Zobacz pełną wersję : Ctj/Gtj #433
Tym razem coś pomiędzy Gdzie to jest? a Co to jest?, czyli skąd pochodzi ta szachownica:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/3408/img3121w.jpg)
To też jedna z ciekawszych moich szachownic (obecnie kolekcja liczy 16 zestawów), ale moim zdaniem do tej z Tunezji (#427) jej daleko.
VomitroN
02-01-2013, 22:18
Europa?
Jezeli materiał ma cos tu do rzeczy, to wydaje mi sie ze rozpoznaje onyx. A skoro onyx to moze Egipt?
Onyx dobrze rozpoznany. Teraz już powinno być łatwo.
Egipt nie i nie Europa.
Onyks plus szachy równa się Chiny?
Onyks plus szachy równa się Chiny?
Oj nie. Tysiące kilometrów pomyłki.
Chiny?
--- Kolejny post ---
doczytałem :-))
Tysiące kilometrów, powiadasz? No to onyks to jeszcze może być Meksyk.
Tysiące kilometrów, powiadasz? No to onyks to jeszcze może być Meksyk.
Jeszcze dalej. Ponad dwukrotnie dalej :-P
Ponad dwukrotnie dalej niż z Chin do Meksyku?! Szachy z Księżyca? ;-)
A serio: Ameryka Południowa?
Chyba, że ponad dwukrotnie dalej od nas. Wtedy pewnie Australia...
Ponad dwukrotnie dalej niż z Chin do Meksyku?! Szachy z Księżyca? ;-)
A serio: Ameryka Południowa?
Chyba, że ponad dwukrotnie dalej od nas. Wtedy pewnie Australia...
Ponad dwukrotnie dalej od celu niż Chiny.
A Ameryka Południowa jeszcze dalej.
Australia porównywalnie daleko, jak Meksyk.
A Księżyc w ogóle najdalej. I wtedy szachy zdecydowanie byłby o wiele ciekawsze, niż te z Tunezji
Australia jest parę tysiączków km dalej niż Meksyk natomiast dalej niż na NZ raczej się nie wybierzemy (z wyjątkiem wysepek na południowym Pacyfiku)
Aha, czyli cel jest bliżej Chin niż Meksyku. Mam zatem dwa typy. Pakistan?
Australia jest parę tysiączków km dalej niż Meksyk natomiast dalej niż na NZ raczej się nie wybierzemy (z wyjątkiem wysepek na południowym Pacyfiku)
To zależy skąd liczymy odległość.
Ja wszystkie odległości w tym wątku podaje od "celu", czyli miejsca pochodzenia szachownicy.
Aha, czyli cel jest bliżej Chin niż Meksyku. Mam zatem dwa typy. Pakistan?
Pierwszy typ nietrafiony. Jaki następny?
Indie??
Indie też nie.
Jak na razie caveman był najbliżej.
Janusz Body
03-01-2013, 02:40
Iran.
michalab
03-01-2013, 09:32
Maroko?
VomitroN
03-01-2013, 10:02
Niezła strzelanina. To niech i ja sobie strzelę: Kenia :)
Jak na razie same pudła.
Jak nie zgadniecie, to koło 17 dam podpowiedź odnośnie kraju, ale to i tak nie będzie koniec zagadki, bo odpowiedź ma być dość precyzyjna.
Na razie polecam tabelę odległości i posiadane informacje na temat szukanego miejsca:
-Tysiące kilometrów od Chin
-Ponad 2 razy dalej od Meksyku, niż od Chin
-Od Australii porównywalnie daleko, jak od Meksyku
-Bardzo daleko od Księżyca :)
Janusz Body
03-01-2013, 10:47
Uzbekistan, Samarkanda.
Arabia Saudyjska?
Też nie, ale to jeden z najbliższych strzałów.
Jeden był porównywalny i jeden bliższy.
--- Kolejny post ---
Uzbekistan, Samarkanda.
Też nie. Arabia Saudyjska była bliżej.
Oman też nie.
Również dalej, niż Arabia Saudyjska.
Przyznam, że już kilka razy sprawdzałem, czy przypadkiem nie przegapiłem poprawnej odpowiedzi :)
A co mi tam też sobie strzelę?
Etiopia?
Państwo mające wybrzeże nad m. Śródziemnym?
VomitroN
03-01-2013, 11:21
No tak to se możemy strzelać do jutra. Trzeba zacząć działać systematycznie. Czy to Afryka?
michalab
03-01-2013, 11:22
Bliski Wschód?
