Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotografia samochodowa - Jaki obiektyw?

palin
17-01-2013, 09:42
Witam.
Od dawien dawna jestem fanem fotografii samochodowej. Moim "mentorem" jest tan Pan: Łukasz Dawczk | Hidden Lucas - automotive photography (http://hiddenlucas.pl/)
Już moją starą cyfróweczką próbowałem "coś tam" działać w tym kierunku.
Jednak niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem canona eos 1100d, dlatego chciałbym zrobić krok w przód i zainwestować coś w sprzęt.
Tu moje pytanie: jaki obiektyw jest mi potrzebny do robienia chociaż troche podobnych to tych j/w.
Powiem odrazu że nie zamierzam inwestować "milionów" w mój pierwszy taki sprzęt, bo poprostu nie jestem profesjonalistą, narazie się uczę, więc nawet jakbym kupił taki "kombajn" to potrzebowałbym rok na samo ogarnięcie jego obsługi :P

Krótko mówiąc, potrzebuję niedrogi obiektyw, który wspomoże/ułatwi mi robienie ciekawych fotek samochodów.
Kwoty jaką mogę przeznaczyć niepodaję, zdję się na Waszą intuicję.

Dzięki.

Czacha
17-01-2013, 09:52
Obawiam sie, ze na jednym obiektwie sie nie skonczy. Potrzebujesz na pewno cos z dluzsza ogniskowa. Z jasnych szkiel Canon 85/1.8. Jesli jeszcze dluzsza ogniskowa moze Tamron 70-300? Do wyboru masz tez starego Canona 70-210/3.5-4.5 lub swietnego optycznie Canona 70-200L f/4. Przyda sie tez cos szerokiego do dynamicznych ujec, wiec moze jakas Tokina 11-16?

Spory wybor na rynku, ale i sporo musisz zainwestowac jesli sprzet ma nie ograniczac ;) Ja bym zaczal od 85mm i szerokiego kąta.

PS. Poszukaj moze tez kogos innego na mentora, bo poziom tego nie jest jakis mocno rewelacyjny ;)

palin
17-01-2013, 10:08
ehhh, wszystko w granicach 1500-2000zł. Trzeba sie mocno zastanowić co kupić najpierw, jednak z tego co zdążyłem wyczytać z googlów, większość proponuje szeroki kąt i tak chyba zrobie. Canon odpada, bo to narazie poza moim zasięgiem finansowym. Może znajde jakąś używke, a właśnie na co zwracać uwagę przy zakupie takich rzeczy?

SkowronWro
17-01-2013, 10:10
statyw+lampa. długie czasy naświetlania+ operowanie błyskiem lampy zewnętrznej. spróbuj w jakieś galerii wieczorem. umiejętność obróbki i łączenia zdjęć w PS też się przyda. A co do poziomu Pana wyżej rzeczywiście nie am rewelacji:) w tych granicach nie znajdziesz przyzwoitego szerokiego. Jedynie tamron 10-24 wchodzi w gre ale to średnie szkło. ale statyw+lampa to też obowiązek i filtr polaryzacyjny:)

palin
17-01-2013, 10:30
To może lepiej kupić narazie statyw, jakąś lampe i pokombinować coś ze standardowym obiektywem?

Tylko że o lampach nie mam już zielonego pojęcia, więc może jakieś rady?

Tak mi teraz przyszło dogłowy... może jakieś ciekawe filtry?

