Zobacz pełną wersję : 550d czy 5d mark I
xxmystiquexx
25-01-2013, 09:13
Witam
Codziennie męczy mnie ten temat i zastanwiam się nad przesiądką z apsc na FF....
Z pewnościa kiedyś również Was to męczyło i spać po nocach nie mogliście...:D
Wszystkie z moich zdjęć to Makro i Porotrety.
W makro APSC z pewnością radzi sobie lepiej niż FF :) tzn odwzorowanie jest większe- nic pozatym :)
Ale w portretach FF to FF...:)
Canon 550d naladowany jest elektroniką której szczerze wogle nie używam...tzn nie kręce filmów, Live view może kilka razy udało mi się użyć ale to przy obiektywach m42 jak niemogłem trafić z ostrością...Nic pozatym...:)iso dla mnie używalne to było max do 1600 ba max do 800..:)
Po drugie nie robie zdjęć do czasopism na bilbordy czy gdzielkolwiek bym potrzebował 20+ pixeli :)
Pozatym stary fachowiec fotograf powiedział mi że tak naprawde 12 pixeli to max dla potrzeb fotografii:)
I stoję przed dylematem o zakupie 100mm f2.8 makro usm i zostanie z 550d a w niedalekiej przyszłości 85mm 1.8.
Albo używany 5d mark I + używany 85mm a w niedalekiej przyszlości może canon 50mm 1.4 albo wspomniana 100 :)
Czlowiek lepiej śpi jak niema pasji :) i portwel jakiś grubszy...:D
myślę, że mało kto CI powie żebyś wybrał 550d w starciu z 5d :D
ja bym brał 5d + 85mm 1.8 :D albo bardziej uniwersalnie 50 1.4 :p
Nie masz żadnego sprzętu teraz? :p nic CI nie zostało? żadne obiektywy nic ? :o
xxmystiquexx
25-01-2013, 09:44
Wyprzedałem wszystko a miałem w większości obiektywy na m42 które blokowały by lustro w 5d...:)
A myślę też tak że jak zakupiłbym 2 szkła pod pełna klatke 85mm czy 100mm czy 50mm 1.4 to później bym z pewnością kupił 5d :D
Pozatym widziałem na tym forum wile informacji i tematów odnośnie 5d I i 5d II to duża część ludzi wraca do 5d I...albo go po porstu nie oddaje :)
Ale jak widzę portrety pod 5d to mnie ściska...naprawde bardzo mocno...;)
jellyeater
25-01-2013, 10:19
To bierz. tych aparatów nie da się porównać.
Jak ściska to brać !!
Jak Ci się nie spodoba 5D to sprzedaż i odkupisz 550 :-))) (pewnie byłby to pierwszy przypadek takiej zmiany w historii tego forum)
xxmystiquexx
25-01-2013, 10:42
no to chyba nadszedł ten czas...:)
ile kosztuje wymiana migawki w 5d :) tak na przyszłość ?
pozatym wiem ze najlepiej brać z nr seryjnymi zaczynającymi się od 2 czy 3.
I przebieg to max 20 tys :) ciezko bedzie znalesc :) taki rarytas :D?
Bierz i się nie zastanawiaj jakosc zdjec jest zupełnie inna. I będę miał na sprzedż 5D z przebiegiem niecałe 12 000 klatek w stanie perfekcyjnym po wymianie całego układu lustra w grudniu. :-)(odkleiło się lustro, został wymieniony casły box mirror wymieniona matówka, a w związku z tym że potrzebny był aparat to kupiłem już nowszy model) stan daziewiczy.
Ale jak widzę portrety pod 5d to mnie ściska...naprawde bardzo mocno...;)
Portrety i krajobrazy. Właśnie z tego powodu do 40D dokupiłem sobie 5D.
Budżet mnie nie ograniczał, wybrałem tzw. "classic" (ładna nazwa :) ) a nie np. mkII, ze względu na cechy tego aparatu, głównie rzadko spakowaną matrycę. Przez 3/4 życia robiłem zdjęcia prakticą i canonem a1, więc na "porządnym" AF, ani na innych gadżetach mi nie zależy.
Nie napisałeś jakie obiektywy miałeś na m42, ale nie jest tak źle z tym zahaczaniem o lustro. Z czterech, które mam, żaden nie ma tego problemu - może zbyt szybko się ich pozbyłeś?
flankerp
25-01-2013, 10:52
Do portretów pewnie, że FF nie ma co gadać, jednak ja bym się zastanowił czy nie lepiej dołożyć i kupić Mark II.
