Zobacz pełną wersję : Canon EF-S 18-55mm IS II - DPP nie pokazuje dokładnie danych obiektywu.
Wczoraj kupiłem nowy obiektyw Canon EF-S 18-55mm IS II. Niestety w info, najnowsze DPP nie pokazuje dokładnie jaki to obiektyw. W zakładce Lens jest tam tylko napisane: 18.0-55.0mm. Natomiast programy Darktable i ExifToolGUI odczytują dokładnie że jest to Canon EF-S 18-55mm IS II. Z kolei Raw Therapee pokazuje; Unknown 18-55mm (52). Podobno 52 to kod jakiegoś błędu - wg. sieci. Sprawdzałem to na Linuxie i win 7, widocznie jest to niezależne od systemu. DPP obrabia z niego Rawy - wszystkie korekcje w Tune działają, czyli w jakiś sposób DPP odczytuje obiektyw. Info z innych obiektywów Canona są pokazywane prawidłowo w DPP. Czy to może być jakaś ukryta wada fabryczna obiektywu - oprogramowania?
angileena
24-01-2013, 06:32
i like this forum because its so interesting and knowledge able.
starsze korpusy nie przekazują pełnej nazwy nowszych obiektywów w danych widocznych w DPP. Mam podobnie z 400D i EF-S 18-135. Pokazuje mi tylko że jest 18-135. Korekty w zakładce lens działają. To najważniejsze. Jak ten sam obiektyw załozyłem do 7D to pokazuje pełną nazwę. Może to być spowodowane jakimś nowszym standardem zapisu w pamięci obiektywu, którego np starsze korpusy nie w pełni czytają.
Dzięki. Zostawiam go sobie, choć początkowo nawet miałem zamiar przejechać się do sklepu i być może go zwrócić. Ważne, że pokazuje wszystkie inne informacje i prawidłowo pracuje. Nawet nieźle, jak za taką cenę. Okazało się także, że za pomocą ExifToolGUI samemu można sobie wstawić dokładny typ szkła i mieć te dane w JPEGu.