Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ctj#450

rysz
15-01-2013, 17:21
Na razie przerwa w moich zagadkach szachowych, bo nie mam pomysłu, o co spytać.

Żeby nie było nudno, to dam coś trudnego, czyli co to za urządzenie:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img705.imageshack.us/img705/8497/54811821.jpg)

Nie wymagam podawania nazwy, bo o niej nawet google nie słyszało. Należy określić przeznaczenie tej maszyny.

mxw
15-01-2013, 17:26
nie mam pojęcia co to za maszyna, ale niedawno oglądałem urządzenie z tysiąc-osiemset-któregoś roku do gwintowania luf w muszkietach - wyglądało dość podobnie. 8-)

rysz
15-01-2013, 17:31
nie mam pojęcia co to za maszyna, ale niedawno oglądałem urządzenie z tysiąc-osiemset-któregoś roku do gwintowania luf w muszkietach - wyglądało dość podobnie. 8-)

:)
Ja luf ni gwintowałem, przeznaczenie zupełnie inne. Swoją drogą taką maszynkę z XIX w. też chętnie bym zobaczył.

kosio
15-01-2013, 17:42
czy to jakiś specyficzny wiatromierz??

rysz
15-01-2013, 17:49
czy to jakiś specyficzny wiatromierz??

Zasilany wiertarką :shock:
Nie.

maciek12ss
15-01-2013, 17:59
to urzadzenie służy do czyszczenia różnych rzeczy metalowych . piasek poddany wibracjom czyści :)

rysz
15-01-2013, 18:10
to urzadzenie służy do czyszczenia różnych rzeczy metalowych . piasek poddany wibracjom czyści :)

Z czyszczeniem to nie ma nic wspólnego, ale druga część wypowiedzi jest już dość bliska prawdy.
Worek z piaskiem na zdjęciu służy co prawda jako balast, ale nie jest bez znaczenia.

maciek12ss
15-01-2013, 18:17
jest to szejker . służy do mieszania różnych płynów? farb? tynków ?:)

zanussi
15-01-2013, 18:21
Intryguje mnie ten licznik rowerowy :)

rysz
15-01-2013, 18:25
Nie służy to do mieszania, ale mieszanie było efektem ubocznym pracy urządzenia. A czasem wręcz przeciwnie: separacja.

Intryguje mnie ten licznik rowerowy :)

Była to najprostsza metoda dokładnego pomiaru prędkości obrotowej - prowizorka najtrwalszym rozwiązaniem :mrgreen:

maciek12ss
15-01-2013, 18:30
rozdrabniarka służy do rozdrabniania

rysz
15-01-2013, 18:43
rozdrabniarka służy do rozdrabniania

Też nie.
Chyba powinienem dodać, że to jedyne takie urządzenie na świecie. Są inne (też za wiele ich nie ma, bo prawie nikt tego nie potrzebuje) o tym samym przeznaczeniu, ale o wyraźnie innej konstrukcji.

W razie czego mam kilka przygotowanych podpowiedzi, ale na razie nie będę ich dawał.

pan.kolega
15-01-2013, 18:50
Jest to typowy egzemplarz tzw. "Kopciuszka mechanicznego" czyli urzädzenia do segregacji mieszanin np. betonu przez wibracje.

maciek12ss
15-01-2013, 18:51
czy to urządzenie pomiarowe ?

rysz
15-01-2013, 18:56
czy to urządzenie pomiarowe ?

Mniej więcej tak. Pomiary też były, ale to nie tyle urządzenie pomiarowe, co układ doświadczalny.

maciek12ss
15-01-2013, 19:03
masakra jakaś :) urzadzenie do badania wpływu drgań na organizm żywy hehe :) cuda już wymyślam

rysz
15-01-2013, 19:10
masakra jakaś :) urzadzenie do badania wpływu drgań na organizm żywy hehe :) cuda już wymyślam

W zasadzie, to można było przy okazji badać wpływ drgań na organizm żywy: konkretniej mój organizm (ja to ustrojstwo obsługiwałem) :cool:

Jak się żaden dobry trop nie pojawi, to jeszcze dziś będzie podpowiedź.

maciek12ss
15-01-2013, 19:29
czy to użądzenie służy do obserwacji zjawiska tryboluminescencji?

rysz
15-01-2013, 20:02
czy to użądzenie służy do obserwacji zjawiska tryboluminescencji?

