Zobacz pełną wersję : do sportu 7d czy 6d
elpolako
05-01-2013, 10:05
nadszedł czas aby odłożyć na półkę wysłużonego 40d :) Do tej pory robiłem głównie zdjęcia kopanej i 40d wraz z 70-200 2.8 zazwyczaj się sprawdzał. Teraz mam możliwość zacząć trochę zarabiać na zdjęciach, zresztą nie tylko z kopanej. Póki co nie wymienię szkieł więc szukam lepszej puszki. Pierwszy wybór to 7d ze względu na AF, szybkość no i crop. Swego czasu jednak miałem przyjemność focić 5d mkIII i gdyby nie fundusze to byłby to oczywisty wybór :) Teraz pojawił się 6d i wybór 7d nie jest już taki oczywisty. Tyle tytułem wstępu, przechodząc do pytania, czy 6d sprawdzi się do moich zastosowań lepiej niż 7d?
Gregolius
05-01-2013, 11:41
Na moje zdecydowanie 7D. Lepszy AF.Na 6D twój 70-200 może być krótki jak przyzwyczaiłeś się do 40D. Jeśli podobała Ci się praca z 5d III a zapewne chodzi o AF to chyba nie powinieneś mieć problemu z wyborem co do puszki:)
canonfun
05-01-2013, 15:57
a jeszcze lepiej 1d mark III
a jeszcze lepiej 1d mark III
Potwierdzam, do sportu, za niewygórowaną kasę to super będzie 1DmarkIII
przesiadłem się na niego z 50D i tylko jednego żałuję... dlaczego tak późno?! ;-)
PS. tylko trochę krócej niż 7D bo 1,3x
elpolako
05-01-2013, 18:56
swego czasu rozważałem także 1d mkIII, ale mimo wszytko ten model ma swoje lata, premierę miał jakieś 6 lat temu a to sporo czasu. Ciężko dostać sztukę z niewielkim przebiegiem... a 7d czy 6d byłyby nowe, a w przypadku 6d nawet bardzo nowe :)
do szybkiego sportu to jednak 7D - 1.6x + szybki AF
a 200mm nie było za krótkie w5dIII?
z 6d styczności nie miałem, o AF dużo nie słyszałem, ale myślę, że jest na pewno gorszy niż w 5dIII. jeśli chcesz znać moją opinię to 7d jest najlepszym wyborem.
elpolako
05-01-2013, 21:02
przy kopanej te 200 mm nawet na cropie jest za krótkie:) Jednak zakładam, że nie tylko na kopanej teraz będę zdjęcia robił, a w hali w zupełności to starczy. Co do 7d obawiam się szumów na wysokim iso, np. 1600. Ciekawi mnie czy 6d jest pod tym względem lepszy?
mariusz2704
05-01-2013, 21:16
może za chwilkę będzie 7d II to może wstrzymaj się z miesiąc dwa a jak nie wyjdzie to 7 d kupuj jak nie masz kasy na 5d III
W 6D tylko centralny punkt łapania ostrości jest krzyżowy:( Moim zdaniem 7d będzie lepszym wyborem z racji lepszego AF. Jeśli chodzi o szumy, nawet gdyby na wyższych czułościach się pojawiły, to przecież 18-mpixelowe zdjęcie z 7D można spokojnie pomniejszyć i szum nie będzie aż tak widoczny. W 6D największą zaletą jest matryca, ale do dynamicznych sportów to chyba za mało.
W 6D największą zaletą jest matryca, ale do dynamicznych sportów to chyba za mało.
Z ciekawości przyglądam się szóstce i niestety muszę przyznać, że AF poziomu 7d, to to nie jest. Tym bardziej 5dmk3 czy jedynek. Przy wyborze kierowałbym się siódemką lub jej następcą.
1d mk3 :)
bo?
flankerp
06-01-2013, 15:52
7D to nie tylko punkt AF ale cale zgranie punktów wokoło. Miałem przyjemność focić 7D i to jest coś zupełnie innego. Zaznaczasz aktywny obszar i aparat w ułamku sekundy dostraja ostrość śłedząc obiekty. Z tego co pamiętam 7D ma dwa procesory. Robiłem testy na gołębiach z kolegą z tego forum, który mi zademonstrował możliwości siódemki.
Test polegał na sfotografowaniu gołębi... Wystraszonych gołębi ;)
Jak tylko zerwały się do lotu, ja trzymałem spust migawki a 7D zrobił tony zdjęć... Praktycznie 90% była trafionych... Dla porównania, mój 500D trafił jakieś 10%...
Tyle w temacie.. siódemka to jak Porshe czy Ferrari ;)
Lucky Luck
06-01-2013, 16:56
7D to nie tylko punkt AF ale cale zgranie punktów wokoło. Miałem przyjemność focić 7D i to jest coś zupełnie innego. Zaznaczasz aktywny obszar i aparat w ułamku sekundy dostraja ostrość śłedząc obiekty. Z tego co pamiętam 7D ma dwa procesory. Robiłem testy na gołębiach z kolegą z tego forum, który mi zademonstrował możliwości siódemki.
Jak tylko zerwały się do lotu, ja trzymałem spust migawki a 7D zrobił tony zdjęć... Praktycznie 90% była trafionych... Dla porównania, mój 500D trafił jakieś 10%...
Tyle w temacie.. siódemka to jak Porshe czy Ferrari ;)
Tak , AF w 7d jest jak ferrari ... a nawet jeszcze szybszy :) Duże możliwości jego konfiguracji , a przede wszystkim to,
że wszystkie te konfiguracje .... działałają ! Teraz już się do tego przyzwyczaiłem, ale na początku było łaaał !
