Zobacz pełną wersję : Adobe właśnie rozdaje Photoshopa CS2 za darmo
ThomasVoland
07-01-2013, 17:33
Adobe rozdaje właśnie ZA DARMO Photoshopa CS2. Właściwie to ogólnie CS, nie tylko Photoshopa.
Do ściągnięcia tutaj (https://www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=cs2_downloads). Wersja na PC i Maca (wymagane wsparcie dla PPC).
oldarcher
07-01-2013, 18:03
Ciekawe jak z legalnoscia używania tego. żadnych papierków do tego nie dają.
wiktor2323
07-01-2013, 18:05
Ale zakładasz konto gdzie podajesz swoje dane z tego co pamiętam bo zakładałem dość dawno. Numer seryjny jest pewnie przypisany do danego użytkownika:)
U mnie nie działa ten link :(
U mnie nie działa ten link :(
Tłumaczenie z krzaczków które zapewne widziałeś:
Musimy wstrzymać tę usługę do konserwacji systemu. Przepraszamy za niedogodności wszystkim za pomoc. Jak tylko prace konserwacyjne są zakończone, więc musimy być w stanie rozpocząć przygotowania usługi, prosimy o poczekaj chwilę.
jacek_73
07-01-2013, 18:45
Tłumaczenie z krzaczków które zapewne widziałeś:...
Świetnie pan włada japońskim, ale polszczyzna mocno zaniedbana :?
oldarcher
07-01-2013, 18:47
Wystarczy odświerzać do skutku. Mnie załapało za 7 - 10 razem. Serwery Adobe widocznie nie dają rady
jacek_73
07-01-2013, 18:52
Wystarczy odświerzać do skutku. Mnie załapało za 7 - 10 razem. Serwery Adobe widocznie nie dają rady
To jest zagadka kota Leonarda :) Gdzie nie spojrzeć, wszyscy CS6 używają - z wyjątkiem kilku mamutów (CS5) i dinozaurów (CS4) - i nagle wszyscy się rzucili na CS2 (niczym łysi na transport grzebieni) :mrgreen:
To jest zagadka kota Leonarda :) Gdzie nie spojrzeć, wszyscy CS6 używają - z wyjątkiem kilku mamutów (CS5) i dinozaurów (CS4) - i nagle wszyscy się rzucili na CS2 (niczym łysi na transport grzebieni) :mrgreen:
lepszy legalny CS2 w kieszeni, niz lewy CS6 na dachu...
albo jakos tak ;)
ja sobie z checia tego CS2 w ten sposob zdobede. chwilowo w wykonaniu Adobe mam tylko Lightrooma, ale pewne rzeczy tradycyjnie latwiejsze i wygodniejsze do zrobienia sa w jakiejs szopce. mozna niedrogo kupic Elements, ale jak daja za darmo pelnego PS-a, jeszcze takiego z obsluga profili kolorow - no to przeciez nie odrzuce, no... ;) na sluzbowym kompie moze nawet sobie zainstaluje, bo w porownaniu z Gimpem to niemal kosmiczny skok funkcjonalnosci...
raczej nie sądzę aby wszelkiej maści "rapidshare'owcy" czy "chomikowcy" - reasumując - wszelkiej maści i nacji 'legalni inaczej', nagle porzucili swoje CS-6-tki w wersji extended i zaczeli kadrować, wyostrzać i podkręcać kolorki w swoch super-hiper artystcznych fotkach na takim 'badziewiu' jak CS2 - toż tam nawet nie można ustawić ciemnego interfejsu !!!!
raczej nie sądzę aby wszelkiej maści "rapidshare'owcy" czy "chomikowcy" - reasumując - wszelkiej maści i nacji 'legalni inaczej', nagle porzucili swoje CS-6-tki w wersji extended i zaczeli kadrować, wyostrzać i podkręcać kolorki w swoch super-hiper artystcznych fotkach na takim 'badziewiu' jak CS2 - toż tam nawet nie można ustawić ciemnego interfejsu !!!!
wszelkiej masci "legalni inaczej" prawdopodobnie w ogole olewaja pomysly zalegalizowania sie normalnie.