Bolek02
17-01-2013, 10:35
Jeśli chcesz zacząć od szerokiego szkła typu UWA, to można upolowac w dobrej cenie np. Sigma 10-20.
Ja swego czasu swoje, niewiele używane sprzedałem za 1200zł - na początek wystarczy do body, którego używasz.

janmar
17-01-2013, 11:13

Filtry w fotografii jakiejkolwiek to rzecz normalna i oczywiście potrzebna..
Do samochodów polaryzacyjny na pewno.Lśniący lakier i odbicia w nim, nie zawsze są pożądane.

zoomi
17-01-2013, 11:20
na początek :
IDEALNY Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS jak nowy (2930584193) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/idealny-canon-ef-s-18-135-mm-f-3-5-5-6-is-jak-nowy-i2930584193.html)

zrobisz nim nie tylko szeroki plan ale i zbliżenie na detal autka :)
nie jest jasny ale za to ma stabilizację

masz przekrój ogniskowych

do fotografowania aut potrzebujesz filtr polaryzacyjny kołowy - poczytaj o nim

miłej zabawy :)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/203/14ais.jpg/)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/594/18an.jpg/)

Czacha
17-01-2013, 11:36
18mm na cropie nie jest szerokie

palin
17-01-2013, 11:56
No i już zgłupiałem....
To co najlepiej zrobić?
1. Statyw+lamp+ew. filtr
2. Używany szeroki obiektyw?
3. Inna opcja?

SkowronWro
17-01-2013, 12:22
jeżeli bedziesz robił w świetle dziennym to szeroki kąt+filtr+statyw, jak gdzies po garażach parkingach to lampa sie przyda. do 2 tys. zmieścisz sie z używ. sigmą10-20+filtr polar+statyw. może nie bedzie to manfrotto ale jakis silk czy velbon za 250-300zl

namoamo
17-01-2013, 12:28
Przede wszystkim photoshop.

18mm na cropie nie jest szerokie
Jak najbardziej wystarczająco szerokie. Często oglądam efekty z UWA i IMO porażka, wszsytko się wali koła powykrzywiane i zmienione proporcje auta. Na początek lepiej takie 17-18mm :)

SkowronWro
17-01-2013, 12:56
reasumując 18-55 wystarczy, statyw, lampa+jakiś softbox pewnie było by dobrze. no i filtr CPL

Czacha
17-01-2013, 13:06
Przede wszystkim photoshop.

Jak najbardziej wystarczająco szerokie. Często oglądam efekty z UWA i IMO porażka, wszsytko się wali koła powykrzywiane i zmienione proporcje auta. Na początek lepiej takie 17-18mm :)

Bo UWA trzeba umiec uzywac. Ale pisanie o kicie ze jest szeroki to naduzycie ;)

Qba1983
17-01-2013, 13:36
oczywiscie ze 18-55 wystarczy, domniemam ze to co podoba Ci sie w tych fotach to bróbka, a bog wie jakich tam obiektywow nie widze.
jak juz wspomniano kup filtr polaryzacyjny, statyw i ewentualnie lampe. do tego na pewno pare ksiazek i efekty beda lepsze niz jak bys kupil jakies supeeer uwa 10mm ktore zmasakruje kazdy fajny samochod.

zoomi
17-01-2013, 14:06
lampę kup później, statyw bardziej się przyda bo będziesz robił samochody nie w ruchu tylko stojące póki co

18mm na dole też styka póki co na cropie - nie chcesz przecież robić z auta ślimaka :)

filtr polaryzacyjny kołowy - koniecznie ! odbicia w karoserii, szybach - jak go kupisz sam będziesz wiedział
że do samochodów jest potrzebny - szczególnie czystych i nawoskowanych :)

Bart
17-01-2013, 14:33
A czy jako UWA można tutaj polecić manualnego Samyanga 14 mm?

Bolek02
17-01-2013, 15:14
Używany szeroki obiektyw w dobrej kondycji + filtr kołowy polaryzacyjny to doskonaly zestaw na początek.
Statyw zawsze możesz gdzieś pożyczyć, a na lampę zewnetrzną przyjdzie jeszcze czas.

palin
17-01-2013, 15:33
Wiekszość jest za tym zeby przystać na 18-55 tylko do tego koniecznie filtr, tyle że jakbym dajmy na to w przyszłości chciał sobie jednak kupić ten szeroki kąt to wtedy bede musiał znowu kupować filtr za bóg wie ile...?

