Zobacz pełną wersję : Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?
Dobre :) Używając sformułowań równie niefortunnych i nieprzystojnych ciśnie mi się na klawiaturę: nie bądź taki obrońca uciśnionych. Zweryfikować nie jest trudno to fakt. Wystarczy tylko pokazać te trafione zdjęcia z motocrossa. Tylko tyle.
Tak ciężko Ci odnaleźć stronę @crazy?? mi to zajęło jakieś 20s i obejrzałem sobie galerię zdjęć z MC. Ja mogę tylko to potwierdzić z własnych doświadczeń (rajdy samochodowe) gdzie po przesiadce z 50d na 5d AF na AI Servo jest gorszy ale nie ma jakiejś dużej różnicy - po prostu w 50d mimo, niby lepszego AF było bardzo dużo małych pomyłek (gdzie na pierwszy rzut oka było wszystko OK) to w 5d jak trafi to jest bardzo dobrze. Oczywiście trzeba się nauczyć go używać
Nie da się dostać lepszego obrazka w takich pieniądzach. ...
To jest, moim zdaniem, trafne podsumowanie cech korpusu 5D classic.
A doczytałeś mój wpis o sportowych zdjęciach jakie robię tym aparatem ?
Robić można wszystko wszystkim. Nie chodzi o to, że to nie jest możliwe. Jedyne, co w tej kwestii się zmienia, to ilość dobrego materiału, jaki uzyskujemy po zdjęciach.
50D ma chyba lepszy Af i sprawny był na pewno- miałem 2 sztuki. Mimo tego jestem zadowolony z AF w 5D.
Może to Ty miałeś walniętą sztukę body ?;)
Pozdrawiam i udanej deszczowej majówki.
To, jak mój 5Dclassic pracował, nie dawał powodów do myślenia, że jest popsuty. Jak miał problemy, to miał problemy (oczywiście, ciągle piszę o punktach AF innych, niż środkowy).
Miałem, lub mam kilka Canonów - od XXXD do jedynek - mam porównanie. 5D classic obecnie to sprzęt broniący się od zapomnienia bardzo fajnym obrazkiem FF z dużymi pikselami. Jak się ma dobre szkło i AF trafi, to oglądanie zdjęcia pod względem technicznym* to czysta przyjemność - zwłaszcza dla ludzi, którzy zachęceni niską ceną, przenoszą się z zabawek APS-C z kretyńskimi gęstościami pikseli na matrycach i mocno węższym kątem widzenia.
*no, może poza raczej kiepskim rejestrowanym zakresem tonalnym, ale to w końcu technika sprzed wielu lat.
jacek_73
To wysil się torszkę i wpisz w googla mój nick razem z miastem to zamkną Ci sie usta :)
--- Kolejny post ---
To jest, moim zdaniem, trafne podsumowanie cech korpusu 5D classic.
Robić można wszystko wszystkim. Nie chodzi o to, że to nie jest możliwe. Jedyne, co w tej kwestii się zmienia, to ilość dobrego materiału, jaki uzyskujemy po zdjęciach.
To, jak mój 5Dclassic pracował, nie dawał powodów do myślenia, że jest popsuty. Jak miał problemy, to miał problemy (oczywiście, ciągle piszę o punktach AF innych, niż środkowy).
Miałem, lub mam kilka Canonów - od XXXD do jedynek - mam porównanie. 5D classic obecnie to sprzęt broniący się od zapomnienia bardzo fajnym obrazkiem FF z dużymi pikselami. Jak się ma dobre szkło i AF trafi, to oglądanie zdjęcia pod względem technicznym* to czysta przyjemność - zwłaszcza dla ludzi, którzy zachęceni niską ceną, przenoszą się z zabawek APS-C z kretyńskimi gęstościami pikseli na matrycach i mocno węższym kątem widzenia.
*no, może poza raczej kiepskim rejestrowanym zakresem tonalnym, ale to w końcu technika sprzed wielu lat.
Ilość dobrego materiału jest zadowoalająco duża ale to moje subiektywne odczucie :)
jacek_73
02-05-2013, 15:00
jacek_73
To wysil się torszkę i wpisz w googla mój nick razem z miastem to zamkną Ci sie usta :)
...
Wpisałem i wskoczyło mi jakieś forum (gdzie jesteś zbanowany)
Chełmno - Kilka weekendowych strzałów. (http://www.forfoto.pl/showthread.php?tid=14612)
Usta to mi się rozdziawiły (w przenośni) :evil:
EDYTA:
skoro tak trudno pokazać te zdjęcia na CB to nie mam więcej pytań.