ale sa jeszcze ojcowie rodzin czy tez "domowe studio/ulotki/foto/PR/transport/uslugi inne" (17 w jednym), ktorzy muszac zarobic na ZUS w zyciu nie wydadza kasy na pelna wersje CS6, ale z checia zastapia uzywanego cichaczem Photoshopa na soft legalny, ktory wykorzystaja w dzialalnosci. dla Adobe teoretycznie zaden biznes doraznie, tylko koszt jakiegos tam szczatkowego supportu dla nowej rzeszy uzytkownikow. ale to jest rowniez szansa zarobienia na przyszlym upgrade tych uzytkownikow. bo ten, kogo nie stac bylo na CS6 moze calkiem przekonac sie do CS2 we wlasnej drobnej dzialalnosci. a z czasem, zachecony ficzerami, upgraduje CS2 do jakiejs nowszej wersji. juz nie bezplatnie, tak jak upgrade'owalby CS2 w wersji "legalnej inaczej"...
na sluzbowym kompie moze nawet sobie zainstaluje, bo w porownaniu z Gimpem to niemal kosmiczny skok funkcjonalnosci...
O to, to! :)
Ja się zalogowałem bez problemu. Było kilka zwiech przy ściąganiu, ale poszło. Nie wiem, o co wam chodzi, u mnie działa ;)
Z tego linka tak latwo Ci poszlo?
https://www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=cs2_downloads
Bo juz chyba ze 100 razy odswiezylem i dostaje tylko japonski komunikat.
Tak.
Tyle, że zacząłem coś koło 16-ej.
A mozesz opisac jak to przebiegalo?
Moze wystarczy bezposredni link do pliku + rejestracja na stronie?
Normalne logowanie do usługi Adobe. Potem wyświetliła się tabelka z linkami do poszczególnych programów pakietu CS2, a obok linków numery seryjne.
mi sie tez wlasnie ciagnie PS i Elements. adobe id juz mialem, wiec tylko kwestia zalogowania sie i zassania.
No! nagle bez problemu zadzialalo... serwery jakies uruchomili czy co?
BTW. Wiadomo czy uzytek komercyjny wchodzi w gre (zlecenia, DG)?
Trafil ktos moze na jakies zapisy licencyjne ukazujace czarno na bialym do czego mozna uzywac tego oprogramowania?
No! nagle bez problemu zadzialalo... serwery jakies uruchomili czy co?
BTW. Wiadomo czy uzytek komercyjny wchodzi w gre (zlecenia, DG)?
Trafil ktos moze na jakies zapisy licencyjne ukazujace czarno na bialym do czego mozna uzywac tego oprogramowania?
mnie sie udalo moja kopie aktywowac, rejestracja nie przechodzi. w sumie logiczne, bo to jest soft juz bez supportu, a po to sie rejestruje, bylo nie bylo.
licencja jest pokazywana przy instalacji (trzeba zaakceptowac), jest tez w katalogu instalacyjnym (folder Legal). z tym ze nie jest dla mnie jasne ktora dokladnie licencja przysluguje na ten pakiet sciagniety z netu, tzn. ktora to dokladnie ma byc dystrybucja. jakby ktos do tego doszedl, to sam z checia bym sie dowiedzial. zakladam chwilowo, ze nie jest to edukacyjna wersja, ale ciekaw jestem czy jest zielone swiatlo do komercji...
No wlasnie... pewnie trzeba poczekac...
Tymczasem trafilem na takie oto "przemyslenia" ze strony gazeta.pl:
(Adobe daje za darmo Photoshopa i inne programy z 2005 roku. Za darmo. Wszystkim [AKTUALIZACJA] (http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,13157805,Adobe_daje_za_darmo_Photoshopa_i _inne_programy_z_2005.html#BoxTechTxt))
"
[AKTUALIZACJA]
Sprawa się komplikuje. Nie jest jasne, czy prawo do używania CS2 może mieć każdy, czy pakiet przeznaczony jest tylko dla tych, którzy już wcześniej mieli wykupioną licencję. Jak będzie wiadomo - damy znać.
[AKTUALIZACJA 2]
No i wciąż nie wiadomo co się właściwie dzieje. 13 grudnia 2012 Adobe wyłączył aktywację przez sieć produktów z pakietu CS2. Być może obecny dostęp do pakietu związany jest z tym, że w ten sposób firma zdecydowała się pozostawić możliwość instalacji licencjonowanym użytkownikom oprogramowania.