A apropos filtrów, z tego co widze na allegro jest straszna rozbierzność cenowa 20zł - 700 zł. Czy mam się czym czymś szczególnym kierować w zakupie czy to jest na zasadzie "im droższe tym lepsze?"

zoomi
17-01-2013, 15:54
zanim kupisz 18-55 idź do sklepu i poproś o możliwość podpięcia do swojego aparatu 18-135 IS - zobaczysz
do czego w moto foto może się przydać dłuższa ogniskowa

filtr ma średnicę (to ważne - musisz kupić filtr o takiej średnicy jaką będzie miał obiektyw)
jak kupisz później szerszy kąt i będzie miał taką samą średnicę - filtr po prostu założysz na ten obiektyw
którego będziesz w danej chwili używał

najtańsze no name bym sobie odpuscił - ale czasami można trafić na alle w dobrej cenie np filtr
firmy Marumi :

Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing.php/search?string=marumi&category=8871&order=p)

p0m
17-01-2013, 18:35
nie uważacie, że lekkim nadużyciem jest proponowanie uwa (10mm na cropie) osobie, której mentorem jest facet, który go nie używa? poza tym uwa to trudne szkło tzn. trzeba nauczyć się nim posługiwać, a to wymaga i czasu i ochoty i jakiś tam umiejętności. mogę polecić 18-55 albo tamron 17-50 2.8. statyw i polar oczywiście.

Aleximov
17-01-2013, 20:20
Witam,

Przy mocno ograniczonym budżecie poleciłbym Ci jedno z dwóch rozwiązań:
1 - na pewno kupno statywu z metalową głowicą (200...350zł), kupiłbym (używany) kit 18-55 (do nauki, potem go sprzedał i kupił coś lepszego, jak już będziesz wiedział, co Ci jest potrzebne) i ew. dwa/trzy szkła manualne M42 + przejściówka (helios, 135mm, ...) i też potem to wszystko sprzedał, koniecznie polar (ok. 100zł) + redukcje (do obiektywów o innych średnicach gwintu) - i tak będziesz robił ze statywu, nieruchome obiekty, więc może być manualne szkło
2 - od razu: statyw z metalową głowicą (250...400zł), obiektyw 18-135/3.5-5.6 (lub coś jaśniejszego) + 85/1.8 (lub 100/2), dwa lepsze polary (na każdy obiektyw) + lampa z jakimś softboxem (lub innym rozpraszaczem) - zostanie na dłużej, ale będzie to znacznie droższe rozwiązanie...

Pozdrawiam, Alex

SkowronWro
18-01-2013, 11:16
statyw 18-135 85 lampa i gdzie to w 2tys sie zamyka? poza tym 85 na cropie raczej ma średnie osiągi. 18-55 +50 1.8 +statyw z głowicą kulkową +2polary i chyba w tej cenie się spokojnie zmieścimy nawet z lampą jeszcze

palin
18-01-2013, 12:30
Mówiąc "kit 18-55" macie na myśli to szkło które dają w zestawie przy zakupie aparatu?

Myślę że zdecyduję się na statyw + filtr narazie, bo to zawsze się przyda i nie wyrzuce pieniędzy w błoto. No chyba że uda mi sie gdzieś pobawić tym 18-135, widze że dałoby rade znaleźć coś w cenie 1000pln, a poza tym fajnie byłoby móc zoomować, nie jestem specjalistą, ale chyba na zoomie jest lepszy efekt rozmycia tła.

