Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie do CSI - Czy 6D posiada gwarancję na bezpłatną wymianę migawki?

dulak
10-01-2013, 14:02
Witam,

Ponieważ owe pytanie coraz częściej pojawia się w dyskusjach warto byłoby gdyby serwis odpowiedział czy 6D posiada gwarancję na bezpłatną wymianę migawki jeśli nastąpiłaby jej awaria przed osiągnięciem 100 000 cykli a aparat byłby już poza gwarancją oraz rękojmią jak ma to miejsce w 5D czy 1D?

Pozdrawiam
Artur

CSI
14-01-2013, 17:08
Wszelkie informacje na ten temat znajdują się na stronach producenta.

dziobolek
14-01-2013, 20:06
WOW! :shock:

MC_
14-01-2013, 20:11
No i temat wyczerpany.

pawelo1
14-01-2013, 20:15
niestety, ale producent nie podaje czy jest bezpłatna wymiana migawki po ukończonej gwarancji. Co innego Państwo mówili mi przez telefon i kierują do canon polska.Niestety ale canon polska do dzisiaj się nie odezwał a miał się dowiedzieć tego bo nie wiedzą oczywiście. Ehhh ile można sprawdzać taką informacje. Takie rzeczy canon powinien wiedzieć już od pojawienia się go w sprzedaży czy nawet od premiery. Jak będę coś wiedział na ten temat od canona to dam znać tak jak pisałem to w wątku o 6D. Merde oni w rękach go jeszcze nie mieli tak mi powiedziano jak dzwoniłem i nie wiedzą dlatego odsyłają do canon polska, a canon polska tak jak wyżej pisałem, więc koło się zamyka. Proszę pokazać dać linka gdzie bo ja nie znalazłem nigdzie takich informacji o 6D.Dopóki nie będzie wiadomo będą takie, a nie inne informacje na ten temat. Jutro przypomne się w canon polska i ich opiernicze, że tak długo to trwa. No jest to niepojęte, żeby takich informacji nie wiedzieć skoro są ustalane już na produkcji a nie jak się coś stanie to będą pytać się czy wymieniać za darmo czy płacić.Pozdrówki

Merde
14-01-2013, 20:18
Faktycznie. Ile razy była mowa na ten temat - tyle razy nie udało mi się w oficjalnych papierach Canona potwierdzić GWARANCJI na przebieg migawki.
CSI: pokażcie palcem gdzie tego szukać, inaczej tego typu pytania będą się powtarzać z każdym nowym modelem.

pawelo1: CSI doskonale wie lub będzie wiedzieć (jeśli jeszcze nie dostało wytycznych z CP). Nie bardzo rozumiem czemu obie strony unikają jednoznacznego określenia stanowiska, tylko bawią się w podchody...

sebfoto
17-01-2013, 19:41
Canon UK stwierdził co następuje:
The warranty on the EOS 6D is valid for one year from the original purchase date of the new product, for any repairs required outside of this 12 month period, the cost will be advised at the time of enquiry.

For more information regarding our warranty offering please visit: Canon UK - Warranty (http://www.canon.co.uk/Support/Warranty/)

link (https://www.facebook.com/CanonUKLtd/posts/490661397644524)

dulak
17-01-2013, 20:40
I to się wydaje logiczne, 6D jest przecież poza linią Canon Professional.

jaś
18-01-2013, 09:09
Nie bardzo rozumiem czemu obie strony unikają jednoznacznego określenia stanowiska, tylko bawią się w podchody...
pewnie ze względów biznesowych po prostu trudniej taki amatorski sprzęt sprzedać rodzimym "zawodowcom". Marketing może stwarzać pozory sprzedaży sprzętu profesjonalnego przy sprzęcie który takim nie jest. To tak jak przy sprzedaży zielonych (kluczowy jest kolor) wiertarek w biedronce po 99zł tyko cena produktu większa.

jaś
18-01-2013, 11:24
I jeszcze dodam że żaden marketing nie będzie opisywał cech negatywnych produktu, słowo "nie" jest niemarketingowe jeśli producent nie pisze o dodatkowej gwarancji na migawkę to znaczy że takiej gwarancji nie ma (gdyby była to by napisał że jest), producentowi może nawet z trudem przychodzić stwierdzenie faktu że produkt ma TYLKO roczną gwarancję producenta podczas gdy w bardziej cywilizowanym świecie gwarancja producenta jest dłuższa.

