Zobacz pełną wersję : Speedlite 580ex II problem z ładowaniem
Witam, pierwszy post, proszę wybaczyć, jeśli nie tam, gdzie być powinien. Pogrzebałem trochę na forum, ale nie udało mi się dotrzeć do żadnych podobnych problemów.
Sprawa dotyczy zestawu EOS 50D i lampy Speedlite 580ex II. W zestawie zastępczym z EOSem 350D lampa działa bez problemu. W przypadku 50tki wygląda to tak, że czasem muszę czekać ok. 5-10 sek. aż lampa ponownie będzie gotowa (aż dioda będzie czerwona). Sprawdzałem na świeżych bateriach Duracell. Na początku myślałem właśnie, że coś nie styka w bateriach, ale skoro działa na nowych i na innej puszce...? Czy może być to problem z puszką czy raczej z lampą? Wysłałbym sprzęt do serwisu, ale nie będę pchał całego zestawu, bo zostanę praktycznie bez sprzętu.
Zanim wyślesz sprzęt przetestuj lampę na innym body, spróbuj sprawdzić inny egzemplarz lampy na swoich korpusach. Może ktoś z forum mieszka blisko Ciebie i miałbyś możliwosć np przy piwie podpiąć inny sprzęt.
Zakładam, że na obu korpusach masz ustawioną tą samą czułość i sytuacja nie wynika z tego, że na 50D masz ISO 100 (lub auto) a na 350D ISO 400
no i oczywiscie te same warunki fotografowania, oraz ta sama przysłona
Niepodpięta też tak długo się ładuje?
@Espire - nie sprawdzałem tak dokładnie, ale raczej na 50D nie robi różnicy ISO. Ale oczywiście sprawdzę.
@Bangi - nie, odłączona, na teście ładuje praktycznie od razu
kontynuując - rozumiem że dłuższe ładowanie na 50D nie jest spowodowane tym że błysk był o większej mocy z powodu innego ISO czy przysłony?
A jak ustawisz błysk testowy na 100% i naciśniesz test to wtedy też tak długo?
IMHO też wygląda na to, że po prostu może waliło pełną mocą i dlatego ładownie potem trawało dłużej.
No cóż, wypada mi chyba tylko bardzo podziękować i głupio się uśmiechnąć ;) Sprawa wygląda tak, że ustawiłem w obu puszkach iso 200, przysłona na 5.6 i czas na 1/60. Próbowałem na dwóch zmiennogniskowych szkłach. Lampa zachowywała się normalnie, dopiero przy podkręceniu na +3 widać znacznie dłuższe ładowanie. Przy 0 albo mniejszych ładuje normalnie, z nieznacznymi przerwami, ale może to akurat wina baterii, nie mam świeżych już. W takim razie ostatnie pytanie - czy ładowanie przy ustawieniu lampy na +3 może się wydłużyć do 5-10s? Bo jeśli tak, to wygląda na to, że wszystko gra. Będę jeszcze to obserwował. Tak, czy siak bardzo dziękuję za pomoc.
Dużo zależy od zasilania. Co prawda ma 420, ale pewnie jest podobnie, że jak walne kilka razy pod rząd z pełną mocą, to jak już słabe aku to wolniej w pewnym momencie ładuje.
kiedys czytalem instrukcje i tam bylo napisane ze jak mocniej blysnie moze sie dluzej ladowac
poza tym wiadomo jak bateria full bedzie szybciej a przy sto ktoryms blysku nieco dluzej
Lampa też wyraźnie ładuje się z baterii niż z akumulatorów NiMH. Uprzedzając pytanie - najlepiej Sanyo Eneloop. ;)