Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 550d problem z blokadą lustra podniesionego

eszetael
08-01-2013, 15:48
Witam, technika timelapse pochłonęła mnie totalnie, ale teraz żal zrobiło mi się mojej 550tki. Czy ktoś wie jak zablokować lustro żeby było cały czas podniesione? Próbuje w funkcjach indywidualnych, ustawieniach magic lantern i cały czas lustro opada i podnosi sie. Posiadam też wężyk z interwałem. Próbuje w różnych kombinacjach i ciągle to samo. Przeczytałem juz sporo na ten temat i nie moge znaleźć jak to zrobić. Jedyne co znalazłem to zdanie że da się tak zrobić. Bardzo proszę o pomoc w ogarnięciu tego problemu. Pozdrawiam

Bangi
08-01-2013, 16:16
Str. 152 instrukcji 550d „Nawet jeśli został ustawiony tryb <i> (Serie zdjęć), wykonywane są pojedyncze zdjęcia.”
Tak normlanie to chyba się nie da tego zrobić... :(

piast9
09-01-2013, 16:34
Lustro musi opaść by została zmierzona ekspozycja i ustawiona ostrość. Timelapse pewnie robisz na MF i trybie M ale zapewne aparat jest głupi i nie patrzy na to tylko zawsze majta lustrem w położenie wyjściowe, mimo ustawionego mirror lockup.

Bangi
09-01-2013, 16:39
Chyba, że by to jakoś oszukać trybem seryjnym, ale nie mam pojęcia jak - tak rzucam hasłowo.

komisarz ryba
09-01-2013, 20:48
Jedyne co znalazłem to zdanie że da się tak zrobić.

gdzie znalazles? link?

nigdy nie slyszalem zeby dalo sie na stale zablokowac lustro w gornej pozycji miedzy zdjeciami.
taka jednoobiektywowej lustrzanki zasada - lustro podnosi sie i opada.

janmar
09-01-2013, 21:51
gdzie znalazles? link?

nigdy nie slyszalem zeby dalo sie na stale zablokowac lustro w gornej pozycji miedzy zdjeciami.
taka jednoobiektywowej lustrzanki zasada - lustro podnosi sie i opada.

Usłyszec można np. to:

Blokada podniesionego lustra.

Mimo że użycie samowyzwalacza lub elektronicznego wężyka spustowego
zapobiega drganiom aparatu, blokada lustra podniesionego pozwala
jeszcze bardziej ograniczyć drgania, szczególnie podczas korzystania z
super-teleobiektywu lub fotografowania w trybie makro.
Wybranie dla ustawienia C.Fn III -15 [Blokowanie lustra podniesionego]
wartości [1:Włącz] lub [2:Włącz (SET opuszcza lustro)] (str. 172), umożliwia
fotografowanie z wcześniejszym podniesieniem lustra.
1 Ustaw ostrość na obiekcie, a następnie naciśnij przycisk
migawki do końca i zwolnij go.
Lustro zablokuje się, a na górnym panelu LCD zacznie migać ikona <2>.
2 Ponownie naciśnij przycisk migawki do końca.
Zdjęcie zostanie wykonane.
W przypadku wyboru pozycji [1] lustro opadnie po wykonaniu zdjęcia.
W przypadku wyboru pozycji [2] lustro pozostanie zablokowane nawet po wykonaniu zdjęcia
. Aby anulować blokowanie lustra podniesionego, naciśnij przycisk <0>.

I to jest dobra wiadomosc.Zła wiadomośc to to ze cytat pochodzi z instrukcji jedynki.w instrukcji 550d jest tylko pozycja 1. Imho nie da się w tym aparacie.

eszetael
14-01-2013, 19:02
Czytałem że da sie to zrobić jakiś czas temu na jakimś zagranicznym forum i za cholere nie mogę znaleść tego ponownie