PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa + przepalone twarze

olek.tbg
21-01-2013, 19:35
Witam ;)

Mimo,że lampę mam już jakiś czas,nie miałem zbyt wiele okazji by zrobić większa ilość zdjęć na imprezach/spotkaniach/mały reportaż. Ostatnio jednak robiłem zdjęcią na urodzinach mojej znajomej.
Zauważyłem , że po raz kolejny mam ten sam problem. Duży procent zdjęć ma przepały na twarzy :???:

Nie są prześwietlone w jakimś ogromnym stopniu, z prawie każdego zdjęcia jestem w stanie odzyskać "normalny" wygląd twarzy, staje się to jednak uciążliwe, gdy muszę korygować tak dużą ilość zdjęć ;)

Sprzęt to 5DmkII, lampa Yongnuo 565 z dyfuzorem, światło odbijam od sufitu. Tryb manualny, pomiar punktowy. Lampa maksymalnie na 1/2 mocy, z reguły 1/8 lub 1/4, tryb manualny.

Jak staracie się "ustawić" histogram? Teoretycznie "prawa połowa" histogramu zawierą większą cześć danych zawartych w pliku.
Przy zdjęciach z lampą osiągam jednak lepsze efekty, gdy histogram jest przesunięty bardziej w lewo.

Czytałem już trochę na forum,jednak nie znalazłem "złotego środka". HDRy czy łączenie kilku zdjęć z różną ekspozycją odpada.

Niebardzo mogę wstawić zdjęcia na forum, znajomi nie wyrażą na to zgody.

Pytam raczej o to,jak wy staracie się ustawiać aparat, by używając lampy nie mieć na zdjęciu przepałów na twarzy fotografowanych osób ;)

rOOmak
21-01-2013, 21:11
Ja ustawiam na ISO400 lampa E-TTL(II) +1EV odbijana po ścianach, bez dyfuzorów.
Żadnych problemów.

olek.tbg
21-01-2013, 21:12
Hmm teraz poczytałem więcej, i faktycznie zapomniałem ze w trybie manualnym lampy odległość od fotografowanego obiektu ma znaczenie.
Spróbuję coś popstrykać z E-TTLem ;)

Bangi
21-01-2013, 23:40
Poczytaj Bryan Peterson "Lampa błyskowa bez tajemnic", ja właśnie skończyłem czytać i dużo się dowiedziałem, mimo, że już kilka książek przeczytałem wcześniej.

Matsil
22-01-2013, 11:30
Nie używaj tryba manualnego w lampie lecz E-TTL. Jak odbijasz dawaj korektę +2/3 lub +1EV dla lampy i nie powinno być przepaleń. Ja tak robiłem z 5DII i 580EXII, to samo robię z 5DIII i jest OK. Tryb oczywiście M, nastawy według upodobań, ale naświetlam tak, żeby na drabince mieć też +2/3 a nawet +1EV. Reszta to zabawa z RAWem ;).

Pirx
26-01-2013, 20:41
Koledzy właściwie wszystko już tu powiedzieli.
Jeśli nie korzystasz z automatyki błysku E-TTL i masz przepały, to oznacza tylko i wyłącznie, że masz ustawioną na lampie za dużą moc, albo za duży otwór przysłony w obiektywie, albo jesteś zbyt blisko fotografowanych ludzi.
Korzystaj z trybu M w aparacie i E-TTL w lampie i wszystko będzie ok.
Sposób pomiaru ekspozycji nie ma tu żadnego znaczenia, bo i tak nie będziesz ustawiał ekspozycji na światło zastane.
Ustaw przysłonę tak, żeby uzyskać pożądaną głębię ostrości (f/4-f/5.6), czas naświetlania taki, aby uniknąć poruszenia (1/60-1/90 sek.), ISO na tyle wysokie, żeby wyłapać możliwie dużo światła zastanego przy uzyskaniu akceptowalnej jakości, a resztę zrobi lampa sterowana E-TTL-em.

Maver
28-01-2013, 23:18
Pytam raczej o to,jak wy staracie się ustawiać aparat, by używając lampy nie mieć na zdjęciu przepałów na twarzy fotografowanych osób ;)

Aparat w tryb manulany, lampa w TTL.