Stara piątka chociaż świetna to jednak leciwa i na pewno mniejsza szansa kupna egzemplarza, który będzie jeszcze dłuuuugo działał... A ewentualne koszty naprawy niestety nieopłacalne...
xxmystiquexx
25-01-2013, 11:08
No właśnie, tym bardziej że jak już zakupie 2 obiektywy pod FF i poczekam z rok to pewnie cena II będzie w granicach 3000+. Już teraz są za ok 4 :) choć widze ze na Ebay już mozna kupic za 3.400:) więc może się zastanowie :)) troszke dłużej :)
A wiem że różnic jest niewiele poza iso, px chyba czyszczeniem matrycy no i film...i live view...ale film i live view mnie wogle nie kręcą.
Aparat przecież ma sluzyć do robienia zdjęć. Choć są już jakieś tam odcinki seriali kręcone markiem II czy III:)
Pamiętam moment przejścia z 20d na 5d. Dobrze pamiętam.Mimo że dwudziestka to naprawdę był świetny aparat i mógłbym spoko nim i dziś się posługiwać to..
Rzut oka na fotki i wiedziałem że to jest to czego szukałem.
Być może bywa i odwrotnie :-),to indywidualna sprawa.Zdaję sobie sprawę że wcześniejsze dziesiątki lat używania i powszechnego oglądania zdjęć z analogowych aparatów 35mm mogły mieć silny wpływ na to odczucie.To subiektywne przecież.
Dlatego jeśli miałbym doradzić to: spróbuj zrobić troszkę fotek w dobrych warunkach piątką.Jak nic w Tobie nie drgnie ,to odpuść.
To że 5d jest już na rynku parę lat nie oznacza ze nie można nim jeszcze ze 25 latek focić.Mechanika lustrzanek jednoobiektywowych jest dopracowana i sprawdzona.Elektronika zawsze do naprawy.A koszty?
Koszty są nieprzewidywalne.Jeden moment nieuwagi czy głupawki lub pecha i są koszty :twisted:
Ale: Jeśli coś nie kosztuje to i najczęściej nie jest wiele warte....[ta uwaga nie dotyczy rzeczy najważniejszych :-) ]
flankerp
25-01-2013, 11:25
No fakt jest w tym coś.. Ja od czasu do czasu foce czarnobiałe na analogu...
Wydaje mi się, że szdczególnie czarno białe wychodza wyjatkowo na kliszy i szczerze mówiac, nie udało mi się tego samego uzyskać na cyfrówce, ale to off topic...
BTW po obejżeniu zdjęć z C10-22 stwierdziłem, że taniej mi będzie zostać na kropie i dokupić ten obiektyw aby wypełnić treścia to czego mi brakuje ;)
Pewnie kiedyś przejdę na FF, ale na razie mam fajne szkła, które sprawdzaja sie pod kropem... A zmiana niestety z tego punktu to duuuuuży wydatek hehehe :)
Pamiętaj jeszcze o jednym aspekcie. Wybór obiektywów bardziej dostępnych cenowo jest na cropie większy niż pod FF. Druga sprawa, że zwyczajnie szkła do FF są droższe, zwłaszcza te lepsze. Także może warto rozważyć także decyzje pod tym kątem.
Przychylam się do tego co napisał janmar. Jeżeli masz możliwość porób trochę fotek na FF i oceń czy efekt jest warty większej inwestycji.
workinger
25-01-2013, 13:09
ile kosztuje wymiana migawki w 5d :) tak na przyszłość ?
?
coś między 500 a 900 zł
Witam
Albo używany 5d mark I + używany 85mm a w niedalekiej przyszlości może canon 50mm 1.4 albo wspomniana 100 :)
Zdecydowanie powyższa opcja. 5D I + 85/1,8 jest świetne. Ja zamiast 50mm dokupiłabym 35/2 lub 40/2,8 STM.