Być może dzisiejsze pospolite ruszenie po CS2 jest więc przypadkiem - ktoś to odkrył i cały internet ruszył ściągać coś, co dostępne było już od kilku tygodni.
Skoro tak, to dziwne jest to, że Adobe nabrał wody w usta - nie ma na razie jakichkolwiek oficjalnych informacji ani oświadczeń.
Równocześnie legalno-nielegalne kopie pakietu wraz z przypisanymi do nich numerami seryjnymi rozeszły się po sieci.
No i co będzie dalej, drogie Adobe?
"
ja to widze tak...
zalogowalem sie adobe ID, wiec jako znany (z imienia i nazwiska) uzytkownik juz majacy software tej firmy. dopuszczono mnie do sciagniecia binarki z podanym numerem seryjnym. ta zainstalowalem akceptujac licencje, a instalacje aktywowal mi serwer Adobe'a. nie jest tylko jasne jaka dokladnie to jest wersja softu (pelna, edu)...
Mysle, ze Twoje rozumowanie jest prawidlowe... tylko wlasnie ta najciekawsza czesc zagadki pozostaje dalej niewyjasniona :)
Kolekcjoner
07-01-2013, 22:10
Ciekawe co jest przyczyną takiego ruchu - gimp by ich tak podżerał?
jeff.lebowski
07-01-2013, 22:11
Czy Camera Raw z CS2 otwiera RAW'y z 5D mark II?
Zapomnij. CS2 to ACR 3.0 do 3.7, a 5D MkII wymaga ACR 5.2 (czytaj: CS4 i wyżej).
Kolejna aktualizacja z Gazeta.pl:
"[AKTUALIZACJA 3]
Jak spostrzegł micnow, na forum Adobe ( Adobe Community: Looking to activate Creative Suite 2, Acrobat 7, or Macromedia products? (http://forums.adobe.com/thread/1114930?start=40&tstart=0) ) pojawiła się wiadomość od pracownika firmy, Jeffa A Wrighta:
Owszem, CaptainSmingey, jesteśmy świadomi tego, że pakiet jest dostępny dla wszystkich posiadaczy kont Adobe ID. Warto mieć ważną licencję na oprogramowanie objęte wyłączeniem serwerów aktywacyjnych. Proszę także pamiętać, że z powodu wieku, oprogramowanie to najprawdopodobniej nie będzie funkcjonowało prawidłowo na nowoczesnych systemach operacyjnych.
Wygląda na to, że Adobe nie zamierzało udostępnić oprogramowania za darmo. I choć co prawda wątpliwe jest, żeby firma zaczęła teraz ścigać tych, którzy pobrali pakiet (szczególnie, że news poszedł już w świat i piszą o nim takie strony jak Forbes), to jednak lepiej nie wykorzystywać programów bez ważnej licencji do zastosowań komercyjnych."
jeff.lebowski
07-01-2013, 22:30
@Merde Dzięki za info.
ja to widze tak...
zalogowalem sie adobe ID, wiec jako znany (z imienia i nazwiska) uzytkownik juz majacy software tej firmy. dopuszczono mnie do sciagniecia binarki z podanym numerem seryjnym. ta zainstalowalem akceptujac licencje, a instalacje aktywowal mi serwer Adobe'a. nie jest tylko jasne jaka dokladnie to jest wersja softu (pelna, edu)...
Jaki jest sens instalowania tak wiekowego programu ?
Nie lepiej kupić najnowszą wersję Elements 11 ?
Pozdrówka
Nie lepiej kupić najnowszą wersję Elements 11?
Elements jest zbyt mocno wykastrowany na mój gust.
ThomasVoland
07-01-2013, 22:46
Pozdrówka
Możliwości Elements przy CS2 są raczej żenujące, ciężko w ogóle porównywać te dwa programy.
Możliwości Elements przy CS2 są raczej żenujące, ciężko w ogóle porównywać te dwa programy.
Ale CS2 jest sprzed 8 lat, czyli w skali software dzieli je cała epoka od dnia dzisiejszego.