Nie. Badane zjawisko jest niemniej ciekawe i niewiele lepiej poznane.

macsquad
15-01-2013, 20:30
wiertarka napedza podnosnik (moze srubowy - nie widze) z platforma, platforma unosi sie, do chyba zadanej wysokosci lub wysokosc jest mierzona (miarka) to co jest w pojemniku na platformie wypada na worek (duzo mcgivera do sklejania na worku) mozliwe, ze jakas zaleznoc masy i wysokosci. ciekawa skrzynka na platformie chyba do czegos sypkiego to na razie tyle

maciek12ss
15-01-2013, 20:41
hmmm czy to przypadkiem nie urządzenie do "mierzenia" skuteczności eliminowania drgań różnych materiałów. powiedzmy ze to cudactwo drga do środka wkladamy rozne tkaniny blachy drewno i sypiemy piasek podczas pracy im wyzej piasek podskoczy tym gorsza amortyzacha materialU badanego :O ale zmyslam co nie ?:)

rysz
15-01-2013, 20:54
Podobają mi się Wasze teorie. Niestety przeznaczenia nikt nie odgadł.
Układ ten służy do badania jednego, bardzo ciekawego i jak dotąd niewyjaśnionego (przynajmniej nie całkowicie) zjawiska.

wiertarka napedza podnosnik (moze srubowy - nie widze) z platforma, platforma unosi sie, do chyba zadanej wysokosci lub wysokosc jest mierzona (miarka) to co jest w pojemniku na platformie wypada na worek (duzo mcgivera do sklejania na worku) mozliwe, ze jakas zaleznoc masy i wysokosci. ciekawa skrzynka na platformie chyba do czegos sypkiego to na razie tyle

Po części masz rację: wiertarka faktycznie napędza układ, co powoduje pionowy ruch platformy i umieszczonego na górze pojemnika. Miarka rzeczywiście służy do pomiaru różnicy wysokości.
Z pojemnika jednak nic nie wypada. Czasem odpadało, ale to były oznaki awarii. Ślady sklejania worka, bo często pękał pod wpływem wibracji.
Pojemnik na coś sypkiego - zgadza się. Co ciekawsze ten pojemnik jest wymienny.

hmmm czy to przypadkiem nie urządzenie do "mierzenia" skuteczności eliminowania drgań różnych materiałów. powiedzmy ze to cudactwo drga do środka wkladamy rozne tkaniny blachy drewno i sypiemy piasek podczas pracy im wyzej piasek podskoczy tym gorsza amortyzacha materialU badanego :O ale zmyslam co nie ?

Też nie. Drgania były jak najbardziej pożądane.

maciek12ss
15-01-2013, 21:21
czy ma to jakis związek z rezonansem ?

rysz
15-01-2013, 21:53
czy ma to jakis związek z rezonansem ?

Z rezonansem też nie.
Chyba będę musiał podpowiedź wrzucić, ale to za godzinkę.

mxw
15-01-2013, 22:33
:)
Ja luf ni gwintowałem, przeznaczenie zupełnie inne. Swoją drogą taką maszynkę z XIX w. też chętnie bym zobaczył.
oki, poszukam foty, bo chyba coś jej pstryknąłem, choć nie było wolno. :roll:

wracając do twojej machiny: chmmm, powiedziałbym, że jest to dość złożone urządzenie do suszenia sałaty, ale wtedy nie byłoby takie unikalne.

czy badane zjawisko miało charakter czysto mechaniczny? (w sensie: nie np. elektrostatyczny)

rysz
15-01-2013, 23:06
oki, poszukam foty, bo chyba coś jej pstryknąłem, choć nie było wolno. :roll:

wracając do twojej machiny: chmmm, powiedziałbym, że jest to dość złożone urządzenie do suszenia sałaty, ale wtedy nie byłoby takie unikalne.

czy badane zjawisko miało charakter czysto mechaniczny? (w sensie: nie np. elektrostatyczny)

Zjawisko jak najbardziej o charakterze mechanicznym.