Janusz Body
03-01-2013, 11:46
Syria
fotokor1
03-01-2013, 12:03
ja się pogubiłam w strzelaniu i odległościach kilometrowych , nie wiemczy już było?
Pamukkale?
VomitroN
03-01-2013, 12:19
Było... w zagadce #405 :)
ja się pogubiłam w strzelaniu i odległościach kilometrowych , nie wiemczy już było?
Pamukkale?
Nie było. Nie było nawet Turcji, co nie zmienia faktu, że to poprawna odpowiedź. Brawo.
Muszę przyznać, że trochę mnie ta strzelanina zdziwiła. Przeważnie jest systematyczne zawężanie kręgu poszukiwań, a tu pojawiło się dopiero w połowie 2 strony.
Tak czy inaczej następną zagadkę zadaje fotokor1.
VomitroN
03-01-2013, 17:55
Tak z ciekawości:
rysz - czy szachownica była kupiona tam gdzie tarasy wapienne w takim sporym budynku na planie trójkąta, czy na dole w samym Pamukkale ?
fotokor1 - zdradzisz jaki algorytm spowodował, że wytypowałaś waśnie tę miejscowość?
Tak z ciekawości:
rysz - czy szachownica była kupiona tam gdzie tarasy wapienne w takim sporym budynku na planie trójkąta, czy na dole w samym Pamukkale ?
fotokor1 - zdradzisz jaki algorytm spowodował, że wytypowałaś waśnie tę miejscowość?
Na dole, przy okazji wizyty na bazarze. Obok było kilka sklepów z ceramiką, talerzykami, kafelkami i innymi dziwadłami, a w kącie w jednym leżała szachownica.
W tej manufakturze przy tarasach byłem, ale tam było tak 3 x drożej.
Kupiłem to samo dużo taniej: materiał ten sam, nawet wzory figur identyczne. Wszystko wskazuje na to, że produkowane przez tą samą manufakturę, tylko sprzedawane poza sklepem 'firmowym' i bez eleganckiego, drewnianego pudełka.
Później widziałem podobne w Bodrum, ale tam znowu drożej (pewnie transport).
fotokor1
03-01-2013, 18:48
Rozwiązanie miałam z poprzedniej zagadki, kiedy szukałam szachów najpierw mnie wzięło z czego - bo od początku wydawało mi się że są z onyksu, w obecnej zagadce nie miałam już wątpliwości że onyksowe i szukałam producentów szachów z onyksu - trafiłam na sklep turecki z wyrobami, nie tylko szachy tam były, a że było tych km tak daleko że aż blisko to padło jak wypadło
--- Kolejny post ---
swoją drogą chciałabym zobaczyć w jaki sposób przechowujesz swoją wspaniałaą kolekcję - może foto?
Rozwiązanie miałam z poprzedniej zagadki, kiedy szukałam szachów najpierw mnie wzięło z czego - bo od początku wydawało mi się że są z onyksu, w obecnej zagadce nie miałam już wątpliwości że onyksowe i szukałam producentów szachów z onyksu - trafiłam na sklep turecki z wyrobami, nie tylko szachy tam były, a że było tych km tak daleko że aż blisko to padło jak wypadło
--- Kolejny post ---
swoją drogą chciałabym zobaczyć w jaki sposób przechowujesz swoją wspaniałaą kolekcję - może foto?
Ogólnie standardowo stoją ustawione na w sosnowym regale. Głównie dlatego, że lubię drewno - wszystkie meble w pokoju sosnowe, do tego boazeria :)
Kolekcja aż tak ciekawa nie jest. Pokazałem 2 najciekawsze zestawy. Porucz tego warte uwagi są jeszcze max 2.
Pozostałe to 3 komplety drewniane, i sporo zwykłych plastikowych i magnetycznych, zdobytych przy różnych okazjach.
Kolekcję powiększam, jak tylko znajdę cokolwiek ciekawego, co nie kosztuje fortuny.
Najbardziej żałuję, że nie udało mi się przywieźć żadnych z Iranu, bo małe są szanse, że jeszcze tam wrócę.
Niestety na chwilę obecną wszystko schowane po remoncie (wymiana podłogi - teraz są panele z drewnianym fornirem :mrgreen:).
Postaram się pokazać w przyszłości całość, ale na razie poczekam, bo materiał na kolejną zagadkę się znajdzie.
fotokor1
03-01-2013, 19:13
Nie ma co żałować - to może być cele zdobywczym dla Ciebie, jest wiele osób w podróży, może ktoś przywiezie