuzzi :) Nie da się porównać 30D z D700 bo to dwie różne półki cenowe i dzielą je lata świetlne.
Poza tym masz pełno gratów od Canona, to skąd taki pomysł ? Kup sobie 5D2 lub 6D i przegonisz Kolegę :)
SkowronWro
10-02-2013, 17:51
poczytaj na nikoniarzach o d7000 zmienisz zdanie 90% puszek laduje w serwisie na kalibracji. masz pełno gratów Canona nie warto zmieniac:) kup 60d/7d albo fx 5dmkII i juz;)
Co ty porównujesz 30d do d700. Popatrz kiedy były produkowane. Masz kilka szkieł i sam nie wiesz co ze sobą zrobić. Myślisz że jak zmienisz system to będzie tak pięknie i różowo. Może potem sony. Jak chcesz kiedyś kupić FF to po co 17-55?
Canon 5dmk3 też jest super. Tylko określ swój budżet bo jak się zamierzasz kręcić w granicach 2 tys zł a wyskakujesz tu z porównaniami do sprzętu z górnej półki to nic z tego nie będzie.
Nie porównuję tych dwóch puszek ale chodziło mi o to co napisałeś, że jest przeskok technologiczny i bawiąc się nikonem d700 doszedłem do wniosku, że może warto pomyśleć o wymianie aparatu na nowszy. Nie chce skakać między systemami tylko trzymać się jednego i go rozbudowywać, teraz przed większymi zakupami zastanawiałem się poprostu czy zmienić system czy już inwestować w canona na przyszłość. O FF napisałem w sferze bardziej marzeń i raczej nie stać mnie póki co na puszkę z tej półki i nie wiem czy kiedykolwiek będzie więc obiektyw jest ok. Budżet to około 6 tys. Resztę chcę dokupować stopniowo. O ile oczywiście padnie decyzja o zmianie.
Kup sobie 5D2 lub 6D i przegonisz Kolegę
Nie chodzi mi o ściganie się kto ma lepszą puszkę :smile:
poczytaj na nikoniarzach o d7000 zmienisz zdanie 90% puszek laduje w serwisie na kalibracji. masz pełno gratów Canona nie warto zmieniac:) kup 60d/7d albo fx 5dmkII i juz;)
proponuje czytac mniej glupot na forum :) od pierwszego dnia wprowadzenia do teraz sprzedazy nikona D7000 sprzedalismy ich duzo naprawde duzo i nie wrocila do nas zadna szt. na kalibracje czy tez z olejem z frytek jedyny korpus jaki wyslalismy "wadliwy" do serwisu okazal sie byc utopionym aparatem przez uzytkownika. Tak samo jak 5dm2 nie nadaje sie do fotografowania poniewaz AF nie dziala i jest celny tak samo jak bron niegwintowana, czyli strzelasz i modlisz sie zeby trafic
Jeśli bawisz się w fotografowanie na poziomie amatorskim, dla przyjemności, to zmiana systemu nic Ci nie da.
Zaczniesz gonić za nowościami i przepadniesz. Zamiast bawić się robieniem fotek będziesz śledził nowości i do nich dążył.
Zmienisz sprzęt i Twoje zdjęcia nie staną się ciekawsze, lepiej poświęcić czas i energię na focenie.
Nie zmieniaj... Nie ma sensu zmieniać siekierki na kijek... Siedź w canonie i tyle! Ja z D700 z akcesoriami przeszedłem na canona mimo tego, że jest "gorszy" (żart dla napinaczy), nie uzyskasz takich kolorów, szumów małych rzeczy, które na prawdę cieszą oko na nikonie jak na canonie... Uwierz mi, że wiem co mówię, siedziałem w Nikonie długo, D60, D90, D700, masa obiektów przeszła przez moje ręce 24-70 2.8, 50 1.8, 85 1.4, 35, 14, 8, 70-200 itp... Jak pomacałem 5dmk2, zrobiłem nim jedną sesję w studio, nie ma co porównywać Canon daje lepsze efekty tylko trzeba się go nauczyć, ja nadal ogarniam Canona i mimo wszystkich lat spędzonych w Nikonie, nie chcę znów go kupować ; )!! Jeśli masz tyle rzeczy do Canona siedź w nim dalej.