Oto podpowiedź, czyli przykładowy efekt pracy maszynki:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img543.imageshack.us/img543/4120/noweog.jpg)

mxw
15-01-2013, 23:20
OMG, badanie wpływu drgań na powstawanie fali czy coś? :shock:

rysz
15-01-2013, 23:24
OMG, badanie wpływu drgań na powstawanie fali czy coś? :shock:

Nie. Zdarzało nam się co prawda osiągnąć coś na kształt fali stojącej o częstotliwości równej 1/2 częstotliwości drgań, ale to był tylko efekt uboczny i powstawał w innych warunkach, niż badane zjawisko.

maciek12ss
15-01-2013, 23:35
wplyw czestotliwości drgań wysokość amplitudy fali :) już nie wiem co wymyślić zagadka nieziemska jakaś :)

arturs
16-01-2013, 00:15
jak jest połączona wiertarka z tym stolikiem? tzn. jak wiertarka się kręci to stolik podnoszony jest czym? ciśnieniem? przekładnią?

zonk
16-01-2013, 00:16
czy doświaczenie ma na celu zbadać właściwości gruntu pod wpływem trzęsienia ziemi?

rysz
16-01-2013, 00:20
wplyw czestotliwości drgań wysokość amplitudy fali :) już nie wiem co wymyślić zagadka nieziemska jakaś :)

Nie. Z falami to zjawisko ma niewiele wspólnego.

Postaram się wrzucić film z przebiegu zjawiska, pozostanie tylko nazwanie go.

--- Kolejny post ---

jak jest połączona wiertarka z tym stolikiem? tzn. jak wiertarka się kręci to stolik podnoszony jest czym? ciśnieniem? przekładnią?

Mimośrodem. To może pomóc.

czy doświaczenie ma na celu zbadać właściwości gruntu pod wpływem trzęsienia ziemi?

Nie taki był cel doświadczenia, ale z kolegami śmialiśmy się, że to badania nad zachowaniem się pustyni podczas trzęsienia ziemi.

michalab
16-01-2013, 11:13
Czy to bada jakieś zjawisko geologiczne?

Leon007
16-01-2013, 11:48
Szukanie najlepszego sposobu pakowania materiałów sypkich w pojemnikach o różnych kształtach.

michalab
16-01-2013, 12:16
Szukanie najlepszego sposobu pakowania materiałów sypkich w pojemnikach o różnych kształtach.
Po prostu nasypać? ;-)

v.1958
16-01-2013, 12:46
może chodzi o określenie optymalnego upakowania materiałów o różnych frakcjach?

maciek12ss
16-01-2013, 12:51
badanie wpływu drgań na rozszerzalność pojemnościową różnych materiałów

Mamrot
16-01-2013, 12:52
Maszyna do badania zawartości cukru w cukrze :)

A tak na poważnie, czy chodzi o badanie zależności: częstotliwość, szerokość naczynia do wysokości wznoszenia?

Aleximov
16-01-2013, 16:10
Witam,

A może to urządzenie do badanie zachowania się różnych przedmiotów (materiałów) w ośrodkach sypkich (np. piasek) poddanych wibracjom... Piasek (proszek) będzie zachowywał się częściowo jak ciecz, wrzucony przedmiot będzie "pływał" lub "tonął", można go fotografować (pojemnik jest przeźroczysty i ma "tarczkę celowniczą"), mierzyć parametry w funkcji częstotliwości pobudzenia, rodzaju medium itp....

Pozdrawiam, Alex

rysz
16-01-2013, 16:38
Ciągle brak poprawnych odpowiedzi, więc prezentuję nagranie przebiegu zjawiska:

http://www.youtube.com/watch?v=f0L9OfY8Dh8&feature=youtu.be

Widać dokładnie jak zjawisko przebiega, film przy dużej amplitudzie drgań, żeby wszystko było wyraźnie widoczne.
Pozostaje nazwanie zjawiska.
(film przedstawia przebieg w układzie 'płaskim' służącym głównie do prezentacji).