Czacha
18-01-2013, 11:28
Amator do 100tys zapewne nie dopstryka tylko zdazy kupic nowy, osoba zajmujaca sie fotografia zawodowo migawke zmieni po 2-3 latach nawet jesli nie padnie.

mierkiewiczm
20-01-2013, 18:21
Ja jako amator po jakimś czasie dobiłem w 5D MKI do 18 tys zdjęć i padła migawka. Oczywiście było to już po gwarancji - szczęśliwie była gwarancja na migawkę. Niestety sprzęt produkuje się coraz bardziej badziewny więc lepiej by było mieć w 6D gwarancję do 100 tyś. na migawkę.

MAF
20-01-2013, 18:43
I jeszcze dodam że żaden marketing nie będzie opisywał cech negatywnych produktu, słowo "nie" jest niemarketingowe jeśli producent nie pisze o dodatkowej gwarancji na migawkę to znaczy że takiej gwarancji nie ma (gdyby była to by napisał że jest), producentowi może nawet z trudem przychodzić stwierdzenie faktu że produkt ma TYLKO roczną gwarancję producenta podczas gdy w bardziej cywilizowanym świecie gwarancja producenta jest dłuższa.

No dobrze, a przy 5D mkIII jest informacja o dodatkowej gwarancji na migawkę?

jaś
20-01-2013, 22:56
"nie mam wiedzy na ten temat" - znaczy po prostu nie wiem

PoulN
23-01-2013, 20:29

W poszukiwaniu tytułu: Canon EOS 5D Mark III - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=XGOaoMC_6BE)

1:05:38 sec.

maciek1
23-01-2013, 22:17
Straciłem 2 godziny !!! Ale Pan Robert Woźniak mi to wynagrodził. Świetny program a i informacji wiele. Znaczy 100 000 gwarantowane.

sebfoto
23-01-2013, 22:59
Straciłem 2 godziny !!! Ale Pan Robert Woźniak mi to wynagrodził. Świetny program a i informacji wiele. Znaczy 100 000 gwarantowane.

150! 1:05:58

maciek1
23-01-2013, 23:28
Mam 6D.

PoulN
24-01-2013, 00:07
Podałem czas o rozpoczęciu info o migawkach żeby nie oglądać całości :) bo większość to dobrze znane już przez wszystkich ble-ble-ble ;)
W tamtym roku padła mi w 30D który to podobnie jak "współczesne" dwucyfrówki ma przebieg gwarantowany 100tys. wymienili za darmo, a że po gwarancji pisać nie trzeba :p

jac+
24-01-2013, 00:28
Wśród tego ble ble ble wkradła się błędna informacja, że dopiero od 60D canon udziela odrębnej gwarancji na migawkę. Tak było już wcześniej.

airhead
24-01-2013, 15:40
Wśród tego ble ble ble wkradła się błędna informacja, że dopiero od 60D canon udziela odrębnej gwarancji na migawkę. Tak było już wcześniej.

bo to chyba miało znaczyć "od 6D w górę" a nie w sensie chronologicznym

Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 za pomocą Tapatalk 2

rojo
24-01-2013, 22:29
potwierdzone jeszcze raz w dzisiejszym programie przrz Woźniaka (chyba), nawet po zakończenu gwarancji działa wymiana jak migawka padnie poniżej 100000...

pawelo1
24-01-2013, 22:30
Informacja jest już potwierdzona tzn. migawka jest wymieniana bezpłatnie po gwarancji. W programie fotograficzny program bez nazwy zadałem to pytanie i Robert Woźniak z canon polska potwierdził, że tak jest. Pozdrówki