SkowronWro
10-02-2013, 21:07
co do d7000 i ze nie ida do serwisu.
D7000 po kalibracji.... - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219369)
nie chce sie kłócic ale skoro ludzi pisza ze jest **** z af i dopiero bo serwisie jest ok to chyba tak jest. Nie mówie ze tak jest w 100% puszek ale masz szanse jak widać trafić bubel i czekac miesiąc na serwis;)
Puszka sama w sobie na pewno bardzo ciekawa ale czy jest sens wymieniać system? bawic sie w sprzedaz tego wszystkiego? nie lepiej zakupic 50d/60d(opcja tańsza) 5dmkII(opcja droższa)?
podzielam opinię xxkomarxx.
sebi667 - jeśli masz budżet i chęci, by robić lepsze foty, to kup szkło z zakresem którego nie masz (np. uwa) albo wydaj na wycieczkę w miejsce, w którym zrobisz super fotki (np. krajobrazu).
tkosiada
11-02-2013, 00:29
zacznij od starej zasady: przeanalizuj jakie bedziesz chciał kupić szkła a potem zastanawiaj sie nad puszką
nie wiem co bardziej lubisz zoomy czy stałki, ale oba systemy są juz na bardzo wyrównanym poziomie
z 30D byłem bardzo zadowolony i wiem że tylko dobrych szkieł wymagał, wiec naprawde zainwestuj w szkła i lampe
... szumów małych rzeczy, które na prawdę cieszą oko na nikonie jak na canonie...
marcinstanczak co dokładnie masz tutaj na myśli ?
Dziękuję wszystkim za komentarze, również te bardziej "krytyczne". Po przeczytaniu ich wszystkich doszedłem do wniosku, że jednak warto pozostać przy canonie. Póki co zostawię body a dokupię jakieś lepsze szkło podstawowe oraz zmienię lampę a z czasem pomyślę nad nowym lustrem. No i więcej poświęcę na samą naukę fotografowania niż gonieniu za nowinkami (jak to wspomniał puciu) :-).
Dzięki wszystkim jeszcze raz, pozdrawiam!
Wątpliwości rozwiane i temat chyba można zamknąć :-)
proponuje czytac mniej glupot na forum :) od pierwszego dnia wprowadzenia do teraz sprzedazy nikona D7000 sprzedalismy ich duzo naprawde duzo i nie wrocila do nas zadna szt. na kalibracje czy tez z olejem z frytek jedyny korpus jaki wyslalismy "wadliwy" do serwisu okazal sie byc utopionym aparatem przez uzytkownika. Tak samo jak 5dm2 nie nadaje sie do fotografowania poniewaz AF nie dziala i jest celny tak samo jak bron niegwintowana, czyli strzelasz i modlisz sie zeby trafic
Skąd takie bzdury bierzesz na temat 5D2 ? Tego sprzętu jeszcze długo nic nie przegoni jeśli chodzi o wykonanie i poprawność działania - trzeba się go tylko nauczyć wykorzystywać :)
--- Kolejny post ---
[QUOTE=sebi667;1143005]Dziękuję wszystkim za komentarze, również te bardziej "krytyczne". Po przeczytaniu ich wszystkich doszedłem do wniosku, że jednak warto pozostać przy canonie. Póki co zostawię body a dokupię jakieś lepsze szkło podstawowe oraz zmienię lampę a z czasem pomyślę nad nowym lustrem. No i więcej poświęcę na samą naukę fotografowania niż gonieniu za nowinkami (jak to wspomniał puciu) :-).
QUOTE]
Bardzo dobry pomysł wpadł Ci do głowy - czasem zamiast inwestować na wyrost lepiej podszkolić warsztat.
Jeśli sądzisz, że zmiana systemu wystarczy, aby robić lepsze zdjęcia, to jesteś w błędzie.
Canon i Nikon - to odwieczni rywale konkurujący ze sobą ze zmiennym szczęściem, ale produkujący porównywalny sprzęt.
Chwilowo wydaje się, że akurat Nikon trochę wyprzedza Canona, ale jakie to może mieć znaczenie dla szeregowego fotografa-amatora, jak Ty, czy ja ? :-)
To, co dla Ciebie może być istotne, to fakt, że Canon ma lepszą "szklarnię".
Życzę dobrych decyzji.