Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie lampy Speedlite 430ex

burn
05-01-2013, 20:11
Witam,
Mam pytanie (od razu przepraszam, że laickie)
Mam lampę Speedlite 430ex. Wyzwalam ją poprzez wyzwalacze YONGNUO RF-603C. Lampa jest zamontowana w softboxie.
Jakich ustawień mam użyć żeby za każdym razem lampa nie waliła pełnym błyskiem?
Jak próbuje ustawić poprzez przytrzymanie przycisku Mode to po ustawinie przykładowo na wartość 1/2 to po tym jak wykadruje zdjęcie to po naciśnięciu spustu znów lampa wali na pełnym błysku.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

profi666
05-01-2013, 23:00
Na pewno przy 1/2 nie odpala na pelnym blysku, tylko golym okiem nie widzisz roznicy. Ale jestes na dobrej drodze. Po przytrzymaniu MODE wlaczasz tryb manualny, po przytrzymaniu SEL/SET za pomoca + i - zmieniasz moc i naciskasz znowu SEL/SET. Mozesz zejsc do 1/64. Jesli zdjecie jest wciaz za jasne to zmniejsz czulosc matrycy (ustawiasz mniejsza wartosc ISO ) lub przyslone ( wieksza wartosc dla Av). Pamietaj ze przy Twoim wyzwalaczu czas synchronizacji musi wynosic okolice 1/200 s lub mniej, ale nie za dlugo, tak aby swiatlo zastane nie wnosilo nic do ekspozycji(chyba ze taki byl zamiar :) . Oczywiscie to wszystko masz w instrukcji lampy i w instrukcji aparatu. Nie zaszkodzi przeczytac.

Po opanowaniu podstaw bedziesz mogl zadawac pytania ktore nie beda nudzic/irytowac forumowiczow i otrzymasz wicej odpowiedzi:)

BTW, w stopce masz wypisany calkiem przyzwoity zestaw, dobre body, cos szerokiego i cos srednio dlugiego, az dziwie sie ze kupil to amator. Choc przyznam ze nie znam tego tele: 85L f1.8 ... Na ogol jest albo 85L albo 1.8 :)

burn
05-01-2013, 23:20
dziękuje za odpowiedź.
Niestety nawet jak ustawiam na 1/64 dalej wali pełnym błyskiem. (to da się odczuć przy takiej róźnicy).

profi666
05-01-2013, 23:34
Odlacz lampe od aparatu / wyzwalacza. Ustaw na 1/1 i nacisnij czerwona lamke na panelu. Wyzwolisz blysk testowy na pelnej mocy i uslyszysz PUFF z lampy :) Jesli masz pelne akumulatorki/baterie to za 4-6 sekund czerwona lampka zapali sie ponownie sygnalizujac gotowosc do kolejnego strzalu. Do czasu kiedy sie nie zapali nie dasz rady odpalic ponownie lampy. Teraz zmien ustawienie na 1/64 i nacisnij ponownie czerwony guzik (test) Lampa powinna lekko blysnac i uslyszysz ciche PYK :D, czerwona kontrolaka zapali sie niemal natychmiast i mozesz odpalac lampe raz za razem. Jesli tak sie dzieje to lampa jest ok i problem jest gdzie indziej, jesli przy 1/64 faktycznie strzela pelna moc i czekasz kilka sekund to podejrzewalbym wade lampy.

mlody911
06-01-2013, 02:27
Jak przytrzymasz długo przycisk Mode i potem mrygają wartości mocy błysku, to jak ustawisz już żądaną moc naciśnij jeszcze SET (jak pisał profi666) i po problemie :)

burn
07-01-2013, 13:51
Tak powinno byc, wiem. Niestety nie dziala. Lampa poleciala do serwisu :)

michael_key
24-05-2014, 19:50
Ktoś z Was może wyzwalał 430-tkę z czasami krótszymi niż 1/200 ? Pytam pod kątem wyzwalacza dającego możliwość synchronizacji lampy dla bardzo krótkich czasów (do 1/8000s) w trybie HSS.
Wg instrukcji http://vitez.ceron.pl/PL430EX.pdf strona 16 tą lampą można.