PS: Dzięki za wszystkie dotychczasowe rady ;)

SkowronWro
18-01-2013, 12:52
na zoomie 70-200 ze światłem 2.8 na pełnej klatce:P rozmycie tła to kwestia głębi ostrości a za w dużej mierze odpowiada przesłona obiektywu i to w stałkach jest lepsze rozmycie:)

salas
18-01-2013, 13:02
Taki "podstawowo - początkujący" zestaw którym się na pewno wiele nauczysz:
18-55 IS(200/250zł) albo 18-135 IS (700/1000) + 50mm f/1.8 (300/400zł) ceny w zależności używki/nówki
Przy 50mm f/1.8 już będziesz miał rozmyte tło i na cropie jakoś daleko nie będziesz musiał odchodzić żeby objąć cały samochód :)
Do tego jakiś statyw (ja kupiłem u Cichego bodajże Velbona 800r za 250zł + przesyłka i mogę go śmiało polecić :) na początek jest wystarczający!) i zostaje jeszcze sporo kasy więc możesz dokupić jakąś lampę i filtry o których wspominają inni !

ps. przy ewentualnej sprzedaży na 18-135 / 18-55 a nawet 50mm f/1.8 DUŻO NIE STRACISZ - to wszystko trzyma swoją cenę, a czasem da się wyrwać dobrą okazję :)

palin
18-01-2013, 13:37
Zastanawiam się tylko czemu wszyscy proponują statyw za 250zł i w góre, przecież istnieją dużo tańsze, dajmy na to coś takiego:
Statyw HAMA Star 260 Czarny, Statywy - Media Markt (http://www.mediamarkt.pl/warszawa-okecie/statyw-hama-star-260-czarny,id-289343)
Tak naprawde najważniejsze jest żeby aparat stał nieruchomo, a czy będzie przykręcony do statywu czy przyklejony do cegły to chyba nie robi różnicy, tyleże statywułatwia życie.

Co do obiektywu 50mm czym się rózni CANON EF 50mm f/1.8 II od CANON EF 50mm f/1.4 USM bo ja widze że za jeden trzeba zapłacić 1000zł więcej :)

Maver
18-01-2013, 13:41
To może lepiej kupić narazie statyw, jakąś lampe i pokombinować coś ze standardowym obiektywem?

Tylko że o lampach nie mam już zielonego pojęcia, więc może jakieś rady?

Moim zdaniem jesli nie masz "worka pieniedzy" na inwestowanie w jakies drogie szkla, to wiecej mozliwosci i lepsze efekty da Ci nawet jedna lampa.
Kup cos stosunkowo taniego, nawet jakies Yongnuo bez automatyki, do tego jeden zestaw wyzwalaczy radiowych zeby sciagnac lampe z aparatu i gotowe. Bedziesz mogl uzyskac fajniejsze efekty niz obiektywem za 2k. Na upartego mozesz kupic tez jakas uzywana lampe, ja uzywam starych Canonowskich 540EZ, ale rownie dobrze mozna kupic "cokolwiek" w smiesznych pieniadzach. Zwroc tylko uwage zeby lampa miala manualna mozliwosc regulowania mocy blysku i to wszystko co Ci do szczesia potrzebne.
Wyzwalacze radiowe mozesz kupic za pol ceny z gratisowa przesylka do polski na eBay'u z HongKongu.
Co do filtrow to moim zdaniem niczego nie potrzebujesz, przynajmniej na poczatek, bo wszystkie "filtry" nakladasz sobie potem przy obrobce w PS'ie.

Zalezy oczywiscie jakiego rodzaju fotografie samochodowa chcesz robic. Rownie dobrze mozesz pokombinowac ze zdjeciami robionymi na dlugich czasach naswietlania, wtedy do ciekawego oswietlenia wystarczy Ci nawer latarka za 10pln, a statyw mozesz zastapic taboretem albo postawic aparat na ziemi ;-)

Tak czy siak na poczatek proponuje poggoglac, poogladac troche filmow jak to robia inni, i znalesc na poczatek taki sposob fotografowania na jaki pozwala Ci obecnie Twoj sprzet.
Bedziesz potem potrzebowal czegos bardziej zaawansowanego to sam bedziesz wiedzial jaki sprzet jest Ci do tego potrzebny.

janmar
18-01-2013, 13:50
http://www.canon-board.info/pozostale-22/jaki-statyw-ad-2012-2013-a-81147/
Tak naprawde najważniejsze jest żeby aparat stał nieruchomo, a czy będzie przykręcony do statywu czy przyklejony do cegły to chyba nie robi różnicy, tyleże statywułatwia życie.

