Zobacz pełną wersję : Styl obrazów - dopasowanie
Witam,
bawiąc się (ucząc), zauważyłem, że bardzo istotne są style obrazów jakie są do wyboru (Standard, Portrety, Krajobraz, Neutralny, Dokładny, Monochromatyczny, Użytkownika ..) - a dokładnie zmiany jakich można dokonać w zakresie ostrości 0-7 czy kontrastu, nasycenie, ton koloru -4 do +4 mają duży wpływ na zdjęcie.
Pytanie Koleżanki Koledzy - czy macie jakieś swoje ustawienia dla różnych schematów.
Z moich testów już widzę, że zdjęcie wykonane w takich samych warunkach przy zmianie tylko ostrości z min na max to nieostre i super ostre zdjęcie - nie chcę przeginać z ustawieniami choć np kusi aby ustawić ostrość na max :), ale nie wiem więc pytam. Pozdrawiam
http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/sprocket73-fotki-z-wycieczek-75605/ tutaj kolega podzielił się jednym własnym stylem, polecam.
Witam, dzięki - serio fajna podpowiedź.
Widzę, że to trzeba samemu potrenować jakie najlepsze style dla różnych zdjęć bo nie wierzę, że korzystacie ze standardowych ustawień.
IMO te standardowe są najfajniejsze właśnie, przećwiczyłem kilka tych styli i do takiego mądrego wniosku doszedłem :D
bo nie wierzę, że korzystacie ze standardowych ustawień.
To uwierz, style są nie ważne bo jest RAW - i wszystko jasne ;)
michael_key
23-01-2013, 09:33
Mając RAW nie potrzebnie zwracasz uwagę na style.
Przede wszystkim zdjęcie, finalny efekt ma spełnić Twoje oczekiwania, Twoją wizję nie odbiorcy. Widz jest po prostu taki, że albo będzie się popisywał swoją "wiedzą artystyczną" i będzie punktował błędy, albo po prostu napiszę w czy podoba mu się ujęcie czy nie.
Bez przesady z tym niezwracaniem ;).
W momencie robienia zdjęcia faktycznie nie, ale przy wywoływaniu styl jest dobry jako punkt wyjściowy do swoich korekt.
Używając LR robi się to mniej istotne.
Ja używam neutral i robię RAW, styl służy mi głównie do szybkiej oceny zdjęcia na wyświetlaczu.
LR i tak tego nie wyświetla.
Czasami stosuję DPP (portrety i ludzie) i tam także neutral sprawdza mi się najlepiej jako wyjściowy do dalszych molestacji foty w PS.
Używając LR robi się to mniej istotne.
Ja używam neutral i robię RAW, styl służy mi głównie do szybkiej oceny zdjęcia na wyświetlaczu.
LR i tak tego nie wyświetla.
Czasami stosuję DPP (portrety i ludzie) i tam także neutral sprawdza mi się najlepiej jako wyjściowy do dalszych molestacji foty w PS.
A jak robię zdjęcia RAW i daje podgląd w aparacie to tam mam odczytywane ustawienia z danego stylu ? I kolory są takie jak w ustawieniach? a po zrzuceniu na kompa RAW będzie po prostu neutralny? Czy w DPP czy tam LR muszę zmienić styl na NEUTRALNY i na NEUTRALNYM powinno się obrabiać ? :o
Robiłem zdjęcia w RAW + JPG i w DPP czy to raw czy jpg zdjęcia były identyczne
Jak jeszcze miałem 550d to miałem ustawione - ostrość +6, kontrast +1, nasycienie +1 reszta bez zmian. Sprawdzało się super na zewnątrz, ale w domu szczególnie z lampą często tylko ostrość +6 zostawała, bo reszta za bardzo mi się nie podobała.
W 60d tylko ostrość mam +6, a reszta bez zmian, bo zbyt nasycone i kontrastowe wychodziły fotki.
Trzeba samemu dojść do tego co komu pasuje.
A jak robię zdjęcia RAW i daje podgląd w aparacie to tam mam odczytywane ustawienia z danego stylu ? I kolory są takie jak w ustawieniach?
Tak
a po zrzuceniu na kompa RAW będzie po prostu neutralny? Czy w DPP czy tam LR muszę zmienić styl na NEUTRALNY i na NEUTRALNYM powinno się obrabiać ? :o
W DPP będzie to, co ustawone w aparacie. Ale możesz to dowolnie zmieniać bez straty jakości/informacji - to jest właśnie zaleta RAWa.
A obrabiasz na tym, co wygodne. Ja sobie klikam ten styl lub tamten i jako start do suwakologii wybieram taki, który mi się najbardziej podoba.
grzegorzki
24-01-2013, 02:29
Najlepiej ustawić jeden styl i go nie zmieniać w aparacie. Wtedy automatycznie łapie się różnicę pomiędzy widokiem na ekranie aparatu i monitorze komputera. Natomiast przy wywoływaniu RAWa pełna swoboda aby uzyskać najlepszy efekt.