Zaleznie od tego co masz wkadrze albo ustawiasz korekte ekspozycji na minus albo na plus. Pamietaj ze korekta ekspozycji ma wplyw tez na moc blysku lampy, wiec jesli na przyklad chcesz sobie troszke niedoswietlic tlo, a pierwszy plan (oswietlany przez lampe) miec w porzadku to ustaw -1EV na korekcie ekspozycji i +1EV na korekcie mocy lampy.
Do tego musisz patrzec co masz na zdjeciu, jesli masz od cholery ciemnych rzeczy (np wszyscy w czarnych garniturach) ustaw ekspozycje na minus. Jesli duzo jasnych elementow na plus.
Tyle, cala filozofia.

greg7878
29-01-2013, 15:25

/.../ Pamietaj ze korekta ekspozycji ma wplyw tez na moc blysku lampy, wiec jesli na przyklad chcesz sobie troszke niedoswietlic tlo, a pierwszy plan (oswietlany przez lampe) miec w porzadku to ustaw -1EV na korekcie ekspozycji i +1EV na korekcie mocy lampy./.../

Małe sprostowanie.
Jest to prawda, ale w Nikonie - w systemie Canona korekty ekspozycji dla światła zastanego oraz światła błyskowego są od siebie niezależne.

Bangi
29-01-2013, 16:02
(...)to ustaw -1EV na korekcie ekspozycji (...)

A korekta ekspozycji działa w trybie maunulnym, z tego co wiem to chyba nie przecież...

mwitek
29-01-2013, 16:15
w trybie manualnym jak sama nazwa wwskazuje ekspozycje ustawiasz manualnie - i tak samo dokonujesz korekty - regulując parametry.

patrz na drabinkę ekspozyji czas i przesłone jak w p,a,s dajesz korektę - to samo robisz ręcznie w M

Sent from my MT11i using Tapatalk

Pirx
29-01-2013, 20:04

Zaleznie od tego co masz wkadrze albo ustawiasz korekte ekspozycji na minus albo na plus. Pamietaj ze korekta ekspozycji ma wplyw tez na moc blysku lampy, wiec jesli na przyklad chcesz sobie troszke niedoswietlic tlo, a pierwszy plan (oswietlany przez lampe) miec w porzadku to ustaw -1EV na korekcie ekspozycji i +1EV na korekcie mocy lampy.
Do tego musisz patrzec co masz na zdjeciu, jesli masz od cholery ciemnych rzeczy (np wszyscy w czarnych garniturach) ustaw ekspozycje na minus. Jesli duzo jasnych elementow na plus.
Tyle, cala filozofia.

Niestety ta cała filozofia jest z gruntu błędna.
Jak już wcześniej zauważył greg7878, tzw. korekta ekspozycji w Canonie ma zastosowanie wyłącznie dla automatyki pomiaru światła zastanego.
Pisanie o korekcie ekspozycji w odniesieniu do lampy błyskowej w E-TTL i trybu "M" w aparcie dowodzi wyłącznie Twojej nieznajomości rzeczy. I nie ma w tym niczego złego, że czegoś się nie wie. Gorzej, gdy ma się potrzebę dzielenia się swoją niewiedzą z innymi.

Dla uporządkowania pojęć :

Korekta ekspozycji nie ma żadnego zastosowania w trybie "M". Korektę można zastosować jedynie przy automatyce ekspozycji dla światła zastanego.
To o czym chciałeś napisać, w systemie Canona nosi nazwę "korekta ekspozycji dla błysku" (FEC - flash exposure compensation) i odnosi się wyłącznie do automatyki błysku E-TTL. W praktyce zmniejsza (-) lub zwiększa (+) siłę błysku lampy wyliczoną przez system E-TTL na podstawie błysku pomiarowego i nie ma z kolei najmniejszego wpływu na ekspozycję ustawioną w aparacie.
Pozostałe rady są z grubsza słuszne, tzn. w wyniku takiego a nie innego działania automatyki ekspozycji (zarówno tej dla światła zastanego, jak i dla błysku), ciemne sceny mogą wymagać korekty na minus, zaś jasne sceny korekty na plus.

janmar
31-01-2013, 21:41
Maver ,to nie było fair...
Sorry Pirx ,usunę te oba posty.Wróćmy do meritum.

olek.tbg
03-02-2013, 13:32
Dzięki wielkie za rady Panowie ;)
Wczoraj robiłem zdjęcia na 18stce, rezultat jest o niebo lepszy - przepałów praktycznie brak. Dzięki :)

Maver
05-02-2013, 13:04
To opisz jeszcze co zmieniles/poprawiles. Nastepni beda mieli gotowe pytanie i odpowiedz bez koniecznosci czytania calosci albo rozpoczynania kolejnej dyskusji.

olek.tbg
06-02-2013, 19:00
Zdjęcia robione w klubie, ISO i czas otwarcia ustawiłem tak,by tło wyglądało wporządku i nie było niedoświetlone. Zdjęcia robiłem w trybie M.

Światło lampy odbijałem od sufitu, ustawiłem ją w trybie E-TTL z mocą chyba +2/3.

Małe zmiany a dużo dały ;)