Wpisałem i wskoczyło mi jakieś forum (gdzie jesteś zbanowany)
Chełmno - Kilka weekendowych strzałów. (http://www.forfoto.pl/showthread.php?tid=14612)
Usta to mi się rozdziawiły (w przenośni) :evil:
EDYTA:
skoro tak trudno pokazać te zdjęcia na CB to nie mam więcej pytań.
Widać nie umiesz szukać :D Poza tym to nie moje zdjęcia :P Nie zamieszczam tutaj zdjęć od bardzo dawna :) Jakoś kolega freaku znalazł :)
misiek86r
20-08-2013, 13:25
Z własnego doświadczenia mogę polecić starą 5. Zaryzykowałem zakup kilka miesięcy temu. Przesiadłem się z 50d. Jeśli zależy Ci na pięknych zdjęciach to bierz w ciemno. Wyświetlacz da się przeboleć, szybkość zapisu i autofokus (jak nie którzy piszą tragiczny) jest całkiem sprawny i środkowy ma niewiele pomyłek. Nie miałem do czynienia z 60d, ale różnica w obrazku jest kolosalna pomiędzy 50d a 5d classic. Combo 5d + 50mm f1.4 daje genialny obrazek.
Jeszcze lepsze z 85 1.8 ;)
Zastanawiam się nad zakupem 5d
5D w momencie swojej premiery robił wspaniałe zdjęcia i mimo tego, że ma już swoje lata i godnych następców w dalszym ciągu zachwyca swoim obrazkiem. Jak znajdziesz niezajechany egzemplarz bierz i się nie zastanawiaj, oczywiście za rozsądną cenę.
tkosiada
20-08-2013, 22:43
5D w momencie swojej premiery robił wspaniałe zdjęcia i mimo tego, że ma już swoje lata i godnych następców w dalszym ciągu zachwyca swoim obrazkiem. Jak znajdziesz niezajechany egzemplarz bierz i się nie zastanawiaj, oczywiście za rozsądną cenę.
i... naprawde warto poświęcić troszke na wysłanie szkieł z body na kalibracje AF, potem już tylko pełna radość z zabawy
Warto jesli nic mu nie dolega
Qbańczyk
21-08-2013, 09:43
Jeszcze lepsze z 85 1.8 ;)
Z kolei ze 100 2.0 jeszcze lepsze :)
Panowie 5d + grip oryginalny ...licznik 48tys cena 2500zł ...i pytanie czy warto czy nie za dużo ?
Ja w tym miesiącu sprzedałem 1x5D 59 tyś 2400 drugi 5D 29 tyś 2700, myślę że cena ok, sprawdź czy matryca nieporysowana.
Na pewno sprzęt wart swojej ceny (jeśli wszystko z nim ok)
A porownujac do nikona d5100, ktorego posiadam na iso 3200 gdzie bedzie mniejszy szum?
Porownujesz cropa do pelnej klatki?
Przemasl1985
20-11-2013, 20:07
nie wiem jak z szumem, możliwe że w nikonie będzie mniejszy..ale czy to jest naprawdę takie ważne? Szum to nie wszystko. Obie puszki pod względem obrazka dla mnie nieporównywalne.
Ja również polecam 5d. W porównaniu z 50d to wg mnie przepaść w jakości zdjęć. Mam 5d i kupilem 50d w zasadzie dla szybszego AF i powiem że jakoś nie zauważyłem dużej różnicy.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Mam 5d i kupilem 50d w zasadzie dla szybszego AF i powiem że jakoś nie zauważyłem dużej różnicy.
kupiłem 50d do filmowania w rawach i do fotografowania w ciemnościach, po kilku strzałach w ok godziny 17 na iso 1250 przypomniał mi paskudne plamy na ciemnych ubraniach po przesunięciu kilku suwaków w LR. Aparat miałem tydzień.
Co do AF 5D, jest sporo wolniejszy niż w 50/40D ale jest celny na centralnym punkcie. Da się z tym żyć, fotografuję nim choćby rajdy i ruchliwe zwierzęta.
