Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie 2,8/24-70L. Walnięty moduł AF?
Niedawno kupiłem na allegro obiektyw 24-70/2,8, nie miałem możliwości sprawdzenia przed kupnem. Z wyglądu obiektyw jest jak nowy, więc raczej mało używany. Jednak coś jest nie tak z AF. Podejrzewam uszkodzenie modułu AF. Objawy są następujące: obiektyw nie ostrzy w przedziale 24-28~35 mm, po prostu jakby AF był wyłączony. Po przesunięciu pierścienia w okolice 35mm AF zaczyna działać. Sprawdzałem to z dwoma aparatami (5mkII oraz 50), efekt jest identyczny. Czasami pomimo, że na 24 mm nie ostrzy na odległości 10-20 m, na bliskiej odległości (0,5-1m) ostrzy bez problemu, ale nie zawsze się tak dzieje.
O co chodzi Waszym zdaniem?
No tak, ale jaka może być przyczyna takiego zachowania? Walnięty moduł AF czy coś innego? Zwracać obiektyw, czy negocjować obniżenie ceny na pokrycie naprawy? :(
poszukiwacz2006
30-01-2013, 19:24
Duże prawdopodobieństwo, że coś jest z elektroniką. A co, to tylko serwis zdiagnozuje. Kupione z firmy czy od osoby prywatnej? Trzeba poinformować sprzedawcę o tej wadzie. Pytanie czy od razu to stwierdziłeś czy np. po 2-3 tygodniach? Jak od razu, to niech sprzedawca wypowie się na temat tego uszkodzenia, bo raczej nie powstało w czasie transportu. Jak wada ujawniła się po jakimś czasie, to może faktycznie miałeś pecha.
leon002 Najlepiej skontaktuj sie ze sprzedawca, i albo sie dogadasz co do zwrotu kosztow za naprawe, albo zwrocisz obiektyw jesli zechce?