Zobacz pełną wersję : większe zakupy ad 2013
Ahoi,
Staram się o dofinansowanie i szukam sklepu, w którym będę mógł dokonać większych (jak dla mnie) zakupów.
Zdecydowałem się na zestaw:
canon 5d mark II
sigma 85mm/1.4
sigma 35mm/1.4
lampa 600ex
Ze swoich pieniędzy planuję zakup 16-35L/2.8 i akcesoriów:
Plecak Lowepro Flipside 400
2x Karta pamięci Sandisk CF Ultra 16GB
battery pack Alpha Digital BG-E6
Akumulator Canon LP-E6
Co sądzicie o tym zestawie? Oraz czy znacie jakiś sklep gdzie mógłbym to wszystko kupić?
Listę sprzętu, który chce nabyć w ramach dofinansowania rozesłałem po większych sklepach (z ceneo i allegro) z prośbą wycenę i ewentualny rabat
jednak, w większości przypadków cisza lub ceny większe jak zakupy osobno w różnych sklepach...
Lista z forum trochę nieaktualna, wiec pomyślałem, że jeszcze zapytam:)
Flipside 400 będzie zbyt duży. Zmieścisz się do 300.
czytałem Twój post na ten temat:) jednak chciałbym kupić z zapasem na drugie body i w przyszłości jakieś tele:)
jellyeater
24-01-2013, 15:59
Sigmy to chyba i tak trzeba sprawdzić przed zakupem... :) Chociaż nie jest to łatwe.
Flipside 400 będzie zbyt duży. Zmieścisz się do 300.
Na 2 body z gipem 400 będzie ciasno, nie ? A po za tym te delikatne szeleczki, jakoś im nie ufam.
Tu pytałeś ? :
Triopo, obiektywy Samyang, statywy Sirui, torby Lowepro, lampy błyskowe Quantuum - Foto-Ivy (http://www.foto-ivy.pl/)
Aparaty Cyfrowe, Obiektywy - Sklep FotoRimex.pl (http://www.fotorimex.pl/)
Ahoi,
Staram się o dofinansowanie i szukam sklepu, w którym będę mógł dokonać większych (jak dla mnie) zakupów.
Zdecydowałem się na zestaw:
canon 5d mark II
sigma 85mm/1.4
sigma 35mm/1.4
lampa 600ex
Ze swoich pieniędzy planuję zakup 16-35L/2.8 i akcesoriów:
Plecak Lowepro Flipside 400
2x Karta pamięci Sandisk CF Ultra 16GB
battery pack Alpha Digital BG-E6
Akumulator Canon LP-E6
Co sądzicie o tym zestawie? Oraz czy znacie jakiś sklep gdzie mógłbym to wszystko kupić?
Listę sprzętu, który chce nabyć w ramach dofinansowania rozesłałem po większych sklepach (z ceneo i allegro) z prośbą wycenę i ewentualny rabat
jednak, w większości przypadków cisza lub ceny większe jak zakupy osobno w różnych sklepach...
Lista z forum trochę nieaktualna, wiec pomyślałem, że jeszcze zapytam:)
po1. na twoim miejscu odpuścibym sobie 5d na rzecz 6d (lepszy AF i mniejsze szumy są nie do przecenienia)
po2. nie napisałeś co chcesz focić ale ja na twoim miejscu celowałbym w szkła systemowe
po3. kupuj tam gdzie najtaniej, wiem że sensownie można dogadać się z ludkami z digital24.pl
Nie napisałeś skąd jesteś i gdzie chcesz kupić te rzeczy, jeśli chodzi o Warszawę polecam FOTOit, kupiłem tam cały swój system canona, można wybierać, przebierać, z ceną można się idealnie dogadać! Nie polecam za to FOTOforma, drogo, a ceny mają sztywne, nic do dogadania...
kosdkp: do fotorimexa chyba pisałem przez allegro, nie odpisali. Do foto-ivy dziś napisałem i podałem linka do tematu:)
centur: 6d - droższy a tu każdy grosz się liczy, to zestaw w którym się zmieszczę jak znajdę w dobrej cenie, reszta na oprogramowanie. Chcę się zająć fotografią okolicznościową i komercyjną. Zapytam w digital24, dzięki!
marcinstanczak: jestem z Lublina, do Warszawy mogę się przejechać gdzie indziej będzie gorzej ale może ktoś z forum pomoże w sprawdzeniu (oczywiście się odwdzięczę)
Do rimexa trzeba dzwonić, sami z siebie, raczej nie odpiszą, a z dodzwonieniem też bywają problemy. Do foto-ivy też dzwonić. Przynajmniej z mojej strony tak wyglądał kontakt i zakupy w ww sklepach.
Moje propozycje:
Jak nie masz kasy na 6d to kup 5d1. Parę miesięcy się "pomęczysz" :), zarobisz i dokupisz 6d bo ludziska chwalą puchę, i jak znalazł zapas w postaci starej piątki. A 5d2 i tak wymienisz na 6d lub 5d3.