Pamiętaj jeszcze o jednym aspekcie. Wybór obiektywów bardziej dostępnych cenowo jest na cropie większy niż pod FF. Druga sprawa, że zwyczajnie szkła do FF są droższe.
to nie jest tak do końca oczywiste, 2 przykłady:
FF c17-40 - 2800
APSC C10-22 - 2800
FF c24-105 - 2950
APSC c15-85 -2550 (przy czym to nie elka i ciemnejszy na końcu)
wszytsko zależy od tego czy pójdziemy w szkła systemowe czy nie i tego jakiej jakości zdjęć się spodziewamy, dobre ef-s też są niestety drogie
No właśnie, tym bardziej że jak już zakupie 2 obiektywy pod FF i poczekam z rok to pewnie cena II będzie w granicach 3000+. Już teraz są za ok 4 :) [.....]Choć są już jakieś tam odcinki seriali kręcone markiem II czy III:)
Coś mi sie tak nie wydaje by za rok 5DMII kosztował ~~3k klasa sprzętu i podaż nie pozwoli spaść 50% cenie wyjściowej, zwłaszcza, że np półtora roku temu obiektywy poszły np + 500 zł w górę :P
Co do nagrywania seriali MII ze względu na obrazek, plastykę, mobilność, i ekonomię uzyskuje się efekty zbliżone do sprzętu 3x droższego stąd jest tendencja do nagrywania lustrzankami, a że klapsy to max 2-5min to ograniczenia nagrywania 15 min są pikusiem :P
dziadowskibicz
31-01-2013, 08:18
Też nam 550d i dla porównania fociłem trochę 5mk3, puszka na sdhc, kilkoma obiektywami :50 1.8 , 35L , S50 1.4 i czymś tam jeszcze
Zdjęcia- portrety wewnątrz, moje spostrzeżenia są takie, że 5dmk3 z 501.8 robił lepsze zdjęcia niż 550d z 35L,
efekt taki że już nie oglądam zdjęć z 5dmk3 żeby się nie denerwować i oto tak "zachorowałem" na FF...
Co do nagrywania seriali MII ze względu na obrazek, plastykę, mobilność, i ekonomię uzyskuje się efekty zbliżone do sprzętu 3x droższego stąd jest tendencja do nagrywania lustrzankami, a że klapsy to max 2-5min to ograniczenia nagrywania 15 min są pikusiem
Jak wygląda kupienie puszki z drugiej ręki, którą ktoś kręcił? Chodzi mi o 5mk2.
W sklepie Pan sprzedawca mi powiedział że matryca może być styrana, i że on by nie ryzykował.........
michael_key
31-01-2013, 09:11
Zdjęcia- portrety wewnątrz, moje spostrzeżenia są takie, że 5dmk3 z 501.8 robił lepsze zdjęcia niż 550d z 35L,
Bo tak jest. Sam tego doświadczyłem na własnej skórze po kuponie FF.
Jak wygląda kupienie puszki z drugiej ręki, którą ktoś kręcił? Chodzi mi o 5mk2.
W sklepie Pan sprzedawca mi powiedział że matryca może być styrana, i że on by nie ryzykował.........
Wydaje mi się, że filmowanie wpływa na matrycę i jej pracę. Jednak sądzę, że tutaj przede wszystkim czas filmowania ma znaczenie. Tzn. co innego okazjonalne filmowanie a filmowanie kilkanaście godzin dziennie.
dziadowskibicz
31-01-2013, 10:14
Bo tak jest. Sam tego doświadczyłem na własnej skórze po kuponie FF
Przed kupnem puszki czytałem trochę różna fora,( jako kompletnie zielony w świecie luster), panowało powiedzenie "lepszy obiektyw, gorsza puszka, a
nie odwrotnie" i że zdjęcia z 550d, 60d, 7d są bardzo porównywalne, a nawet te z 550d są lepsze od 7d ! Kupiłem 550d z T17-50vc +50 1.8 + 430ex2,
Owe powiedzenie nie do końca okazało prawdą a zdaniem kumpla kompletną bzdurą i trzeba było od razu 5dmk2,zwłaszcza kiedy lubię focić osoby
wewnątrz.
Wydaje mi się, że filmowanie wpływa na matrycę i jej pracę. Jednak sądzę, że tutaj przede wszystkim czas filmowania ma znaczenie. Tzn. co innego okazjonalne filmowanie a filmowanie kilkanaście godzin dziennie.
