PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Canon SpeedLite 270 EX II szukam porady.

Spokooko
02-02-2013, 19:47
Witam.
Jestem tu nowy,ale mam nadzieję,że to dobry dział do mojego pytania i że pytanie nie jest za głupie.Jeśli tak,skrzyczcie mnie.
Tych pytań jest kilka.To pewnie pestka dla jakiegoś fachowca od lamp.Dla mnie nie do przebrnięcia.
Chcę używać 2 lamp 270EX II z moim canonem 1100D do macro.
Wiem,że te lampki współpracują w pełni z tym aparatem.Do tego doszedłem.Pełne to nowsze TTL II.
Czy mogę używać jednej z nich jako MASTER a drugiej SLAVE?Czy po prostu jedna zamontowana do stopki na aparacie będzie przesyłać wszystkie ustawienia z aparatu do SLAVE?
Czy lampę MASTER mogę zamocować do stopki aparatu za pomocą przewodu?Wiem,że takie są,ale czy wtedy działa to tak samo jak lampa podpięta bezpośrednio do stopki?
Po prostu chcę obie lampy przenieść na specjalnym stelażu w pobliże końca objektywu,tak żeby jedna z lamp miała ustawienia z aparatu,a druga była wyzwalana przez ten MASTER.
Czy to da się zrobić?
czytałem opinię ludzi,którezy bardzo chwalą sobie te malutkie ,proste lampy do macro,ale nie wiem czy mój projekt będzie działał.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

fro
02-02-2013, 20:34
270EX II pracują tylko jako Slave, więc na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi : NIE

Lampę MASTER (nie 270ex) można podłączyć do stopki za pomocą kabla synchro e-ttl : TAK

Spokooko
02-02-2013, 21:30
Bardzo dziękuję,to mi wystarcza.
Jeszcze jedno drobne pytanko.Znalazłem na eBay taki rozgałęźnik,jedno wejście do stopki w aparacie i dwa wyjścia na lampy.Po prostu dwie lampy na jednej stopce.Opisane jest ,że jedyny warunek to dwie jednakowe lampy i że jest pełna sterowalność z aparatu tymi podłączonymi lampami.Wszystko fajnie,ale znalazłem to przypadkowo i ma to tylko jeden sprzedawca,więc się trochę boję,że to może wcale nie działa tak pięknie jak mówi opis.Czy taki rozgałęźnik ma prawo działać prawidłowo?

majk
04-02-2013, 10:42
Puść linka do tego statywu, bo jak nie zobaczymy to nie ocenimy.