Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z AF - Wymiana mirror boxa + migawki 5d MII a gwarancja

Błajo
01-02-2013, 11:49
Witam Serdecznie,

Mój aparat Canon 5d MII jest obecnie w serwisie na Żytniej. Są w nim problemy z AF, aparat potwierdza ostrość ale zdjęcie nie jest ostre jakby trochę poruszone nawet na szybkich migawkach. Przy kadrach pionowych jest dużo lepiej niż przy poziomach.

Według serwisanta z powodu przebiegu 269 000 zł do wymiany jest migawka oraz cały mechanizm razem z mirror boxem. Koszt bagatela 1650 zł.

Aparat został zakupiony w Marcu 2011 więc objęty jest jeszcze 2-letnią gwarancją - jednak według serwisu na takie naprawy jest tylko rok gwarancji. Rozumiem, że migawka ma gwarancję 150 000 więc mogę za nią zapłacić ale nie wiem czemu mam płacić za całą resztę. Czy ktoś może przerabiał to ze swoim aparatem?

No i na koniec najważniejsze pytanie czy taka wymiana wyleczy aparat z jego problemów?

Z góry dziękuję za informację.

pawko
01-02-2013, 12:25
nie bardzo rozumiem, jak można mieć 2 letnią gwarancję a serwis twierdzi, że gwarancja jest na rok ?
Paweł

Czacha
01-02-2013, 12:30
Canon ma roczną gwarancję. Powinieneś był zgłaszać niezgodność towaru z umową u sprzedawcy.

Błajo
01-02-2013, 12:56
No właśnie tak jak Czacha pisze tłumaczy serwis... napisałem do sprzedawcy - zobaczymy.

Czacha
01-02-2013, 13:41
Jeśli kupiłeś na fakturę to nie masz prawa ubiegania się o niezgodność towaru z umową. Szkoda że wysłałeś go sam, sklep może nie uznać roszczeń.

Błajo
01-02-2013, 14:03
Brałem na F-vat na firmę. Czyli z tego co piszesz to już po ptakach :-)

Maver
01-02-2013, 14:15
A czy w gwarancji nie ma przypadkiem zapisu ze obowiazuje 1/2 lata a w przypadku migawki do np 150k klapniec?
Jak w przypadku samochodow, 3 lata albo 100k km...
Prawde mowiac nawet nie wczytywalem sie we wlasnekarty gwarancyjne, ale byl by to calkiem sensowny zapis.
Inaczej kazdy Time-Laps'eowiec nie martwil by sie o dlugosc swoich filmow ;-)
Baterie maja chyba adnotacje ze gwarancja obowiazuje tylko pol roku.

Czacha
01-02-2013, 14:23
Brałem na F-vat na firmę. Czyli z tego co piszesz to już po ptakach :-)

No to niestety niezgodność towaru z umową tego sprzętu nie dotyczy. Miałeś rok rękojmi, ale ta obwiązuje tylko przez pierwszy rok, tak jak gwarancja - teraz płać i płacz ;)