No tak, tylko jak mam sprawdzić ile ktoś kręcił daną puszką, aaa wszyscy zapewniają że nie filmowali;-)
Jak mam kupić używanego 5dmk2 za 5k, to wolę dopłacić te 1.5k i mieć pewną nówkę
michael_key
31-01-2013, 10:31
Przed kupnem puszki czytałem trochę różna fora,( jako kompletnie zielony w świecie luster), panowało powiedzenie "lepszy obiektyw, gorsza puszka, a nie odwrotnie" i że zdjęcia z 550d, 60d, 7d są bardzo porównywalne
Przy tej samej wielkości matrycy to się zgodzę. Jednak APS-C vs FF już nie.
No tak, tylko jak mam sprawdzić ile ktoś kręcił daną puszką, aaa wszyscy zapewniają że nie filmowali;-)
Jak mam kupić używanego 5dmk2 za 5k, to wolę dopłacić te 1.5k i mieć pewną nówkę
Może jest jakiś program? Nie mam pojęcia. Sam kręciłem może z 10 filmików po kilka minut i już nie filmuję :)
Przemek_PC
31-01-2013, 10:36
Odnośnie filmowania jest bardzo prosty sposób aby mieć pewność, że kupowany aparat nie filmował. Kupić aparat bez opcji filmowania. A jak przyjdzie ochota na filmowanie to kupić Panasonica GH2 i szkła M42. Problem przegrzewania matrycy w nim nie występuje. Ale to już inny temat.
Stanislaw
31-01-2013, 10:37
Kiedyś mówiło się "gorsza puszka, lepszy obiektyw" bo cena zwykłego 5d była nadal na astronomicznym poziomie. A teraz już można wybierać pomiędzy cropami a używanym 5d w okolicach 2500zł. Ja wybrałem 5d i jestem wniebowzięty. To jest to, czego szukałem. :)
Przemek_PC
31-01-2013, 10:59
Też mam 5D i nie zamierzam zmieniać. Po przesiadce z 50D obiektywy dostały kopa i np. taki 50/1,8 jest ostry już od 1,8. A do filmowania mam wspomniany GH2 oraz kamery video. Mój 5D ma przebieg potwierdzony w serwisie 13k. Obecnie odpadło w nim lustro i czeka go wysyłka na Żytnią. Od razu mówię, że nie jest na sprzedaż :)
dziadowskibicz
31-01-2013, 11:10
Odnośnie filmowania jest bardzo prosty sposób aby mieć pewność, że kupowany aparat nie filmował.
Przed kupnem 550d, wahałem się się między 550d a 50d, pińcet pięćdziesiątka wygrała możliwością filmowania, zdjęcia robię w różnych warunkach, kiedy jestem na jakiś targach
lubię cyknąć sobie hostessę, w tedy możliwość filmowania puszką jest niezastąpiona, przełączam w tryb "movie" i Ją kręcę, a ta nieświadoma niczego "wygina się":mrgreen:
Przy tej samej wielkości matrycy to się zgodzę. Jednak APS-C vs FF już nie
No właśnie, ale tego już nie dopisano.
Teraz muszę sprzedać 550d i T17-50vc, nie wiem jakie szkło kupić do 5dmk2 :???:
T28-75 nie ma vc za to jest przystępny cenowo
T24-70vc jest ....drogi jak na T
A C24-105 4L ma IS za to jest ciemny - GO
Obecnie odpadło w nim lustro i czeka go wysyłka na Żytnią
Czy wymiana/naprawa jest gratis? tak jak ma to podobno miejsce w przypadku migawki, jeśli nie to ile kosztuje ?
już bez przesady ze c24-105 "jest ciemny", w końcu to tylko 4.0, do tego ma stabilizację i zazwyczaj jest używany na body, gdzie użyteczne iso sięga 10.000 i więcej a w PS nowymi narzędziami można zasumulować piękną GO jak z 1.8.....
zdecydowanie 5D, obrazek jaki wypluwa ten aparat jest niesamowity :) Z dobrą szklarnią można z nim wiele :)
Oczywiście nic odkrywczego - zdecydowanie 5D byle w dobrym stanie. Zupełnie inna plastyka obrazka :)
.....Czy wymiana/naprawa jest gratis? tak jak ma to podobno miejsce w przypadku migawki, jeśli nie to ile kosztuje ?
Podobno gratisowo przyklejają(mocują specjalnymi obejmami) lustro gdy komuś w 5D się odklei. Moje się jeszcze trzyma na standardowym kleju, zobaczymy jak długo...:)