Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : centralny AF

sebastiank.
01-02-2013, 23:37
Witajcie, mam do Was zapytanie jak w temacie, gdzieś kiedyś wyczytałem (niestety nie pamiętam już gdzie i nie mogę tego odnaleźć),że najlepiej jest robić zdjęcia centralnym AF? Czy to oznacza,że jak sobie ustawię boczny punkt albo ustawię automatykę i aparat sam sobie jakiś punkt ustawi to wyjdzie gorzej aniżeli punkt centralny? Czy możecie mi to jakoś wyjaśnić w czym rzecz? Jak ma sie to do robienia np. krajobrazów, architektury, a jak do portretów?posiadam D500, C28-135,T 18-50 2.8

cobalt
02-02-2013, 00:01
Witajcie, mam do Was zapytanie jak w temacie, gdzieś kiedyś wyczytałem (niestety nie pamiętam już gdzie i nie mogę tego odnaleźć),że najlepiej jest robić zdjęcia centralnym AF? Czy to oznacza,że jak sobie ustawię boczny punkt albo ustawię automatykę i aparat sam sobie jakiś punkt ustawi to wyjdzie gorzej aniżeli punkt centralny? Czy możecie mi to jakoś wyjaśnić w czym rzecz? Jak ma sie to do robienia np. krajobrazów, architektury, a jak do portretów?posiadam D500, C28-135,T 18-50 2.8
W przypadku portretów chyba tylko centralny AF.
Ogólnie przeważnie robię centralnym AF i ewentualnie przesuwam aparat w celu wykadrowania.
Nie myl oczywiście centralnego AF z pomiarem punktowym.

pathar
02-02-2013, 00:34
Chodzi tylko i wylacznie o to, ze centralny punkt w niektorych lustrzankach jest jedynym punktem tzw. krzyzowym, tzn bardziej czulym i dokladniejszym niz inne, a przez to w oczywisty sposob wiecej zdjec wychodzi ostrych. W dobrych warunkach oswietleniowych i przy kontrastowych, zroznicowanych scenach boczne punkty rowniez daja w wiekszosci przypadkow rade. Poza tym w canonach niektorych, a moze we wszystkich(nie wiem) punkt centralny ma czesto dodatkowa czulosc jesli jest podpiety obiektyw ze swiatlem 2.8 lub jasniejszy(chyba nic nie pokrecilem?) :)

maciek12ss
02-02-2013, 00:39
a co z krajobrazami ? jakich używacie punktów np zachód słońca itp?

pathar
02-02-2013, 00:46
Przy krajobrazach uzywa sie mocno domknietej przyslony, glebia ostrosci jest duza i nie jest specjalnie trudno zrobic ostre zdjecie. Ja do wszystkich w miare statycznych zdjec uzywam centralnego punktu, bo po prostu jest najpewniejszy i przyzwyczailem sie.

tryton
02-02-2013, 08:00
Ja też mam odruch używania centralnego punktu z przekadrowaniem po ustawieniu ostrości. Ale wszystko zależy od aparatu, które punkty są krzyżowe (ewentualnie jeszcze o podwójnej precyzji) oraz od jasności szkła - ale o tym wspomnieli już przedmówcy. Nie pomyl natomiast jasności szkła z przymknięciem przysłony. Nawet jak ustawisz na f11 to podczas ustawiania ostrości przysłona jest otwarta na maksa - niby oczywiste, ale sam na początku popełniałem taki błąd myślowy, więc pisze na wszelki wypadek :) Myślę, że w sumie pathar wyczerpał wyjaśnieniami temat w dość jasny sposób.

Aleximov
02-02-2013, 08:49
Witam,

Dodam tylko, że w amatorskich lustrzankach tylko centralny AF jest krzyżowy (rozpoznaje linie poziome i pionowe), natomiast boczne są TYLKO poziome lub TYLKO pionowe (mogą więc być problemy przy niektórych scenach...). Przy przekadrowywaniu z centralnego AF i otwartej przysłonie pamiętaj o odległości do obiektu (zatocz w pamięci sferę [stała odległość], a nie płaszczyznę...).

Pozdrawiam, Alex

tlustyx
02-02-2013, 11:26
... Poza tym w canonach niektorych, a moze we wszystkich(nie wiem) punkt centralny ma czesto dodatkowa czulosc jesli jest podpiety obiektyw ze swiatlem 2.8 lub jasniejszy(chyba nic nie pokrecilem?) :)
1000D i 1100D nie mają czujnika dla f2.8 (wszystkie dla f5.6).
Choć pewny nie jestem 400D i starsze xxxD też nie posiadają takiego czujnika.

--- Kolejny post ---

...posiadam D500, C28-135,T 18-50 2.8
500D ma punkt centralny dla f2.8, więc jeśli podepniesz 18-50 2.8 to na środkowym będzie bardziej precyzyjniej ustawiał ostrość niż na innych punktach.

sebastiank.
03-02-2013, 00:32
Dzięki bardzo wszystkim za uwagi, sugestie, pouczenia

riwo
03-02-2013, 03:56
1000D i 1100D nie mają czujnika dla f2.8 (wszystkie dla f5.6).
Choć pewny nie jestem 400D i starsze xxxD też nie posiadają takiego czujnika.

Wg. instrukcji 400D posiada środkowy punkt AF o zwiększonej czułości dla f2.8 i większych.

I teraz przy okazji pytanie, czy mając podpiętą Sigmę 17-70 2.8-4.0, używająć przesłony 2.8, korzystam ze zwiększonej czułości AF czy musi być to obiektyw o świetle f2.8 dla całego zakresu ogniskowych ?

Aleximov
03-02-2013, 09:06
Witam,

(...) czy mając podpiętą Sigmę 17-70 2.8-4.0, używająć przesłony 2.8, korzystam ze zwiększonej czułości AF czy musi być to obiektyw o świetle f2.8 dla całego zakresu ogniskowych ?

Ze zwiększonej czułości korzystasz TYLKO dla 17mm (gdy maksymalnie otwarta przysłona wynosi 2.8), na pozostałych ogniskowych już nie.... (wiąże się to z rozstawem czujników AF dla maksymalnie otwartej przysłony - dla 2.8 szerszy rozstaw = większa precyzja, dla 5.6 węższy rozstaw = mniejsza precyzja).

Pozdrawiam, Alex