Pozdrówka
No to musze byc jakis dziwny... Bo mi w CS1 brakuje tylko tego, zeby sie lepiej z Win 7 dogadywal...
ThomasVoland
07-01-2013, 22:54
Ale CS2 jest sprzed 8 lat, czyli w skali software dzieli je cała epoka od dnia dzisiejszego.
Pozdrówka
Co nie zmienia faktu, że jego możliwości są ogromne w porównaniu do Elements.
Pozdrówka
Zmienił się interfejs, ACR, dodano trochę bajerów (vanishing point, narzędzia wypełniania content aware itp. może i przydatne czasem, ale bez których można się obejść).
Podstawowe rzeczy się nie zmieniły od bardzo dawna.
I, niestety, wiele z tych podstawowych funkcji w Elements wykastrowano w taki sposób, że już wolę Gimpa (używałem przez ładnych parę lat i sobie chwaliłem).
Wredny Mikołaj zabiera prezenty!
"
It's all a mistake.
Adobe Community: Recommendations for laptop specs to run CS2 and FrameMaker 8 (http://forums.adobe.com/message/4974775#4974775)
"On behalf of Adobe Systems Incorporated ...
You have heard wrong! Adobe is absolutely not providing free copies of CS2!
What is true is that Adobe is terminating the activation servers for CS2 and that for existing licensed users of CS2 who need to reinstall their software, copies of CS2 that don't require activation but do require valid serial numbers are available. (Special serial numbers are provided on the page for each product download.) See .
You are only legally entitled to download and install with that serial number if you have a valid license to the product!
- Dov"
"Special serial numbers that work with these downloads are included on the download page.
However, please note that you are only legally entitled to download and install with that serial number if you already have a valid license to the product!
- Dov"
"
Zbyt piękne żeby było prawdziwe :)
Za gazeta.pl
[AKTUALIZACJA 4]
Sprawę dodatkowo wyjaśnił w innym wątku Dov Isaacs z Adobe. Streszczając jego słowa - z udostępnionych programów mają prawo korzystać tylko Ci, którzy mają ważną licencję. Adobe NIE udostępnia za darmo CS2.
Chodzi o te wątek Adobe Community: Recommendations for laptop specs to run CS2 and FrameMaker 8 (http://forums.adobe.com/message/4974775#4974775)
Jaki jest sens instalowania za darmo tak wiekowego programu ?
Pozdrówka
podkreslilem/pouzupelnialem kluczowe kwestie ;)
Pozdrówka
a software, ktory przetwarza transakcje bankowe jakie codziennie robisz karta, zostal byc moze napisany 30 lat temu
w jakims RPG-u na maszyne AS/400, ktorej klaster procesorow i podowczas mega-szybkie I/O dzisiaj rozwala telefon
komorkowy. ale przy calej swojej archiwalnosci (caly RPG to jest niemalze prehistoria programowania) dziala prawidlowo,
wiec nikt tego nie rusza...
CS2 ma wszystko czego ja osobiscie potrzebuje od edytora graficznego. a prace w PS mam, po latach pracy na mniej
lub bardziej legalnych wersjach, w jednym palcu. po co mialbym chciec nowsza wersje, zwlaszcza odplatnie...?
niemniej, o ile dobrze widze wyjasnilo sie, ze tak zdobyta wersja nie jest legalna. wiec trzeba odinstalowac, no.
może lepiej ktoś w końcu przeczyta tę licencję, a nie wszyscy będą zgadywać? :)
może lepiej ktoś w końcu przeczyta tę licencję, a nie wszyscy będą zgadywać? :)
ale licencje, pobieznie co prawda, ale przeczytalem. jest ogolna, podaje zakres licencji w poszczegolnych przypadkach
dystrybucji (full/trial/edu...) bez podawania, ktora dokladnie forma dystrybucji jest ta binarka sciagnieta ze strony Adobe.
troche jak z panna do towarzystwa - jest panna, sa dokladnie informacje co wolno i w jakich warunkach zrobic.
tylko nie ma pisemnych warunkow umowy, z ktorych mozliwosci konkretny klient w konkretnym momencie moze skorzystac
(logiczne, jesli Adobe zakladalo, ze to jest dla istniejacych licencjobiorcow). opiekun panny w ten sposob niestety nie uniknie
szansy gwaltu, ale poniewaz rzeczona jest juz nieco posunieta (pardon) w wieku, a do tego niejeden klient swiadom prawnej
nielegalnosci, to szkoda dla "zakladu pracy" moze koniec koncow nie byc wielka... ;)
pe.en.de
08-01-2013, 01:03
Czy dziennikarz w Forbes wpuszcza czytelników w maliny?