Goomis
25-01-2013, 19:01
Co ciekawe, ja zawsze sprawdzałem jakie jest gwarantowany przebieg w Canon Camera Museum i tam zawsze albo w "outline" albo "specification" była podana wartość gwarantowana migawki. Niestety od 1DIV już nie ma. (a 6D i 1DX nie ma w ogóle :P )
Dobrze, że się wyjaśniło bo sam też dla 5D3 szukałem czy jest 150 jak dla mkII czy może więcej - a nie pamiętałem, że w programie do którego link jest podany wyżej, to padło, choć oglądałem cały (tyle, że zaraz po "premierze" ;) )

e-pic
16-03-2013, 02:12
Odświeżę temat... To jak to w końcu jest w przypadku Canona 6D?
Jest gwarantowany jakiś przebieg migawki nawet w przypadku skończenia się okresu gwarancyjnego czy nie jest?
Czytam sprzeczne informacje... Jedne źródła podają, że jest gwarancja na migawkę, inne że nie ma. Sam już nie wiem jak to w końcu jest.
Czy gdzieś jest oficjalnie napisane, że w 6D jest gwarancja na migawkę? A może mamy tylko rok gwarancji na sprzęt? A co później?
A jeśli przez rok zrobię tylko 10tys. zdjęć, gwarancja minie a po 30tys. migawka padnie? Co wtedy?

Merde
16-03-2013, 10:28
Czy gdzieś jest oficjalnie napisane, że w 6D jest gwarancja na migawkę?

Szczerze powiedziawszy to ja nigdzie nie widziałem oficjalnej informacji od Canona dotyczącej jakiegokolwiek aparatu.
Deklarowana żywotność to nie jest gwarancja bezpłatnej wymiany.
Nikon też podaje deklarowaną żywotność migawki, a jak wszyscy wiemy - po upłynięciu okresu gwarancyjnego, nawet jeśli migawka ma ledwo parę tysięcy zdjęć, wymiana jest płatna.

mirasb
16-03-2013, 12:20
Witaj
Dziwne rzeczy piszecie. Canon wymienia uszkodzone migawki bezpłatnie. Sprawdziłem to na własnym aparacie. Canon 30d po 75.000 migawka przestała trzymać czasy i została wymieniona bezpłatnie. Wielu kolegów również nie płaciło za jej wymiane oczywiście nie przekraczając deklarowanego przebiegu.

Pozdrawiam
Mirek

Merde
16-03-2013, 12:24
Witaj
Dziwne rzeczy piszecie. Canon wymienia uszkodzone migawki bezpłatnie.

To wiemy. Ale nie w każdym aparacie, stąd wieczne pytania i urban legends.
Jakiś czas temu była mowa, że w 30D nie wymieniają, tylko od 40D wzwyż. Teraz znów że 6D nie ma gwarancji.
A wszystkiemu winien producent, który nie chce z jakiegoś dziwnego powodu[1] określić jednoznacznie swojego stanowiska.

[1] A ten dziwny powód to zapewne chęć zachowania możliwości wycofania się z darmowej wymiany migawki w dowolnym momencie.

e-pic
16-03-2013, 17:11
Jakiś czas temu była mowa, że w 30D nie wymieniają, tylko od 40D wzwyż. Teraz znów że 6D nie ma gwarancji.

Czyli mam rozumieć, że np 60D ma deklarowany przebieg 100tys. i jak migawka padnie wcześniej to wymienią a w dwa razy droższym 6D nie wymieniają? :shock:

Bangi
16-03-2013, 19:35
Czyli mam rozumieć, że np 60D ma deklarowany przebieg 100tys. i jak migawka padnie wcześniej to wymienią a w dwa razy droższym 6D nie wymieniają? :shock:

Jedyne co jest pewne, to, że za bardzo nie wiadomo nic :(;)

michael_key
16-03-2013, 19:49
W to akurat to nie wierzę, że tak może być.

e-pic
16-03-2013, 19:49
Jedyne co jest pewne, to, że za bardzo nie wiadomo nic :(;)

Rewelacja po prostu... :???:

Morfii
24-03-2013, 11:26
Miałem nadzieję że coś się wyjaśni do końca tego posta ale jest lekka kupa... coraz częściej CANON ma w d... klientów. Szkoda..

dziobolek
24-03-2013, 16:03
A coś się zmieniło w kwestii gwarantowanego przebiegu migawki???

