PDA

Zobacz pełną wersję : JPG do C 550d

dziadowskibicz
29-01-2013, 11:36
Witam

Posiadam C 550d i nie mogę odtworzyć na nim plików jpg, a dokładniej zdjęć pobranych z netu,które wrzucę z kompa na kartę aparatu, aparat nie widzi pliku

Czy jest możliwość wrzucania plików jpg na sdhc i przeglądanie na c550d ? Jeżeli tak to w jakim formacie ?

Z góry dziękuję za pomoc.

namoamo
29-01-2013, 12:05
Canon 550D to lustrzanka cyfrowa, a nie ramka do zdjęć.

dziadowskibicz
29-01-2013, 12:40
Canon 550D to lustrzanka cyfrowa, a nie ramka do zdjęć

Nie ramka, ale np można pokazać modelce jak chcę żeby się ustawiła....a nie robić wygibasy w plenerze

namoamo
29-01-2013, 12:51
No to polecam smartfon.
Aparat widzi to co w "dcim" nawet gdyby to było możliwe to nie widzę sensu, zdjecia z puszki wymieszane z tymi z netu..

dziadowskibicz
29-01-2013, 13:09
Aparat widzi to co w "dcim"

Miałem kiedyś fuji s5600 i wydaje mi się że dziewczyna wrzucała na kartę co chciała

nawet gdyby to było możliwe to nie widzę sensu, zdjecia z puszki wymieszane z tymi z netu..

Nie koniecznie wymieszane, zdjęcia tzw ''przykładowe"mogą być na początku,

zresztą jak robisz 500 fotek, to i tak musisz "przewinąć" żeby pokazać jakieś konkretne foto

Do tego 550d ma jedną kartę, ale np 5d mk2 na którego zamierzam się przesiąść .....dwie...

Kolekcjoner
29-01-2013, 13:55
Do tego 550d ma jedną kartę, ale np 5d mk2 na którego zamierzam się przesiąść .....dwie...

A gdzie tam.

dziadowskibicz
29-01-2013, 14:07
A gdzie tam.

Sorry, pomyłka:mrgreen:

tlustyx
29-01-2013, 19:48
Miałem kiedyś fuji s5600 i wydaje mi się że dziewczyna wrzucała na kartę co chciała...
Wrzuciłeś jpg-a do folderu DCIM (jak wcześniej pisał namoamo) i w podglądzie aparatu nie ma zdjęć? Zdarzało mi się tak robić w Canonie A1100is i s5is (w 500D nie wiem nie miałem takiej potrzeby) i nie było problemu, pod warunkiem, że zdjęcie nie było w rozdzielczości wyższej niż max rozdzielczość aparatu, ale plik widział tylko nie otwierał.

Aleximov
29-01-2013, 20:45
Witam,

Czy jest możliwość wrzucania plików jpg na sdhc i przeglądanie na c550d ? Jeżeli tak to w jakim formacie ?
Kilka odpowiedzi i dalej nie wiadomo - można czy nie? A może po prostu wystarczy sprawdzić?

Sprawdziłem zatem i oto spostrzeżenia:
- aby zdjęcie się wyświetliło, to powinno mieć nazwę IMG_xxxx (xxxx to 4-cyfrowy numer) i rozdzielczość taką, jak "produkuje" 550D (L, M, S, ...)
- jeśli rozdzielczość będzie inna (i aparat nie będzie jej mógł "przeskalować"), to wyświetli się pytajnik i komunikat, że zdjęcia nie da się wyświetlić
- jeśli nazwa pliku będzie nieprawidłowa (za długa, niedozwolone znaki, ...), to wyświetli komunikat, że karta jest uszkodzona i trzeba ją sformatować
- nie ma znaczenia, czy zdjęcie jest z 550D czy innego Canona (np. 50D) - jeśli nazwa i rozdzielczość są poprawne, to obrazek się wyświetli.

Pozdrawiam, Alex

EDIT: W uzupełnieniu:
- rozdzielczość: 5184x3456 pikseli, 3456x2304 piksele lub 2592x1728 pikseli
- skonwertować możesz dowolnym programem do wyświetlania/obróbki zdjęć (IrfanView, FastStone Image Viewer, PS, GIMP, ...)

dziadowskibicz
29-01-2013, 21:31
Zmieniłem nazwę tak jak pisałeś na IMG_xxxx , aparat widzi plik.

