Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Speedlite 580ex II problem z ładowaniem

Qduaty
04-01-2013, 00:40
Witam, pierwszy post, proszę wybaczyć, jeśli nie tam, gdzie być powinien. Pogrzebałem trochę na forum, ale nie udało mi się dotrzeć do żadnych podobnych problemów.
Sprawa dotyczy zestawu EOS 50D i lampy Speedlite 580ex II. W zestawie zastępczym z EOSem 350D lampa działa bez problemu. W przypadku 50tki wygląda to tak, że czasem muszę czekać ok. 5-10 sek. aż lampa ponownie będzie gotowa (aż dioda będzie czerwona). Sprawdzałem na świeżych bateriach Duracell. Na początku myślałem właśnie, że coś nie styka w bateriach, ale skoro działa na nowych i na innej puszce...? Czy może być to problem z puszką czy raczej z lampą? Wysłałbym sprzęt do serwisu, ale nie będę pchał całego zestawu, bo zostanę praktycznie bez sprzętu.

espire
04-01-2013, 08:13
Zanim wyślesz sprzęt przetestuj lampę na innym body, spróbuj sprawdzić inny egzemplarz lampy na swoich korpusach. Może ktoś z forum mieszka blisko Ciebie i miałbyś możliwosć np przy piwie podpiąć inny sprzęt.

Zakładam, że na obu korpusach masz ustawioną tą samą czułość i sytuacja nie wynika z tego, że na 50D masz ISO 100 (lub auto) a na 350D ISO 400

no i oczywiscie te same warunki fotografowania, oraz ta sama przysłona

Bangi
04-01-2013, 09:04
Niepodpięta też tak długo się ładuje?

Qduaty
05-01-2013, 18:29
@Espire - nie sprawdzałem tak dokładnie, ale raczej na 50D nie robi różnicy ISO. Ale oczywiście sprawdzę.
@Bangi - nie, odłączona, na teście ładuje praktycznie od razu

espire
07-01-2013, 08:25
kontynuując - rozumiem że dłuższe ładowanie na 50D nie jest spowodowane tym że błysk był o większej mocy z powodu innego ISO czy przysłony?

Bangi
07-01-2013, 09:33
A jak ustawisz błysk testowy na 100% i naciśniesz test to wtedy też tak długo?
IMHO też wygląda na to, że po prostu może waliło pełną mocą i dlatego ładownie potem trawało dłużej.

Qduaty
07-01-2013, 21:22
No cóż, wypada mi chyba tylko bardzo podziękować i głupio się uśmiechnąć ;) Sprawa wygląda tak, że ustawiłem w obu puszkach iso 200, przysłona na 5.6 i czas na 1/60. Próbowałem na dwóch zmiennogniskowych szkłach. Lampa zachowywała się normalnie, dopiero przy podkręceniu na +3 widać znacznie dłuższe ładowanie. Przy 0 albo mniejszych ładuje normalnie, z nieznacznymi przerwami, ale może to akurat wina baterii, nie mam świeżych już. W takim razie ostatnie pytanie - czy ładowanie przy ustawieniu lampy na +3 może się wydłużyć do 5-10s? Bo jeśli tak, to wygląda na to, że wszystko gra. Będę jeszcze to obserwował. Tak, czy siak bardzo dziękuję za pomoc.

Bangi
07-01-2013, 22:44
Dużo zależy od zasilania. Co prawda ma 420, ale pewnie jest podobnie, że jak walne kilka razy pod rząd z pełną mocą, to jak już słabe aku to wolniej w pewnym momencie ładuje.

arekhit
09-01-2013, 13:03
kiedys czytalem instrukcje i tam bylo napisane ze jak mocniej blysnie moze sie dluzej ladowac
poza tym wiadomo jak bateria full bedzie szybciej a przy sto ktoryms blysku nieco dluzej

piast9
10-01-2013, 09:43
Lampa też wyraźnie ładuje się z baterii niż z akumulatorów NiMH. Uprzedzając pytanie - najlepiej Sanyo Eneloop. ;)