Zobacz pełną wersję : 430EX nie błyska, wymiana palnika nic nie dała
virtuozik
23-01-2013, 16:26
Witam
Mam 430EX która nagle przestała błyskać. Jako że lutownica nie jest mi obca, zamówiłem nowy palnik, ale niestety jego wymiana nic nie dała. Słychać dźwięk ładowania akumulatora, na elektrodach palnika jest 330V, ale wyzwolenie błysku nie następuje (zarówno przyciskiem na obudowie lampy jak i przy wyzwalaniu migawki aparatu. Poza tym lampa działa bez zarzutu.
Pytanie czy ktoś z Was grzebie troszkę w elektronice i mógłby pomóc z naprawą? Może ktoś miał identyczną awarię ?
Pozdrawiam
Miałem kiedyś podobną sytuacje z lampa Nissina. Lampa miała bodajże 5 miesięcy i odmówiła błyskania. Wszystko wydawało się, że jest w porządku, słychać było ładowanie - ale błysku nie było - dokładnie jak u Ciebie. Lampa poszła na gwarancję i w opisie naprawy miałem zapis - "wymiana przetwornicy". Od tego czasu działa aż miło.
Elektronikiem nie jestem, ale może to cię jakoś naprowadzi.
Aleximov
23-01-2013, 16:59
Witam,
Może padł tranzystor sterujący ? Poszukaj w google: "430EX IRG4BC40UPBF"
(IRG4BC40UPBF to zamiennik oryginalnego tranzystora...)
Pozdrawiam, Alex
virtuozik
23-01-2013, 20:29
Witam,
Może padł tranzystor sterujący ?
Niestety, wymieniłem go i nadal to samo...
Aleximov
23-01-2013, 23:02
Witam,
A sprawdziłeś układ wyzwalania błysku (transformatorek + kondensator + elektroda do lampy) ? Nie mam niestety schematu elektrycznego lampy 430EX, więc musisz działać ostrożnie i na wyczucie (uważaj na wysokie napięcie na nóżkach kondensatorów). Odrysuj może fragment układu wyzwalania błysku "z natury" (na podstawie połączeń na płytce) i spróbuj wyzwolić błysk zwierając odpowiednie styki na płytce (nóżki tranzystora ?) - ale TYLKO wtedy, gdy jesteś dobrym elektronikiem i wiesz co robisz (aby Cię nie poraziło wysokie napięcie no i aby czegoś jeszcze bardziej nie uszkodzić zwierając coś na płytce). Znalazłem takie prymitywne schematy wyjaśniające zasadę działania lampy błyskowej, na których można się wzorować:
http://obrazki.elektroda.net/43_1244016015.gif
Lampa błyskowa (http://www.jeybi.republika.pl/elementy/el16lampa_blyskowa.html)
Jak nie jesteś w 100% pewny, co robisz, to raczej oddaj do serwisu.
Pozdrawiam, Alex
EDIT: Uważaj, aby NIE ZEWRZEĆ wyprowadzeń głównego kondensatora wysokiego napięcia, jak jest naładowany !!!