Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Miejsce na "mocny" reportaz poza Europa.

ArturBonoVox
05-01-2013, 02:00
Witam serdecznie wszyskich fotografow!

Gybyscie mieli mozliwosc wybrac Panstwo i Temat na Fotoreportaz to gdzie i co by to bylo.

Cel: zrobic takie zdjecia aby dzieki nim zdobyc prace fotoreportera w dobrym Magazynie.

Zdaje sobie sprawe, ze temat jest rozlegly ale kazda opinia jest tu mile widziana.

Konflikty zbrojne, kleski zywiolowe?

I jak to wyglada od strony formalnej i prawnej?

Dziekuje i zapraszam do dyskusji.

mdagence
05-01-2013, 02:38
Najpierw trzeba robić dobre zdjęcia i najlepiej mieć dobrego pracodawcę za plecami. Takie wyjazdy i długie projekty są kosztowne.

Jak masz ochotę na takie zdjęcia to zapraszam w tym roku do Kenii na wybory. Ale pamiętaj ze mozesz nie wrocic.

ArturBonoVox
05-01-2013, 03:36
Jesli o chodzi o finanse to moge sam to sfinansowac.
Wazne aby miec zaplecze redakcji.

mdagence
05-01-2013, 11:05
Jestes pewien ze mozesz sam to sfinansowac? Pamietaj ze to nie wszystko. Nie robiles takich zdjec. Nie wiesz jak bys reagowal na niektore sytuacje. Jak chcesz stosunkowo niedrogo to wybierz się*do Kenii jeszcze przed wyborami. Najpierw naucz se podstaw Kiswahili. W Kenii zacznij od zwyklej fotografii, rozmawiaj z ludzmi. Wybierz sie na polnoc. Okolice Meru, Maua. Na koniec "wycieczki" stolica i slumsy Kibera. Ale lepiej nie wybieraj sie sam. Ogarnij jakiegos lokalnego.

Gregolius
05-01-2013, 11:35
Generalnie masz spore pole do popisu. Reportaż możesz zrobić choćby z festiwalu i niekoniecznie musi to być coś niebezpiecznego. Są na przykłąd interesujące festiwale w Azji gdzie można coś fajnego upstrykać. Ale jak napisał kolega "mdagence" jeśli już ciągnie cię raczej do czegoś mocniejszego , jak wybory w Afryce czy lekko wojenne klimaty to sprawa troszkę się komplikuje. Kasa to nie wszystko a problemy się pojawiają:). Ja na początek wybrałbym coś bardziej bezpiecznego i np wybrał się na jakiś festiwal czy event o którym często się mówi. No ale to już kierunek czysto podróżniczy ale chyba bezpieczniejszy i na początek lepszy. Kwestia czy kogoś to interesuje:) oczywiście mam na uwadze redakcje

Ernest_DLRS
05-01-2013, 17:59
Wszelakie ostrzejsze manifestacje to świetny temat na reportaż. Historie ludzi, pracujących w jakichś trudnych zawodach, też fajna opcja. Polityka i tematy wokoło. Wojny u nas póki co nie ma, a jechać gdzieś w nieznane nie mając doświadczenia, to raczej głupota / brak rozumu.

zanussi
05-01-2013, 19:33
Fotografuj zwykłych ludzi.... choćby ze swojej ulicy. Cała reszta może okazać się "publiczką" i temat samograj (im wydaje się trudniejszy temat i cięższa praca tym zdjęcia wydawać się mogą bardziej beznamiętne)

airhead
06-01-2013, 01:03
a może coś bardziej współczesnego? bo zamieszki i ginące zawody to bardzo klasyczne tematy dla fotografii

Maroos
06-01-2013, 01:08
Oj się prosisz

ekstremalnie to może Semipałatyńsk w dzisiejszym Kazachstanie

ArturBonoVox
06-01-2013, 01:48
Maroos :) Grubo i to bardzo grubo.

--- Kolejny post ---

mdagence - juz badam Kenye. Bardzo ciekawie sie zapowiada.

algha
06-01-2013, 02:09
Maroos :) Grubo i to bardzo grubo.

--- Kolejny post ---

mdagence - juz badam Kenye. Bardzo ciekawie sie zapowiada.

W Kenii masz polskie misje katolickie. Zawsze mogą służyć pomocą choćby w sprawach językowych. Oprócz księży i zakonnic, pracują tam wolontariusze.

ArturBonoVox
06-01-2013, 02:57
Wlasnie czytam i dosc klarownie to wyglada. Wiza po wyladowaniu. Loty z Dublina tez. Bardzo si.

Czy ewentualnie jest kto kto by chcial sie tam ze mna zabrac?

ArturBonoVox
11-01-2013, 19:30
Odkurzam temat.

Czy ktos wie cos wiecej na temat Syrii?

Ewentualne informacje na temat wjazdu i pobytu.

latant
11-01-2013, 20:03
Odkurzam temat.

Czy ktos wie cos wiecej na temat Syrii?

