Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kabel syncro pc pc - potrzebuje rozjaśnienia wątpliwości

mwitek
10-01-2013, 13:08
podpinajac nie odpowiednią lampe na stopke mogę uszkodzić Aparat. to już wiem. natomiast pytanie moje brzmi czy tak samo jest z połączeniem kablem pc?

mam 40d i yn467 pod canona. ten zestaw będzie działał po kablu na pewno a pytanie wywodzi się stąd ze myślę o jakiejś taniej lampce do stobingu nie koniecznie systemowej którą połączę kablem z aparatem i nią wyzwole yn lub gdy chcialbym udostępnić swoją lampę po kablu kumplowi który ma nikona. żeby na jednym ustawieniu oswietlenia tylko podpiąć inna puszkę do kabla

Sent from my MT11i using Tapatalk

gavin
10-01-2013, 14:11
Sprawdź ile v daje na stopce i tyle.

Photo Strobe Trigger Voltages (http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html)

mwitek
10-01-2013, 14:25
czyli mam rozumieć ze zasada jest taka sama jak z podpinaniem do gorącej stopki?

slocum
10-01-2013, 16:05
Pozwolicie że podepnę się pod temat bo też mam wątpliwości co do kabla syncho.

Jak wygląda wtyk i gniazdo PC każdy wie. Konstrukcja dość leciwa i chyba nie najlepiej przemyślana. Wtyk PC ma tendencje do wypadania (szczególnie z tanich, chińskich kostek synchro), czy macie może jakiś patent na ten problem ? Czy może rozgiąć/ścisnąć wtyk PC ?

mwitek
10-01-2013, 16:40
a może wykorzystać ballbungee?

slocum
11-01-2013, 18:55
ballbungee do czego ?
do przytrzymania kabla w gnieździe ? to już lepiej chyba gumkę recepturkę.

Nozanu
11-01-2013, 21:32
Stare lampy z wysokim napięciem na stopce najlepiej wyzwalać fotocelą, bo z radiem działają w "kratkę" a kabel przeniesie to wysokie napięcie do korpusu czy nowszej lampy z niskim napięciem i... zapadnie cisza a właściwie to raczej-ciemność.

Złącza PC mają jeszcze taką nakrętkę na wtyku i gwint wokół gniazda. Te "wypadające" to tandeta z minionej epoki bo już nawet Yongnuo to ma.

mwitek
14-01-2013, 07:23
dzięki nozanu.