PDA

Zobacz pełną wersję : Publikacja podobnych zdjeć na stronie Plagiat?

k-9
26-01-2013, 13:58
Cześć Wam,
Od kilku dni męczy mnie jedna kwestia. Zacząłem się bawić w fotografię reklamową. W Google można znaleźć masę zdjęć, i czasami sobie przeglądam zdjęcia za oceanu i czasem można spotkać fajnie zrobione i wymyślone zdjęcia. Zauważyłem, że technicznie nie są one trudne do zrealizowania. Kilka zdjęć wyszło mi bardzoo podobnie, żeby nie powiedzieć kopia. I czy takie zdjęcie opublikować w portfolio można nazwać plagiatem? Ze zdjęć nie czerpie żadnych korzyści finansowych zdjęcie jedynie wisi na stronie i tyle.
Jaka jest wasza opinia na ten temat? W dużych kampaniach masowych były już plagiaty konkurencyjnych marek więc chyba to nie jest już niczym szokującym i bulwersujące...

kosdkp
26-01-2013, 15:22
Pytanie co chcesz tym osiągnąć?
Dziś ludziki nie szanują własności intelektualnej, praw do utworów muzycznych, filmowych, bla bla...
Na etapie nauki, warto podpatrywać co się dzieje w foto, co robią "pro" - bo na tym zarabiają, a TY zdaje się również masz taki cel?
Kopiowanie zostaw kitajcom. Zrób coś autorskiego ...zabrzmiało nie? Jeden problem, trudno wyklinić coś nowego.
Tak czy siak, jeśli chce zobaczyć zdjęcia wykonane przez fotografa/ke X to oglądam oryginały, nie kopie.

Maver
28-01-2013, 23:24
Zastanow sie ile zdjec jest robione codziennie na swiecie. Choc bys sie uparl, nie jestes w stanie wymyslic kolejnego oryginalnego sposobu na pokazanie "kota" ;)
Jesli by dobrze poszukac to pewnie "wszystko juz bylo"
Pytanie tylko czy chcesz byc rozpoznawany za swoj styl czy wzorowac sie na kims. Zreszta, kazdy na poczatku zabawy z fotografia podpatrywal u innych co robia. No chyba ze ktos zaczynal zabawe jeszcze przed czasami internetu i google'a ;-)

rOOmak
29-01-2013, 06:19
Moralnie nie widzę w tym problemu. Szczególnie na początku. Z czasem wyrobią ci się własne upodobania i styl a jak nie to Ci się to znudzi ;)

jacek_73
29-01-2013, 06:30
Moralnie nie widzę w tym problemu.

Napiszę więcej - powinni za to ordery przyznawać. Takie fotograficzne Virtuti Militari. I tak byśmy mieli order maupowania III, II i pierwszego stopnia.

Qba1983
29-01-2013, 11:02
inspiruj sie - ale nie kopiuj.
czyli nie staraj sie zrobic dokladnie takiego samego zdjecia i bedzie wszystko ok, i prawnie i moralnie.