PDA

Zobacz pełną wersję : CTJ/Gtj #443

rysz
11-01-2013, 14:45
Kolejna zagadka szachowa.

Należy podać pochodzenie poniższej szachownicy:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/9296/img3146sl.jpg)

Daleko jej do poprzednich 2, ale do ciekawszych odpowiedniego pytania nie mogłem wymyślić.

Uwaga: odpowiedź ma być bardzo dokładna!

namoamo
11-01-2013, 14:52
Mialem/mam te szachy, tylko że w drewnianym pudełku. Ale pochodzenie, Polska?

rysz
11-01-2013, 14:58
Mialem/mam te szachy, tylko że w drewnianym pudełku. Ale pochodzenie, Polska?

Jak najbardziej Polska.

Spodziewałem się, że ktoś może takie mieć, więc odpowiedź ma być bardzo dokładna.
Jeśli miałeś, to nic. Jeśli masz, to już znasz odpowiedź :arrow:

namoamo
11-01-2013, 15:01
Podobne robi "Węgiel" z Tarnowa.

rysz
11-01-2013, 15:04
Podobne robi "Węgiel" z Tarnowa.

To jednak tylko podobne :-P

Ale to dobrze, bo zagadka nie padnie tak od razu.

Bangi
11-01-2013, 15:09
Kraków?

michalab
11-01-2013, 15:34
OLZA Cieszyn?

rysz
11-01-2013, 15:42
OLZA Cieszyn?

Zgadza się. Za łatwo było.

Dla formalności, bo zagadka już w zasadzie rozwiązana: podaj skąd dokładnie pochodzi szachownica (Cieszyn za mało dokładnie).
Tak czy inaczej następna będzie Twoja.

akustyk
11-01-2013, 15:44
tez takie mialem ;)

rysz
11-01-2013, 15:49
tez takie mialem ;)

Czyli było zdecydowanie za łatwo ;)
Ja mam, a są prawie 2 razy starsze ode mnie.

Następnym razem trzeba będzie znowu wziąć jakieś produkcji zagranicznej, to będzie więcej zabawy.

michalab
11-01-2013, 17:37
Dla formalności, bo zagadka już w zasadzie rozwiązana: podaj skąd dokładnie pochodzi szachownica (Cieszyn za mało dokładnie).
Tak czy inaczej następna będzie Twoja.
Producent to Spółdzielnia Pracy "Jedność" Cieszyn, ale w którym dokładnie miejscu to szczerze nie wiem.
Ja mam trochę inne w drewnianym pudełku (ale i na takich się grało), które jest jednocześnie szachownicą, a na stempelku adresu niestety brak :-(.

rysz
11-01-2013, 18:34
Producent to Spółdzielnia Pracy "Jedność" Cieszyn, ale w którym dokładnie miejscu to szczerze nie wiem.
Ja mam trochę inne w drewnianym pudełku (ale i na takich się grało), które jest jednocześnie szachownicą, a na stempelku adresu niestety brak :-(.

Dokładnie o taką odpowiedź chodziło.

Drewnianego pudełka zazdroszczę, bo drewno uwielbiam.

akustyk
13-01-2013, 00:08

to co, moze wystawisz cos? :)

rysz
13-01-2013, 00:22
to co, moze wystawisz cos? :)

michalab od wczoraj się nie pojawił na forum, więc dajmy mu jeszcze chwilę.

Ja jutro przed 14 wyjeżdżam, więc możemy ustalić, że jeśli do tego czasu michalab nie da znaku życia, to następną zagadkę przejmuje namoamo.
Piszę teraz, bo nie wiem, czy jutro będę miał czas. Na razie czekamy na odpowiedź zwycięzcy.

akustyk
13-01-2013, 01:01
michalab od wczoraj się nie pojawił na forum, więc dajmy mu jeszcze chwilę.

Ja jutro przed 14 wyjeżdżam, więc możemy ustalić, że jeśli do tego czasu michalab nie da znaku życia, to następną zagadkę przejmuje namoamo.
Piszę teraz, bo nie wiem, czy jutro będę miał czas. Na razie czekamy na odpowiedź zwycięzcy.

OK, napisalem juz PW do michalab, licze ze da znak zycia. jakby cos, to dopilnuje, zeby bylo tak jak zdecydowales...

michalab
14-01-2013, 10:18
OK, napisalem juz PW do michalab, licze ze da znak zycia. jakby cos, to dopilnuje, zeby bylo tak jak zdecydowales...
Zaraz coś wystawię, przepraszam zapomniałem o gtj.