PDA

Zobacz pełną wersję : 580EXII słaby palnik?

anty
21-01-2013, 19:00
Witam.

Swoją lampę mam od ponad 2 lat, i raczej sporo z niej korzystam. Czy możliwe jest że z powodu eksploatacji lampa daje mniej światła? Znalazłem takie coś na allegro: Palnik do lampy Canon 580EX II flash (2964776593) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/palnik-do-lampy-canon-580ex-ii-flash-i2964776593.html) - czy osoba mająca duże pojęcie o elektronice może się zabierać za wymianę takowego elementu, czy jednak lepiej wysłać lampę na serwis?

espire
23-01-2013, 09:05
oczywiscie jest to do zrobienia przez elektronika, który oprócz wiedzy jak się wymienia palniki wyładowcze wie jak to zrobić - jak rozładować kondensatory, jak nie zniszczyć jakiegoś elementu podczas np lutowania. W przypadku wysłania lampy do serwisu wiesz że zabierają siedo tego osoby, które robią to na codzień, wykonują pewne rzeczy niejako odruchowo, rutynowo. Jak siezabierze za to ktoś, kto robi to pierwszy raz nie masz pewnosci czy zrobi wszystko jak wymaga producent. Nie masz też pewnosci, czy z wymianą palnika nie wiażą się jakieś dodatkowe czynnosci np pokręcenie jakimś tam potencjometrem bo moze okazć się, że każdy palnik jest odrobinkę inny.
Rozumuję po sprzecie jaki posiadasz że lampa raczej nie jest używana w celach amatorskich. Powiem tak, dla celów profi nie bawiłbym się w samodzielną wymianę palnika. Wolałbym to wysłąćdo serwisu. Zapłacić wiecej ale mieć pewność że jak sprzet wróci to mogę go spokojnie zabrać na zlecenie i nie wyszkoczy mi jakiś error w najmniej odpowiedniej chwili czy np kabelek sie odlutuje czy cos w ttm stylu. Dla profi musi być inny poziom nieazawodnosći niż dla zastosowań amatorskich.
Pytanie czy palnik jest oryginalnym palnikiem czy zamiennikiem pasujacym do lampy? (jakość, temperatura barwowa, trwałość itp)
Co do siły błyskania: mam 2 lampy canona i 420 na tych samych ustawieniach błyska mi mocniej niż 580. Dlaczego? Nie wiem. Buyło tak od początku. Róznice nie są znaczace ale są. O takich rzeczach decyduje oprogramowanie zarówno lampy jak i aparatu. W starych lampach z fotocelą było tak że aparat wyzwalał błysk, który trwał aż do fotoceli wpadła wymagana ilosć światła, błysk zostawł przrwany i było ok. Jeśli palnik był słabszy to błysk trwał dłuzej i było ok.
Tu mamy błysk pomiarowy, podczas którego zostaje obliczona wymagana ilość światła, potem następuje już błysk na sztywno. Ale czy jeśli faktycznie błysk jest słabszy to wina leży po stronie palnika a nie kondensatora, który gromadzi energię?
Gdy wyślesz do serwisu to ocenią, gdzie jest problem i naprawione będzie to co faktycznie wymaga tej naprawy.

Maver
23-01-2013, 09:22
Wymana palnika to nie lot w kosmos. Na upartego mozna to zrobic samemu. Chociaz jesli palnik blyska to raczej jest sprawny. Moc lampy w lampach systemowych reguluje sie czasem blysku, wiec jesli lampa daje mniej swiatla to szuka bym gdzie indziuej problemu.

live
16-02-2013, 22:16
Wymana palnika to nie lot w kosmos. Na upartego mozna to zrobic samemu. Chociaz jesli palnik blyska to raczej jest sprawny. Moc lampy w lampach systemowych reguluje sie czasem blysku, wiec jesli lampa daje mniej swiatla to szuka bym gdzie indziuej problemu.

Czesem masz taz ze palnik blyska i jest walniety. Mialem ostatnio przypadek ze w lampie przestal dzialac ettl i lampa blyskala 1:1 a prawidlowo tylko w trybie manualnym. Wymiana palnika zalatwila sprawe

Zbyszko666
17-02-2013, 11:16
Czesem masz taz ze palnik blyska i jest walniety. Mialem ostatnio przypadek ze w lampie przestal dzialac ettl i lampa blyskala 1:1 a prawidlowo tylko w trybie manualnym. Wymiana palnika zalatwila sprawe

Także mi się coś wydaje ,że niedługo też mnie czeka wymiana palnika miałem dokładnie ten sam przypadek co u ciebie. Lampa przełączyła się w TTL i błysk 1:1 to raz , a dwa również było tak przy trybie E-TTL . Więc ?

live
17-02-2013, 22:29
Także mi się coś wydaje ,że niedługo też mnie czeka wymiana palnika miałem dokładnie ten sam przypadek co u ciebie. Lampa przełączyła się w TTL i błysk 1:1 to raz , a dwa również było tak przy trybie E-TTL . Więc ?

Więc 467 zł w serwisie bedzie trzeba zostawic :(

Tibby
24-02-2013, 00:33
Jeśli zamiennik to z wymianą cena naprawy ok 200zł.