Co do obiektywu 50mm czym się rózni CANON EF 50mm f/1.8 II od CANON EF 50mm f/1.4 USM bo ja widze że za jeden trzeba zapłacić 1000zł więcej

Jeśli JEDYNYM kryterium jest cena to masz rację. :-D
Jeśli dopuszczasz istnienie innych kryteriów ,to nie masz racji.

odpowiedzi na pytania: czym rózni się obiektyw C 50/1,8 od C 50/1,4
czym róznią się od siebie statywy, znajdziesz w istniejących juz na forum wątkach.

np: w takim click (http://www.canon-board.info/obiektywy-21/50-1-4-a-50-1-8-moje-doswiadczenia-400d-27933/)

czy takim: click (http://www.canon-board.info/pozostale-22/jaki-statyw-ad-2012-2013-a-81147/)

7four
18-01-2013, 14:53
No i już zgłupiałem....
To co najlepiej zrobić?
1. Statyw+lamp+ew. filtr
2. Używany szeroki obiektyw?
3. Inna opcja?

Włóż trochę wysiłku i przyjrzyj się pracom "Twojego mentora". może źle to zabrzmieć, ale bez nerwów proszę :)
W jego zdjęciach jest zostawiony exif, robi cropem, widać jakie przesłony stosuje, jakie czasy naświetlania i jakie ogniskowe, które odpowiedzą tobie w jakim zakresie on używa obiektywu w swoich pracach, potem zobacz jaki masz budżet i jakie obiektywy w interesującej już Ciebie ogniskowej się mieszczą.

A na tematy który obiektyw lepszy to już inna bajka i wątki bez końca.

zoomi
18-01-2013, 17:57
Maver - polar to mu się bardzo przyda, błyszczący samochód to dość specyficzny obiekt

palin - nie widzę sensu inwestowania zbyt wiele w statyw, taki wystarczy : ST6 TRÓJNÓG STATYW FOTOGRAFICZNY 199cm + FUTERAŁ (2938221351) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/st6-trojnog-statyw-fotograficzny-199cm-futeral-i2938221351.html)

co do filtra polaryzacyjnego - kup dopiero jak będziesz już widział jakiego będziesz używał obiektywu

Aleximov
18-01-2013, 19:36
Witam,

Mówiąc "kit 18-55" macie na myśli to szkło które dają w zestawie przy zakupie aparatu?

Myślę że zdecyduję się na statyw + filtr narazie, bo to zawsze się przyda i nie wyrzuce pieniędzy w błoto. No chyba że uda mi sie gdzieś pobawić tym 18-135, widze że dałoby rade znaleźć coś w cenie 1000pln, a poza tym fajnie byłoby móc zoomować, nie jestem specjalistą, ale chyba na zoomie jest lepszy efekt rozmycia tła.

MZ masz rację i tak zrób. Proponuję jednak (w miarę) solidny statyw a nie taki "plastik-fantastik", jak powyżej - kiedyś kupiłem taki z plastikową głowicą i niestety do zdjęć kiepsko się nadaje - głowica trzeszczy, ciężko ją precyzyjnie ustawić, aparat z cięższym obiektywem (tele) opada pod ciężarem szkła - same problemy. Kup aluminiowy (nie musi być węglowy :) ) z metalową głowicą kulową (ok 300 zł) i na pewno będziesz zadowolony.