No, You Can't Download Adobe CS2 Applications For Free - Forbes (http://www.forbes.com/sites/adriankingsleyhughes/2013/01/07/download-adobe-cs2-applications-for-free/)
Mam nadzieje, ze nie.
Co do legalności.
Wydaje mi się, że jest to przemyslany ruch Adobe.
Cały Zachód - fotografowie, graficy - uzywaja wyłacznie MAC-ów. I pracuja na nowoczesnym sprzęcie, na którym już nie pójdzie CS2.
Starego sprzetu moga uzywac ewentualnie najbiedniejsi amatorzy, a oni i tak nie kupią nigdy licencjonowanego programu.
Co prawda uzytkownicy WIN sa w lepszej sytuacji, ale i tu zawodowcy z systemami 64bit nie wiadomo czy sobie poradzą z tym oprogramowaniem.
Wiem, ze wówczas programy 32-bitowe działają wolniej niz na systemie 32-bitowym. Na to nie pódzie zawodowiec.
O ile pamietam podobnie było ze starym Photoshopem 3, a potem 7.
Równiez zostały te programy udostępnione za darmo, kiedy sie zdezaktualizowały i były mocno przestarzałe.
Awaria serwera Adobe do rejestracji, to swietny pretekst do dania małej rybki przyszłym klientom, którzy dziś na razie raczkują z obróbką grafiki i wideo,
a w przyszłości może założą własne firmy. A juz bedą przyzwyczajeni do standardów i rozwiazań Adobe.
Zobacz więcej: Pełna wersja Photoshopa do pobrania bezpłatnie! - Artykuły - Chip.pl (http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/programy-narzedziowe/2013/01/pelna-wersja-photoshopa-do-pobrania-bezplatnie#ixzz2HKjcj8AY)
SERIALE DO OPROGRAMOWANIA CS-2 PROSTO ZE STRONY ADOBE:
Creative Suite 2 Mac - 1130-0412-8377-1896-9751-5759
Creative Suite 2 Win - 1130-1414-7569-4457-6613-5551
Acrobat 3D 1.0 for Windows - 1159-1414-7569-3493-5006-5653
Acrobat Standard 7.0 Mac - 1016-0414-2428-7157-5404-6669
Acrobat Standard 7.0 Win - 1016-1415-6379-6184-1333-2468
Acrobat Pro 8.0 Mac - 1118-0416-1130-3724-2927-7040
Acrobat Pro 8.0 Win - 1118-1414-1955-8737-8172-0350
Audition 3.0 Win - 1137-1004-8571-6848-7845-8029
GoLive CS2 Mac - 1033-0415-6162-2671-3431-0993
GoLive CS2 Win - 1033-1418-1610-5696-5209-0095
Illustrator CS2 Mac - 1034-0416-0740-0527-2887-2375
Illustrator CS2 Win - 1034-1415-6230-2341-2884-9398
InCopy CS2 Mac - 1036-0414-4367-5110-5897-2432
InCopy CS2 Win - 1036-1419-3531-6378-2148-9313
InDesign CS2 Mac - 1037-0413-9961-4063-8457-1098
InDesign CS2 Win - 1037-1412-5094-8316-6812-7982
Photoshop CS2 Mac - 1045-0410-5403-3188-5429-0639
Photoshop CS2 Win - 1045-1412-5685-1654-6343-1431
Photoshop Elements 4.0/5.0 Mac - 1057-0410-8218-6295-1699-9560
Photoshop Elements 4.0/5.0 Win - 1057-1414-3729-7573-7352-1206
Adobe Premiere Pro 2.0 Win - 1132-1280-4900-7476-5108-8019
Zobacz więcej: Pełna wersja Photoshopa do pobrania bezpłatnie! - Artykuły - Chip.pl (http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/programy-narzedziowe/2013/01/pelna-wersja-photoshopa-do-pobrania-bezplatnie#ixzz2HKj86Q00)
A tak to wkleiłem, dla bardziej leniwych poszukiwaczy.;-)
Cały Zachód - fotografowie, graficy - uzywaja wyłacznie MAC-ów.
