Zobacz pełną wersję : Tania lampa AD 2013
Interesuje mnie lampa do C40D, niezbyt wymagający jestem, serdecznie proszę koleżanki i kolegów o dobrą radę (ew. wujka dobra rada).
Chodzi o tanią (nie lubie słowa - budżetowa) lampę, znalazłem takie propozycje:
- 550 EX
- YN-560 II
- YN 560
- YN-460 II
- YN-465
- YN-460
Co wybrać? Ew. czy polecacie, szanowni, coś innego? Chodzi oczywiście o podobny przedział cenowy, wiem, że 580 EX II będzie lepsza :)
pozdrawiam serdecznie
michalab
16-01-2013, 13:16
mam dwie sztuki 550EX i jestem bardzo zadowolony ma wszystko co potrzeba, teraz jednak, chyba może być ciężko taką kupić z małym przebiegiem, a nie wiem ile błysków one wytrzymują.
Było wałkowane dziesiątki razy, wiec krótko:
chcesz mieć pomiar TTL - pierwsza i piąta z listy, chcesz mieć wyłącznie lampę manualną - każda z pozostałych wymienionych. Sam dobierz kryteria: moc, dodatkowe funkcje, cena itd. Nie powiem Ci że 580II będzie lepsza, ale z pewnością będzie droższa.
oldarcher
16-01-2013, 13:35
Witajcie.
O ile pytanie wydaje sie bezsensowne i nieco trywialne to jednak okazało sie być wyzwaniem.
Szukam lampy która pracuje w HSS na manualnym ustawianiu mocy.
Mam lampę Nissin di866 i mimo iż działa HSS w TTL-u tak w manualu nie mam tej opcji.
Do tej pory znalazłem tą funkcję "organoleptycznie" w 580exII ale wydaje mi się bezsensownym przesiadka na tą lampę w momencie kiedy potrzebuje tylko HSS w manualu i z grubsza działajacego TTLu z 5Dmk2 i czasem 550D.
Nie musi być mocna ani bardzo zaawansowana.
Kiedy potrzebuje "szmocy" mam jeszcze Metza 50mz5 z lp76@105
YN568EX chyba tak ma, niestety nie mam aktualnie pod reka lampy zeby sprawdzic. Co do taniosci to nie wiem czy 700PLN to tanio?
dzieki
zatem skośnookie 550EX lub skośnookie YN-465
oldarcher
16-01-2013, 14:19
Przy cenie 580exII to jednak tanio
dzieki
zatem skośnookie 550EX lub skośnookie YN-465
Sam podałeś te modele nie biorąc pod uwagę innych producentów, a co ważniejsze nie określiłeś wartości w liczbach słowa TANIO ;-)
yrats - 'tanio' - kryje się w modelach przedstawionych - czyli ~300-500 PLN
dodałem też "Ew. czy polecacie, szanowni, coś innego?", nie znam się na tym super, dlatego prośba o pomoc.
pozdrawiam
dodałem też "Ew. czy polecacie, szanowni, coś innego?", nie znam się na tym super, dlatego prośba o pomoc.
pozdrawiam
No widzisz nie do końca - 550 w dobrym stanie potrafi kosztować sumę tych dwu liczb, a to już nie to samo i daje inne możliwości. Przy cyfrze 500 pozostaje dylemat nowa czy używana, a jeśli używana to dochodzą inne modele, a i nowa to jeszcze choćby Nissin 622.
Kiedyś stałem przed podobnym dylematem i kupiłem używaną EX 420 w rewelacyjnym stanie, ale u mnie priorytetem był HSS. Jak potrzebuję więcej światła to używam YN 560 II - całkiem przyzwoicie wykonany manual.
Tak więc kwotę już znamy, określ priorytety techniczne - wtedy wybór się sprecyzuje.
Jak dla mnie 420EX jest zbyt wolna, jeśli chodzi o ładowanie
Dobre jest tez 565EX, tylko slowo "tania" trzeba naciagnac troszeczke powyzej 500PLN.
Jak dla mnie 420EX jest zbyt wolna, jeśli chodzi o ładowanie
To jest konkret. W takim razie:
Dobre jest tez 565EX, tylko slowo "tania" trzeba naciagnac troszeczke powyzej 500PLN.
Jeśli ładuje tak jak 560 II to będziesz zadowolony, a i mocy nie brakuje.
Dziekuje za informację. Jak to mawiają - mocy nigdy za wiele.
przemo_k
17-01-2013, 04:34
Interesuje mnie lampa do C40D, niezbyt wymagający jestem, serdecznie proszę koleżanki i kolegów o dobrą radę (ew. wujka dobra rada).
Chodzi o tanią (nie lubie słowa - budżetowa) lampę, znalazłem takie propozycje:
- 550 EX
- YN-560 II
- YN 560
- YN-460 II
- YN-465
- YN-460
Co wybrać? Ew. czy polecacie, szanowni, coś innego? Chodzi oczywiście o podobny przedział cenowy, wiem, że 580 EX II będzie lepsza :)
pozdrawiam serdecznie
zdefiniuj słowo "tanio"
dla każdego znaczy ono co innego
tak jak pisałem wyżej:
a mam jeszcze pytanie do bardziej doswiadczonych kolegow - co lepiej: 550ex czy 430ex (nie 430ex II)?
YN568EX chyba tak ma, niestety nie mam aktualnie pod reka lampy zeby sprawdzic. Co do taniosci to nie wiem czy 700PLN to tanio?
Kupiłem YN568EX za 180$ i przy płatnością kartą kredytową wyszło mi 580zł. To było tydzień temu. Nie wiem jaki jest kurs USD, bo powinno być taniej.
Yongnuo YN-568EX High-speed sync HSS Flash Speedlite/Speedlight | YongNuo photo equipment online store (http://www.yongnuostore.com/product/yongnuo-yn-568ex-high-speed-sync-hss-flash-speedlite-speedlight_canon/) link bezpośrednio ze strony producenta.
to jest cena z przesylka? ile sie czeka na dostawe?
to jest cena z przesylka? ile sie czeka na dostawe?
Tak to jest cena z przesyłką (gratis). Czas oczekiwania około 3 tygodni.
Yongnuo YN-568EX High-speed sync HSS Flash Speedlite/Speedlight | YongNuo photo equipment online store (http://www.yongnuostore.com/product/yongnuo-yn-568ex-high-speed-sync-hss-flash-speedlite-speedlight_canon/) link bezpośrednio ze strony producenta.
To nie jest oficjalny sklep producenta. Chawison również o tym pisał w temacie o 560 III.
@wajs kupując w Hong Kongu czy Chinach nie masz polskiej gwarancji, lecz chińską, i w razie awarii trochę drogo odsyłać.. ;)
"no ale przeciez sie nie zepsuje..." :)
to co? 430ex czy 550ex? :)
tu macie taniej Wholesale yn 568 - Buy Low Price yn 568 Lots on Aliexpress.com (http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=yn+568&catId=0&manual=y)
No wlasnie z aliexpressa na probe bede chcial sciagnac jakies rzeczy do helikopterka a pozniej sprobuje cos cenniejszego. Macie jakies doswiadczenia ze skosnookimi sprzedawcami?