Zobacz pełną wersję : PocketWizard z usa
Pytanie laika i proszę się nie śmiać:)
PocketWizard FlexTT5 i MiniTT1 z US and A działa w innej częstotliwości jak wersja europejska, czy będę miał jakieś problemy jak nabędę wersję zza wielkiej wody?
Z tego co wyczytałem, to były jakieś problemy z 580ex (ale to jakieś stare posty były)
mariusz2704
04-02-2013, 22:40
Chyba nie będą.
chyba to już poprawili, bo na początku były jakieś pokrowce na lampę..
Niestety będą problemy. Po pierwsze będziesz ograniczony do amerykańskich częstotliwości więc masz problem z kompatybilnością. Każdy nowy odbiornik będzie musiał być wyprodukowany na USA. Jak będziesz chciał w przyszłości dokupić PW Plus do studia nie będą one kompatybilne z tym co już masz chyba że zamówisz ze Stanów. To samo będzie miało się ze światłomierzem Sekonica.
Problem z 580EX II nie został zlikwidowany ponieważ te lampy szumią na amerykańskich częstotliwościach i jedyna naprawa to modyfikacja samej lampy lub założenie ekranu na lampę. Dostępne są materiałowe rękawy lub twarde obudowy.
No i używanie urządzeń nadających na tych częstotliwościach w europie jest nielegalne.
Wersje USA pracują na 344MHz i 346.5-354.0 MHz co mieści się w zakresie lotniczych radiolatarni.
były wczoraj dwa zestawy na allegro ale w końcu odpuściłem choć cena kusiła. Poszły za ponad 500zł...
Niestety będą problemy. Po pierwsze będziesz ograniczony do amerykańskich częstotliwości więc masz problem z kompatybilnością. Każdy nowy odbiornik będzie musiał być wyprodukowany na USA. Jak będziesz chciał w przyszłości dokupić PW Plus do studia nie będą one kompatybilne z tym co już masz chyba że zamówisz ze Stanów. To samo będzie miało się ze światłomierzem Sekonica.
Np.światłomierz Sekonica [IMHO nie tylko ] ma opcję wymiany modułu radiowego.USA lub EU.
Kształt,wielkość,łatwośc wymiany jak karta CF]. Niestety trzeba go dokupić.
janmar co do światłomierza to się zgadza, ale spotkałeś się z możliwością modyfikacji nadajników PW? Za czasów kiedy bawiłem się modelami RC, zmiana częstotliwości polegała na wymianie kwarcu, ale podejrzewam że było to możliwe ze względu na to że zmienialiśmy tylko kanały. Przy zmianie całego pasma z 32 kanałami może to już nie być takie proste. Ale nie wiem jak to wygląda w praktyce.
Nadajników nie modyfikowałem,Prościej sprzedać i kupic drugie.Przy odrobinie cierpliwości praktycznie min.koszt.
BTW.Światło błysku można zmierzyć i bez sterowania ze światłomierza,wyzwalając błysk nadajnikiem.Kwestia użycia innej opcji pomiaru.
Można nawet nie używać światłomierza ale to chyba nie o to tu chodzi ;)
Zrozumiałem z twojej wypowiedzi
Np.światłomierz Sekonica [IMHO nie tylko ] ma opcję wymiany modułu radiowego
że można wymieniać moduły w innych PW...
Uważam że jak mieszkasz w Europie to nie opłaca się kupować amerykańskich PW, chyba że za 1/2 ceny... zestaw min kilku odbiorników.
Janusz Body
06-02-2013, 09:20
janmar co do światłomierza to się zgadza, ale spotkałeś się z możliwością modyfikacji nadajników PW? Za czasów kiedy bawiłem się modelami RC, zmiana częstotliwości polegała na wymianie kwarcu, ale podejrzewam że było to możliwe ze względu na to że zmienialiśmy tylko kanały. Przy zmianie całego pasma z 32 kanałami może to już nie być takie proste. Ale nie wiem jak to wygląda w praktyce.
W RC kwarce są tylko na pasmo 35 MHz (Europa) i 72 MHz (USA). Kwarc pozwala na dokładne dostrojenie się do częstotliwości. W WI-FI czy układach RC na 2.4 GHz częstotliwości są przełączane softwareowo - nie ma żadnych kwarców - Kanały to nic innego jak wąskie pasma w danym zakresie (paśmie) - takie pasmo w paśmie.
W Europie pasmo 433 Mhz to pasmo "otwarte". Bramy garażowe, termometry zaokienne, modelarskie RC long range, piloty do drzwi samochodowych pracują w tym pasmie. Nie pamiętam dokładnie ale zdaje się jedynym ograniczeniem jest dopuszczalna moc nadajnika 100 mW. W tym paśmie działają europejskie PocketWizardy.
Pasmo 344 - 354 w EU jest chronione i nie wolno używać urządzeń w tym pasmie. Obecnie większość urządzeń radionawigacyjnych pracuje dużo poniżej poziomu szumów tła - 100 mW przy dobrych antenach wystarcza na kilkadziesiąt kilometrów zasięgu. Niby szanse na namierzenie niewielkie ale... to naprawdę zakłóca i jak złapią to kary są straszne. :-) Sam bym parę razy zabił gdybym tylko dorwał mądralinskiego co zakłócał sygnały nawigacyjne. :-)
Konrad Norge
04-03-2013, 10:06
Pasmo 344 - 354 w EU jest chronione i nie wolno używać urządzeń w tym pasmie. Obecnie większość urządzeń radionawigacyjnych pracuje dużo poniżej poziomu szumów tła - 100 mW przy dobrych antenach wystarcza na kilkadziesiąt kilometrów zasięgu. Niby szanse na namierzenie niewielkie ale... to naprawdę zakłóca i jak złapią to kary są straszne. :-) Sam bym parę razy zabił gdybym tylko dorwał mądralinskiego co zakłócał sygnały nawigacyjne. :-)
Mnie też ciekawi temat bo właśnie mam do kupienia zestaw 3x tt5 i jeden tt1 mini z usa za 1200pln. Nie wiem czy te pasma są zakazane w całej europie, tzn w Norwegii takze? Mieszkam na wyspie 6km od lotniska i 2km od stacji pogodowej Acku Weather. Jeśli mają być z tego powodu problemy to sobie odpuszczę ale szkoda by było bo okazja. Czy jest gdzieś na oficjalnej stronie wyszczególniona lista państw czy cos takiego? Jakis przepis z prawa ktos zna?
Pozdrawiam.
Obowiązuje to we wszystkich krajach UE.
Trochę szczegółów: Let me google that for you (http://lmgtfy.com/?q=pocketwizard+frequency)