Jednak wyświetla .....pytajnik:(

Zrobiłem zdjęcie w jednym z rozmiarów 550d ( l, m , s )

Rozdzielczość zdjęcia wykonanego 550d - 72 dpi wymiary 2592x1728, rozdzielczość zdjęcia z netu była inna, zmieniłem ją po przez cs5 wpisując wcześniejsze wartości w zakładce "

" rozmiar obszaru roboczego"

Grzesiek_PL
29-01-2013, 21:55
Można użyć Magic Lantern. Aktualnie wystarczyło by wgrać plik w formacie .422 i już można by otworzyć go za pomocą Magic Lantern (jest funkcja do podglądu tych plików).
Prefs -> Image review settings... -> SET + MainDial : 422 Preview

salas
29-01-2013, 22:06
Można użyć Magic Lantern. Aktualnie wystarczyło by wgrać plik w formacie .422 i już można by otworzyć go za pomocą Magic Lantern (jest funkcja do podglądu tych plików).
Prefs -> Image review settings... -> SET + MainDial : 422 Preview

mozna ale po co ? :o niektórzy się boją ML :) a wszystko przez opowieści prawdziwe i nieprawdziwe o tym co się dzieje/działo z aparatami na którym było używane ML :o

Grzesiek_PL
29-01-2013, 22:25
mozna ale po co ? niektórzy się boją ML a wszystko przez opowieści prawdziwe i nieprawdziwe o tym co się dzieje/działo z aparatami na którym było używane ML
Autor wątku chce wyświetlić zdjęcie w aparacie, tak więc otrzymał pomysł jaki przyszedł mi do głowy, można by jeszcze spróbować wgrać plik bmh, i otworzyć tak jak otwiera się help w ML.

Co do opowieści, znam tylko od autorów ML, gdy testowali nowe niebezpieczne kody ;) Oficjalne wersje działają ok (ale gwarancji nikt nie da), testowych nikomu nie polecam (ratowanie aparatu nie jest zbyt fajne :mrgreen:).

p0m
29-01-2013, 23:18
jeny. otwórz zdjęcie w windowsie i zrób zdjęcie monitorowi. prościej i łatwiej chyba się nie da. jeśli chcesz mieć przykład konkretnej pozy przy sobie.

Aleximov
29-01-2013, 23:57
Witam,

Kolega nie chce zainstalować ML-a, instalować firmware, bootować kartę itp. - chce po prostu tylko wyświetlić zdjęcie...

Rozdzielczość zdjęcia wykonanego 550d - 72 dpi wymiary 2592x1728, rozdzielczość zdjęcia z netu była inna, zmieniłem ją po przez cs5 wpisując wcześniejsze wartości w zakładce " rozmiar obszaru roboczego"

Nie masz zmieniać obszaru roboczego, tylko "przepróbkować" zdjęcie do innej rozdzielczości - nie mam CS5, ale w CS2 wybierasz Image Size -> Pixel Dimensions i wpisujesz wartości (musi być zaznaczona opcja Resample Image). Ew. instalujesz darmową przeglądarkę IrfanView i tam z menu Image wybierasz Resize/Resample i wpisujesz docelowe wartości.

Pozdrawiam, Alex

(IrfanView: http://www.dobreprogramy.pl/IrfanView,Program,Windows,12867.html)

Grzesiek_PL
30-01-2013, 00:16
Teraz sprawdziłem czy da się wgrać jpg, najlepiej zrobić zdjęcie aparatem, otworzyć je np w PS, wkleić do tego zdjęcia zdjęcie które potrzebujemy (zachowamy poprawny exif canona) i zapisać. U mnie działa. Myślałem, że będą jeszcze jakieś inne czary, od sprawdzania czy to na pewno z tego aparatu ale jednak nie ma.

Wiem, że z odtwarzaniem filmików innych niż z aparatu jest problem. Dla tego myślałem, że ze zdjęciami też.

dziadowskibicz
30-01-2013, 09:13
chce po prostu tylko wyświetlić zdjęcie...

Udało się:D

Żeby aparat odczytał plik, podczas zapisywania ( cs5 ) musi być zaznaczona opcja " format standardowy" jeżeli zaznaczyłem "format progresywny " aparat nie odczytywał pliku.

wkleić do tego zdjęcia zdjęcie które potrzebujemy

A to też bardzo ciekawy sposób, można zrobić tzw mozaikę z kilku zdjęć .

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem, i okazaną pomoc, jeżeli będę mógł- potrafił też chętnie pomogę

Pozdrawiam