Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kiepskie zdjęcia-450D

sigielki
02-01-2013, 20:04
Muszę przyznać, że już kiedyś rozpytywałem o marną jakość moich zdjęć (tzn. z mojego Canona 450D), dostałem bardzo dobre rady, nawet próbowałem je stosować, zmieniłem oprogramowanie, wyczyściłem matrycę ... i jakoś nie bardzo widzę efekty.
Nie miałem za bardzo czasu przez ważne wydarzenia rodzinne ( i dlatego też nie mogłem np. kupic lepszego obiektywu :)) gruntownie zająć się tematem ale mimo wszystko jestem zawiedziony. Wyznacznikiem jest dla mnie Nikon d80, mojego znajomego, też z KIT-em, który robi o wiele "bogatsze" zdjęcia.

... a więc canon 450D, zestaw z KIT-em, prosze o jakieś uwagi, czy to wina obiektywu, czy ustawień, czy operatora...

https://picasaweb.google.com/100508651220860987137/Zdj450D?authuser=0&feat=directlink

Merde
02-01-2013, 20:06
Zamień się ze znajomym na tydzień, będziesz znał odpowiedź.

sigielki
02-01-2013, 20:12
nie zgodzi się
nie mam dobrej reputacji i wystarczająco dużo "kredytów"

dinderi
02-01-2013, 20:19
Masz matryce nadal do czyszczenia https://lh5.googleusercontent.com/-ewcu-jEOO74/UORWqKTgrcI/AAAAAAAABIM/PsrSdZ-cMsg/s1403/IMG_0638.JPG
Poza tym, zdjęcia sa technicznie (w sensie w jakim je uczynił aparat) bez zarzutu. Można miec zastrzeżenia do fotografa, za nieopanowanie naświetlenia i nieopanowanie sztuki postprocesu.

Rozważyłbym również obejrzenie zdjęc na dobrym monitorze.

Raideur
02-01-2013, 20:25
Szyby w moim samochodzie czysciejsze niz twoja matryca :)

MAF
02-01-2013, 20:25
Może problemem jest to co jest przyczepione z tyłu aparatu?

sigielki
02-01-2013, 20:48
Może problemem jest to co jest przyczepione z tyłu aparatu?, niepotrzebna ironia martin, nie obrażę się za "marnego fotografa", nie cenie natomiast marnego dowcipu... pozdrawiam

matrycę czyścił mi kolega od Nikona :) ale oczywiście chciał dobrze...
oddam do czyszczenia do jakiegoś serwisu

Czy problemem nie byłby również marny egzemplarz KIt-a?

jacek_73
02-01-2013, 20:54
...

Nie, gdyż KIT to ukryta elka. Winiłbym złe ustawienia aparatu (w sensie picture style), ale przede wszystkim rozbieżność widzenia aparatu i operatora.

Grzesiek_PL
02-01-2013, 21:05
KIT to ukryta elka :mrgreen:
Kitem można bardzo dobre zdjęcie zrobić, udowodniło to wielu fotografów. ;)

Ten kolega serio czyścił tą matrycę? :roll: Ja bym mu puszki do rąk nie dał, skoro bierze się za takie rzeczy i takie efekty.

qbar
02-01-2013, 21:11

No i wszystko jasne jeśli Nikoniarz czyścił Canona to najpierw wypucował matrycę a później kichnął do środka. Tak z czystej złośliwości:D

Nie rozumiem tylko zarzutów wobec 450d i myślę, że problemu zdjęć, które pokazałeś nie da się rozwiązać nowym obiektywem lub nawet zmianą aparatu. If ju noł łot I min... A tak przy okazji to też mam 450d;)

Matsil
02-01-2013, 21:25
, niepotrzebna ironia martin, nie obrażę się za "marnego fotografa", nie cenie natomiast marnego dowcipu... pozdrawiam

Mi się podobał i nie uważam go za marny, trzeba mieć trochę samokrytyki. Jeżeli już wszystkiego spróbowałeś, to może MAF ma rację ;).

To wiele wyjaśnia. Kolega jej nie wyczyścił, tylko nieźle uświnił...
Oddaj na Żytnią, inaczej popsujesz aparat.

Oczywiście, tylko powiedz dokładnie co jest w tych zdjęcich nie tak.

sigielki
02-01-2013, 21:27
Nie rozumiem tylko zarzutów wobec 450d i myślę, że problemu zdjęć, które pokazałeś nie da się rozwiązać nowym obiektywem lub nawet zmianą aparatu

eee...no to licho, trudno sprezentuje chrześniakowi...