A najlepiej, odpuść sobie 16-35 na rzecz samianga 14mm, a kasę przeznacz na 6d. Zarobisz. Kupisz L.
Pascalekk
24-01-2013, 21:41
Plecak 400tka, kupiłem na początku i było super super, ale ostatecznie i tak przesiadłem się na torbę, bo raz że demaskuje Cię z czym idziesz a dwa niewiele mniej zmieścisz i dostęp jest ekspresowy... a nie tak jak w 400:)
kosdkp - no nie wiem... gdzie ja bym kupił 5d1 na fakturę? Druga opcji nie czaje:) Nie mogę przeznaczyć kasy, której jeszcze nie mam na dofinansowanie dofinansowania, by wpisać 6d na listę:)
Pascalekk- Torba demaskuje z czym idziesz czy plecak?
Po 1: jak zauważył kolega @centur nie napisałeś do czego chcesz używać. Pomyślałem o kotletach.
5dc kupisz na FaVAT, dla chcącego nic trudnego. Kiedyś wystarczała umowa jeśli sprzęt był używany od fizyka.
Oświeć mnie czego nie rozumiesz, zmęczony jestem.
16-35 za około 3000zł (używka wer I) lub 5500zł (nówka wer II) ? zamiast tego samyang 14mm za 1500zł >>>>zostaje 1500 lub 4000? Różnica w cenie 5d2 i 6d to nie więcej niż 1000 zł.
To dobry zwyczaj planując większe zakupy foto, elektroniki, agd, samochodu itd, itp popytać w paru miejscach i wybrać najkorzystniejszą ofertę, albo wręcz potargować się, czy zaproponować co by nas interesowało ekstra w zamian za to że wydamy swoje pieniądze w tym a nie innym sklepie. Ja prawie zawsze tak robię i prawię zawsze coś uzyskuję, a to mały rabacik, a to dodatkową pamięć do laptopa, a to lepsze wyposażenie gratis.
Nie ma sie czego wstydzić, w dobie konkurencji to normalna praktyka, a poza tym ja lubię się potargować.
Wyszukaj w internecie sklepy, gdzie możesz nabyć całośc i wyslij maila z pytaniem, oczywiście najlepiej jest potargować się osobiście.
Uda się to zyskałeś, nie uda sie to wybierzesz ten gdzie będzie najtaniej, albo w sposób najbardziej inteligentny, grzeczny Ci odmówią, to też pewien sprawdzian reagowania sklepu na pytania klienta.
Później napisałem do czego chciałbym używać. Chce kupić używkę wer. I i to już nie będzie w ramach dofinansowania. Mówisz żebym nie kupował Mk II tylko pieniądze z 16-35 przeznaczył na nie... Co wtedy wpisze na listę do urzędu?
Później napisałem do czego chciałbym używać. Chce kupić używkę wer. I i to już nie będzie w ramach dofinansowania. Mówisz żebym nie kupował Mk II tylko pieniądze z 16-35 przeznaczył na nie... Co wtedy wpisze na listę do urzędu?
"zająć fotografią okolicznościową i komercyjną" to znaczy ? Okoliczności przyrody? Wybacz, ale jak ktoś się zabiera za dofinansowanie to raczej w celu zrobienia kasy = komercyjnie znaczy, a co dokładnie to nie określiłeś. Czy śluby, jakies faszony i glamury?
Dopiero teraz napisałeś, że chcesz kupić 5d1 nie w ramach dotacji.
Kręcisz coś:mrgreen:
Gdzie napisałem, by kase z 16-35 przeznaczyć na 5d2? Coś źle zrozumiałeś.
$$ z 16-35, na 6d plus samyang i fotoszopa zamiast 5d2.
Pawlak – Ano, podejdź do płota.
Kargul – A po co?
Pawlak – Podejdź, bo i ja podchodzę! A teraz rób co i ja robię. / Pawlak zdejmuje czapkę /
Kargul – Zdjąłem, tylko nie wiem, przed czym.
Pawlak – Na okoliczność, że na naszą głupotę koniec nadchodzi! :)
A chodziło mi o I wersję 16-35. Obaj jesteśmy zmęczeni i trzeba sobie na dziś darować tą dyskusję:)
Żaden sklep nie zaoferował dobrej oferty, ani nie zagwarantował niezmienności cen. Widocznie bardziej opłaca się wszystko kupić oddzielnie. Dziwne, myślałem może, że jeszcze jakiś rabat dostanę...
Zacząłem, zastanawiać się jednak nad 6d, pewnie bym musiał wybrać wtedy słabszą lampę i trochę kombinować z resztą cen ale może warto? Zaoszczędzę ciut na kartach pamięci ale nie widzę, żadnych zamiennych gripów. W ogóle o jakiekolwiek ciężko.