wylacznie. wszyscy maja tylko Apple'a. i to nawet ipady, bo era komputera lupanego juz dawno minela.
wszyscy.
w sumie to NL chyba jest Zachod, a ja jestem fotografem. ale chyba nie pasuje do definicji...
I pracuja na nowoczesnym sprzęcie, na którym już nie pójdzie CS2.
nowoczesne kompy mam, prawda. pod Winda 7 ten stary CS2 dziala bez zajakniecia. a ze nie dziala normalnei na jakims tam zlomie Apple'a... nie pierwszy i nie ostatni raz jak tam cos normalnie nie dziala...
Starego sprzetu moga uzywac ewentualnie najbiedniejsi amatorzy, a oni i tak nie kupią nigdy licencjonowanego programu.
pewnie, jako amator nigdy nie kupilem np Lightrooma i nigdy od 3 lat nie uzywam go do katalogowania swoich fot. nigdy
Co prawda uzytkownicy WIN sa w lepszej sytuacji, ale i tu zawodowcy z systemami 64bit nie wiadomo czy sobie poradzą z tym oprogramowaniem.
jesli sa tak glupi jak uzytkownicy myszek z jednym klawiszem, to faktycznie moga nie podolac. ale sporo jednak nie jest...
Wiem, ze wówczas programy 32-bitowe działają wolniej niz na systemie 32-bitowym. Na to nie pódzie zawodowiec.
skad dokladnie to wiemy?
Awaria serwera Adobe do rejestracji, to swietny pretekst do dania małej rybki przyszłym klientom, którzy dziś na razie raczkują z obróbką grafiki i wideo,
a w przyszłości może założą własne firmy. A juz bedą przyzwyczajeni do standardów i rozwiazań Adobe.
IMHO, jak ktos ma w nosie licencje, to bedzie korzystal z legalnego inaczej... CS6.
a jak nie ma w nosie, to mu fakt sciagniecia z sieci wersji bez legalnej licencji jak najbardziej robi roznice. wiec bez wyraznego stanowiska Adobe'a nic sie w tej sprawie nie zmienia. dostep do binarki i seriala programu to w dzisiejszym swiecie pikus... mam na mysli normalny swiat PC, bo na Makowkach moze oczywiscie byc inaczej (tam nic nie wolno inaczej niz jedyna sluszna metoda poblogoslawiona przez stworcow)...
mam wrazenie, ze troche sie zapedziles z uogolnieniami i uproszczeniami...
Takie jakies echa z Adobe:
"65. Jeff A Wright, Jan 7, 2013 5:24 PM in reply to CaptainSmingey Report
Effective December 13, Adobe disabled the activation server for CS2 products and Acrobat 7 because of a technical glitch. These products were released over 7 years ago and do not run on many modern operating systems. But to ensure that any customers activating those old versions can continue to use their software, we issued a serial number directly to those customers. While this might be interpreted as Adobe giving away software for free, we did it to help our customers.
Please see Update on CS2 and Acrobat 7 Activation Servers (Adobe Featured Blogs) (http://blogs.adobe.com/conversations/2013/01/update-on-cs2-and-acrobat) -7-activation-servers.html for additional information.
Message was edited by: Jeff A Wright"
Aleximov
08-01-2013, 10:13
Witam,
Zapomnij. CS2 to ACR 3.0 do 3.7, a 5D MkII wymaga ACR 5.2 (czytaj: CS4 i wyżej).
Ale możesz zainstalować Adobe DNG Converter w najnowszej wersji (obsługuje 5DMkII), przekonwertować RAWy do DNG (ustawiając zgodność z wersją 2.4), odpalić CS2 i działa :)
Pozdrawiam, Alex
Ale możesz zainstalować Adobe DNG Converter w najnowszej wersji (obsługuje 5DMkII), przekonwertować RAWy do DNG (ustawiając zgodność z wersją 2.4), odpalić CS2 i działa :)
Oczywiście, że działa. Ale niestety na prehistorycznych algorytmach ACR (różnica jest znaczna). Lepiej jednak rawa wołać w świeżym Lr (znacznie tańszym niż PS), a resztę roboty dokończyć w Photoshopie.
