Zobacz pełną wersję : Sigma 180mm ex apo hsm czy sigma 180mm ex apo hsm IF?
xxmystiquexx
31-01-2013, 10:52
Witam,
Gdzie są różnice w ww sigmach bo szczerze nie mogę ich znaleść nic na temat wersji IF:)
Pozdrawiam :)
IF-wewnetrzne ogniskowanie pewnie :)
a pod względem optyki czy coś się zmieniło?
Cena bez if 2500
Cena z if 3800:D?
Witam,
Gdzie są różnice w ww sigmach bo szczerze nie mogę ich znaleść nic na temat wersji IF:)
Pozdrawiam :)
IF-wewnetrzne ogniskowanie pewnie :)
a pod względem optyki czy coś się zmieniło?
Cena bez if 2500
Cena z if 3800:D?
o ile pamietam obie wersje maja wewnetrzne ogniskowaniem. natomiast sa dwie odmienne wersje szkla makro o tej ogniskowej rozniace sie obecnoscia lub brakiem stabilizacji (OS w nomenklaturze Sigmy). wydaje mi sie, ze to powinna byc roznica miedzy tymi cenami, nie tyle samo wewnetrzne ogniskowanie
xxmystiquexx
31-01-2013, 12:00
No własnie, jednak jak widzę po zdjeciach to jest różnica niby w wyglądzie, Wiem że wersja bez IF już nie jest produkowana i nie jest raczej sprzedawana w sklepach chyba że jako ostatki, a wersja IF jest produkowana i jest dostępna od ręki...
Ale nie widze żadnych testów tej sigmy z IF :)
Wersja OS to już inna bajka....bo kosztuje ponda 6 tys:)
A są właśnie 2 wersje tańsze
Z if i bez IF jednak i naprawde nie rozumiem i nie mogę znaleźć jakiegoś konkretnego opisu obydwu by znaleźć różnice...
--- Kolejny post ---
i jeszcze jedna wątpliwośc czy sa wersje IF z AF i USM? totalnie zgupiałem, a i widze ze sigma z if niema dg :D totalne wariactwo widzę w tych modelach...
xxmystiquexx
31-01-2013, 12:30
Obiektyw Sigma 180 F3.5 APO MACRO DG HSM Canon (2975762800) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/obiektyw-sigma-180-f3-5-apo-macro-dg-hsm-canon-i2975762800.html) bez IF?
Sigma 180 F/3.5 HSM EX DG APO Macro Canon OKAZJA! (2988373466) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/sigma-180-f-3-5-hsm-ex-dg-apo-macro-canon-okazja-i2988373466.html) z IF?