Jakiś czas temu takowa gwarancja dotyczyła zdaje się aparatów zaliczanych do segmentu PRO,
i o ile dobrze pamiętam, to 50D był ostatnim dwucyfrowym modelem, który się do niego zaliczał.

Pytanie, czy 6D jest w segmencie PRO?
No i czy Canon nie zmienił polityki w tym temacie...?

PoulN
10-04-2013, 14:39
To wiemy. Ale nie w każdym aparacie, stąd wieczne pytania i urban legends.
A wszystkiemu winien producent, który nie chce z jakiegoś dziwnego powodu[1] określić jednoznacznie swojego stanowiska.

[1] A ten dziwny powód to zapewne chęć zachowania możliwości wycofania się z darmowej wymiany migawki w dowolnym momencie.

Dwa lata temu wymienili mi w 30D bez problemu (oczywiście poniżej 100k) nie musze pisać że był po gwarnacji.
6D ma bezpłatną wymianę do 100k
Wszystkie 1D`ynki mają gwarant 150k, 200k, 300k i 400k - zależnie od modelu i każde xxD ma bezpłatną do 100tys z wyłączeniem 10D który ma 40k (chyba)
Nie wiem jak sprawa ma się z xxxD i xxxxD, pamiętam że 350D ma 30k - ale kij wie czy to jest gwarancja czy tylko "szacowana żywotność" - raczej to drugie.

W wywiadzie z Woźniakiem padły dziwne słowa że od jakiegoś tam modelu canon od niedawna wymienia migawkę (chyba 60D?) a prawda jest taka że ludziom powymieniali bezpłatnie w 20D i dalej wymieniają jak ktoś ma takowego poniżej przebiegu.
Tym bardziej więc wydaje się ze w 6D bezpłatna wymiana to pewniak,... niedługo "profesjonaliści" natrzaskają <100k JPG`ów i się przekonamy.

Problem w tym że jak zostało wspomniane przez kogoś wcześniej - nie ma na ten temat cały czas jakiejś jednoznacznego klarownej odpowiedzi ze strony Canona, pewnie dlatego że za jakiś czas po wyczerpaniu zapasów części - migawek mogą zacząć odprawiać ludzi np. ze starszymi xxD z kwitkiem,... bez żadnego oficjalnego stanowiska nic nikt im wtedy nie zrobi - zostawiają sobie otwartą furtkę.

Merde
10-04-2013, 15:17
/.../(chyba)/.../ kij wie czy to jest gwarancja czy tylko "szacowana żywotność" /.../ więc wydaje się ze /.../

Zostawiłem esencję problemu ;-)

Problem w tym że jak zostało wspomniane przez kogoś wcześniej - nie ma na ten temat cały czas jakiejś jednoznacznego klarownej odpowiedzi ze strony Canona, pewnie dlatego że za jakiś czas po wyczerpaniu zapasów części - migawek mogą zacząć odprawiać ludzi np. ze starszymi xxD z kwitkiem,... bez żadnego oficjalnego stanowiska nic nikt im wtedy nie zrobi - zostawiają sobie otwartą furtkę.

Dokładnie to napisałem wcześniej. Chcą mieć możliwość wycofania się z darmowej wymiany w dowolnym momencie bez konieczności tłumaczenia się przed klientami.

e-pic
29-06-2013, 13:58
Ostatnio usłyszałem od jednego ze sprzedawców w dużej sieci sprzedaży, że 6D ma gwarancję na 150tys. cykli. Podobno tak im na szkoleniu mówili... Ale to tylko gadanie. Żaden konkret :/

volv
10-07-2013, 19:50
6D ma gwarancję na 100tys. cykli migawki, 5D mk III ma na 150tys. I teraz możecie uznać, że macie odpowiedź "od kogoś z Canon'a" ;)

e-pic
10-07-2013, 20:17
6D ma gwarancję na 100tys. cykli migawki, 5D mk III ma na 150tys. I teraz możecie uznać, że macie odpowiedź "od kogoś z Canon'a" ;)

A skąd ta informacja?