Ewentualne informacje na temat wjazdu i pobytu.

popytaj tutaj (http://www.travelbit.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=25404&p=153069&hilit=syria#p153069)

ArturBonoVox
11-01-2013, 20:51
dziekowac :)

mdagence
13-01-2013, 14:46
Zaczynam poważnie myśleć o tym, że życie Tobie nie miłe. Syrię sobie odpuść. Leć do Kenii. Tylko najpierw naucz się*troszkę Kiswahili, bo jak chcesz liczyć na tłumaczy, to ciężko będzie Tobie cokolwiek samemu osiągnąć. W Nairobi gadają po angielsku, ale tylko dlatego że muszą. Jak będziesz gadać w ich języku to wszystko będzie prostsze i TAŃSZE. Kontakty z misjami są spoko. Zakonnice, czy księża bardzo potrafią pomóc. W samym sercu Kibera jest sierociniec Matek Miłosierdzia. Tam jest siostra, która jest polką, do tego zajmuje się*w zgromadzeniu i tej misji kontaktami z kenijskim rządem. Tam w sierocińcu nie zrobisz zdjęć - zapomnij od razu. Byłem pierwszym i jedynym z powodu pewnego projektu związanego z włoską fundacją.
Jak chcesz posmakować ciężkich tematów to z Nairobi wybierz się*do Garissy. Podróż będzie trwała cały dzień pomimo że to nieco ponad 400km. W Garissa przenocuj i następnego dnia udaj się*do Daadab - największy obóz uchodźców na świecie. Tylko pamiętaj żeby nie żerować jak hiena. Nie zaczynaj od zdjęć. Zacznij od kontaktów z lekarzami, osobami z NGO, UNHCR.

No nic - powodzenia! :)

kosio
14-01-2013, 12:22
myślę, że jak się pośpieszysz to północna Mali spełni twoje oczekiwania

Franek_
29-01-2013, 23:44
Za jeden fotoreportaż raczej pracy w "dobrym Magazynie" się nie dostaje. Poza tym, im mocniejszy temat, tym łatwiej o dobre zdjęcia. Jednak to nie moja broszka, więc się nie wtryniam w sensowność projektu. Ale jeśli temat ma być mocny, to jest kilka miejsc.

1. Syria. Zdecydowanie. Giną tam wszyscy, łącznie z reporterami. Do kraju Cię nikt nie wpuści, więc trzeba kombinować. Gadałem ostatnio z uciekinierem z Syrii (uciekł dosłownie w ostatniej chwili przed zamieszkami) - zabrał rodzinę ze sobą, lecz ma wciąż kontakt z krajem i wie co się dzieje. A dzieje się tak, że mordowane są całe klasy małych dzieci na oczach matek itd. Statystyki podawane w TV są ok. 10 - 15 razy zaniżone.

2. Mali. Choć sporą interwencję zrobili Francuzi, więc temat pewnie długo nie potrwa.

3. Głód i kanibalizm w Korei Północnej.

4. Iran (póki jeszcze istnieje, przynajmniej w obecnej formie)

5. Egipt w drugą rocznicę arabskiej wiosny.

6. Brazylijscy kibole na rok przed Mistrzostwami Świata

7. Afganistan

Generalnie sporo jest na świecie punktów zapalnych, a mocny reportaż można zrobić i w Rybniku albo innym Wałbrzychu. Ale jak mówiłem - nie moja brocha.

pozdrawiam!

ArturBonoVox
30-01-2013, 04:50
Witaj Franek!

Przeczytalem Twoja odpowiedz.

1. Syria - Pojechałem do Syrii uczyć się jak być dziennikarzem | VICE (http://www.vice.com/pl/read/i-went-to-syria-to-learn-how-to-be-a-journalist?Contentpage=1)

2. Mali - brzmi sensownie.

3. Korea - raczej ciezko bedzie.

4. Iran - nie myslalem.

5. Kair - bardzo mocno.

6. Brazylijscy kibole - nie mam przekonania.

7. Afganistan - bardzo mocno.

I na liste wrzucam:

8. Kenya - polecana przez medagence.

9. Gruzja i Osetia.

10. Jordania - obozy uchodzcow z Syrii.

11. Liban - jak wyzej.

Najlepiej jakby przed wylotem miec nagrana osobe, ktora Cie przejmie w danym kraju.

I pytanie dotyczace kamizelki i helmu. Sa jakies wymagania formalne i koniecznosc zglaszania na odprawie bagazowo - biletowej?

I sprawa malarii. Czy ktos sie zabezpieczal?

Gregolius
30-01-2013, 08:24
Witaj Franek!

I sprawa malarii. Czy ktos sie zabezpieczal?

Z malaria to jest ciężki temat. Generalnie sama profilaktyka np malaronem może doprowadzić Cię do ruiny finansowej. Ja nie używam raczej tych leków ale w miarę rozsądnie musisz podejść do tematu.(Pozatym stosowanie dłuższy czas tych leków raczej pozytywnie nie wpływa na organizm) Odstraszacze na DEET-e i dobre ciuchy powinny zminimalizować ryzyko ta chorobą. Oczywiście kwestia gdzie pojedziesz i na jak długo. Jeśli jedziesz na długi czas ja bym sobie darował Ścierwa takei jak Lariamy ,malarony itp.
Część informacji znajdziesz tutaj
Malaria - serwis po[wicony malarii i jej profilaktyce. Malaria, leki na malarie, choroby egzotyczne (http://www.malaria.com.pl/default.aspx)
Warto się zapoznać bo to wredna choroba ......bardzo wredna

ArturBonoVox
31-01-2013, 02:54
Gregolius!

Gdzie sie zapuszczales w Swiat?

--- Kolejny post ---

Syria.

http://blogs.reuters.com/photographers-blog/2013/01/30/deadly-sniper-shot-through-the-lens/

ArturBonoVox
02-02-2013, 02:41
The.Bang.Bang.Club.2010..rmvb - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=CUkp98zbmtQ)

The Bang Bang Club!

maciek12ss
02-02-2013, 12:52
The.Bang.Bang.Club.2010..rmvb - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=CUkp98zbmtQ)

The Bang Bang Club!

świetny film !!

ArturBonoVox
03-02-2013, 21:10
A tu takze Bang Bang Club reportaz:

The Bang Bang Club - South Africa - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ccCOVjVjoF4)

ArturBonoVox
04-02-2013, 03:40
I kolejny material!

In Harms Way - War Photographers Zoriah and Alissa - Part 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=wjiC5YvgWzI)