na temat af w 5d może powiem z praktyki. Miałem 400d, przez jakiś czas także i 40d. Po przejściu na 5d byłem psychicznie przygotowany (m.in. właśnie przez przeczytane fora) na to, że af w 5dmk1 będzie wręcz tragiczny i będę musiał nieomal ostrzyć manualnie :P. Ku zaskoczeniu powiem, że af w porównaniu z wymienionymi przezemnie aparatami stoi na bardzo dobrym poziomie. Na centralnym punkcie (a na nim pracuję najczęściej) to nawet w zaciemnionych miejscach radzi sobie bardzo dobrze. W sytuacjach bardzo bardzo dynamicznych IMHO to większym powodem może stać się shutter lag niż sam AF. Co do jakości obrazu to jest świetny. Ładne i przyjemne kolory. Płynne przejścia tonalne czego nie miałem u poprzedników. ISO do 1600 używalne (szum chroma usuwa się już przy 5pkt w LR, natomiast szumu Luma nawet nie usuwam, bo po 1 jest mało widoczny, a po drugie podoba mi się). Dla podsumowania jeśli nie potrzebujesz pracować w bardzo dynamicznych i ciemnych warunkach (wystarcza małe iso), nie potrzeba Ci dużego formatu wydruku oraz bardzo dużej dynamiki tonalnej (nie ma co ukrywać, że te kilka lat zrobiło już postęp w cmosach) - choć można sobie z tym radzić różnymi sposobami (przynajmniej ja daję radę), to na prawde warto kupić 5d, a różnicę przeznaczyć na fajne szkła. Jeszcze można byłoby się doczepić do wyświetlacza, który jest słaby :) ale również do przeżycia... Jedynie co kusi mnie na przejście na 5dmk2 lub 6d to filmy (interesuję się montażem filmowym i niestety w 5dmk1 tego mi brakuje) ale jak na razie skupiam się na zdjęciach (w wolnych chwilach, nie zarabiam na foto) i z satysfakcji ich robienia :) także polecam.
FOTO-PAN
21-11-2013, 02:20
ot taka ciekawostka można nabyć 5d nowe Canon EOS 5D 12 8 MP Digital SLR Camera Black Body Only Open Box 013803056853 | eBay (http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-5D-12-8-MP-Digital-SLR-Camera-Black-Body-Only-Open-Box-/360702904824?pt=Digital_Cameras&hash=item53fb9189f8)
ot taka ciekawostka można nabyć 5d nowe Canon EOS 5D 12 8 MP Digital SLR Camera Black Body Only Open Box 013803056853 | eBay (http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-5D-12-8-MP-Digital-SLR-Camera-Black-Body-Only-Open-Box-/360702904824?pt=Digital_Cameras&hash=item53fb9189f8)
Popatrz a w opisie stoi, że nie można :(
Does not ship to Poland.
Poza tym cena raczej nie do zaakceptowania :(
Price:US $2,699.99
FOTO-PAN
21-11-2013, 13:14
Popatrz a w opisie stoi, że nie można :(
Does not ship to Poland.
Poza tym cena raczej nie do zaakceptowania :(
Price:US $2,699.99
nowy to i cena nowego z przed kilku lat za pewne została, dodałem tylko jako ciekawostkę że można jeszcze kupić nówkę sztukę nie śmiganą (nie koniecznie w Polsce)
czy to, że nie wysyła do Polski można równać z polskim opisem, że nie wysyłam np. do Nigerii?
może nasz "nigeryjski przekręt" w stanach nazywa się "polskim przekrętem" :-), a Polak to synonim złodzieja??
czy to, że nie wysyła do Polski można równać z polskim opisem, że nie wysyłam np. do Nigerii?
może nasz "nigeryjski przekręt" w stanach nazywa się "polskim przekrętem" :-), a Polak to synonim złodzieja??
Nie, po prostu tam się zaznacza do jakich krajów wysyłka jest możliwa, cała reszta będzie miała taki komunikat.
Witam kolegów :) Do autora wątku - 5D mk I to świetny wybór. Jestem jego szczęśliwym posiadaczem od 2 miesięcy, dorwałem puszkę z przebiegiem 12 tys klatek (potwierdzone w serwisie na Żytniej), wada wypadającego lustra naprawiona (naprawiają za darmo, wada fabryczna) i jestem zadowolony. Obrazek robi piękny. :) Co do AF to faktycznie coś w nim siedzi... Gubi się, a najbardziej celny jest po środku. Jeszcze małym minusem jest fakt, że nie dość że ma zaledwie 9 pkt ostrości (na obecne czasy to malutko, ale nie ma co spodziewać się jakichś 70 punktów w body z 2006 roku) i w dodatku te 9 pkt ostrości są umieszczone praktycznie na środku kadru, więc robienie na f1,4 na krawędzi kadru przy AF niestety chyba nie jest realne, zostaje tylko MF. Ale polecam mimo to!
przebiegi mozna cofac :)
mi zapomnieli tego zrobic przy wymianie migawki, upomnialem sie po roku, serwis nie widzi problemu zebym wyslal aparat i podal stan licznika jaki chcialbym miec...
photogambler
23-11-2013, 17:54
A porownujac do nikona d5100, ktorego posiadam na iso 3200 gdzie bedzie mniejszy szum?