Cos niektorzy zdaja sie zapominac o swietnym polaczeniu DPP + PS :)
Cos niektorzy zdaja sie zapominac o swietnym polaczeniu DPP + PS :)
Dla mnie zupełnie wystarczającym, ACR oraz Lightrooma w ogóle nie używam. Niestety CS2 ma problemy w Win7-64 - potrafi się zawiesić oraz nieprawidłowo wyświetlać okna.
pe.en.de
08-01-2013, 15:46
nowoczesne kompy mam, prawda. pod Winda 7 ten stary CS2 dziala bez zajakniecia. a ze nie dziala normalnei na jakims tam zlomie Apple'a... nie pierwszy i nie ostatni raz jak tam cos normalnie nie dziala...
Niestety CS2 ma problemy w Win7-64 - potrafi się zawiesić oraz nieprawidłowo wyświetlać okna.
zawodowcy z systemami 64bit nie wiadomo czy sobie poradzą z tym oprogramowaniem. programy 32-bitowe działają wolniej niz na systemie 32-bitowym. Na to nie pódzie zawodowiec.
Jak Ci wszyscy mówią żeś łysy, to wyrzuć grzebień.
Tak jak ja wyrzuciłem cs2
Mam od wielu lat PSE4 (to ta sama generacja, co CS2). Od 2008 roku śmiga na Vista x64. Potrafi się zbiesić i nie chce zapisać obrobionego zdjęcia, albo nie działa na przykład Save4Web. Po restarcie apki nagle wszystko wraca do normy ;)
Na amatorskie potrzeby - nie ma problemu. Zawodowiec by się wściekł.
ps. dawno mnie tu nie było ;)
pe.en.de
22-01-2013, 12:29
Jeszcze co do legalności, takie coś znalazłem:
W związku z zamknięciem serwerów aktywacyjnych dla produktów Adobe z serii CS2, firma udostępniła wyżej wymienione oprogramowanie razem z kluczami licencyjnymi, które pozwalały zainstalować pakiet na swoim komputerze. W teorii mogli to zrobić tylko ci użytkownicy, którzy kupili licencje na oprogramowanie CS2 – ale to wyjaśnił dopiero opublikowany z opóźnieniem komunikat producenta. W praktyce oprogramowanie pobierali więc nie tylko posiadacze oryginalnych licencji, dlatego serwery firmy Adobe nie dawały nawet rady obsłużyć olbrzymiej rzeszy zainteresowanych internautów.
Później burza ucichła. Zgodnie z komunikatem Adobe (i... zgodnie ze zdrowym rozsądkiem) brak licencji sprawia, że korzystanie z pakietu CS2 to nic innego niż piractwo komputerowe. Wszyscy, którzy liczyli na śmiały i szczodry gest ze strony producenta oprogramowania, przeżyli rozczarowanie.
Może trochę przedwcześnie?
Interpretacja całej tej sytuacji, przeprowadzona w świetle polskiego prawa. Jej autorem jest Dariusz Krupa, adwokat z kancelarii D.Bober & D. Krupa Kancelaria Prawna s.c. z Wrocławia i równocześnie twórca blogu F-LEX o prawach autorskich dotyczących zdjęć.
Twierdzi on, że...
Skoro jednak producent udostępnił na swojej stronie zarówno produkt, jak i klucz licencyjny, to należy domniemywać, że z produktu może korzystać każdy. Swego czasu pisałem na blogu o konsekwencjach związanych z używaniem nielegalnego oprogramowania. Trudno jednak w tym przypadku mówić o jakimkolwiek naruszeniu prawa przez osobę korzystającą z uprzejmości Adobe. Zgodnie z art. 278 § 2 kk karalne jest uzyskanie cudzego programu komputerowego w celu osiągnięcia korzyści majątkowej bez zgody osoby uprawnionej. W tym przypadku program jest ściągnięty ze strony producenta, który udostępnił również klucz licencyjny (osobę uprawnioną). Zatem zgodnie z polskim prawem nie mamy do czynienia z czynem zabronionym.