Winiłbym złe ustawienia aparatu (w sensie picture style)

czyli ekspozycja, balans bieli?
czy ustawienia/opcje?

rOOmak
02-01-2013, 21:36
Oj sporo do nauki... Matrycy nie miałem tak ubrudzonej po roku fotografowania...
Jeżeli masz tylko jeden obiektyw to go nie ściągaj.
Nie domykaj przesłony do f/22 jeżeli nie jest to absolutnie potrzebne. Przy 18mm masz hiperfokalną na f/11 od 1.1m gdy ostrzysz na 2m
Brudy na matrycy będą dużo mniej widoczne i technicznie nie tracisz ostrości przez dyfrakcję.
Na zdjęciu 5 masz spadek kontrastu. Albo obiektyw był zaparowany, długo nie czyszczony, nie założona była osłona albo kombinacja tych czynników.

Wyczyść matrycę i reszta aparatu jest ok.
Zamiast szukać rad weź jakąś dobrą książkę o podstawach fotografii.

sigielki
02-01-2013, 22:01
samokrytyki mam sporo, może za dużo, według mnie dowcip jest jak z familiady, ale o tym nie mówmy...

Oczywiście, tylko powiedz dokładnie co jest w tych zdjęcich nie tak.

według mnie kolory na tych zdjęciach są bardzo kiepskie, przytłumione, bez kolorów, życia, bez światła...
jeżeli powiecie mi, że jest inaczej to albo wzrok albo monitor do wymiany...
pzdr

--- Kolejny post ---

Wyczyść matrycę i reszta aparatu jest ok.
Zamiast szukać rad weź jakąś dobrą książkę o podstawach fotografii.

bardzo dziękuję
tak trochę przesadzałem z przesłoną (nie znaczy to, że znałem słowo hiperfokalna :), po prostu starałem się sprawdzić aparat, tak jak umiałem
naprawdę dziękuję, myślę, że na dzisiaj wystarczy

kurczeblade
02-01-2013, 22:05
aparat dobry, obiektyw dobry, nie ma co zwalać winy na delikatnie zakurzoną matryce ...

Matsil
02-01-2013, 22:11
według mnie kolory na tych zdjęciach są bardzo kiepskie, przytłumione, bez kolorów, życia, bez światła...
jeżeli powiecie mi, że jest inaczej to albo wzrok albo monitor do wymiany...
pzdr

To co pisał rOOmak, KITa masz w porządku, winą mogą tu być warunki oświetleniowe. Popróbuj w różnych warunkach, nie koniecznie w pełnym słońcu.
Brudu na matrycy nie zobaczysz przy niskich przysłonach, ale to nie znaczy, że nie należy jej wyczyścić. Po kilku latach nie miałem tak usmarowanej... ;).

p0m
02-01-2013, 22:54
sigielki pokaż zdjęcia kolegi, który ma Nikona - bo nie do końca wiadomo, co w Twoich zdjęciach wg Ciebie jest nie tak, a co ma kolega.
jak dla mnie kup porządną książkę, zainstaluj Lightrooma, przełącz w aparacie jpg na RAW i ucz się.

Felix de Vega
02-01-2013, 23:03
Aparat 450D jest wystarczająco dobry, aby zrobić wspaniałe zdjęcia :)

dinderi
02-01-2013, 23:28
według mnie kolory na tych zdjęciach są bardzo kiepskie, przytłumione, bez kolorów, życia, bez światła...Masz monitor do wymiany, niestety. :(

janmar
03-01-2013, 00:15
Musisz przyswoić sobie wiedzę o analizie kadru,przewidywaniu wyglądu zdjecia,posługiwaniu się histogramem, tonalności zdjęcia,pomiarze tonalności ,możliwosciach matrycy aparatu i jak sobie radzić z tymi problemami w foceniu i obróbce.
Dla przykładu w śnieżnych słonecznych pejzażach z lasem ,Twoje oko widzi z rozpiętoscią ~~14 EV.Aparat moze zarejestrowac obraz o zakresie ~~5EV.I to zrobił dobrze.
Teraz musisz Ty sobie i jemu pomóc.Jak? To już dłuuga historia.Nie na post.Ale dobra wiadomośc to ta że można.
Na pewno nie przez zmianę firmy produkującej aparat.