Mialem dlosc dlugo 5d,mam d5100 na takie szybkie strzelanie.ISO 3200 bym odradzal na obydwu puszkach. Chociaz w nikonie (wieksza rozdzielczosc) latwiej odszumić i jeszcze zostana szczegoly.Ale takie porownywanie i wlazenie w szczegoly nie ma sensu.5d ma bezkonkurencyjny obraz - szczegolnie kolory. Z dobrym obiektywem - cudo! Do ISO1000 klarowny obraz.Odwzorowanie skóry - rewelacyjne.Poza tym wolny, maly wyswietlacz itede jak koledzy wspominali. Co focisz? Jezeli portret,pejzaż - tylko 5d.Do dynamicznych ujec zatrzymaj d5100,ma znakomity sensor,lepszy od d7000 i szybki AF.
przebiegi mozna cofac :)
mi zapomnieli tego zrobic przy wymianie migawki, upomnialem sie po roku, serwis nie widzi problemu zebym wyslal aparat i podal stan licznika jaki chcialbym miec...
To nie jest prawda, bo Serwis nie cofa stanu licznika nawet po wymianie migawki na nową.
Przemasl1985
23-11-2013, 18:44
5d oczywiście że warto, zależy za jaką cenę oczywiście ale aparat jest bardzo dobry mimo iż technika poszła tak bardzo do przodu.Słaby
autofokus to mit, środkowy co najmniej taki jak w serii xxd. Bocznych nie używam.
pan.kolega
23-11-2013, 19:26
Wysyła tylko do 18 państw, z których najdziksze, z którymi może jeszcze konkurować Polska, to Hiszpania i Portugalia, bo Grecja albo Włochy to już sa na czarnej liście. :lol:
Ale to jest oferta dla prawdziwych ekscentryków z nadmiarem pieniędzy, których w krajach wykluczonych jest niewielu w poröwnaniu z ilościa tych zabytków na sprzedaż. A poza tym po co rzucać perły przed wieprze? ;)
A tak troszkę z innej beczki bo kolega wspomniał o cofaniu licznika. Z tego co wiem to tylko na żytniej zerują licznik po wymianie migawki. Dzwoniłem do 2 innych serwisów i usłyszałem że nie zerują.
FOTO-PAN
23-11-2013, 20:18
2 autoryzowany serwis Fototronik Autoryzowany Serwis aparatw cyfrowych fotograficznych - naprawa sprztu foto, serwis kamer video (http://www.fototronik.com.pl/) też wyzerują po wymianie i sprawdzają przebieg za darmochę
To chyba normalne, że po wymianie migawki zeruje się licznik migawki. Czy nie?
no to w końcu warto, czy nie warto?
Warto.
A Ty, Igor58, co sądzisz?
Warto jak najbardziej, jak się dobrze poszuka tomożna wyjąć ze stawem kilku baterii i gripem za ok 350 funtów. Aparat osobiście uwielbiam, a dźwięk migawki zabija Mark IIi na wejściu.
FOTO-PAN
27-11-2013, 18:40
a ja zamieniłem 7d na 5d + 600d i jestem zadowolony
Warto jak najbardziej, jak się dobrze poszuka tomożna wyjąć ze stawem kilku baterii i gripem za ok 350 funtów. Aparat osobiście uwielbiam, a dźwięk migawki zabija Mark IIi na wejściu.
No fakt że "chlastający" w normalnym trybie dźwięk Mk3 jakoś specjalnie piękny nie jest, jakby całkiem inny napęd lustra i migawki,... w classic bardzej basem leci... ale to chyba nie wpływa na jakość obrazka prawda? ;) co innego jak komuś chodzi i wygląd i.. dźwięk - wtedy są dużo ciekawsze zabawki ;)
Cały czas łamię się czy 5d1 i więcej kasy na szkła czy 5d2 [filmowanie, lepsze iso]
macie może jakiś link do testu mk1 vs mk2 na tych samych szkłach i w tych samych warunkach?
jellyeater
29-11-2013, 11:22
Jak musisz filmować to mk II. Jak nie to lepiej mk I i porządne szkła. No i jeszcze kwestia jakie chcesz wydruki robić. Jak baardzo duże to też lepiej mk II. Tyle, że do tego i tak warto dobre szkła.
Z czasem wymienisz mk I na II lub 6d. A szkła zostaną. :)
znalazłem GENIALNĄ odpowiedź na moją bolączkę
5D Mk1 Or 5D Mk2 - Photography and the Arts - Thailand Forum (http://www.thaivisa.com/forum/topic/512057-5d-mk1-or-5d-mk2/?p=4868168)
niestety w langłydż
jak ktoś miałbym problemy to mogę streścić
Tutaj masz dużo info http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-5dmki-czy-wartoz-93332/