Dalej Krupa porusza wykorzystanie programu w celach komercyjnych:
Skoro nie ma żadnych zastrzeżeń ze strony producenta, to moim zdaniem brak jest podstaw do uznania, że nie wolno, gdyż ani to sprzeczne z charakterem utworu, ani przeznaczeniem utworu, jak również przyjętymi zwyczajami. Zwłaszcza, że jeżeli producent chce zastrzec, że program nie jest do użytku komercyjnego, to dobitnie to artykułuje (vide Microsoft Office Home Edition).
Zwłaszcza, że jeżeli producent chce zastrzec, że program nie jest do użytku komercyjnego, to dobitnie to artykułuje (vide Microsoft Office Home Edition).
Coś mi się wydaje, że ta interpretacja jest Kibel Edition.
Skoro jednak producent udostępnił na swojej stronie zarówno produkt, jak i klucz licencyjny, to należy domniemywać, że z produktu może korzystać każdy.Tiaa. Domniemywać to sobie można jeśli nie ma innych przesłanek. A jak producent mówi wprost, że upublicznił klucze omyłkowo bądź w określonym celu i są przeznaczone do jasno zdefiniowanej grupy odbiorców, to nie ma potrzeby niczego domniemywać.
Jeśli upublicznisz swoje pieniądze w ten sposób, że Ci portfel wypadnie z kieszeni, to nie znaczy, że ma prawo z nich skorzystać każdy.
A czy znalazcom należy się 10% działającego PS-a?
Jest pewna grupa produktów, dla których producent na stronie wystawia zarówno klucze jak i sam soft. Ale licencja wyraźnie wymaga ich zakupu. Mowa tutaj o oprogramowaniu siebel. Każdy kto wie ile to kosztuje, zdaje sobie sprawę, że darmowe, ani nawet tanie to nie jest. Ceny licencji to miliony :-)
Więc interpretacja prawnika jest nieco, hmmm, zbyt optymistyczna.
A czy znalazcom należy się 10% działającego PS-a?
pobierz z chomika/rapida Elementsa i będziesz miał te 10% Photoshopa :mrgreen:
Dzisiaj udało się ściągnąć i działa ?
Pozdrówka
dostałem od kolegi z pracy, który ma konto na Adobe już x lat. Z tym, że to jest CS2, więc już Camera RAW musiałem ściągnąć starszego, żeby w ogóle RAWy załadować. Ale w pakiecie jest np. Adobe Standard :)
flankerp
20-02-2013, 11:15
IMHO, jak ktos ma w nosie licencje, to bedzie korzystal z legalnego inaczej... CS6.
a jak nie ma w nosie, to mu fakt sciagniecia z sieci wersji bez legalnej licencji jak najbardziej robi roznice. wiec bez wyraznego stanowiska Adobe'a nic sie w tej sprawie nie zmienia. dostep do binarki i seriala programu to w dzisiejszym swiecie pikus... mam na mysli normalny swiat PC, bo na Makowkach moze oczywiscie byc inaczej (tam nic nie wolno inaczej niz jedyna sluszna metoda poblogoslawiona przez stworcow)...
Co za bzdury kolega pisze ;) Jest zdecydowanie łatwiej niż na PC.. Nie ma żadnych Rejestrów, w których trzeba dłubac.... :) Między innymi za to kocham Maci :)
Ja wczoraj bez problemu pobrałem, choć jeszce nie instalowałem.
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
PS 1 można pobrać naprawdę za darmo czyli wersję sprzed 23 lat, łał :D
Adobe Photoshop do ściągnięcia za darmo! - Tech - WP.PL (http://tech.wp.pl/kat,130048,title,Adobe-Photoshop-do-sciagniecia-za-darmo,wid,15338126,wiadomosc.html)
Panowie czy istnieje jakaś możliwość odpalenia rawów z 7d w cs2 ?
wiktor2323
23-02-2013, 01:30
Chyba tylko konwertując Rawa- przepuszczasz przez programik i otworzysz go każdym nawet najstarszym programem:)