Kolekcjoner
10-07-2013, 21:04

Nie nie możemy uznać, bo nie mamy pojęcia w czyim imieniu to piszesz.

volv
10-07-2013, 22:01
A skąd ta informacja?

takie informacje dostaliśmy "z góry". Za to 1dx ma 400tys. - jeszcze dodam.

Kolekcjoner
10-07-2013, 22:10
Od św. Piotra znaczy się ;)?

volv
10-07-2013, 22:14
od marketingowców, jestem tylko skromnym promotorem ;)

Kolekcjoner
10-07-2013, 22:24
I wszystko jasne - ergo - dalej nic nie wiemy 8-).

volv
10-07-2013, 22:33
nasz koordynator to sprawdzał ponoć i się zgadza ;)

e-pic
11-07-2013, 18:42
Ale nigdzie nie jest to jasno napisane... A to, że ktoś powiedział, że jego kolega słyszał... sam wiesz jak to brzmi ;)

Kolekcjoner
11-07-2013, 18:48
nasz koordynator to sprawdzał ponoć i się zgadza ;)
Ale z czym się zgadza? Kolego napisz prosto jasno, kto, co Ci mówił - to można to będzie jakoś zweryfikować, bo takie gadanie to jest po prostu plotkowanie o wartości merytorycznej ujemnej. Ujemnej dlatego że może kogoś wprowadzać w błąd, a nie jest to celem tego forum - wręcz przeciwnie - po to tu dyskutujemy żeby wszelkie wątpliwości w temacie wyjaśniać.

pan.kolega
11-07-2013, 20:33
W zasadzie wszystko jest wiadome i pewne.

- na 100% pewne jest, że serwis często wymienia migawki po okresie gwarancji.
- na 100% wiadomo, że nie jest to zawarte w żadnej gwarancji skierowanej do konsumenta.

Czyli zawsze w przypadku padu migawki warto zapytać albo porosić o darmowa wymianę.
Czy mógłby ktoś wymyślić sytuację w której posiadanie większej wiedzy na ten temat byłoby praktycznie korzystne, poza ciekawościa?

rojo
07-10-2013, 16:22
dobra, a z innej mańki bo nie znalazłem. A jak mi migawka padnie po przekroczeniu 100k ale jak aparat jest jeszcze na gwarancji to co się wtedy dzieje?

zoomi
07-10-2013, 20:38
powinno być tak że podlega gwarancji w czasie jej trwania bez względu na licznik powyżej 100k

Bolek02
08-10-2013, 09:13
zoomi to czysta teoria , a my chcielibyśmy się dowiedzieć jak jest naprawdę.

zoomi
08-10-2013, 09:38
działania powinny być zgodne z prawem

jeżeli masz samochód i w gwarancji napisano 150000km lub 3 lata co pierwsze nastąpi - to wszystko jasne

czy w gwarancji do puszki mamy coś o ilości zdjęć ? nie - zatem jest to roczna gwarancja bez ograniczenia przebiegu

co na to CSI nam powie ?

MC_
08-10-2013, 09:43
co na to CSI nam powie ?

"Proszę przesłać aparat do serwisu celem zdiagnozowania usterki". :lol::lol:

Bangi
08-10-2013, 10:06
Jest jeszcze jedna strona tego medalu, żadna gwarancja z tego, co się orientuję nie obejmuje naturalnego zużycia technicznego, dlatego zaryzykowałbym bym stwierdzenie, że jak padnie po 100 tys. w okresie zwykłej gwarancji to niekonieczne naprawa/wymiana byłaby uznana w ramach gwarancji ;)

Adam71
08-10-2013, 10:10
działania powinny być zgodne z prawem

jeżeli masz samochód i w gwarancji napisano 150000km lub 3 lata co pierwsze nastąpi - to wszystko jasne

czy w gwarancji do puszki mamy coś o ilości zdjęć ? nie - zatem jest to roczna gwarancja bez ograniczenia przebiegu

co na to CSI nam powie ?