Czyli zestaw na 100%, to 500D + 7D :))
O obszarze zaznaczenia, to kolejna bardzo fajna funkcja. Jak jakiś czas temu oglądałem demonstrację tej funkcji na yt, to uwierzyć nie mogłem. Do czasu, kiedy jeden ze znajomych mi tego nie pokazał. Rzeczywiście jest multum opcji, które naprawdę pomagają. Szkoda, że 7D nie działa zbyt dobrze z obiektywami z STM.
Zdecydowanie 7D z racji swietnego AF i duzego fps. Oczywiscie wszystko zalezy od oswietlenia i dynamiki dyscypliny.
Ja mam 5D i 40D i jesli warunki oswietleniowe pozwalaja to uzywam 40D. Na Polskiej Lidze Koszykowki w ciemnej hali to juz niestety ISO3200 wiec uzywalem 5D.
6d, jeśli robisz szachy.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
6d, jeśli robisz szachy.
Bez przesady. Koszykowke dalem rady robic 5D wiec i 6D kolega da rady porzezbic temat tyle, ze juz trzeba przewidywac pewne zachowania. No i trzeba sie liczyc, ze liczba przestrzelonych klatek bedzie wieksza.
elpolako
07-01-2013, 17:11
zdecydowałem się jednak na 7d :) Polecany tu 1d mk iii odpadł, ze względu na swój wiek a 6d mimo wszystko do sportu chyba jednak się nie nadaje, a przynajmniej ja nie mam zamiaru się przekonywać o tym na własnej skórze :) dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Bez przesady. Koszykowke dalem rady robic 5D wiec i 6D kolega da rady porzezbic temat tyle, ze juz trzeba przewidywac pewne zachowania. No i trzeba sie liczyc, ze liczba przestrzelonych klatek bedzie wieksza.
Pewnie że się da, sam 5d mk1 robie tenisa. Ale po co się zastanawiać skoro ma 7d który w tych zastosowaniach będzie lepszy po prostu?
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
7d ma gwarancje 150tyś klapnięć ? A jak to wygląda z filmowaniem ? To się jakoś liczy ? Przecież dużo osób kupuje 7d z myślą o filmowaniu a potem sprzedaje z przebiegiem 10/20k.
Jeśli taka migawka padnie przy tych powiedzmy 20k (aparat nie ma gwarancji) - serwis robi za darmo? I co dalej ? Nowa migawka i przebieg jest liczony od tych 20k i leci sobie dalej aż do 150tys?
O ile wiem to kręcenie filmu jest traktowane jako jedno zdjęcie, po podpięciu do programów pokazujących licznik to widać. Z tego co pamiętam "z autopsji w 40d" to wymiana migawki nie musi oznaczać wcale resetowania licznika. Może się okazać, że świeżo po wymianie migawki aparat nadal będzie pokazywał stary licznik. Serwis jednak wie, ze aparat ma nową migawkę. Nie wiem czy tak samo jest w 7d.
Tak przy okazji 7d to aparat prawie idealny, prawie bo niestety szumi na niskich ISO (w porównaniu do np. 40D). Jeżeli robi się mocniejsze cropy ze zdjęć (bo np. ma się za małą ogniskową) to jest problem. Nie zmienia to faktu, że po ostatnich problemach ze światłem podczas meczu rozgrywanego w porze obiadowej (ISO3200, f/2.8 i czasy 1/320s) podjąłem decyzję o odstawieniu 40D i dokupieniu drugiego 7d.
O ile wiem to kręcenie filmu jest traktowane jako jedno zdjęcie, po podpięciu do programów pokazujących licznik to widać. Z tego co pamiętam "z autopsji w 40d" to wymiana migawki nie musi oznaczać wcale resetowania licznika. Może się okazać, że świeżo po wymianie migawki aparat nadal będzie pokazywał stary licznik. Serwis jednak wie, ze aparat ma nową migawkę. Nie wiem czy tak samo jest w 7d.
1. Jak weźmie się do łapy modele, które pozwalają na wgranie magic lanter, to nakręcony film nabija licznik (a robi się przerwy w kręceniu) i klapnięcia LV też ten licznik nabijają. Bynajmniej na tym oprogramowaniu pokazane są dwie tabelki, jedna od klapnięć migawki, druga od LV.
2. Po wymianie migawki zawsze powinno się resetować licznik, na pewno zrobi to serwis, ale nie słyszałem by ktoś prosił o pozostawienie wpisu z poprzedniego.
3. Jeżeli padnie nam migawka, to serwis to udokumentuje. Dostaniemy wpis przy jakim stanie została zrealizowana wymiana.
Canon 7D, to naprawdę dobry aparat, który ma właściwie kiepską jak na obecne czasy matrycę. Tylko, to powstrzymuje niektórych kupujących przed zakupami. Wiadomo, że najlepiej jest mieć bardzo dobrą, jasną szklarnię, ale i iso też by się przydało. Tym bardziej, że ten sprzęt nadal ma cenę powyżej 5000 złotych. W obecnej chwili można albo szukać używanego / okazyjnie tańszego 7D lub czekać do premiery 7D mark 2 o której, póki co niezbyt wiele wiadomo.
@salas, jeśli wspomniany aparat ma zastąpić twojego 60d, to w kwestii obrazka niczego nie zyskasz. Za to w przypadku pracy, możliwości afu, fps i kilku ficzerów na pewno.
2. Po wymianie migawki zawsze powinno się resetować licznik, na pewno zrobi to serwis, ale nie słyszałem by ktoś prosił o pozostawienie wpisu z poprzedniego.
Powinni, ale nie zawsze to robią. U mnie CSI nie zresetowało, no chyba że poinformowali o wymianie migawki, a tego nie zrobili. Pytanie co bardziej jest prawdopodobne.