Ew. rozważ dokupienie obiektywu C50/1,8 (ew. jak pisałem Helios M42 + przejściówka) - tani a możesz pobawić się małą głębią ostrości przy otwartej przysłonie - jak Ci się spodoba, to wtedy kupisz coś droższego i solidniejszego (ew. z inną ogniskową).

Na razie poczytaj, porób zdjęcia i zobaczysz czego Ci brakuje.

Pozdrawiam, Alex

Mylkes
19-01-2013, 00:29
Maver - polar to mu się bardzo przyda, błyszczący samochód to dość specyficzny obiekt

palin - nie widzę sensu inwestowania zbyt wiele w statyw, taki wystarczy : ST6 TRÓJNÓG STATYW FOTOGRAFICZNY 199cm + FUTERAŁ (2938221351) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/st6-trojnog-statyw-fotograficzny-199cm-futeral-i2938221351.html)

co do filtra polaryzacyjnego - kup dopiero jak będziesz już widział jakiego będziesz używał obiektywu

Mimo wszystko też odradzam, takich statywów bo to tylko wyrzucenie kasy w błoto i plus kilka siwych włosów na głowie ;) mimo wszystko... zainwestuj w używany statyw nawet za 150 zł możesz dostać dobrą sztukę mf velbon albo i z tańszych hama, digipod, nawt camrocka posiadają ciekawe statywy w przyzwoitych cenach...

salas
19-01-2013, 19:29
jak szukałem taniego w miarę solidnego statywu to najlepsze opinie zbierał
HAMA TRAVELLER COMPACT PRO (199zł)
dołożyłem i kupiłem velbon sherpa 800r za 250zł + przesyłka
kumpel kupił hame - zrobiliśmy porównanie i velbon go troszkę zjada :p jest bardziej solidny, nie żałuję tych 75zł które musiałem dołożyć.

Maver
19-01-2013, 19:46

Chyba ze bedzie chcial zeby mu samochod blyszczal. Nie ma jedynie slusznego sposobu fotografowania, wiec nie koniecznie musi go kupowac na poczatek, zwlaszcza ze wyda na niego pare stówek a potem okaze sie ze uzywa i sam nie wie po co.
Jak mu bedzie potrzebny to moze go wtedy dokupic.

zoomi
19-01-2013, 23:13
parę stówek ? bez przesady, zacząć z polarem może za parę dyszek - tym bardziej że nie będzie to ani 77mm ani 82mm ;)
z polarem będzie błyszczał nadal - tyle że będzie miał nad tym kontrolę

Maver
20-01-2013, 15:07
parę stówek ? bez przesady, zacząć z polarem może za parę dyszek - tym bardziej że nie będzie to ani 77mm ani 82mm ;)
z polarem będzie błyszczał nadal - tyle że będzie miał nad tym kontrolę

Niech Ci bedzie, tylko w jednym poscie piszecie mu zeby nie kupowal taniego statywu bo to bez sensu, a w drugim zeby kupil polar za pare dyszek bo go potrzebuje...
Ot... z pewnym sprzetem wiadomo ze latwiej i lepiej sie pracuje, ale jak sie nie ma worka pieniedzy to sensowniejsze sa rady ktore nie wymagaja biegania do sklepu zeby zrobic kilka fajnych zdjec, a tak to chlopak nakupuje wiadro sprzetu i nie bedzie widzial co z tym zrobic, a na zdjeciach nie bedzie zadnego efektu widac.
No ale co kto lubi, nie ma jednego slusznego sposobu fotografowania. Niech sobie sam rozwiazanie dobierze do siebie.

zoomi
20-01-2013, 17:41
ja pisałem żeby kupił tani statyw bo do takiej fotografii i aparatu nie potrzebuje niczego wymyślnego i umiarkowanie tani polar (nawet używany)
to początki drogi, to co zaoszczędzi na drobiazgach dołoży do szkła :) musi od czegoś zacząć :)

reasumując - polecałem mu jeden obiektyw + niedrogie polar & statyw