Tylko gwarancja nie obejmuje większości części bo zużywają się i są tzw eksploatacyjne tj hamulce , sprzęgło, amortyzatory , paski , płyny i oleje ,świece , wtryskiwacze , układ wydechowy itd. To jest tylko żeby przywiązać klienta do drogich serwisów w czasie trwania gwarancji - co zresztą jest niezgodne z prawem w UE.

Bolek02
09-10-2013, 10:46
To są czyste spekulacje na temat gwarancji, która powinna być określona jednoznacznie i nie bardzo jest miejsce na domysły.
Proponuje zatem poczekać na interpretację serwisu CSI odnośnie warunków gwarancji.

rojo
11-10-2013, 15:25
podejrzewam, że prędzej mi migawka padnie niż uzyskamy odpowiedź :D. Oby jak miała by padać jeszcze w okresie gwarancji... :D
100.000 mam już na pewno przekroczone a gwarancji jeszcze chwilę zostało. Zobaczymy co będzie :D

sebfoto
11-10-2013, 17:56
Rojo przez jaki okres tyle nastukales?

CSI
16-10-2013, 13:01
Zgodnie z zapisami w karcie EWS elementy zużywające się nie podlegają naprawie w ramach gwarancji.

Bolek02
16-10-2013, 19:57
No i temat załatwiony - nic dodać, nic ująć :(

Bangi
16-10-2013, 20:05
No ale czego Wy oczekujecie? Ja ich akurat rozumiem. Oni nie mogą napisać inaczej, każdy przypadek jest inny.
Dla mnie osobiście, gdyby mi migawka padła w okresie gwarancji 12 miesięcznej, ale po deklarowanej żywotności 100 tys. cykli i by mi odmówili naprawy w ramach gwarancji, powołując się na to, że zużycie techniczne nastąpiło, to bym dymu nie robił i zrozumiał, mimo, że wiadomo, niechętnie bym wyskoczył z kasy...

Ponadto nawiązując do:

Zgodnie z zapisami w karcie EWS elementy zużywające się nie podlegają naprawie w ramach gwarancji.

przejrzyjcie gwarancje innych sprzętów, które macie w domu...

zoomi
16-10-2013, 20:50
teraz czas na korekty przebiegów jak w samochodach :D

Bangi
16-10-2013, 22:12
Następna funkcjonalność Magic Lantern ;)

jaś
16-10-2013, 22:22
jakbym Pytię delficką słyszał - może, być może, każdy przypadek, jest napisane w karcie, zgodnie, niezgodnie - a nie wystarczy napisać TAK lub NIE bo pytanie było dość proste - ma gwarancję na 100 000 cykli czy jej nie ma?
z takich odpowiedzi można wysnuć tylko jedno gwarancji brak bo jakby była to by ktoś to potwierdził w końcu.
a na razie najpoważniejszą odpowiedzią było "nasz manager w zasadzie potwierdził" ale co potwierdził? że nie ma gwarancji?

Fotopstryczek
16-10-2013, 22:34
Następna funkcjonalność Magic Lantern
ML nigdy na to nie pozwoli, Canon mógłby być za to zły ;)

rojo
16-10-2013, 23:19
Rojo przez jaki okres tyle nastukales?

niecały rok :D

7four
17-10-2013, 20:28
... bo pytanie było dość proste - ma gwarancję na 100 000 cykli czy jej nie ma?
...

Chyba jak idziesz do sklepu kupić to ma, ale jak do serwisu to już nie ma ;)

jaś
17-10-2013, 21:21
Chyba jak idziesz do sklepu kupić to ma, ale jak do serwisu to już nie ma ;)

czyli manager robi oczko i mówi "będzie dobrze", ale zapomina powiedzieć dla kogo będzie dobrze

7four
27-10-2013, 10:15
czyli manager robi oczko i mówi "będzie dobrze", ale zapomina powiedzieć dla kogo będzie dobrze

No i pozamiatane ;) "manager" puścił oczko i już się oficjalnie nie dowiemy :D

Bolek02
29-10-2013, 20:28
No i pozamiatane ;) "manager" puścił oczko i już się oficjalnie nie dowiemy :D