zaitsev
03-01-2013, 14:50
Musisz przyswoić sobie wiedzę o analizie kadru,przewidywaniu wyglądu zdjecia,posługiwaniu się histogramem, tonalności zdjęcia,pomiarze tonalności ,możliwosciach matrycy aparatu i jak sobie radzić z tymi problemami w foceniu i obróbce.
I dużo, dużo innych. Oprócz wyżej wymienionych, przełącz tryb Auto na Av/M i typ plików na RAW (+ nauka dobrego postprocess'u). :)
Zdecydowanie problemem jest tutaj użytkownik. ;)

salas
03-01-2013, 15:20
szybkie pytanie, bo ktoś z forum polecił mi ustawić wyostrzanie w aparacie na +6 przy JPG bo JPG pstrykam :> czy przy zmianie na RAW warto mieć to samo +6 wyostrzania w aparacie?
I jeszcze bym zapytał tak :> czy lightroom będzie łatwiejszy i bardziej przyjazny od CS5 dla kogoś kto się uczy obróbki ? Słyszałem, że lepiej pracować na wersji ENG bo jest dużo mniej tutoriali w wersji PL :>
Sory za delikatny offtop

zaitsev
03-01-2013, 15:25
szybkie pytanie, bo ktoś z forum polecił mi ustawić wyostrzanie w aparacie na +6 przy JPG bo JPG pstrykam :> czy przy zmianie na RAW warto mieć to samo +6 wyostrzania w aparacie?
Picture Style nie ma wpływu na samego RAWa (a jedynie na zaszytą w nim miniaturkę JPG).

I jeszcze bym zapytał tak :> czy lightroom będzie łatwiejszy i bardziej przyjazny od CS5 dla kogoś kto się uczy obróbki ? Słyszałem, że lepiej pracować na wersji ENG bo jest dużo mniej tutoriali w wersji PL :>
Sory za delikatny offtop
Lightroom służy do postprocess'u globalnego, Photoshop do lokalnego. Na początek na pewno LR będzie łatwiejszy i bardziej przyjazny. Wszystko masz w suwaczkach. ;)

Bangi
03-01-2013, 15:37
Jak dla mnie podane zdjęcia nie są jakieś szczególnie dziwne. Nie uważam by aparat miał tu jakąś wadę. Na tej focie z obserwatorium w kadrze (to chyba obserwatorium?) to jakość zjadła ustawiona przesłona, a po drugie matryca brudna masakrycznie.
Dziwne jest też zdjęcie krajobrazu _MG_0435.JPG, ale to chyba trochę bocznego światła padło na soczewkę i kontrast poleciał. Reszta zdjęć robiona w delikatnie to ujmując średnich warunkach oświetleniowych więc nie powalają, ale tak czy siak wg mnie ogólnie jest OK.

Donośnie wyostrzania w aparacie i ustawionego stylu – to wpływa tylko na JPG, RAW to jest surowy zapis i to ustawienie w czystym RAW-ie się nie zapisuje.

flankerp
03-01-2013, 15:51
A może poprostu korzystaj z DPP który jest dołaczony do aparatu na płytach... Naumiesz się to sobie później korekty w PSie będziesz robił :)

Co do ostrzenia, to poczytaj art. Janusza.

djcargo
03-01-2013, 17:54
Dokładnie to samo chciałem napisać. Zacznij od robienia zdjęć w RAW-ach i pobaw się nimi w DPP Canona. To naprawdę przyjemny i prosty w obsłudze program.
Jeżeli myślałeś, że z aparatu zdjęcia same wyjdą łał i och to... częściowo miałeś rację, bo dużo zależy od warunków oświetleniowych i samego pleneru, ale niestety/stety wiele trzeba potem zrobić samemu by zdjęcie było takie jak chcemy.

olek.tbg
03-01-2013, 18:27
Mi DPP nie podpasiło, zacząłem od Photoshopa.

ACR(Adobe Camera Raw, moduł otwierający się po wrzuceniu RAWa do Photoshopa) to prawie to samo w obróbce co lightroom.
U mnie jednak (PS CS5) ACR zacinał się przy filtrach gradiacyjnych/pędzlu korekty.

Obecnie zdecydowaną większość zdjęć wołam w LR, a tylko niektóre w Photoshopie

salas
03-01-2013, 18:28
i dzięki raz jeszcze za odpowiedzi ! :D
DPP zainstalowane!

sigielki
03-01-2013, 20:15
Ja również bardzo, ale to bardzo dziękuję....niesamowitą wiedzę macie panowie
...jak dla mnie temat jest zamknięty, pozwolę sobie, może:), pokazać jakieś zdjęcia, jak wyczyszczę matrycę i przerobie trochę materiału
pozdrawiam

jellyeater
03-01-2013, 22:49
Ja kupiłem gitarę, a potem nie mogłem się nadziwić, że ona tak słabo gra mimo iż na youtube ludzie na niej wymiatali.