Zobacz pełną wersję : Jak podłączyć 2 mikrofony do Canon 600D?
Witam Serdecznie.
Jak podłączyć 2 mikrofony Yoga EM-2800 do Canon 600D?
Chciałbym przeprowadzać wywiad przy użyciu dwóch mikrofonów ale nie wiem jak je podłączyć :/
Czytałem w internecie i na forum o różnych adapterach mikserach itp (często przekraczających mój budżet)
Założyłem ten post w celu zapytania jak to zrobić stosunkowo nie dużym nakładem finansowym
bartezzx
12-01-2013, 18:35
Ja to bym zakupil jakis rekorder cyfrowy typu chociazby zoom h1 (jakbys mogl h4n to juz w ogole super) i wtedy jeden wpial w aparat, a drugi do rekordera i sobie polaczyl w postprodukcji
a czy jakość dźwięku przy montażu będzie taka sama z obu mikrofonów .. czytałem właśnie o tych zoomach i właśnie ten H4N wszędzie jest polecany ale aktualnie mnie na niego niestety nie stać :/
Witam Serdecznie.
Jak podłączyć 2 mikrofony Yoga EM-2800 do Canon D600?
Chciałbym przeprowadzać wywiad przy użyciu dwóch mikrofonów ale nie wiem jak je podłączyć :/
Czytałem w internecie i na forum o różnych adapterach mikserach itp (często przekraczających mój budżet)
Założyłem ten post w celu zapytania jak to zrobić stosunkowo nie dużym nakładem finansowym Wystarczy adapter mini-jack typu "Y" - teoretycznie powinno działać, o ile mikrofony są dopasowane parametrami do preampu w aparacie. Taniej nie będzie.
też się na tym zastanawiam lecz czy dźwięk nie będzie "wariował" i się synchoronizuje ew. ustawienie w sony vegasie tak by po renderowaniu było sii w sensie że zbierze dźwięk z obu mikrofonów ?
dokładnie do tego modelu
--- Kolejny post ---
czy zapisze się z obu czy będą jakieś "trzaski" wynikające z tego, że aparat ma tylko jedno wejscie mic
czy zapisze się z obu czy będą jakieś "trzaski" wynikające z tego, że aparat ma tylko jedno wejscie micPrzecież 600D rejestruje dźwięk stereo, ma wejście stereo - podłączasz wtykiem stereo dwa mikrofony, a czy to jest "jeden mikrofon stereo" czy dwa oddzielne mono, nie ma żadnego znaczenia w teorii. Mikrofon stereo, to dwa mikrofony po prostu.
--- Kolejny post ---
Kwestia jest taka, czy do gniazda w aparacie da się wpiąć gotowy adapter Y, czy trzeba go samemu zrobić z wtyczki stereo i dwóch gniazd mono na przewód. Zależy jakie gabaryty ma dany adapter. Nie mam 600D - zajrzałem do specyfikacji na stronie Canona i tam podają, że ma wejście stereo. Na tej podstawie doradzam najtańsze możliwe wyjście w podanym przypadku.
Kolekcjoner
12-01-2013, 20:53
Do Canona 600d...
Poprawione 8-).
dokładnie do tego modelu
--- Kolejny post ---
czy zapisze się z obu czy będą jakieś "trzaski" wynikające z tego, że aparat ma tylko jedno wejscie mic
Jeśli będzie wszystko dobrze polutowane to nie będzie problemu. Ważne żeby jeden mikrofon był podłączony do "tipa", a drugi do "ringa" jacka który wpinasz do aparatu.
możesz podać jakiś schemat wizualny zdjęcie schemat jak to zrobić ?
Dokładnie tak samo, jak są zrobione słuchawki. Zresztą jak podłączysz jakiekolwiek słuchawki do gniazda mikrofonowego w aparacie, to zamienią się one właśnie w mikrofony. Oczywiście jakość dźwięku będzie marna ale...
Jeżeli mikrofony mają własne przewody, to ekrany tych przewodów łączysz ze sobą i lutujesz do masy jacka. Jeżeli w przewodach mikrofonowych oprócz masy jest jedna żyła, to przylutowujesz ją do styku pierścienia dla prawego mikrofonu i do styku czubka dla lewego mikrofonu. Jeżeli oprócz masy z mikrofonu wystają dwie żyły, to jedna z nich prawdopodobnie będzie czerwona i traktujesz ją jak napisałem wyżej. Drugą żyłę, prawdopodobnie niebieską lub czarną podłączasz do styku masy w jacku.
Jedna rada - nie kupujcie tanich wtyków jack, bo marnej jakości wtyk potrafi pogrzebać nawet najlepszy mikrofon.
Kolekcjoner
13-01-2013, 14:55
Jedna rada - nie kupujcie tanich wtyków jack, bo marnej jakości wtyk potrafi pogrzebać nawet najlepszy mikrofon.
Otóż to. Do tego polutować taki wtyk to jest masakra (bardzo łatwo przegrzać).
Jeśli juz chcesz bardzo biedne rozwiazanie bez dodatkowych recorderow albo miksera to o ile wejscie mikrofonowe masz stereo mozesz zrobic sobie kabelek gdzie jeden mikrofon zapniesz na kanal lewy a drugi na prawy.
możesz podać jakiś schemat wizualny zdjęcie schemat jak to zrobić ?Ooops.. Skoro pytasz jak zrobić coś takiego, to znaczy że powinieneś to kupić, albo poprosić o pomoc kolegę który już coś lutował w życiu. Bez urazy. Schematów w sieci znajdziesz pewnie dużo..
Adapter prawdziwy tak wygląda: mini jack 2xmono->stereo (http://prosklep.pl/product/jack_jack_2185/adapter_mini_jackm_stereo__2_x_mini_jackf_mono_lr)
Tu masz tani(detn)ą wersję: trójnik (http://allegro.pl/rozgaleziacz-mini-jack-3-5-stereo-zloty-slim-i2938854928.html)
A tu masz to, czego potrzebujesz, jesli powyższe adaptery nie podejdą gabarytowo do aparatu: Trójnik (http://allegro.pl/rozgaleziacz-trojnik-wt-2-gn-mini-jack-3-5-i2917815580.html) (też "tania" wersja).