Wychodzi na to, że się nie dowiemy, bo źródła oficjalne nic konkretnego na ten temat nie podają :(

tomphoto
29-10-2013, 22:48
U mnie 400D ma .. powyżej 150 tyś. i nadal działa, oczywiście teraz jest to body zastępcze ale nadal często w akcji. Czekam kiedy padnie w końcu.
Z tego co tu jeden z kolegów napisał.. 5dII i 18 tyś padła, trochę mnie to dziwi skąd takie rozbieżności w trwałości tego elementu. Pewnie w moim nowszym body do 150 tyś nie dotrwa ta migawka.
Canon pewnie prowadzi statystyki serwisowe i dokładnie je analizuje, co się psuje najczyściej, jaki jest koszt.. Pewnie te analizy są prowadzone dla każdego kraju osobno.. I stąd te różnice w obsłudze cenach napraw itd...
Może czasem warto kupić za granicą, czasem bywa taniej, serwis inny i warunki gwarancji jaśniejsze.
U nas wszystkim rządzi dystrybucja, im mniejsze koszty serwisu, sprzedaży tym lepiej...

Panowie promotorzy...co to za wypowiedź na forum,mam potwierdzenie z góry,przedstawcie jakiś zapis,dokument gdzie jest czarno na białym napisane co gwarantujecie.

Merde
30-10-2013, 16:32
Panowie promotorzy...co to za wypowiedź na forum,mam potwierdzenie z góry,przedstawcie jakiś zapis,dokument gdzie jest czarno na białym napisane co gwarantujecie.

Ekhm, powodzenia życzę:

http://www.canon-board.info/sprawy-wewnetrzne-forum-11/likwidacja-forum-autoryzowany-serwis-canon-csi-93015/

scaners3d
29-11-2014, 17:41
powinno być tak że podlega gwarancji w czasie jej trwania bez względu na licznik powyżej 100k

Obawiam się, że to mogą być dwie różne gwarancje - jedna wykluczająca drugą.
Słyszałem także, że gwarancja na migawkę nie jest uznawana "z automatu" - czasami serwisant musi "poradzić się" canona, czy ma zrobić za darmo czy nie (mówię tu o zabawkach pro na które są gwarancje migawki powyżej 200 000 kłapnięć).

szczepanszczepan
27-01-2017, 10:23
U mnie własnie 6d 2 miesiące po gwarancji padło po 50k klapnięć.
Canon się wypina. Czekam na informację od sprzedawcy.
Pewnie skończy się w CSI i płatną naprawą bez gwarancji na klapnięcia nowej migawki...

michalab
27-01-2017, 11:19
U mnie własnie 6d 2 miesiące po gwarancji padło po 50k klapnięć.
Pewnie skończy się w CSI i płatną naprawą bez gwarancji na klapnięcia nowej migawki...
Koniecznie daj znać jak się skończyło.

aptur
27-01-2017, 11:52

No popatrz. A całkiem niedawno pewien forumowicz twierdził, że w internetach napisane jest jakoby gwarancja na 100 tys.
Prawda jest taka, że producent nigdy nie gwarantował konkretnego przebiegu migawki w tym modelu. Przynajmniej ja nigdzie takiego info nie widziałem.

becekpl
27-01-2017, 11:56
co nie zmienia faktu ze to b kiepski wynik
na miejscu slubniakow bym się zastanowił czy warto go mieć w stajni

robertskc7
27-01-2017, 12:13
No popatrz. A całkiem niedawno pewien forumowicz twierdził, że w internetach napisane jest jakoby gwarancja na 100 tys.
Prawda jest taka, że producent nigdy nie gwarantował konkretnego przebiegu migawki w tym modelu. Przynajmniej ja nigdzie takiego info nie widziałem.

Dokładnie tak. Twierdzę, że w internetach napisany przebieg to 100k. Podałem nawet linka, gdzie wartosci dla pozostałych body się potwierdzają z innymi źródłami np 1dx.
Nigdzie nie napisałem, że tak gwarantuje Canon :)

michalab
27-01-2017, 13:03
Drugi post w tym wątku jest pewną wskazówką jak to się pewnie skończy - niestety. Tak słaby wynik to chyba jednak pech nie reguła.

zdebik
27-01-2017, 14:20
6d nie ma zadnej gwarancji na 100 000. Macie rok czy dwa lata i to wszystko. Wiele razy juz bylo o tym mowione.