--- Kolejny post ---

Witam,

A może to urządzenie do badanie zachowania się różnych przedmiotów (materiałów) w ośrodkach sypkich (np. piasek) poddanych wibracjom... Piasek (proszek) będzie zachowywał się częściowo jak ciecz, wrzucony przedmiot będzie "pływał" lub "tonął", można go fotografować (pojemnik jest przeźroczysty i ma "tarczkę celowniczą"), mierzyć parametry w funkcji częstotliwości pobudzenia, rodzaju medium itp....

Pozdrawiam, Alex

W tym stwierdzeniu jest ziarno prawdy. To, co jest ciekawe w tym zjawisku to fakt, że tak nie zachowują się ani ciecze, ani ciała stałe.

maciek12ss
16-01-2013, 16:45
zjawizko transpotru za pomocą drgań

rysz
16-01-2013, 17:06
zjawizko transpotru za pomocą drgań

Niewątpliwie jest to częścią badanego zjawiska, ale tu chodzi konkretnie o tworzenie takich form.

maciek12ss
16-01-2013, 18:06
obserwacja wypiętrzania się piasku. wynurzanie sie większych ziaren jest wynikiem drgającego ruchu naczynia i przez odddziaływanie ruchu większych i mniejszych ziaren układu. Przy odpowiednio dużej częstotliwości i amplitudzie drgań podłoża ziarna tworzą swobodnie poruszający się zespół i mniejsze z nich osypując się wynoszą większe ku powierzchni

rysz
16-01-2013, 20:41
obserwacja wypiętrzania się piasku. wynurzanie sie większych ziaren jest wynikiem drgającego ruchu naczynia i przez odddziaływanie ruchu większych i mniejszych ziaren układu. Przy odpowiednio dużej częstotliwości i amplitudzie drgań podłoża ziarna tworzą swobodnie poruszający się zespół i mniejsze z nich osypując się wynoszą większe ku powierzchni

Wypiętrzanie tak. Reszta nie.
Ogólnie zjawisko polega na powstawaniu widocznych 'gór' podczas pionowych wibracji. Jest to powiązane z podciśnieniem jakie tworzy się pod piaskiem w chwili, gdy odrywa się on od podłoża (zjawisko nie zachodzi w próżni). Powstają widoczne na zdjęciu i filmie nierówności, które rosną i łączą się ze sobą, a piasek cyrkuluje wewnątrz nich.

Odpowiedzią jest nazwa zjawiska. Składa się ona z 2 słów, z których jedno jest nazwiskiem odkrywcy - jednego z lepiej znanych na świecie fizyków (żył w XIX w.)
Bardziej już podpowiedzieć nie mogę. Jeśli do 22 nie padnie odpowiedź, to kończymy zagadkę i wyznaczamy zwycięzcę na podstawie dotychczasowych postów :-?

rysz
16-01-2013, 23:10
No i niestety zagadka zostanie nierozstrzygnięta.

Badanym zjawiskiem były Kopczyki Faradaya (ang. Faraday Heaping).
Najlepsze jak dotąd wyjaśnienie zjawiska:
http://doc.utwente.nl/58270/1/interplay_of_air_and_sand.pdf

Zjawisko badana w ramach przygotowań do Turnieju Młodych Fizyków (http://www.polskie-towarzystwo-fizyczne.pl/tmf.html) (i później do International Young Physicists' Tournament (http://www.iypt.org/Home)). Zadanie 10 z roku 2011.

Wiedziałem, że zagadka będzie trudna, ale nie sądziłem, że aż tak. Na przyszłość nie będę dawał tak nietypowych zagadek. Fizyką jednak interesuje i zajmuje się niewiele osób.

W związku z tym moim zdaniem następna zagadka powinna trafić do maciek12ss, za rozpoznanie układu doświadczalnego/pomiarowego i aktywność w wątku.

maciek12ss
16-01-2013, 23:15
o woow :) trudna była naprawdę :) to znaczy zostałem mianowany do następnej zagadki tak ?