Kupcie sprzet pro to takowa dostaniecie!

robertskc7
27-01-2017, 18:28
Oficjalne info od pani w CSI z dnia dzisiejszego.
Gwarancja na migawkę 6d jak i 5D wynosi 12 miesięcy od daty zakupu ( serwis CSI wymienia bezpłatnie) i 24 miesiące w zakupionym sklepie.

aptur
27-01-2017, 18:46
Gwarancja na migawkę 6d jak i 5D wynosi 12 miesięcy od daty zakupu ( serwis CSI wymienia bezpłatnie) i 24 miesiące w zakupionym sklepie.

Życzę powodzenia w doprowadzeniu do bezpłatnej wymiany migawki za pośrednictwem sklepu po 12 miesiącach od zakupu.

pan.kolega
27-01-2017, 20:40
co nie zmienia faktu ze to b kiepski wynik
na miejscu slubniakow bym się zastanowił czy warto go mieć w stajni

Teraz wiadomo, że zdecydowanie nie warto, chyba, że komuś nie przeszkadzają kiepskie wyniki.

aptur
27-01-2017, 21:08
Teraz wiadomo, że zdecydowanie nie warto, chyba, że komuś nie przeszkadzają kiepskie wyniki.

Jakie kiepskie wyniki? Bo komuś migawka padła przy 50 tys? Bądźmy poważni. Znam człowieka, któremu padła migawka w 1DX po 20 tys. Tego to dwa razy nie warto mieć.

pan.kolega
27-01-2017, 22:34
Jakie kiepskie wyniki? Bo komuś migawka padła przy 50 tys? Bądźmy poważni. Znam człowieka, któremu padła migawka w 1DX po 20 tys. Tego to dwa razy nie warto mieć.

W ogóle nie warto wchodzić w aparaty z migawkami. Tu jeden Europejczyk donosi, że z trochę ponad rocznym 5d3 osiągnął jeszcze kiepściejszy wynik 30k i Niemiec mu odmówił darmowej wymiany.:( Więc jeśli ktoś na to liczy, bo to przecież "prawie profesjonalny sprzęt", to albo będzie miał szczęście, albo się przeliczy.

http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=23316.0

A mówiąc serio, :| nawet w tą różnicę 100k vs. 150k nie wierzę. Część kosztuje praktycznie tyle samo, a 5d3 pstryka do 1/8000s to jaka jest szansa, że ona może być trwalsza? Podejrzewam, że tak naprawdę migawka w 6d wytrzymuje nieco dłużej. Czysty marketing.

robertskc7
27-01-2017, 22:44
Na FB CSI jest rekordzista z PL - 1,700k w 5dmkIII

pan.kolega
27-01-2017, 23:11
A tu jest pięć zgłoszonych przypadków 6d z licznikiem między 1 i 2 miliony - jeden który padł w tym przedziale i cztery co ciągle pstrykały. Z czego statystyczna prognoza, że 35% ma szansę przeżyć więcej niż milion.
https://www.olegkikin.com/shutterlife/canon_eos6d.htm

Miro891
10-08-2017, 13:11
a co do profesjonalnego sprzętu którym jest 1 DS mark III przebieg jakim chwali się Canon to 300 tyś, mi padła migawka przy 88 tyś to nawet nie połowa. Canon wypiął się na profesjonalny sprzęt i nakazał wymianę na mój koszt. Dzięki Canon !!!!!!!

kmeg
10-08-2017, 13:46
a co do profesjonalnego sprzętu którym jest 1 DS mark III przebieg jakim chwali się Canon to 300 tyś, mi padła migawka przy 88 tyś to nawet nie połowa. Canon wypiął się na profesjonalny sprzęt i nakazał wymianę na mój koszt. Dzięki Canon !!!!!!!Rozumiesz różnice pomiędzy zakładany czas życia a gwarantowany? To, że wcześniej wymieniali to wymieniali, ja w gwarancji nie widzialem zapisu...